Marsh Hibiscus (23 Bilder): Odling Av Extreme Magenta Från Frön Hemma, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Marsh Hibiscus (23 Bilder): Odling Av Extreme Magenta Från Frön Hemma, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Marsh Hibiscus (23 Bilder): Odling Av Extreme Magenta Från Frön Hemma, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Marsh Hibiscus (23 Bilder): Odling Av Extreme Magenta Från Frön Hemma, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Marsh Hibiscus (23 Bilder): Odling Av Extreme Magenta Från Frön Hemma, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Den exotiska hibiskus (Extreme Magenta) är infödd i de indiska och kinesiska tropikerna. Kulturen tillhör den maltesiska familjen. Det finns mer än tre hundra sorter av denna blomma. Den mest populära arten är kärrhibiskus, som är älskad av blomsterodlare på grund av sin utsökta skönhet, ljusa blomning och opretentiöshet. Det kan odlas både hemma och i trädgårdar, växthus.

Det viktigaste är att komma ihåg att vården av en växt i det öppna fältet skiljer sig från hemmet.

I det här fallet kan du köpa en blomma i en butik eller börja odla den från frön hemma.

Bild
Bild

Beskrivning

Hibiscus har en mycket uttrycksfull och levande blomning, varför det ofta väljs att dekorera trädgårdar, lägenheter och kontor. Låt oss överväga andra egenskaper hos växten.

  • Rötterna är mycket starka, starka och utvecklas kraftfullt. Om rotsystemet får växa kan kulturen nå tre meter i höjd.
  • Det hjärtformade lövverket med tandade kanter har en blank yta med en pubescent nedre zon.
  • Hibiskus blommar länge - från mars till oktober.
  • Blomställningarna är ljusa (från rött till lila och lila), upp till 15 cm i diameter. Det finns inneslutningar i kärnan. En av de ljusaste representanterna är F1 mörkröd.
  • Blomningen varar hela dagen, hibiskus vissnar på natten.
  • Frukten som bildas efter att blomman faller innehåller bruna frön som luktar trä och vin.
  • Växtstammen är rak, botten är träig med mörkbrun bark.
Bild
Bild

Landning

Blomman är extremt stark och härdig. Trots att kulturen är ganska termofil är den inte nyckfull. Om du köpte växten från en specialaffär måste du lämna den ensam i cirka två veckor så att den anpassar sig till de nya förutsättningarna. Först efter denna period kan du börja plantera i beredd befruktad jord.

Sommaren är den mest lämpliga för plantering i öppen mark, men du måste hitta en fuktig och solig plats.

Bild
Bild

En hibiskustransplantation utförs varje år om blomman är ung och vartannat år om den är mogen. Den perfekta tiden för denna procedur är den första veckan i maj . Var noga med att se till att roten inte rensas från mark under transplantation. Jordklumpen som har bildats runt rotsystemet läggs i en ny behållare och fylls med färsk jord. Först är det nödvändigt att placera dränering i botten (tegel eller expanderad lera är lämplig).

Bild
Bild

När det gäller jorden, alltså den optimala kompositionen bör inte bara vara näringsrik, utan också lätt . Fyra delar torvmark, tre delar blad och en del humus och sand - en idealisk "cocktail" för att plantera hibiskus. Kol läggs också till eftersom det kan förhindra rotsjukdomar. Vid planteringsstadiet kan benmjöl läggas till som toppdressing.

Marken nära blomman bör lossas regelbundet. Ogräs måste tas bort, annars kommer de att störa grödans utveckling och tillväxt.

Var noga med att förbereda busken för övervintring, skydda den från skadedjur.

Bild
Bild

Toppdressing

Mineralmatning bör endast utföras under blomningsperioden. För dessa ändamål används mineralgödselmedel, närvaron av kväve i dem är obligatorisk. På vintern används blandningar med kalium och fosfor (högst en gång i månaden och i halva dosen). Toppdressing görs först efter vattning.

Det är viktigt att vara uppmärksam på plantans skick. Så du kan förstå om han saknar värdefulla föremål.

Långsammare tillväxt i det öppna fältet betyder bor-fosforbrist. Om det inte finns någon blomning eller skott inte utvecklas är det nödvändigt att befrukta jorden med kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och fuktnivåer

Hibiskus älskar fukt, särskilt under de varmare månaderna. Därför är det på våren, sommaren och hösten en period med regelbunden och riklig fuktighet. Att vattna hibiskus en gång i veckan är tillräckligt under vintermånaderna. Använd endast sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Efter fuktningsproceduren är det nödvändigt att befria pannan från överflödig fukt. Detta kan göras en halvtimme efter vattning.

Vattenbehandlingar bör inte begränsas till vattning. Det är nödvändigt med jämna mellanrum att spraya, ta bort damm, torka lövverket . På vintern kan du helt enkelt rengöra bladen med våtservetter. Dessa manipulationer hjälper till att förhindra skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätt och varmt

Eftersom växten är infödd till tropikerna behöver den starkt ljus, men det är bättre om strålarna inte är raka. Spridd belysning är att föredra. Direkt ljus kan skada lövverk och bränna det.

Den idealiska lösningen är att placera växten på fönsterbrädan från väst eller öster.

Placering på södra sidan är också möjlig, men då är mörkning nödvändig. Under sommarmånaderna kan en kruka med en blomma tas ut i trädgården, ut på balkongen eller föras till landet. Om dagsljuset är mindre än tio timmar, ordna ytterligare belysning. Brist på ljus manifesteras av bristen på blomning eller dess kränkning till exempel blomställningar som är för små.

Bild
Bild

Hibiskus är en termofil gröda. Om en blomma fryser, släpper den bladen. Temperaturområde lämpligt för växten:

  • 19-20 grader på sommaren och våren;
  • 17-19 grader på hösten;
  • 15-17 grader på vintern.

Om vården av en hibiskus är organiserad på rätt nivå kan den leva och njuta av sin skönhet upp till 30 år.

Bild
Bild

Blomma

Växten börjar blomma tidigt på våren. På fortsättningen av sommar- och höstperioderna är busken dekorerad med ljusa vackra blomställningar. Vanligtvis når deras diameter 12-15 cm. Om blomningen är mindre betyder det att kulturen inte har tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Efter att växten har övervunnit sextio centimeter i höjd kan du börja beskära. Du bör dock inte göra detta under blomningen, det är bättre att skjuta upp händelsen till vintern. Det är nödvändigt att befria busken från torra grenar, som sedan används för reproduktion. Du måste också klippa busken så att den är i dekorativa ramar och inte växer kaotiskt.

Bild
Bild

Fortplantning

Hibiskus förökar sig genom frön och sticklingar. Den sista metoden är den vanligaste. Före vårens början skärs torra grenar av, placeras i en skål med vatten eller våt sand. Efter ungefär två veckor (eller tidigare) visas rotrudiment. Därefter planteras växten i en separat behållare.

Bild
Bild

Fröförökning är en mer mödosam process än förökning med sticklingar. Det är dock också populärt bland erfarna blomsterhandlare. Du måste köpa frön eller odla dem själv.

Florister rekommenderar blandningen "Moon" att köpa.

Fröet bör blötläggas i en speciell stimulerande lösning som kallas Epin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 12 timmar tas fröna ut. Sådd utförs i en speciell låda med sand och torv i förhållandet 1: 1 . Lådan med plantor är täckt med ett glaslock och placeras på en plats med en temperatur på minst 25 och högst 27 grader. Det är nödvändigt att spraya jorden regelbundet och ventilera den. Så snart en skott med löv (minst två) dyker upp, är det nödvändigt att plantera den i en liten kruka. En sådan hibiskus blommar tidigast tre år senare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet är hibiskus ganska resistent mot sjukdomar och insektsattacker, om vården är organiserad korrekt. Men om något förbises, är obehagliga situationer möjliga.

Om hibiskus saknar väsentliga spårämnen eller fukt, börjar den kasta lövverk och blomställningar. Om du märker sådana tecken, byt ut marken eller överför växten till färsk mark, ge kvalitetsvattning . Om lövverket blir gulaktigt och faller av, kolla hur högkvalitativt vattnet du vattnar blomman med . Det kan vara för klorerat. Innan vattning ska vattnet stå minst en dag.

Bild
Bild

Bristen på blomning är ett tecken på en möjlig övermättnad av jorden med gödningsmedel eller felaktigt organiserad belysning . Ljus kan antingen saknas eller vara rikligt. Du kan lösa dessa problem genom att bygga kompetent belysning. Det är också en bra idé att tillfälligt sluta befrukta.

Bild
Bild

För låg temperatur leder till sönderfall av rotsystemet. Kylan är skadlig för blomman. Om du inte överför växten till en varm plats i tid kan den till och med dö.

Bild
Bild

Om rummet är för torrt är det möjligt att attackera skabb och spindelkvalster. I det här fallet bör du skölja lövverket med en tvål-alkohollösning. I avancerade situationer måste du tillgripa hjälp av speciella kemiska föreningar.

Rekommenderad: