Sparris Sprenger (24 Bilder): Hemvård, Regler För Odling Av Sparris Från Frön. Beskärning Av Tätblommig Sparris Och Hur Man Reproducerar Den

Innehållsförteckning:

Video: Sparris Sprenger (24 Bilder): Hemvård, Regler För Odling Av Sparris Från Frön. Beskärning Av Tätblommig Sparris Och Hur Man Reproducerar Den

Video: Sparris Sprenger (24 Bilder): Hemvård, Regler För Odling Av Sparris Från Frön. Beskärning Av Tätblommig Sparris Och Hur Man Reproducerar Den
Video: Care and Propagation of Asparagus Plant 2024, Maj
Sparris Sprenger (24 Bilder): Hemvård, Regler För Odling Av Sparris Från Frön. Beskärning Av Tätblommig Sparris Och Hur Man Reproducerar Den
Sparris Sprenger (24 Bilder): Hemvård, Regler För Odling Av Sparris Från Frön. Beskärning Av Tätblommig Sparris Och Hur Man Reproducerar Den
Anonim

Sparris Sprenger är en av de mest älskade växterna hos de människor som är engagerade i blomsterodling. "Vivaldi" (ett annat namn för denna blomma) anses vara en vintergrön flerårig. Denna blomma är opretentiös, älskar ljus belysning och kommer att vara ett bra komplement till alla interiörer.

Bild
Bild

Ursprung och sorter

Afrika anses vara sparris hemland, men det sprids nästan över hela världen. Det tillhör familjen Asparges, det finns giftiga och medicinska sorter. Det finns nästan 300 arter av olika och olika växter, men bara ett fåtal arter överlever hemma.

Sparris pinnat - en flerårig och liten växt. Stammarna kan vara upp till 1 meter långa och är lockiga eller raka. Utseendet är blomman lite öppet, eftersom grenarna är täckta med hårda nålar. Blommar enstaka eller samlade blommor av vita, blåsvarta bär.

Bild
Bild

Asparges halvmåne - det här är en liana som når en längd på 4 meter hemma. Kladoderna är smalare, sigdformade. Blommar med vita blommor.

Bild
Bild

Sparris Meyer - dekorativt utseende. Det finns många tunna nålar på stjälkarna, vilket gör att det verkar fluffigt. Den blommar med vita blommor och har röda bär.

Bild
Bild

Sparris den finaste - liknande sparrisnål, men har längre stjälkar (6-7 m).

Bild
Bild

Sparris sparris - skiljer sig från andra arter genom att det ser ut som en gräsbevuxen vinstock upp till 3 meter lång. Den blommar med vita blommor med en mycket behaglig doft, som sedan blir till bär.

Bild
Bild

Sparris Sprenger - har långa grenar, kan växa som en stor tätblommig buske. Utåt påminner blomman något om en lilja. Blommorna är rosa, vita eller gula och liknar mycket små stjärnor i form. Bladen kan likna formen på lianor, även om nålarna ger växten en viss svårighetsgrad, de är faktiskt väldigt trevliga och känsliga vid beröring, så ofta används sparrisgrenar för att dekorera buketter och skapa kompositioner.

Det är absolut nödvändigt att komma ihåg att bären på denna växt är giftiga, de är strängt förbjudna att smaka, så du bör tänka på att köpa en växt om det finns små barn i huset.

Bild
Bild

Vård i hemmet

När du köper en växt, akta dig för gult lövverk. Omedelbart efter köpet är det lämpligt att inte röra blomman i flera dagar så att den anpassar sig i det nya rummet. Var noga med att se till att blomkrukan inte är påverkad av solljus. Efter 3-6 dagar måste sparrisen transplanteras.

För transplantation kan du använda både ett färdigt substrat (surhet pH 6, 0-6, 5) och förbereda det själv . För att göra detta måste du blanda torv med kompostjord, bark och komposterad gödsel och observera proportionerna 1: 2: 1: 1. Glöm inte heller att befrukta växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller lufttemperaturen anses det optimala i ett hus eller en lägenhet för Vivaldi vara från + 20 ° C till + 28 ° C på sommaren och från + 13 ° C till + 18 ° C på vintern. Den lägsta temperaturen för en blomma är + 10 ° C. Därför behöver du inte tillåta stora temperaturförändringar, och du bör också upprätthålla konstant luftfuktighet, annars kan sparrisen helt enkelt smula ihop och bli skallig.

Det rekommenderas att spruta blomman med kallt vatten, men inte mer än 2 gånger om dagen . Sprengers sparris anses vara en vattenbrödsblomma, så för att fylla den måste du försöka ganska hårt. Vattning på sommaren bör göras 1-2 gånger om dagen, och på vintern kan du minska denna mängd till 1 vattning i flera dagar.

Bild
Bild

På sommaren kan växten tas ut till loggian, men du bör skydda den mot drag och regnskurar. På vintern, försök att inte hålla blomman nära kylaren eller andra uppvärmningsanordningar.

Unga sparris kommer att behöva transplanteras varje vår till en blomkruka större än den föregående, och en äldre växt kommer att kräva transplantation endast när rötterna redan är synliga under marken. Om det under transplantationen är uppenbart att några av knölarna är överflödiga är det tillåtet att tunna ut dem lite, men ta inte bort mer än 1/3 av knölarna . Om möjligt är det lämpligt att hänga blomman eller sätta den på en hög piedestal - detta kommer att främja tillväxten av sparris, och efter ett tag kommer "Vivaldi" att kunna glädjas med sin skönhet och prakt.

Bild
Bild

Växtmatning och beskärning

Under inomhusförhållanden ska Sprengers sparris beskäras i början av mars (ungefär vid tidpunkten för transplantation). Du måste ta bort gamla grenar som har tappat sitt lövverk, liksom de som stör blomman för ytterligare tillväxt. Var noga med att skära vid roten, utan att lämna något överflödigt. Unga, frodiga och attraktiva grenar kommer att växa för att ersätta de gamla.

Under året, glöm inte att ta bort alla torkade, gulnade blad och blommor

När det gäller utfodring av "Vivaldi" är det lämpligt att ge växten gödselmedel under hela året. På våren, liksom på sommaren kan du befrukta varje vecka, på vintern en gång i månaden och på hösten - en gång var 2-3: e vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Sparris Sprenger reproducerar på flera sätt:

  • frön;
  • sticklingar;
  • separation av rötter.

Låt oss titta närmare på dessa metoder.

Frön

Att odla sparris från frön är en lätt och ganska rolig process, särskilt för dem som inte letar efter enkla sätt. Fröna kan köpas i affären, eller så kan du hämta dem själv från blommorna som redan finns i huset. Du måste samla frön i slutet av februari (det är då det rekommenderas att plantera en blomma) från röda bär och plantera dem så snabbt som möjligt. Ju tidigare dessa frön planteras, desto mer sannolikt kommer de att börja gro. Innan sådd är det nödvändigt att blötlägga fröna i ett kärl med varmt vatten eller i manganessens och lägga dem på en sval plats. Det finns flera sätt att plantera frön:

  • skapa från en flaska eller köp ett mini-växthus och försök att hålla temperaturen i det någonstans runt + 25 ° С;
  • så i en liten låda, men se till att täcka den med plastfolie eller glas;
  • använd en glasburk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan vi fortsätter med själva såningen förbereder vi jorden. För plantering är både egenberedd jord och butiksköpt jord lämplig. Vi sår frön i det färdiga underlaget och håller ett avstånd på cirka 3 centimeter mellan dem. Groning kommer att fungera om temperaturen hålls mellan + 23 ° C och + 28 ° C, samt med regelbunden befuktning och ventilation av växthuset.

De första skotten av "Vivaldi" kan ses 3-6 veckor efter sådd . Så snart plantorna har vuxit måste de flyttas till en temperatur på cirka + 20 ° C. När plantornas höjd är 7-12 cm kan de dykas i separata små krukor och transplanteras till permanenta blomkrukor någonstans i början av juni.

Sparris Sprenger, odlad av frön, kommer att vara starkare och mer motståndskraftig mot alla sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Genom att dela blommans rötter

Den mest effektiva avelsmetoden anses vara uppdelningen av blommans rötter. Med denna metod överlever växten i nästan alla fall, även om rhizomen skadades under delning. Men du måste definitivt följa några enkla regler:

  • det måste finnas minst 3 medelålders skott;
  • du måste ha en utvecklad rhizom.

Blomman måste försiktigt avlägsnas från krukan, skakas bort all överflödig jord från rötterna och noggrant undersöka om det finns skador eller sudd på rötterna. Det är lämpligt att ta bort alla medelålders stjälkar, annars kan de skada i framtiden. Efter att buskarna redan har separerats från varandra kan de planteras i separata krukor och för första gången förvaras i ett något mörkt rum (för anpassningstid), utan att glömma att vattna dem, men inte fylla dem.

Efter ungefär en månad måste krukorna med växter flyttas till deras permanenta "bostad".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Till skillnad från den tidigare metoden anses förökning med sticklingar vara den minst effektiva metoden. Sticklingar måste skördas tidigt på våren, det här är den bästa säsongen för denna metod. Denna teknik liknar metoden att odla sparris från frön: kärl (du kan använda burkar, engångskoppar) måste fyllas med flodsand eller jord och sticklingar (10-15 centimeter långa) installerade i dem.

Ovanifrån är det lämpligt att täcka dem med något (till exempel en burk eller en genomskinlig påse), vilket skapar effekten av ett växthus. Om du regelbundet vattnar sticklingarna och inte glömmer att övervaka dem varje dag, sedan om en och en halv månad kommer de att rota, de kan transplanteras till en permanent blomkruka.

Använd en mycket vass kniv för att skära sticklingarna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att Sprengers sparris är resistent mot alla sjukdomar och sällan attackeras av skadedjur, finns det tyvärr fortfarande sådana fall. Skadedjur för blommor är:

  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • skydda;
  • trips;
  • svampgnat;
  • maskar.

Vid profylax ska Vivaldi sprutas med vatten, och ibland bör en lämplig insekticid eller Actellika -lösning användas.

Bild
Bild

För behandling av thrips och svampmyggor används Fitoverm . Under behandlingen av blomman måste jorden täckas för att skydda den från påverkan av lösningar. Om du märker maskar, kan de tas bort med en bomullspinne doppad i en svag alkohollösning.

För att undvika alla sjukdomar och skadedjur, behöver du bara ta hand om din buske ordentligt och inte utsätta den för överdriven eller överdriven vattning. Asparges Sprenger är en vintergrön som kommer att föra ljusa färger till din inredning och också gynna. Blomman kan rena luften och har medicinska egenskaper.

Rekommenderad: