Terry Hibiscus (52 Bilder): Röda Och Orange, Rosa Och Gula Inomhusblommor, Som Tar Hand Om En Kinesisk Dubbelros

Innehållsförteckning:

Video: Terry Hibiscus (52 Bilder): Röda Och Orange, Rosa Och Gula Inomhusblommor, Som Tar Hand Om En Kinesisk Dubbelros

Video: Terry Hibiscus (52 Bilder): Röda Och Orange, Rosa Och Gula Inomhusblommor, Som Tar Hand Om En Kinesisk Dubbelros
Video: Krukväxtakuten - så räddar du dina vintertrötta växter - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Terry Hibiscus (52 Bilder): Röda Och Orange, Rosa Och Gula Inomhusblommor, Som Tar Hand Om En Kinesisk Dubbelros
Terry Hibiscus (52 Bilder): Röda Och Orange, Rosa Och Gula Inomhusblommor, Som Tar Hand Om En Kinesisk Dubbelros
Anonim

Terry hibiscus, som ofta kallas den kinesiska rosen, är en av de vanligaste växterna utomlands, men den är särskilt älskad i vårt land och växer hemma. Denna växt uppskattas mycket av trädgårdsmästare för sin dekorativa effekt och vackra blomning. Hibiskus kan växa inte bara i form av ett träd, utan också en buske, och till och med ett gräs . I vår artikel kommer vi att titta närmare på de viktigaste sorterna av denna växt, lära oss egenskaperna hos dess odling samt metoder för att hantera möjliga skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är det

Hibiskus kallas också den kinesiska rosen. Denna växt är en vintergrön buske infödd i norra Kina .… Idag är den utbredd och odlas praktiskt taget över hela världen. Det är hibiskus som ofta används av trädgårdsmästare från hela världen som en prydnadsväxt (inomhus) och växthusväxt, vilket inte är besvärligt att ta hand om. Dessutom tål den perfekt övervintring.

Trots namnet, Denna växt har ingenting att göra med en vanlig ros, den tillhör orättvisa växter, den växer inte till en nypon.

I naturen finns det oftast på tropiska platser med ett fuktigt klimat, där denna växt är mest bekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hibiskusträdet kan bli upp till tre meter långt, med en genomsnittlig livslängd på cirka 25 år . Bladen på denna växt är ganska stora, har en original kant. Blommorna i sig är också stora i diameter, men allt beror på sorten, det finns också ganska små.

Färgen på hibiskus kan vara mycket olika beroende på sorten. Nyligen anses avelsorter särskilt efterfrågade, eftersom de ser unika ut.

Kronbladen är som regel arrangerade i lager, varför samma frottéeffekt uppnås, vilket ser väldigt attraktivt ut.

Bild
Bild

Stort sortiment

Hittills kommer det inte att vara svårt att köpa frottéhibiskusplantor, eftersom de erbjuds av många privata trädgårdsmästare och professionella plantskolor med växter. Nedan kommer vi att överväga de mest populära och vackra sorterna.

Duc De Brabant . Det anses vara en av de mest förekommande blommande hibiskussorterna. När den planteras i en trädgård växer den från en buske till ett träd där lyxiga crimsonblommor blommar. Blommar hela sommaren, tålig. Bladen av denna sort liknar de av krysantemum.

Bild
Bild

Hibiskus med lila dubbla blommor och ett ljust crimson centrum av sorten Ardens . Som regel växer den som en buske, riklig blomning observeras från vår till början av hösten.

Bild
Bild

Du kan köpa hibiskus för plantering i en kruka sorter "syrisk chiffong ". Dess dubbla och frodiga blommor ser lika känsliga ut som sockermoln. Syrisk chiffong finns i tre nyanser: vit, lavendel och rosa.

Hibiscus "Syrian Chiffon" hänvisar till fleråriga växter, den blommar mycket kraftigt på grund av det stora antalet blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Red Terry Hibiscus "Hamburg " ser riktigt snygg ut. Det kan bli en verklig höjdpunkt i alla hem växthus.

Bild
Bild

Vi rekommenderar också att vara uppmärksam på de pulverformiga rosa sammet -hibiskusvarianterna Exotisk Lavendeldame . Blommans hals är vin, och själva kronbladen har den mest känsliga rosa nyansen.

Det blommar mycket, det ser snyggt och exotiskt ut i en kruka.

Bild
Bild

Mycket sällsynt, men samtidigt riktigt exotiskt - terry hibiscus Star ovation i citronfärg. Har ett märkbart vinrött centrum. Anspråkslös vård.

Bild
Bild

Ljus och saftig hibiskus representeras av sorter Lång röd dröm och lång orange dröm . Den första är röda sammetblommor och den andra är ljusorange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persika hibiskusblommor av sorten ser mycket elegant och känslig ut. Guldboll . Denna sort är ganska svår att skaffa, men den kommer säkert att glädja de mest verkliga skönhetskännarna.

Bild
Bild

Varietalhibiskus ser inte mindre fördelaktig ut. Dröm värld i en ljusrosa nyans med vit kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de sällsynta och mest eleganta hibiskusen anses vara i en saftig vinröd-vit färg. Cherry Ice . En sådan frotté stilig man är värd flera gånger mer än de vanliga och vanliga sorterna.

Bild
Bild

Men finsmakare av äkta terry lyx bör definitivt uppmärksamma varietal hibiskus Royal kakao i en brun-orange färg, som bara bär namnet royal, för att en annan helt enkelt inte skulle passa honom.

Bild
Bild

Hibiskus anses vara en av de mest värdiga avelsnyheterna. Tahitisk stjärndrottning nebulosa … Denna hibiskus ser väldigt dyr ut, blomman verkar vara innesluten i en dis av flera nyanser, vilket skapar en enda bild från vilken det helt enkelt är omöjligt att ta bort ögonen. Terry lila-rosa blad lockar att röra sig själva.

Bild
Bild

Vi rekommenderar också att uppmärksamma följande sorter av frottéhibiskus, som kan intressera potentiella älskare av ovanliga blommor. De flesta sorterna är taiwanesiska och selektiva, men de slår rot i vårt land utan onödiga problem:

Passion

Bild
Bild

Chis Endless Passion

Bild
Bild

Dröm om Thaity

Bild
Bild

Bohemian Rhapsody

Bild
Bild

Eldig ugn

Bild
Bild

Tigerama

Bild
Bild

Moorea Solar Blue

Bild
Bild

Taiwan nattros

Bild
Bild
Bild
Bild

Silver Runway

Bild
Bild

Meteor Falls

Bild
Bild

Iota

Bild
Bild

Gator Magic

Bild
Bild

Naturligtvis är de flesta ovanliga sorterna selektiva och exotiska, särskilt blandade sorter, och därför är det svårt att få dem på allmän försäljning . Ändå är de värda att jaga efter dem, för ingen kommer att ha en sådan skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lite om att lämna

För att hibiskus ska leva den tilldelade tiden, och också för att glädja med riklig blomning, måste den skötas ordentligt. Det är inte svårt att göra detta, huvudsaken är systematisk, att känna till de grundläggande reglerna.

  • Om hibiskus växer i ett hus eller en lägenhet, bör sommartemperaturen i rummet med växten inte vara mer än 23 grader, medan på vintern bör temperaturregimen hållas i intervallet 16-18 grader. Vid en temperatur på 10-12 grader finns det risk för att hibiskus kommer att kasta sina löv, och det kommer att göra ont en stund.
  • Hibiskus anses vara en tropisk växt, och därför älskar den fukt väldigt mycket. Att vattna din hibiskus hemma eller på din gård bör vara regelbunden. På sommaren ska den vattnas två gånger om dagen, och på hösten och vintern - en gång. Vatten för bevattning ska vara vid rumstemperatur. Växten är också mycket förtjust i att duscha och spruta från en sprayflaska.
  • Även om växten växer i huset, men på sommaren finns det en möjlighet att ta den ut i frisk luft, detta kommer att vara mycket användbart för honom, eftersom hibiskus älskar diffust belysning mycket.
  • För att plantera hibiskus är det mycket viktigt att välja mark. Det måste andas. Du kan köpa färdig jord eller ta den från trädgården, om vi pratar om ett privat hus. Barrträd, torv och sand måste dock finnas i jorden. Du bör vara försiktig med gödningsmedel och toppdressing, särskilt med husgödsel, med vilka potentiella skadedjur kan komma till växten. Det bästa och säkraste sättet är att köpa färdig jord med alla nödvändiga komponenter inuti.
  • Beskärning av hibiskus görs bäst på våren, innan växten börjar sin aktiva tillväxtfas. Beskärning ska göras så snyggt som möjligt och beskärningssaxen ska vara skarp. Stammarna ska beskäras i en vinkel eller direkt ovanför sidoskottet. Det är bäst att strö de snittade ändarna med kol, men om det inte finns till hands kan du använda torr kanel.
  • Beroende på sort kan hibiskus ha olika höjder. Detta måste beaktas i förväg när du väljer en behållare för en växt.
  • Under blomningsfasen bör hibiskus matas med ett färdigt komplext gödselmedel för blommande växter. Det är lämpligt att göra detta en gång i veckan på morgonen eller på kvällen.
  • Ung hibiskus bör transplanteras i en större behållare varje vår. Och för en vuxen växt räcker det med en transplantation vart tredje år.

På vintern är det viktigt för växten att ge rätt temperaturregim, vila och sällan vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förökar och planterar

Hibiskus reproducerar praktiskt taget inte med frön, och om det visar sig att det görs, kommer växten mycket svag ut. Det är därför trädgårdsmästare använder en beprövad metod - vegetativ.

  • För att plantera växten används skott från toppen av hibiskus. De måste ha en njure, gärna flera.
  • Efter skärning kan sticklingarna behandlas med en speciell tillväxtstimulans. Så växten kommer att slå rot snabbare. Därefter kan hibiskusen planteras omedelbart i den förberedda jorden. Om stjälken är mycket liten kan du först lägga den i ett glas vatten. Det ska finnas ganska mycket vatten i glaset, du måste byta det var 2-3: e dag tills växten har små rötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om plantering sker direkt i underlaget, var uppmärksam på följande rekommendationer

  • Marken måste fuktas först. Plantan ska fördjupas till ett djup av högst en centimeter, och så att grenarna inte faller kan jorden pressas ner något.
  • Sedan bör plantan täckas med en film eller en vanlig plastpåse. Det är viktigt att lämna lite luft åt honom, annars dör han. Det måste sprutas dagligen med en sprayflaska.
  • För den snabbaste rotningen bör rumstemperaturen inte vara mer än 23-25 grader.
  • Efter några dagar kommer roten att inträffa - då måste växten transplanteras i ett separat glas. Där måste den växa tills den blir starkare. Det måste återfuktas regelbundet.

När små rötter kan ses över hela glaset kan växten transplanteras i en separat behållare.

Bild
Bild

Potentiella sjukdomar och skadedjur

Följande skadedjur angriper oftast hibiskus

Bladlus . Som regel flyger den från närliggande angripna blommor.

Bild
Bild

Whitefly . En liten insekt som förstör växter främst under den varma årstiden.

Bild
Bild

Spindelkvalster . Det kan komma på växten på något sätt, även från ett öppet fönster. När de parasiterar på löv leder det till deras död. För att förebygga bör du spraya plantorna och regelbundet ventilera rummet.

Bild
Bild

För att bekämpa dessa skadedjur kan du använda speciella insekticider som kan köpas i en trädgårdsbutik eller folkmedicin som avkok. De mest beprövade och säkraste insekticiderna inkluderar:

" Actellik " (lämplig för en hel rad skadedjur);

Bild
Bild

Biotlin (klarar sig bra med bladlöss och vita flugor från den första applikationen);

Bild
Bild

Fitoverm (detta läkemedel är särskilt bra för thrips och spindelmider).

Bild
Bild

Kloros är en sjukdom som kan störa den normala tillväxten och utvecklingen av hibiskus . Som regel är det inte svårt att känna igen det. Med denna sjukdom faller bladen ständigt av, och de nya blir omedelbart gula. Du kan hjälpa växten att återhämta sig med hjälp av förband och mineralgödselmedel i kompositionen med järn och kväve.

Bild
Bild

Som folkmedicin för förstörelse av sjukdomar och skadedjur kan användas lösningar med träaska eller tvätttvål.

Rekommenderad: