Hamedorea (38 Bilder): Funktioner I Hemtjänsten. Transplantation Och Reproduktion, Blomning, Sjukdomar Och Skadedjur. Storlekar Och Typer

Innehållsförteckning:

Video: Hamedorea (38 Bilder): Funktioner I Hemtjänsten. Transplantation Och Reproduktion, Blomning, Sjukdomar Och Skadedjur. Storlekar Och Typer

Video: Hamedorea (38 Bilder): Funktioner I Hemtjänsten. Transplantation Och Reproduktion, Blomning, Sjukdomar Och Skadedjur. Storlekar Och Typer
Video: Matinköp via e-handel i hemtjänsten 2024, Maj
Hamedorea (38 Bilder): Funktioner I Hemtjänsten. Transplantation Och Reproduktion, Blomning, Sjukdomar Och Skadedjur. Storlekar Och Typer
Hamedorea (38 Bilder): Funktioner I Hemtjänsten. Transplantation Och Reproduktion, Blomning, Sjukdomar Och Skadedjur. Storlekar Och Typer
Anonim

Hamedorea är en mycket intressant och attraktiv krukväxt som är svår att ignorera. Ett exotiskt palmer kan leva upp nästan alla inställningar, eftersom det ser väldigt attraktivt och uttrycksfullt ut. Låt oss ta reda på hur den här växten ser ut och hur vi ska ta hand om den på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Hamedoreya kallas också bambu palm eller neanta. Det utmärks av sin opretentiöshet och skuggtolerans. Hamedorea växer mycket bra hemma, utan att behöva särskild behandling eller dyr vård. Den växer snabbt och ser ljus ut.

Hamedoreas födelseort är de bergiga regionerna i Mexiko och Centralamerika … I deras naturliga livsmiljö är dessa inte särskilt stora, men graciösa palmer, vars höjd kan nå 2 m. Stjälkens tjocklek överstiger sällan 3 cm.

Mest utbredd busksorter anläggningen i fråga. Hamedoreas artdiversitet slutar dock inte där. Det finns attraktiva kulturer relaterade till till klassen lianor och växter har bara 1 stjälk.

Man bör komma ihåg att buskformer växer ganska långsamt. Högst 1-2 unga blad kan läggas till per år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter av olika kön har en slående skillnad i blommor . I manliga grödor växer de rika och gula, samlas i snygga blomställningar. I kvinnliga exemplar är blommorna orange eller ljusröda och är ensamma.

För närvarande har kulturen i fråga börjat odlas aktivt hemma. Således skapar blomsterodlare ett litet tropiskt hörn i sitt eget hem. Hamedorea är mycket dekorativt, vilket lockar uppmärksamhet hos många vilda djurälskare.

Växten har avlånga bladplattor med regelbundna former. Hemma hamedorea kan bli upp till 1,5-2 m i höjd . Kulturen kan uppnå sådana indikatorer, även om det inte har vidtagits några åtgärder från odlarens sida. Att nå allvarliga tillväxtvärden, växten förblir mycket graciös och attraktiv . I diameter överstiger palmer av denna typ sällan 60-70 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten i fråga blommar bara en gång om året medan den bär frukt … Det finns inget tydligt tidsintervall för fruiting. Detta beror på att sådana stadier i naturliga förhållanden för hamedorea beror på många faktorer - mängden nederbörd, värdet på temperaturindikatorer och många andra saker.

Blommorna är bara några millimeter stora, men de är många. Det händer så att de växer till flera hundra. Efter en tid efter blomningen bildas små bär på stammen, som utåt liknar havtorn, men bara svarta i färgen. De kan ätas.

Dessutom ingår dessa frukter i de nationella köken i många latinamerikanska länder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Som nämnts ovan är chamedorea uppdelad i många underarter, som alla har sitt eget utseende och tillväxtegenskaper. Låt oss titta närmare på några av de vanliga sorterna.

Ernest-August

Det är en vacker vintergrön buske som väldigt ofta odlas i en vinterträdgård eller växthus . Ofta kan denna sort hittas i kontor, hallar eller vanliga vardagsrum. Höjden på Ernest-Augusts chamedorea kan nå 1,2 m. Växten behöver en måttlig fuktighetsnivå och vattning.

Växten i fråga har vackra hela bladplattor av grön färg. På toppen är de uppdelade i 2 blad. Det finns få blad på växten - bara 8-10 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Elegans" (Chamaedorea elegans)

På ett annat sätt kallas denna chamedorea graciös. Det är en buskväxt med en krypande stjälk . Tunna raka stjälkar växer från det i inte särskilt stora antal, vars höjd sträcker sig från 1,5 till 2 m. Bredden på den senare når vanligtvis 2,5-3,5 cm.

På toppen av stjälkarna finns det säregna paniklar, som består av 6 eller 7 blad som ligger mycket nära varandra. Med tiden dör bladen av och faller sedan av. Som ett resultat kvarstår karakteristiska ringformade märken av en ljus nyans på stammarnas yta.

Hamedorea graciöst lockar många blomsterodlare, eftersom växer bra utan att kräva komplicerad vård … Växt opretentiös, kännetecknas av ett vackert utseende.

Den har kompakta dimensioner, vilket är ett plus för människor som bor i små lägenheter, där det inte finns extra utrymme för skrymmande gröna husdjur.

Bild
Bild

Metallica

En vacker underart av palmfamiljen. Kultur är annorlunda närvaron av breda blad av läderartad typ med en ovanlig silverfärgad nyans . Anläggningen i fråga har bara en stam, som oundvikligen blir tjockare och kolsyrad med åren. Kulturen kan nå en höjd av 2 meter.

Metallica tål skuggning utan problem och kan växa bra även inomhusförhållanden där det finns små fönster.

Bild
Bild

Enfärgad

En annan populär typ av hamedorea. Kulturen brukar växa inte för högt . Hon känner sig särskilt bekväm i ett växthus . Växten har ljusgröna bladblad med en pinnat struktur av liten storlek. Monokromatisk chamedorea har en vassliknande stam.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Hamedorea känns bra växer hemma. Huvudsaken – ge en bekväm miljö för detta förtjusande gröna husdjur . Låt oss ta en titt på hur man ger hamedoree optimala tillväxtförhållanden.

Val av sittplats

Inomhuspalmer får placeras även i bostadens skuggade hörn - under sådana förhållanden känns de normala. Skuggning bör dock vara måttlig. Det rekommenderas inte att placera ett husdjur på för mörka platser. Det är inte heller tillåtet att sätta det i direkt solljus - sådana förhållanden kommer att vara destruktiva för växten.

Belysningen måste vara måttlig . En plats i halvskugga är lämplig. Palmens utseende beror på ljusets intensitet. De ljusa ultravioletta strålarna kommer helt enkelt att bränna ut grödans lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hamedorea är indelad i många underarter, men de flesta växer sig stora. För sådana husdjur är det lämpligt att tilldela en tillräcklig plats där de inte kommer att vara för trångt. Det rekommenderas att tillhandahålla hamedorea ett område i hörnet av rummet, helst nära fönsteröppningar. En partition som ligger mellan fönstren är också lämplig för detta. Här kommer anläggningen att se särskilt attraktiv och snygg ut och kommer inte heller att störa hushållsmedlemmar.

När man väljer det optimala utrymmet för hamedorea bör man inte glömma det för kraftig förändring av temperaturvärden kan ha en extremt negativ effekt på grödans hälsa . Efter köpet måste palmen placeras där den inte utsätts för dragets skadliga effekter. Optimal temperatur för att hålla på sommaren – + 16 … 20 grader, och på vintern – + 12 … 15 grader Celsius.

När det är sommar ute måste området där kulturen ligger ventileras. Då och då är det tillåtet att överföra växten till en balkong eller veranda så att den kan matas med frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jord för plantering

Varje lämplig reservoar som är mycket resistent kan användas som en kruka för den aktuella växten. Fartygets material är oviktigt. Huvudvillkoret gäller just stabilitet, eftersom chamedorea växer högt, och bladen är inte de som sprider sig mest.

För kompakta palmer är krukor med en diameter på 12-15 cm lämpliga, och för högre grödor är det vettigt att välja tankar med en diameter på 16-25 cm.

Efter att ha plockat upp en kruka för växten, vars storlek motsvarar den, kan du börja förbereda jorden. En potatisblandning av hög kvalitet för handflatan i fråga, färdig, säljs i en trädgårdsbutik. Du kan köpa den vanliga universalföreningen som är avsedd för plantering av inomhusväxter . Det är också tillåtet att självständigt göra en lämplig blandning. För att göra detta måste du kombinera komponenter som torv, humus, flodsand, torvjord. Alla komponenter tas i lika delar. Ett avlopp måste placeras längst ner i grytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

När du tar hand om en rumspalm måste du komma ihåg om ordentlig vattning. Vi måste ta hand om den så att jordklumpen inte torkar ut . Men det är inte heller tillåtet att fylla husdjuret med en enorm mängd vatten - detta kommer bara att orsaka allvarlig skada på det. Våtmark är den bästa förutsättningen för bildandet av farliga bakterier och aggressiva skadedjur.

Marken ska alltid vara något fuktig. - i allt du behöver för att observera måttlighet . Vätska som samlas i pannan måste hällas ut regelbundet. Vi får inte glömma det.

Med början av den varma sommarsäsongen kommer växten att behöva mer frekvent vattning. Om vi pratar om vinter, då vid denna tid på året saktar växtens tillväxt och utveckling, så vattningen måste minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing och gödningsmedel

Om du vill påskynda tillväxten av din hempalm bör du överväga att applicera lämpligt gödningsmedel. Det måste man komma ihåg att matning av kulturen i fråga krävs endast i de ögonblick då dess aktiva tillväxt sjunker . Denna period varar från början av april till slutet av september. Det är vid denna tidpunkt som gödselmedel måste appliceras 2 gånger i månaden.

Det senare bör släppas specifikt för palmer. Det är tillåtet att använda mineralkompositioner av universell typ.

För god tillväxt rekommenderar vissa odlare att ta bort peduncle från unga grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det finns blomsterhandlare som rekommenderar att transplantera chamedorea baserat på dess åldersmärke. Unga växter kommer att behöva denna procedur årligen och vuxna husdjur - vart tredje år . Men många yrkesverksamma som länge har varit inblandade i odling av sådana grödor hävdar att ett palmer endast bör transplanteras efter behov.

En transplantation kan krävas i den situationen om husdjuret har blivit för trångt i sin kruka. Sedan måste den flyttas till en rymligare behållare. När handflatan åldras kan den behöva planteras i en fat eller ett speciellt badkar. Det är mycket svårare att flytta ett vuxet husdjur, eftersom det kommer att ha en mer imponerande vikt och vara omfattande. I sådana här situationer istället för omplantering är det tillåtet att förnya matjorden.

Palmen måste transplanteras om den har genomgått någon sjukdom eller om det finns många farliga skadedjur som allvarligt kan skada växten. Om det finns en process för försurning av marken, rekommenderas det också att hänvisa till proceduren för transplantation av hamedorea.

Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion av det ansedda inhemska palmeträdet kan utföras på flera sätt: genom frön, delning eller skott . Chamedorea reproducerar inte genom sticklingar.

Frön

Fröförökning av ett palmer är lätt och tar inte lång tid. Du kommer att behöva utföra ett antal manipulationer.

  • Innan planteringen påbörjas måste fröna blötläggas i vatten (detta bör ta från 100 till 120 timmar). Det är lämpligt att tillsätta ett par droppar av ett speciellt komplext gödselmedel i vattnet.
  • Förbered och desinficera små krukor. Lägg till ett underlag speciellt för palmer. Lägg 2-3 frön i den och tryck försiktigt ner dem. Det är tillåtet att inte tillgripa återfyllning med ett underlag.
  • Täck försiktigt varje kruka med plast för att skapa en växthuseffekt.
  • Vattna de planterade fröna var 2-3: e dag och ventilera dem en gång om dagen.

Plantor kommer att kläckas tidigast efter 3-6 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela

Med vårens början måste palmerens övervuxna process tas och försiktigt avlägsnas från krukan. Det är nödvändigt att tvätta bort jordklumpen under en vattenstråle. Efter det måste busken delas upp i flera delar.

Var och en av dem måste innehålla minst en frisk och välformad skott och bra rötter . Endast i detta fall kommer det att vara möjligt att rota de separerade delarna och få det önskade resultatet i slutändan. De tvättade och förberedda delarna sitter i krukor.

Bild
Bild

Av skott

Denna metod för växtförökning har mycket att göra med delning. Det skiljer sig bara genom att för detta är det nödvändigt att klippa och använda rotskotten, som sedan måste planteras i separata krukor.

Bild
Bild

Hur föryngras?

Växten kan förnyas med äventyrliga rötter på stammen. En märkbart bar palm kan föryngras med luftlager.

Men kom ihåg att den skurna moderstammen inte kan ge sidoskott och sedan dö.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Hamedorea kan drabbas av vissa sjukdomar och parasiter

  • Bladen blir gula . Problemet kan uppstå på grund av låg vattning. På sommaren bör växten inte torka ut.
  • Bruna fläckar på bladen . Orsaken är vattendämpning av jorden eller en kraftig temperaturfall. Det drabbade lövverket tas bort, tidigare misstag i vården korrigeras.
  • Bladens spetsar blir svarta . Det finns många anledningar: svag eller överdriven vattning, torr luft, påverkan av direkt solljus. Det är värt att ompröva den vård du tillhandahåller anläggningen och de förhållanden där den ligger.
  • Spindelkvalster . På grund av det torkar bladen ut, en vit blomma kan visas på dem. Insekticider kan hjälpa till i kampen. En möjlig orsak till problemet är en låg luftfuktighet (optimal - 50%). Otillräcklig vattning leder också till att bladen torkar ut.
  • Bladen blir bleka . Det kan finnas många orsaker: kloros (brist på järn, det måste föras under roten), exponering för överflödigt ljus (det är nödvändigt att ta bort palmen från fönstret), byte av det översta lagret av jord krävs.
  • Utseendet på klibbig substans och plack på lövverk . Indikerar en skida attack. Insekticider hjälper till i kampen om det finns många parasiter. Om det inte räcker kan du klara dig med folkmedicin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Hamedorea kommer att se underbart ut i en stor mjölkblomkruka mot bakgrunden av en inredning designad i snövita färger.

Bild
Bild

Flera palmer i höga och smala bruna krukor, arrangerade i rad, kommer harmoniskt att se mot bakgrunden av beige väggar och ett ljust kaffe-med-mjölkgolv.

Bild
Bild

En bambupalm som växer i en bred brun blomkruka kommer att se attraktiv ut från hörnet av ett ljust rum bredvid fönstret.

Rekommenderad: