Yucca Filamentous (26 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Växande Hemma. Hur Gör Man Sådd Med Frön? Vad Händer Om Yuccan Inte Blommar?

Innehållsförteckning:

Video: Yucca Filamentous (26 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Växande Hemma. Hur Gör Man Sådd Med Frön? Vad Händer Om Yuccan Inte Blommar?

Video: Yucca Filamentous (26 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Växande Hemma. Hur Gör Man Sådd Med Frön? Vad Händer Om Yuccan Inte Blommar?
Video: Grupp-program - ABC för Ljusbärare! 2024, Maj
Yucca Filamentous (26 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Växande Hemma. Hur Gör Man Sådd Med Frön? Vad Händer Om Yuccan Inte Blommar?
Yucca Filamentous (26 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Växande Hemma. Hur Gör Man Sådd Med Frön? Vad Händer Om Yuccan Inte Blommar?
Anonim

En ovanlig växt som heter filamentös yucca har blivit populär bland trädgårdsmästare på grund av dess ovanliga utseende. Kulturen är en vintergrön trädgård med klockformade blommor och trådformiga processer som ger denna yuccasort sitt namn. Ett annat namn på kulturen är filamentos . För att odla en så vacker blomma måste vissa regler följas. Då blir det huvuddekorationen i din trädgård.

Bild
Bild

Beskrivning

Växten har täta bladrosetter. Bladplattorna har en xiphoidform, i genomsnitt når deras höjd 60 cm, diameter - 6 cm. Långa tunna fibrer faller längs bladets kant. Blommorna är krämiga eller gyllene i färg, konformade. De första knopparna kan observeras redan vid 2-3 års ålder. En blompanel kommer fram i början av juni, höjden är 0,5-2,5 m.

Det kan vara upp till 150 blommor på ett ben. Varje knopp är upp till 6 cm i diameter och blommar i cirka tre veckor.

Bild
Bild

För närvarande finns det mer än 30 typer av filamentos. Flera sorter är särskilt populära bland trädgårdsmästare.

Ljus kant

Bladen av denna art har en blågrön nyans med en gulaktig ram. Peduncle kan överstiga en meter i höjd. Blommorna är stora, krämiga vita.

Bild
Bild

Färgvakt

Det kännetecknas av snabb tillväxt. Bladen har en brokig yta med gula, vita eller blåaktiga linjer. Kronbladen är mjölkvita till färgen.

Bild
Bild

Guldhjärta

Denna art är bra eftersom den tolererar vintern bra. Den har ljusgröna blad och krämiga blommor som blir ljusrosa med höstens ankomst.

Bild
Bild

Färgad vakt

Denna art kännetecknas av närvaron av krämiga gula vassa löv med en rosa spets och en ljusgrön kant. Vid låga temperaturer ändrar den rosa spetsen gradvis färg till korall.

Bild
Bild

Landning

I öppen mark

Plantera en yucca på en öppen trädgårdstomt genomfördes under våren . Innan vintern kommer anläggningen att hinna bosätta sig på en ny plats och förbereda sig för det kalla vädret.

När du väljer en plats för plantering, ge företräde åt rabatter som är i solen, skyddade från vinden och bort från områden där vatten ackumuleras.

Trots kulturens motstånd mot utkast, en ventilerad plats fungerar inte för henne . Om växten planteras i skuggan eller i ett fuktigt lågland, kan dessa förhållanden provocera ruttning av rotsystemet. Därför är ett soligt torrt område det bästa alternativet.

Bild
Bild

Efter att ha valt en lämplig rabatt för plantering, följ flera sekventiella steg

  1. Gräv ett hål minst 50 cm brett och 80 cm djupt.
  2. Lägg ett lager grus och sand i en nivå av 20 cm (de kommer att fungera som avlopp).
  3. Om jorden i gropen är sandig, rekommenderas att lägga till svart jord i förhållandet 1: 1. Lerjord måste kombineras med sand och skogsmark i lika delar. Chernozem bör kompletteras lätt med sand i proportionerna 1: 4.
  4. Fyll hålet med beredd jord.
  5. Lägg skottet på en hög, räta ut rötterna, täck groddarna med jord upp till rotkragen.
  6. Packa försiktigt jorden runt plantan och fukta den något.
  7. Vid nedsänkning av jorden kan du lägga till lite mer jordblandning.
Bild
Bild

Frön

Vissa odlare föredrar att plantera yuccafrön. Såförfarandet utförs i början av mars. Den innehåller flera steg.

  1. Blötlägg köpta frön i varmt vatten i 24 timmar.
  2. Förbered löv eller torvjord, fukta den med varm manganlösning.
  3. Sprid de blötlagda fröna på ytan av den kylda jorden, strö på toppen med ett tunt lager torr jord.
  4. Placera behållaren i en genomskinlig påse och lämna i ett varmt område nära fönstret, ventilera dagligen.
  5. Förutsatt att plantmaterialet är färskt och av god kvalitet kommer de första skotten att kläckas om 3-4 veckor. Efter det kan krukan tas ur påsen och läggas på fönsterbrädan.
  6. I början av sommaren är de växande plantorna redan redo för transplantation i öppen mark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Huvudregeln vid vård av glödtråd yucca är att undvika vattendämpning i jorden, eftersom växten har svag immunitet och är benägen för svampsjukdomar. Om trädgårdsmästaren fortfarande inte höll koll och trädets rötter började ruttna, rekommenderas att försiktigt ta bort provet från marken, eliminera de sönderfallna rötterna och plantera den uppdaterade blomman i en separat behållare. Det kommer att vara möjligt att plantera växten tillbaka i trädgården först nästa säsong.

Bild
Bild

Växten behöver hög luftfuktighet endast under en torr sommar . Resten av tiden räcker det att vattna den en gång i veckan i måttliga portioner. Regnvatten är lämpligt för vattning. Se till att jorden torkar, det är viktigt att inte hälla yuccan. Samtidigt kan växten också dåligt tolerera brist på fukt i luften. För att bibehålla optimal luftfuktighet sprutas blomman från en fin sprayflaska en gång om dagen.

Bild
Bild

Kulturen behöver matas en gång i månaden. Mineralblandningar används som gödningsmedel. Transplantationen utförs vartannat år. Om det är en ung växt, bör den planteras om varje år. Transplantation utförs med omlastningsmetoden, samtidigt som en liten del av den gamla jorden bevaras.

För vuxna exemplar rekommenderas att förnya marken en gång om året.

Bild
Bild

Om filamentös yucca odlas utomhus är övervintring av stor betydelse. Samla bladen i en skiva och knyt ihop dem. Förbered de fallna bladen och sågspånen, täck rotområdet med denna blandning. Detta lager kommer att vara ett vinterskydd för växten.

Bild
Bild

Hemunderhåll

Enligt vissa astrologer har glödtråd yucca förmågan att absorbera negativ energi och ställa in en person på positiva tankar. Därför föredrar många blomsterodlare att odla grödor inomhus. Hemsjukvården skiljer sig något från utomhusvård.

Bild
Bild

Inomhus yucca är också rädd för ett överskott av fukt, så om växtens ägare tvivlar på att jorden har torkat ut är det bättre att skjuta upp vattningsproceduren i ett par dagar. Blomman kommer lätt att överleva bristen på vätska.

För underhåll inomhus rekommenderas det att välja sorter som växer i sin naturliga miljö under torra förhållanden med mycket sol. De är inte rädda för torr lägenhetsluft, de är också kräsen om jordens sammansättning.

Bild
Bild

Under perioden från vår till höst vattnas inomhus yucca-filament när jorden torkar till ett djup av 2-5 cm. I detta fall bör varmt kokt vatten användas. Gradvis minskar vattningens frekvens, portionerna bör minskas. Ju svalare det blir i rummet, desto mindre fukt behöver växten.

För att bladen ska andas väl i värmen rekommenderas att torka dem med en fuktig trasa, men efter denna procedur är det oacceptabelt att sätta blomman i solen, därför är det bättre att manipulera den på kvällen - med morgonen torkar bladplattan.

Bild
Bild

Odla filamentös yucca hemma bör vara i södra fönstret. Var noga med att ge skydd mot kalla vindar och drag. En välväxt inomhusblomma utvecklas i halvskugga. I det här fallet är det viktigt att solstrålarna träffar växtens löv i minst tre timmar om dagen.

Bild
Bild

Under sommarmånaderna, vid en temperatur på 18-25 grader, kan filamentos tas ut på balkongen eller terrassen, men så snart termometern sjunker till 12-16 grader på natten måste växten återföras till rummet. Den minsta acceptabla tröskeln för att odla yucca är 8 grader över noll. En rumsucca behöver transplanteras i tre fall:

  • om rötterna har växt kraftigt och upptar hela behållarens volym;
  • om rotsystemet har börjat ruttna;
  • efter att ha köpt en äldre kopia.
Bild
Bild

Trädgårdsmästares misstag

Inför det faktum att den planterade skotten inte blommar måste trädgårdsmästaren förstå orsaken till denna situation. Det finns flera alternativ:

  • kanske plantan planteras i skuggan och saknar sol;
  • om växten inte var tillräckligt täckt för övervintring kan frosten skada knopparna;
  • om först ett svagt, omoget exemplar valdes för plantering, kan det blomma bara under 4-5 års liv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns bruna fläckar på bladen, så troligtvis jorden var vattentät eller tog ursprungligen inte hand om högkvalitativ dränering, vilket ledde till att en svamp uppträdde . Om torra ljusfläckar ses på växten, kan detta indikera en långvarig exponering av växten för direkt solljus. Om kulturen har löv med en brun spets, indikerar detta frekventa drag eller för torr luft.

Rekommenderad: