Cleoma (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, Taggiga Och Vita Cleoma I Landskapsdesign, Växande Plantor. Hur Man Planterar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Cleoma (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, Taggiga Och Vita Cleoma I Landskapsdesign, Växande Plantor. Hur Man Planterar Frön?

Video: Cleoma (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, Taggiga Och Vita Cleoma I Landskapsdesign, Växande Plantor. Hur Man Planterar Frön?
Video: Smultron från frön - 50 dagar efter sådden 2024, April
Cleoma (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, Taggiga Och Vita Cleoma I Landskapsdesign, Växande Plantor. Hur Man Planterar Frön?
Cleoma (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, Taggiga Och Vita Cleoma I Landskapsdesign, Växande Plantor. Hur Man Planterar Frön?
Anonim

Med vårens ankomst blir varje människas liv mycket mer varierat och roligare. Efter viloläge börjar djur och växter vakna. De första skotten av örter och blommor visas på rabatterna. Det var under denna period som trädgårdsmästare påbörjade aktiva steg för att dekorera sina personliga tomter. Tack vare uppfödarnas och botanisternas noggranna arbete kan blomsterodlare odla många växter som skiljer sig åt i utseende, blomningstid och vårdmetod. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att välja opretentiösa sorter, vars odling inte kommer att orsaka svårigheter även för nybörjare . En av dessa färger är cleoma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Cleoma är en ört som tillhör familjen cleomaceous och tillhör kålens underart. På grund av knopparnas ovanliga struktur kallas denna blomma ofta "champagnespray" eller "spindelblomma ". En detaljerad beskrivning av denna växt finns i den specialiserade litteraturen om botanik.

Beroende på typ av cleoma kan det antingen vara en årlig blomma eller en flerårig. Den maximala höjden på en vuxen växt kan nå 150 cm. Blomman har ett starkt och utvecklat rotsystem, liksom kraftfulla skott och stjälkar. Ytan på de grenade skotten är täckt med ovanliga villi.

Bladplattorna är färgade i en delikat malakitskugga och ordnas omväxlande . Beroende på sort kan bladen vara antingen komplexa eller enkla, fasta eller snidade, långa eller rundade. Antalet blad på skottet kan vara upp till 7 stycken. Bladplattorna upptill är små och fasta.

Biologer rekommenderar att uppmärksamma sorter där bladets undersida är täckt med små taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kastar ut mycket höga peduncles, i vars ändar från små blommor blomställningar bildas i form av en pensel. I mitten av knopparna kan du se långa ståndare som liknar insekttentaklar. Färgerna av färger är mycket olika och består av följande nyanser:

  • Vit;
  • lila;
  • gul;
  • Orange;
  • lila.

Blomningsperioden börjar på försommaren och varar till hösten. Ett särdrag hos växten är närvaron av en specifik doft, som i hög koncentration kan orsaka obehagliga känslor. På grund av denna lukt observeras en låg koncentration av parasiter och farliga insekter i blommans växande område.

Efter att blommorna vissnat, på deras plats, börjar fröboxar bildas, vars storlek inte överstiger 0,5 cm

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Mer än 100 typer av cleoma kan hittas i deras naturliga livsmiljö, men endast vissa sorter av ettåriga och perenner, som används ofta i landskapsdesign, växer under konstgjorda förhållanden. Experter rekommenderar att uppmärksamma följande sorter:

  • taggig (Spinosa);
  • Hassler (Hassleriana).
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära sorterna av taggig cleoma och deras färger:

  • " Cherry Queen " - lila, lila;
  • Helen Campbell - Snövit;
  • Rosenkonigin - persika;
  • " Rosa drottning " - rosa;
  • " Rose queen " - ljusrosa;
  • " Violet Queen " - lila, mörkblå;
  • " Matilda " - flerfärgad;
  • Gyllene sparkler - citron, guld;
  • " Jätte rosa kyusen " - mörkrosa;
  • " Färgad fontän " - flerfärgad;
  • " Sparkler Lavender " - ljuslila.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hasslers cleoma -sorter och deras färger:

  • " Stänk champagne " - pärla, blek lila;
  • Kelly Rose - rosa, lila.

Queen -serien förtjänar särskild uppmärksamhet, som inkluderar sorter som Cherry Queen, Pink Queen, White Queen och Violet Queen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

Cleoma är en av de prydnadsväxter som bara kan förökas med frön. Skördade eller inköpta frömaterial kan sås direkt i marken eller användas för att få plantor.

Sådd

För att odla friska och starka plantor är det nödvändigt att påbörja agrotekniskt arbete i slutet av vintern. Frö kan planteras i speciella planteringsbehållare fyllda med näringsblandning eller i torvbehållare. Du kan använda färdig jord för plantering eller förbereda en jordblandning hemma . För självberedning av substratet är det nödvändigt att blanda humus, torvjord och flodsand i lika stora proportioner. Innan du sår frön måste de blötläggas i en tillväxtaccelerator, vilket inte bara kommer att öka andelen grobarhet utan också skydda växterna från olika sjukdomar.

Processen att plantera frön består i deras jämna fördelning över markytan, följt av att hälla en näringsblandning med en höjd av 15 mm. Färdiga behållare bör fuktas rikligt med en sprayflaska och hela ytan ska täckas med glas eller film.

För att förhindra att plantmaterialet ruttnar är det nödvändigt att ventilera behållarna flera gånger i veckan och vid behov fukta jorden. Under gynnsamma förhållanden kan de första skotten visas så tidigt som 2 veckor efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta innehåll

Efter att de första skotten uppträder är det absolut nödvändigt att ta bort skyddslocket och placera behållarna i ett varmt och väl upplyst rum. Om solljus fortfarande inte är tillräckligt för att hela spiran ska utvecklas, rekommenderar experter att installera lampor med konstgjord belysning.

För det så att växterna kan utvecklas fullt ut är det viktigt att vattna dem regelbundet utan att vänta på att marken ska torka ut … När växterna växer lite måste de vattnas med en svag lösning av kaliumpermanganat, vilket hjälper till att desinficera jorden och skydda unga växter från virus- och svampsjukdomar. Under denna period kan du ta bort konstgjord belysning och öka frekvensen av vattning.

Bild
Bild

I utseendet av 2-3 äkta blad kan du börja plocka växter i små blombehållare fyllda med näringsrik jord. Det är nödvändigt att transplantera groddar så noggrant som möjligt och försöka att inte skada rotsystemet . 2 veckor efter plockningen måste blommorna befruktas med speciellt mineralgödsel.

Behållare med blommor ska placeras så bekvämt som möjligt på väl upplysta fönsterbrädor och roteras regelbundet i förhållande till solen. Denna aktivitet kommer att undvika att vrida och sträcka plantorna.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

För att de odlade plantorna ska kunna börja och utvecklas väl måste särskild uppmärksamhet ägnas åt att följa reglerna för att plantera det i trädgården, välja en plats och krångligheterna med att ta hand om den.

Optimal timing

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att inte skynda sig för att plantera plantor i öppen mark och vänta tills hotet om nattfrost har helt gått. Den mest gynnsamma tiden för plantering är sen vår. Två veckor innan plantningen börjar rekommenderar experter att plantorna måste härdas . För att plantorna enkelt ska kunna tåla temperaturfallet på natten måste de tas ut i det fria varje dag i 7 dagar och lämnas där i 40-50 minuter.

Bild
Bild

Om det inte är möjligt att odla plantor, kan du så frön direkt i marken. Detta evenemang kan hållas både på våren och före vintern.

Vårsådd av frön bör utföras under perioden då jorden värms upp till ett djup av 6 cm. Den optimala tiden för dessa arbeten är slutet av april eller början av maj. Höstplantering bör utföras tidigast i mitten av november. Att plantera frön före vintern är mindre besvärligt eftersom det inte behövs ytterligare skiktning.

Sådd av frön i öppen mark måste utföras i spår med ett djup av 15 mm . Det optimala radavståndet är 35 cm. Vårdproceduren består av en uppsättning klassiska aktiviteter som liknar växande plantor. Frö planterade före vintern behöver ytterligare skydd. Som täckmaterial kan du använda torrt lövverk, grangrenar, sågspån och krossad trädbark. Ett sådant skydd kommer att skapa det mest gynnsamma mikroklimatet och förhindra frysning av frö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Cleoma är en solälskande växt som bör planteras i väl upplysta områden. Blomman gillar inte blåsiga platser, så rabatten måste skyddas från kalla luftströmmar. Cleoma föredrar att växa i näringsrika jordar med låg eller neutral syra.

Om jorden i det valda området är dålig, så är det tidigt på våren nödvändigt att berika den med mineraliska och organiska gödningsmedel och utföra en fullständig grävning.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Överensstämmelse med planteringsreglerna är nyckeln till att få vackra gröna kompositioner. För det För att få maximalt antal accepterade växter rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att följa följande planteringsregler.

  • Behandling av växter med speciella preparat för att påskynda tillväxten av rotsystemet.
  • Placera plantor i planteringshål. Om plantorna planterades i torvbehållare måste blommorna rotas med dem.
  • Fyllning av hålrum med näringsblandning samtidigt som jorden komprimeras.

För att förhindra bildning av täta tjocklekar, som kan provocera utseende av farliga insekter och sjukdomar, är det nödvändigt att plantera cleomes på ett avstånd av 50 cm från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Cleoma tillhör anspråkslösa växter som behöver en minimal omsorg och uppmärksamhet. Trots denna funktion rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att följa vissa regler.

Vattning

Denna blomma behöver inte mycket fukt, vars överskott kan provocera ruttning av rotsystemet. Endast unga plantor behöver ofta vattnas, men jorden nära vuxna växter bör endast fuktas vid långvarig torka. För att förhindra att jorden torkar ut rekommenderar experter att multa hela rotzonen.

För att förhindra bildandet av en jordskorpa nära blommorna rekommenderar erfarna blomsterhandlare att lossa jorden efter varje vattning. Denna procedur ger obehindrad tillgång till syre till rötterna, vilket kommer att ha en gynnsam effekt på blommornas allmänna tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att få en stor mängd grön massa och färgglada blomställningar behöver växten näringsämnen. Blommor reagerar positivt på regelbunden rotmatning med speciella mineralkomplex. Vårsprutning med lämpliga organiska preparat hjälper till att öka antalet knoppar.

För att återställa den försvagade växternas vitala energi rekommenderar experter att inte bara utfodra roten utan även bladmatning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frösamling

På grund av det faktum att nya växter bara kan erhållas genom att så frön, rekommenderar experter särskild uppmärksamhet på höstsamlingen av frömaterial, som bör utföras efter att blomställningarna vissnat. I slutet av hösten, i stället för ljusa blommor, börjar frökartor bildas på buskarna, vars mognad indikeras av den bruna nyansen på deras yta . Den maximala längden på en enda pod kan vara 2 cm.

Många nybörjare trädgårdsmästare kan ofta inte samla frön på grund av den okontrollerade och spontana öppningen av frölådan. För att förenkla denna process är det nödvändigt att bilda små påsar med vävnad runt baljorna, vilket hjälper till att samla allt frömaterial.

Frön som används för plantering på våren måste genomgå en skiktningsprocess ., vilket möjliggör exponering för låga temperaturer i flera månader.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du lägger de uppsamlade fröna i en linnepåse och begraver dem på ett grunt djup i början av vintern. När snön har smält kan du få fröna och säkert plantera dem på den planerade platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Metoden för att förbereda en växt för övervintring beror på kulturens tillväxtregion. På breddgrader med ett varmt klimat kan växten odlas på ett ställe i flera år. För att göra detta, i slutet av hösten, är det nödvändigt att skära av den övre gröna massan och täcka rotsystemet med ett fiberduk.

I regioner med hårda klimatförhållanden odlas cleoma endast som en årlig blomma ., som i slutet av hösten behöver du bara dra ut tillsammans med roten och ligga nära fruktträd. Blommans specifika doft hjälper till att skrämma bort farliga skadedjur från träden. Det utrymda området måste rensas från ogräs och grävas noggrant.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av att växten avger en specifik doft påverkas den praktiskt taget inte av parasiter och svampsjukdomar. Endast försvagade blommor kan bli föremål för insektsangrepp. Underlåtenhet att följa vårdreglerna, placering av rabatter i sumpiga områden, oregelbunden applicering av mineralgödselmedel, liksom andra negativa faktorer, kan minska växtens immunitet.

Den farligaste insekten för cleoma är bladlöss, vars kolonier inte bara kan förstöra plantans utseende utan också leda till dess död. Följande yttre tecken på bladen hjälper till att upptäcka dessa parasiter:

  • klibbig film på ytan;
  • små punkteringar;
  • gula fläckar;
  • böjda kanter.

Ett negativt tecken är också vissnande och tappande av knoppar och blomställningar, liksom fullständig frånvaro av nya blommor.

Bild
Bild

För att bli av med dessa skadedjur kan du behandla grönområden med speciella kemikalier, men inte mindre effektiva är följande miljövänliga folkmedicin:

  • tvållösning;
  • infusion av vitlök och peppar.

För att bli av med farliga skadedjur är det nödvändigt att locka insekter som nyckelpiga och snörning till platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I områden med hög luftfuktighet lider växter ofta av rotröta, vars utseende indikeras av följande tecken:

  • vissnande av stjälkarna;
  • torkning av bladplattor;
  • utseendet på bruna och svarta fläckar;
  • bromsa tillväxtprocessen.

Vid massiv skada på växter av denna sjukdom kommer det inte att vara möjligt att rädda buskarna, experter rekommenderar helt enkelt att dra ut dem och bränna dem. En begynnande sjukdom kan stoppas med speciella kemikalier som måste användas för att behandla alla planteringar.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Cleoma är en mycket vacker växt som kan vara både ett självständigt objekt och en del av en stor grön komposition. Blomman kan ofta ses i många projekt av landskapsdesigners på grund av dess unika kombination med växter som söta ärtor, lavater, liljor, ringblommor och många andra blommande ettåriga.

På grund av att plantans höjd kan nå 1,5 meter använder många trädgårdsmästare den för att skapa häckar, såväl som för intern zonering av området nära huset. Ett levande staket kommer inte bara att njuta av härlig grönska, utan också dekorera territoriet med vackra blommor från sen vår till sen höst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asters, tulpaner, nattljus, zinnia, nemesia, gatsania, ageratum, purslane, björns öra och nemophila kan odlas i samma rabatt med cleoma. Kompositioner med echinacea, skogssalva, liatrix och verbena ser spektakulära ut. Blomman matchar också med alla typer av barrträd och värdar.

Rekommenderad: