Salpiglossis (56 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Blommor I Det öppna Fältet, Odling Av Frön Hemma, Sorter "Superbissima" Och "Ali Baba". När Ska Man Plantera

Innehållsförteckning:

Video: Salpiglossis (56 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Blommor I Det öppna Fältet, Odling Av Frön Hemma, Sorter "Superbissima" Och "Ali Baba". När Ska Man Plantera

Video: Salpiglossis (56 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Blommor I Det öppna Fältet, Odling Av Frön Hemma, Sorter "Superbissima" Och "Ali Baba". När Ska Man Plantera
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Mars
Salpiglossis (56 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Blommor I Det öppna Fältet, Odling Av Frön Hemma, Sorter "Superbissima" Och "Ali Baba". När Ska Man Plantera
Salpiglossis (56 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Blommor I Det öppna Fältet, Odling Av Frön Hemma, Sorter "Superbissima" Och "Ali Baba". När Ska Man Plantera
Anonim

Salpiglossis är en vacker växt med en mängd olika färgnyanser. Höjdpunkten på dess blommor är ett härligt elegant gyllene nät. Om du ser kontrasterande mönster i en kombination av känsliga ljusa kronblad och den ljusaste kärnan med ett original "marmor" -mönster, bör du veta att detta är salpiglossis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Salpiglossis (Salpiglossis) är en växt av familjen Solanaceae, som representeras av tvååriga, ettåriga och perenner. Släktet omfattar upp till 20 arter. Dess närmaste släktingar är äggplanter, potatis, paprika . Kulturen spreds i de sydamerikanska regionerna (Peru, Chile, Argentina). Det ursprungliga namnet härrörde från 2 ord av grekiskt ursprung - "pipa" och "tunga" (rörtalande). Tidpunkten för odlingens början är 1820.

Bild
Bild
Bild
Bild

I trädgårdsodling odlas 1 art av detta släkt - salpiglossis hackad . Höjden på plantans raka skott når 1 meter. Skott är graciösa, raffinerade, grenade, täckta med klibbiga hårstrån. Bladbladen ovan är smala, sittande, med fasta, vågiga eller tandade kanter. Basalblad är långsträckta, petioled, hackade flikar.

Enstaka trattformade blommor med en 5-flikig lem, som påminner om en grammofon, når 50 mm i diameter. Färgen på denna "musikaliska" blomma är varierad - från blå till krämiga nyanser med ett vackert marmormönster med gyllene ådror. Blommar från juni till september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukten bildas i form av rundade bollar som innehåller små frön. I mitten av breddgraderna växer växten vanligtvis som en tvåårig eller årlig. Samtidigt odlas den på öppen mark som en årlig och i en lägenhet - som en tvåårig.

Dess olika sorter och hybrider odlas traditionellt inomhus, i synnerhet låg salpiglossis och superbissima

Växten blommar vanligtvis inom 3-4 månader. Blomningstidens längd lämpar sig för att öka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Huvudtypen av växten är salpiglossis hackad, bildar flera odlade former:

  • storblommiga, upp till 1 m höga, med ett grenat stjälksystem och stora blommor;
  • superbissima - medelväxande (upp till 0,6 m) kultur med ofrenade grenar, stora blomställningar med korrugerade kronblad;
  • låg - med täta buskar, växer upp till 0,4 m, täckta med många blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inom trädgårdsskötsel finns det sorter och hybridsorter:

" Kew Blue " - en lågväxande kultur (ca 0,3 m) med lila blommor, en mörk kärna och ett gyllene spindelnät;

Bild
Bild

" Casinomix " - snygga buskar upp till 0,5 m höga, med grenade stjälkar, en varierad blommig ton;

Bild
Bild

" Festival" och "Flamenco " - kompakta växter (upp till 0,3 m) med blomställningar av rika färger;

Bild
Bild

" Bolero " - lyxigt blommande kultur upp till 0,6 m hög, med en stark stjälk;

Bild
Bild

" Alibaba " - en hög (upp till 0,8 m) årlig, lång ofärgad i snitt, med blommor som skarpt kontrasterar med sina gyllene vener;

Bild
Bild

Superbissima växer upp till 0,6 m;

Bild
Bild

" Velvet Dolly " - små, upp till 0,4 m höga, buskar, med underbara flätiga blommor upp till 6 cm i diameter;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Fyrverkeri " - buskig och rikligt blommande växt, upp till 0,6 m hög, med blommor av ljusa nyanser och deras karakteristiska gyllene eller lila färgade ådror;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Magi " - medelväxtkultur (upp till 0,6 m) med ljusa skarletröda, vita eller lila blommor, med eleganta marmormönster av gyllene vener.

Bild
Bild

Flerårig salpiglossis föredrar extremt varma och milda klimatzoner.

Växande plantor

När man odlar plantor hemma är det viktigt att regelbundet ventilera det och ta bort kondens från ytan av dess skydd. Vanligtvis visas de första skotten 2-3 veckor efter sådd . Det är inte värt att ta bort filmen helt. Först tas det bort regelbundet - i 1-2 timmar, sedan i 3-4 timmar. Det tas bort helt när plantorna anpassar sig till miljöförhållandena helt.

Efter utseendet på det första paret av blad, utförs en plockning noggrant i separata små behållare . Efter att skotten har tagits med säkerhet kläms plantans toppar, vilket ökar dess buskighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Salpiglossis tar måttlig vattning - underlaget ska inte vara surt, torka ut eller vara för fuktigt

Komponenterna för att förbereda substratet inkluderar 1 del torvmark, hälften av träaska, 1 del finkornig sand, krossad torv (ett halvt glas ingrediens per glas jordblandning).

För att förstöra svampsporer kalcineras substratet i ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Fröplantering i öppen mark utförs uteslutande i de södra regionerna - kulturen reagerar inte bra på kyla. När de odlas utan plantor börjar blomningen senare, knopparna bildas runt sommarens andra decennium.

Förstärkta plantor planteras i trädgården eller rabatten runt maj. Vid denna tidpunkt bör plantorna härda och ha 2-3 blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga nyanser:

  • före plantering av plantor gräver erfarna trädgårdsmästare planteringszonen ungefär på en spade bajonett och applicerar komplexa mineralgödselmedel;
  • vid grävning måste de bryta klumparna, lossa och fukta marken något;
  • transplantationen utförs med att hålla jordklumparna av växter;
  • ungarna är något begravda, spritsade och tampar försiktigt jorden runt groddarna;
  • det bör vattnas med varmt vatten, och jorden är täckt med ett lager av mulch, bestående av bra trädgårdskompost (torv, hackat halm);
  • i växttillväxt är de bundna till stöd, särskilt höga kulturtyper kräver detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av plantor redo för detta i öppen mark utförs när risken för frost är helt utesluten. Vanligtvis infaller landningstiden den 2: a eller 3: e decenniet i maj. För avstigning krävs en väl upplyst, vindskyddad plats. Marken behöver humus, och dess surhet bör vara neutral eller svagt sur.

Landningsplatsen förbereds ungefär en vecka före evenemanget . Förberedelserna inkluderar grävning, tillsats av sand, torv, träaska till jorden. Ett avstånd på 25-30 cm upprätthålls mellan hålen. Hålens djup bör rymma plantans rotsystem, inklusive en klump "inhemsk" jord. Förfarandet bör utföras noggrant - kulturen uppfattar inte transplantationen väl. Detta följs av att vattna växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I varmt väder kan salpiglossis föröka sig genom självsådd. Fröna skördas på hösten, i oktober . För detta hålls stora blomställningar speciellt på buskarna. Efter vissning visas en sfärisk fruktlåda som skärs av och torkas sedan på en torr och oupplyst plats.

Buskarna tas bort. Fröna lagras i tygpåsar och sås på våren. Frön behåller sin grobarhet i 4-5 år.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vård under odling av grödor på det öppna fältet kräver inte betydande ansträngning och tid. Salpiglossis är inte en nyckfull växt. Detta faktum eliminerar emellertid inte att vissa regler följs vid vård av honom.

  1. Vattning utförs genom att ta in vatten när det översta lagret av jorden är torrt. Det rekommenderas inte att fylla växten och lämna pölar nära den, eftersom detta provocerar utvecklingen av sjukdomar. Rotförfall behandlas uteslutande i de tidiga stadierna. Annars måste busken tas bort.
  2. Anläggningen reagerar kraftigt negativt på torka, stagnation av vatten i marken och en temperaturfall till minusvärden.
  3. På sommaren vattnas växten en gång om dagen, och vid varmt väder rekommenderas kvällssprutning.
  4. Under vår-höstperioden vattnas 2-3 gånger i veckan. För att göra detta, använd varmt och välavlagrat vatten. I slutet av proceduren bör ytskiktet på platsen lossas medan ogräsningen utförs.
  5. Regelbunden nypning av buskarna stimulerar deras mer frodiga blomning.
  6. Glöm inte den snabba avskärningen av vissnande blommor. Detta kommer att säkerställa deras blomning fram till oktober.
  7. Topdressing utförs flera gånger per säsong med komplex mineralgödsel för blommande grödor. Träaska används som organiskt material.
  8. För att skapa ett lager av mulch (cirka 1 cm) är sågspån, halm, torv lämpliga. Mulching hjälper till att behålla fukt i jorden, särskilt i torka, och minimerar också ogräs tillväxt. Mulch tillsätts i slutet av att den fuktiga och lätt torkade jorden lossnar.
  9. Lossning av jorden bidrar till dess luftning. Den produceras ytligt för att inte skada rötterna.
Bild
Bild

Vattning

Överdriven jordfuktighet orsakar processerna av ruttning av rotsystemet. Vattning är relevant, men bara när jorden torkar, med hänsyn tagen till klimatzonens särdrag och frekvensen av nederbörd. Det är viktigt att optimera bevattningsprocessen, exklusive överdriven jordfuktighet.

Bild
Bild

Toppdressing

Det optimala intervallet för införandet av befruktningskompositioner är 1 gång på 12-14 dagar. För detta används komplexa mineralblandningar. Under växtsäsongen används blandningar som är rika på kväve, och under spirande och blomning används kalium och fosfor. Det ekologiska medlet "Biohumus" har visat sig vara ett gödningsmedel för salpiglossis . Matningsförfarandet utförs inte på en varm dag på morgonen eller på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under och efter blomningen

Under blomningsperioden behöver buskarna regelbunden kalium- och fosformatning, kvävehalten sänks vid denna tidpunkt. Blekta knoppar måste tas bort från buskarna omedelbart . Korrekt riklig vattning är inte mindre relevant under denna period, särskilt under perioder med torka. Underlaget bör fuktas på morgonen eller kvällen. Blomningstiden för en kultur som odlas av plantor börjar under 2-3: e decenniet i juni och slutar med början av de första frostarna. När de planteras av frö börjar blomningen runt juli. Lämnar efter blomning utförs i enlighet med de tidigare givna reglerna.

Bild
Bild

Bushbildning

Årliga buskar förkortas vanligtvis inte om de inte har ruttna och drabbade grenar. Nypning görs i ett tidigt skede av plantans tillväxt och under blomningen av knoppar. Det är praktiskt att utföra kulturen i rätt tid och vattna den regelbundet.

Bild
Bild

Vintrar

Som en flerårig växt odlas salpiglossis endast i områden med milt och varmt klimat. På frostiga vintrar odlas den som ettårig, eftersom den dör efter frostens början. Vid behov är det tillåtet på hösten att plantera en buske i en liten behållare (kruka) och placera den i huset. Men han kommer att slå rot med stora svårigheter, en transplantation för honom är en betydande stress.

Så, de möjliga komplikationerna och deras orsaker:

  • ruttnande av rotsystemet, orsaken är överdriven fuktighet (särskilt på vintern);
  • brist på blomning, skäl - brist på ljus och brist på fukt;
  • gulhet på bladen, orsakerna är torr luft och uttorkning av markytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bladlöss dyker ofta upp på växten. Parasiterna reproducerar sig snabbt och ligger i bladens axlar och rör sig sedan till knopparna. Växten börjar försvagas, förlorar i stor utsträckning sin dekorativa effekt. För förstörelse av parasiter används insekticider av 3 och 4 faroklasser . Starkare medel, till exempel nivå 2 ("Actellik"), används sällan för bekämpning av skadedjur. Rädd för bladlöss och tvålösning, under påverkan av vilka parasiter dör (kvävs).

Insekticidbehandlingen upprepas vanligtvis efter 7-10 dagar . För att skydda mot skadedjur används folkmedicin ofta i form av avkok av tobaksblad, lökskal och vitlökstinktur.

Bladlöss tolererar inte citruslukt, så att spraya mandarin eller apelsinskal på buskarna är effektivt mot det. Buskar sprutas med sådana buljonger för att förebygga varannan vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du hittar ett starkt rotnederlag måste du genast gräva upp den sjuka busken och förstöra den. Den förorenade jorden bör behandlas med en fungicid för att döda svampsporer. Svampdödande formuleringar "Ridomil", "Skor", "Topaz" och Bordeaux -vätska är effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Med hjälp av salpiglossis -skåror skapas underbara kompositioner i sommarstugor, rabatter, nära barrträd. Växten kombineras underbart med marktäckart, till exempel lobelia.

Bild
Bild

Överflödet av ljusa färger hos växtens grammofonknoppar kompletterar och berikar harmoni och skönhet hos ringblommor, nasturtiums, petunier. Salpiglossis planteras ofta och inte förgäves nära barrträd med rik grönska (cypresser, granar). Oförglömliga kompositioner görs med hjälp av följeslagare som krysantemum eller blommor från liljefamiljen.

Bild
Bild

Samtidigt beaktas noggrant normerna för luftfuktighet, belysning och perioderna av blomning av blommorna som ingår i kompositionen jämförs. Sådana kompositioner ser bra ut på rabatter, längs stigar, nära lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lågväxande sorter är lämpliga och ser bra ut på fönsterbrädor, balkonger, verandor och bara i buketter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plockningen av salpiglossis plantor presenteras i videon.

Rekommenderad: