Katarantus (91 Bilder): Nyanser Av Odling Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Plantering Av Ampelvarianter. Hur Växer Man Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Katarantus (91 Bilder): Nyanser Av Odling Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Plantering Av Ampelvarianter. Hur Växer Man Hemma?

Video: Katarantus (91 Bilder): Nyanser Av Odling Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Plantering Av Ampelvarianter. Hur Växer Man Hemma?
Video: Skönlitteratur och livsfrågor 2024, Maj
Katarantus (91 Bilder): Nyanser Av Odling Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Plantering Av Ampelvarianter. Hur Växer Man Hemma?
Katarantus (91 Bilder): Nyanser Av Odling Och Vård I Det öppna Fältet, Särskilt Plantering Av Ampelvarianter. Hur Växer Man Hemma?
Anonim

Inomhuskultur catharanthus är en spektakulär blommande buske från de varma öarna i Medelhavet, vilket ger en speciell atmosfär till huset. Catharanthus kan översättas från grekiska till "ren, felfri". Vårt material beskriver i detalj metoderna för reproduktion, vårdens egenskaper, underhåll av kulturen i lägenheten, övervintring och metoder för att hantera olika sjukdomar och skadedjur. De flesta trädgårdsmästare kallar catharanthus "blommans kung" på grund av året runt lång blomning och minimal skötsel efter plantering.

Vad det är?

Catharanthus är en örtartad vintergröna av familjen Apocynaceae. I naturområden finns catharanthus överallt i länder med ett varmt klimat och riklig nederbörd - Indonesien, Kuba, Java och andra. Det är omöjligt att bestämma blommans verkliga ursprungsort, de flesta forskare är benägna att tro att kulturen ursprungligen växte på Madagaskar: det är på denna ö som catharanthus befolkningen är den mest omfattande, det finns cirka 8 arter av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den subtropiska regionen kan kataranthus nå en och en halv meter i höjd . Under inomhusförhållanden är buskens maximala höjd 60 cm. Som hemblomma odlas den som enårig och har fötts upp sedan mitten av 1700 -talet. Ett annat namn på kulturen är periwinkle, som i grunden är felaktig. Båda växterna liknar varandra utåt och tillhörde tidigare samma familj. År 1937 tillskrev det vetenskapliga samfundet den rosa kataranten till ett separat släkte.

Bild
Bild

Beskrivning av kultur

En upprätt buske, med täta, tjocka stjälkar, en grenad krona, skotten är lignifierade. Rotsystemet är utvecklat, avgörande. Den centrala roten blir upp till 30 meter lång, har många laterala processer, med en specifik lukt. Det finns inga rothår på unga rötter.

Bladplattorna är avlånga, spetsiga, blanka, har en rik grön nyans; den längsgående venen är färgad i ett ljusintervall.

Bild
Bild

Efter bildandet av blom äggstockar är busken rikligt täckt med hjulformade knoppar . Kulturens blommor når 5 cm i diameter, regelbundna i formen, bildade av 5 kronblad, corolla är platt, kärnan är täckt med sköldkörtelhår. I mitten av knoppen finns ett "öga" med en kontrasterande nyans. I hybrider börjar färgspektrumet för "ögat" från vitt och slutar med en violett ton med en blåaktig nyans. Catharanthus knoppar liknar floxblommor, men i den senare samlas de i blomställningar.

Bild
Bild

Under bildandet av blom äggstockar - från tidig vår till mitten av hösten - bildas ett frodigt moln av framtida knoppar, vilket gör växten ännu mer dekorativ och lockar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet. Slutet av blomningen inträffar vid frosttiden. I slutet av blommans livslängd knyts frukterna-seglformade dubbelblad. Inuti varje frukt finns det 10 avlånga frön.

Bild
Bild

Blommans läkande egenskaper

Viktig! Växten är giftig! Det är förbjudet att göra mediciner på egen hand! Om de ämnen som framställs från kataranthus används felaktigt uppstår obehagliga känslor: allergiska reaktioner, brännskador av varierande svårighetsgrad. Användning av preparat baserade på växtdelar är endast möjlig under överinseende av en läkare!

Bild
Bild

Indonesiska läkare använder växten för att behandla hosta och tumörer . Blad och skott från kulturen innehåller alkaloider. Modern forskning bevisar innehållet av aktiva ämnen som kan sänka blodsockernivån. Vinblastine, vincristine - ämnen som används i läkemedel för att bekämpa cancer. Kulturens gröna massa används för tillverkning av tinkturer med sårläkande egenskaper, den används för tandköttssjukdomar, sår, lungsjukdomar och högt blodtryck.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

De kända sorterna och hybriderna av växten är en mängd av en art - rosa catharanthus. Växter skiljer sig åt i storlek, buskform, knoppbladets färg, det finns frottévarianter. En periwinkle med lila och rosa blommor ser ut som en kataranthus, så innan du köper bör du noggrant undersöka växten för förekomst av karakteristiska tecken som bara finns i kataranthus.

Bild
Bild

Aristokrat

Frodig buske, högst en halv meter hög, med stora blommor. Knoppens kronblad är färgade från vitt till lila-rött. Kärnan i blomman är av en kontrasterande nyans. Katarantus "Aristocrat" odlas som en trädgård, hemkultur. Perfekt för att dekorera gatuvägar, blomkrukor, parker och så vidare.

Bild
Bild

Stilla havet

Liten buske (30 cm), krondiameter nästan lika med skördens höjd. Särartens särart är tidig blomning, enkel skötsel. Knopparna är stora, halsen ljus. Beroende på färgpaletten är sorten indelad i sorter.

  • "Bourgogne" - vin, lila kronblad, vit hals.
  • "Vit" - vita knoppar med ett rött centrum.
  • "Epricot" - aprikosfärgade knoppar, röda ögon.
  • Ice Pink - pastellrosa knoppar med ett rött hjärta.
  • "Cooler" är en sort med starkt förgrenade grödor med en halv meters höjd. Knopparna är runda, stora. Sorter: "Grape Cooler" - lavendelrosa kronblad, rött hjärta; "Pepermint" - vita knoppar med ett starkt rött centrum; "Red Cooler" - knoppar av en fast röd nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Första kyssen

En annan variation av små grödor, med en färgpalett på 13 nyanser. Den anses vara den mest populära i serien. I Nordamerika har First Kiss vunnit de högsta utmärkelserna. First Kiss Blueberry kännetecknas av blåvioletta knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaskad

Serien representeras av rikliga grödor, med en buskhöjd på cirka 15 cm och långa hängande skott med stora blommor.

Mest populära sorter

  • "Titan" - fransarnas längd når 75 cm. Knopparna är ljusröda, lövverket är grönt, glansigt. Lämplig för odling i hängande behållare.
  • "Titan White" - snövit knoppar.
  • Deep Rose är en rosa nyans.
  • Variety "Bark cascade" har flera växter med de mest spektakulära blommorna:
  • "Körsbärsbark" - körsbärsfärgade kronblad;
  • "Bark Polka Dot" - vita knoppar;
  • "Cora Magenta" - blommor är målade i lila -vinröda toner.
  • Medelhavet är en kort växt med små blommor och långa skott. Den utvecklas bra och fyller snabbt planteringsbehållaren, tolererar lätt torka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svart körsbärstatuering

En kultur med långlivade knoppar av ovanlig färg, som rör sig från ett spektrum till ett annat. Knoppens kronblad har en självlysande effekt. Busken är tät, internoderna är korta. Tatu Black Cherry kan växa i torra, torra klimat.

Bild
Bild

Solstormpar

Bild
Bild

Katarantus 25 cm hög. Knopparna är medelstora, lila och lila i färgen. Lämplig för krukor, badkar, plantering i ett öppet underlag. Blommar rejält.

Hitwave

En kort växt med knoppar 5 cm i diameter. Lämplig för plantering i slutna behållare, öppen mark, kräver en solig plats. Blommar under sååret. Kronbladen är färgade körsbär och vita.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvinnotjusare

Huvuddragen i kulturen är förmågan att blomma rikligt under super heta förhållanden. Växten är kort, grenad. Växer snabbt. Knopparnas färg är röd, lövverket är glansigt.

Bild
Bild

Papaya tatuering

En årlig med en unik färg på kronblad - ljusrödrosa, med persika nyans och svart hals.

Bild
Bild

Sirtaki

En lågväxande buske, kulturens skott är täckta med vita, rosa, mörkrosa medelstora knoppar. Värmeälskande, föredrar en solig plats. Det används i gruppplanteringar, åsar. Perfekt för att växa i lägenheter, som en flerårig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Att odla en blomma i en lägenhet är inte svårt, men det kräver överensstämmelse med reglerna som gör att du kan öka tillväxten och förgreningen av kulturen, blomningstiden.

Bild
Bild

Växten är giftig, alla manipulationer med den bör utföras i skyddskläder och handskar för att undvika förgiftning och allergiska reaktioner.

Fuktighet, vattning

Indoor catharanthus är en fuktälskande kultur. Blommans överflöd beror på luftfuktigheten i miljön och jorden: ju högre den är, desto rikare blommar växten. Vid låg luftfuktighet är det nödvändigt att spraya växten två gånger om dagen eller placera en behållare med vätska, en luftfuktare; alternativt lägg behållaren med blomman på en tallrik med våta stenar. Det rekommenderas att blöta bladen med en trasa med varmt vatten.

Bild
Bild

Växten bör vattnas när det övre lagret av substratet torkar. Överdriven vattendämpning i jorden leder till utveckling av infektioner, svampsjukdomar och lockar skadedjur. Krukan måste ha dräneringshål och dräneringsjord. Torkning ur rötterna kan leda till att kataranthus dör, kortvarig uttorkning av jorden kommer inte att skada kulturen mycket.

Bild
Bild

Med otillräcklig fukt krullar bladplattorna. Vattning under kallare månader reduceras till 1-2 gånger per månad.

Belysning

Kulturen kräver diffust ljus. Platsen på de västra och östra fönstren är en prioritet. Södra fönstret ska vara skuggat vid middagstid. Katarantus kan placeras i en meters avstånd till ljuskällan, på baksidan av rummet, förutsatt att det finns tillräckligt med belysning eller närvaro av en fytolampa. Växten känns bekväm i hängande behållare, på hyllor i en svag nyans. Under vintersäsongen bör kulturen få diffust ljus, annars kommer skotten att sträcka ut sig, på grund av vilken blommans dekorativa effekt går förlorad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Idealiska förhållanden för kultur - en upplyst plats med en lufttemperatur på + 20-25 grader under sommarsäsongen, på våren. Under den kalla årstiden bör luften inte vara lägre än +15 grader, det är lämpligt att skydda växten från värmesystemet och låg luftfuktighet. Anläggningen tolererar en kortsiktig temperaturfall till +10 grader.

Bild
Bild

Den korrekta temperaturen påverkar varaktigheten och överflödet av en grödas blomning. När luften värms upp till +18, rekommenderas att anläggningen placeras utomhus på en plats skyddad mot vind, nederbörd: terrasser, verandor, balkonger. Med det första kalla snäppet förs blomman tillbaka in i rummet - vanligtvis är detta början av september.

Bild
Bild

Gödsel, jord

Catharanthus behöver ett bördigt, luftigt underlag. Du kan plantera en gröda i en köpt jordblandning av blommande grödor. Ett annat alternativ är att göra upp jorden från torvmark med tillsats av torv, tvättad sand.

För att bibehålla blomningen bör växten befruktas varje månad med speciella flytande eller granulära gödningsmedel .som innehåller en stor mängd fosfor och kalium. Kvävehaltiga preparat används under växtsäsongen. Toppdressing är intensiv, appliceras varje vecka på en blöt jordblandning. Medel för blommande grödor, rosor är lämpliga som näringsvätskor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om grödan odlas i rollen som en flerårig växt, minskas frekvensen av näringsintroduktion till 1 gång på två veckor, den utspädda gödningsdosen är lägre än vad tillverkaren säger.

Bild
Bild

Efter blomningsperioden bör växten befruktas ännu mindre ofta, till vintern bör den reduceras helt.

Urval av kruka

Kulturen avser snabbväxande växter. Att plantera en buske i en liten behållare kommer att kräva att planteringsbehållarna byts ut ofta, eftersom rötterna utvecklas snabbt. Behållaren för catharanthus måste nödvändigtvis vara hög, men smal, eftersom kulturen har ett rotsystem. Ett dräneringshål krävs. I botten av behållaren finns det en dränering från smulor, småsten, tegel eller andra grova material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den årliga transplantationen av catharanthus utförs i behållare som är större än den föregående, med i genomsnitt 4 cm. Flera bitar av catharanthus får placeras i en kruka, förutsatt att den är bred och tillräckligt hög - vaser, badkar, lådor är lämpliga.

Ett avstånd på 30 cm bör hållas mellan buskarna för att undvika förtjockning av planteringen, vilket leder till svårigheter att ta hand om grödan, särskilt om växten blir sjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trimning och formning

Bildandet av en inomhusblomma är ett obligatoriskt förfarande. I perenner, efter en vilande period, förkortas stjälkarna med en tredjedel av längden för att ge busken prakt och riklig efterföljande blomning. Döda och skadade växtdelar, torkade blad, skott avlägsnas nödvändigtvis. Beskärning under vårens första månad föryngrar grödan genom att göra det lättare att bygga upp grön massa.

Bild
Bild

En kompakt krona bildas genom att nypa nya skott. Stammarnas uppåtgående tillväxt stannar, vilket stimulerar utvecklingen av laterala knoppar som finns i bladplattornas axlar. Under perioden med öppna knoppar bör du övervaka kulturen: ta bort bleka knoppar, gulnade bladplattor, stjälkar i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tre år "blommar" blomman, knopparna blir mindre, skotten deformeras. Den gamla busken behöver föryngring.

Överföra

Det rekommenderas att transplantera Katarantus med omlastningsmetoden samtidigt som flätad jordkoma bevaras. Växter laddas om på våren, innan växtsäsongen börjar, eller när den centrala roten blir synlig från dräneringshålet.

Om konstig skada, tillväxt eller obehaglig lukt uppträder på rötterna, bör växten befrias från jorden efter att ha vattnat den flera gånger och de skadade rötterna ska behandlas och de infekterade områdena ska tas bort. Plantera kulturen i en behållare med ny jord, vattna inte de två första dagarna.

Bild
Bild

Om substratet är annorlunda än det där växten ursprungligen växte i, kan detta orsaka brist på blomning. För catharanthus är neutral, lätt sur jord lämplig. Det rekommenderas att hälla alkaliska jordblandningar med vatten med tillsats av citronsaft eller annat surt reagens. Kalk tillsätts till det surgjorda substratet.

Vintrar

Utomhusgrödor, hemblommor behöver övervintra. Catharanthus som odlas i trädgården, i landet, bör transplanteras i tillfälliga planteringsbehållare med omlastningsmetoden och skickas för en vilande period i ett varmt rum. Det är lämpligt att strö det översta lagret av jord med sand. Växten förblir i denna form tills uppvärmningen börjar. Vid varmt, stabilt väder återgår den till sin ursprungliga plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering utomhus

Plantering av grödor i den öppna marken i en trädgård eller grönsaksträdgård utförs endast genom plantor. Unga kataranthus är ömma och reagerar kraftigt på temperaturfall, därför placeras plantor i en rabatt under vårens sista månader, när temperaturregimen blir stabil och frost inte observeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats för en framtida blomma bör du komma ihåg att kataranthus är kräsen med vinden och föredrar ljusare områden. Det rekommenderas inte att plantera plantor i skuggan: växten börjar sträcka sig, sluta blomma och förlora sin dekorativa effekt. Unga grödor kan planteras i hängande krukor om de är rikliga eller låga sorter. Resten av sorterna ser bra ut i gruppplanteringar, när kataranthusen placeras i förgrunden. Du kan odla catharanthus i det öppna fältet direkt från frön, men det rekommenderas att använda plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Humus placeras i botten av planteringsgroparna och sprinklar växten med ett löst underlag. Ett avstånd på 30 cm upprätthålls mellan varje buske. Om plantorna odlades i en grupp i en behållare planteras den utan att dela busken, som den är. Skottens rotsystem sammanflätas lätt, och när ungarna delar sig kommer rötterna att skadas, vilket kommer att leda till växternas död.

För enkel extraktion av kulturen ur krukan och bekväm transplantation vattnas behållaren med blomman i förväg . De planterade buskarna strös med mulch och vattnas.

Bild
Bild

I landskapsdesign planteras catharanthus på blomsterrutschbanor, vilket skapar ljusa "mattor". För dessa ändamål används årliga grödor, perenner, sorter som lätt tål dåligt väder.

Bekämpa sjukdomar

När en sjukdom uppstår kastar catharanthus bladen, delar av växten är täckta med en beläggning av olika nyanser eller påverkas av flygande insekter.

Typer av kultursjukdomar och hur man hanterar dem.

Bild
Bild

Bladrost

Det manifesteras av utseendet av bruna prickar, knölar på bladplattans yta eller baksidan. Orsaken till rost är den översvämmade jorden med en samtidig hög luftfuktighet, som transplanterar växten till en infekterad jordblandning.

Hur man botar: det rekommenderas att spilla substratet med en vätska som innehåller fungicider eller transplantera det i helt ny jord . Ta bort de drabbade områdena av kulturen till friska vävnader, behandla såren med läkande preparat.

Bild
Bild

Allmän slöhet hos växten

Hängande lövverk, gulning och tappning av bladplattor, knoppar är förknippade med ett överskott av direkt solljus, varm luft. Det rekommenderas att skugga växten eller flytta krukan till en skuggig plats. Gulningen av spetsarna på lövverket på kataranthusen uppstår på grund av låg luftfuktighet. Det är värt att installera en ytterligare vattenkälla eller öka antalet sprayer på växten, ordna en gång i veckan för blomman att bada i varmt vatten för att skydda jordkoman från vattendämpning.

Bild
Bild

Gulningen och torkningen av de nedre bladen på plantans stjälk är en naturlig process som inte orsakas av någon sjukdom.

Dålig blomning

Orsakas oftast av hypotermi i växten. Odlingsbehållaren ska placeras på en varmare plats med tillräckligt med solljus.

Om bladen blir gula under blomningen bör du noggrant undersöka kataranthusen. Orsaken till sjukdomen ligger kanske i bristen på mark och krukans lilla storlek.

Bild
Bild

Knopparna lossnar på grund av brist på näringsämnen i jorden, med korta dagsljus, brist på fukt i underlaget eller luft.

De övre skotten fäller unga löv, orsaken är sällsynt vattning av växten, låg omgivningstemperatur, förekomsten av insekts skadedjur.

Insekter

Oftast äts kataranthusen av bladlöss, vita flugor, skalinsekter och spindelmider. Dessa skadedjur suger ur saften från de mjuka delarna av växten, lämnar spår av vital aktivitet på ytan av blad och skott i form av honungsdagg, spindelnät, mjukade gropar eller andra skador.

Insekter kommer in i växter under våren och sommaren, bärs av vinden från andra växter, direkt genom en ny blomma. För närvarande är det värt att kontrollera kulturen regelbundet.

Bild
Bild

Skydda

Små bruna insekter, liknande nyckelpigor. Täck växtens inre delar, stjälkar, förökas snabbt. Det första tecknet på skabbinfektion är en klibbig beläggning, våta fläckar är insektsbett. Med omfattande skador täcker skidan hela växten - från rotkragen till de apikala skotten. Växten dör snabbt, utan yttre tecken på vissnande.

Bild
Bild

Bladlus

Det leder till bildandet av kloros, kulturens blad vissnar, torkar, knopparna öppnas inte. Avfallsprodukterna från bladlöss orsakar utvecklingen av en sotig svamp.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Bildar en fluffig beläggning, en spindelnät på bladen och stammarna av växten. Täcker insidan av arket. Smittar enkelt granngrödor. På delar av växten är små vita rundor urskiljbara - insektägg. Kvalsterna själva är färgade bruna, gröna eller orange. Om en spindelväv hittas på en växt krävs omedelbar bearbetning av kulturen.

Bild
Bild

Whitefly

Miniatyr vita fjärilar som livnär sig på växtsaft. Alla delar av blomman påverkas och lämnar gulaktiga fläckar efter sig. Med stark insektsangrepp torkar bladplattorna i kulturen, deformeras; knopparna och hela växten vissnar. När du rör blomman märks flockar av flygande insekter. Vitflugan sprider sig snabbt till granngrödor och ökar antalet. Om ett skadedjur hittas är akut behandling av alla växter nödvändig.

Bild
Bild

Gruvarbetare

Bladplattorna är täckta med gula hål, med tiden blir ljusmönster synliga - skadedjuret rör sig. Gruvor av gruvarbetare är bruna, mognar på löv och faller sedan till marken för att gå igenom nästa utvecklingsfas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man hanterar: när du köper en blomma eller plantor måste du noggrant undersöka växten. Infekterade grödor avlägsnas rent med ett komplett jordbyte. Med en liten infektionskälla behandlas blommor med Aktellik, Fufanon eller Karbofos.

Sniglar

Avlånga hål bildas på bladplattorna och knopparna. Sniglar orsakar inte väsentlig skada på växten, de förstör bara utseendet.

Förebyggande: markens yta behandlas med kalk eller superfosfater tills sniglar dyker upp. Det rekommenderas att använda fällor. Vid allvarlig skada, använd metaldehyd.

Bild
Bild

Kamp

Vid krypande vita, röda små insekter, fluffig plack bör växten tvättas helt med tvålvatten, ta bort de resterande skadedjuren med händerna och ersätt det översta lagret av jord. Karantän Katarantus. Behandla med speciella preparat i flera pass.

Bild
Bild

När sjukdomen försummas tas alla drabbade delar av växten bort, jorden fuktas med insekticidpreparat "Aktara", "Fitoverm" eller "Aktellik". Behandlingen utförs flera gånger med intervall om 10 dagar.

Bild
Bild

Hur reproduceras?

Trots att catharanthus är en flerårig växt, efter flera års liv, börjar buskens dekorativa effekt minska, blomningen blir mer knapp. I det här fallet är det nödvändigt att föröka moderplantan genom sticklingar eller genom att dela busken.

Bild
Bild

Sticklingar

Apikala skott med 4-6 utvecklade blad fungerar som sticklingar. Fragmenten slår rot i vatten eller jord. Alla löv trimmas på mitten för att minska fotosyntesen så att växten kan använda all sin styrka för att bygga rötter.

Vätskan som skärningen placeras i måste vara ren, sedimenterad, kokad med tillsats av Kornevin -rotsystemets tillväxtstimulator . Ett glas med ett fragment placeras på en ljus, varm plats. Vatten bör regelbundet bytas till färskt vatten, tillsätta vätska till föregående nivå. Stjälken ska stå orörlig hela tiden, det är lämpligt att inte vidröra den del av växten som placeras i vattnet. Den framtida anläggningen fixas med ett papper eller pinnar. Callusbildning sker efter en vecka eller två. Från detta näringsmedium kommer växtens rötter att dyka upp i framtiden.

Bild
Bild

När rotsystemet når 3-5 cm i längd är skärningen klar för transplantation i en behållare med ett löst underlag utan växthusförhållanden. Vattning av groddarna ska göras försiktigt och lite efter lite, den första planteringsbehållaren ska inte vara stor - en plastkopp klarar sig.

Röta i marken

Det färdiga fragmentet med skurna blad placeras i beredd jord med obligatorisk tillsats av sand eller i en torvtablett. Behållaren med handtaget är täckt med en genomskinlig plastpåse eller påse, behållaren placeras på en ljus, varm plats. Ett växthus med skaft bör ventileras regelbundet för att avlägsna överflödig kondens och jorden ska sprutas. Växten bör vattnas noggrant - på grund av bristen på rötter kan jordblandningen lätt förvandlas till ett träsk.

När de första tecknen på tillväxt dyker upp börjar växten gradvis "vänja sig" till livet utan växthus, vilket ökar luftningstiden.

Bild
Bild

Det är lämpligt att skörda och plantera sticklingar med en marginal, på våren eller hösten. Den optimala temperaturen för att rota fragment är + 22-25 grader.

Fortplantning genom att dela busken

Denna metod tillämpas under transplantationen av moderplantan på våren. Antalet blomdelningar beror på hur utvecklat rotsystemet i en vuxenkultur är - oftast kan kulturen delas in i två, tre självförsörjande växter.

Innan delning måste jorden vattnas rikligt, efter några timmar, ta bort växten från behållaren och rengör rotsystemet i jordblandningen. Bestäm platsen för uppdelning av rötterna. Skär den valda sektionen med en skalpell, kniv eller sekatörer. Alla verktyg måste vara vassa och sterila så att växten inte blir infekterad med infektionssjukdomar.

Bild
Bild

Behandla sår med hartsbaserade läkande salvor eller krossat kol. Placera de resulterande buskarna i enskilda behållare av lämplig storlek. De första dagarna av kulturen ska inte vattnas - bara spraya och fukta något av det övre lagret av substratet.

För att påskynda anpassningen rekommenderas att behandla kataranten med ett toniskt preparat "Epin", vilket minskar anläggningens stressnivå och förbättrar dess immunparametrar.

Växer från frön

Denna metod används av uppfödare för att skaffa nya sorter eller när man odlar nya grödor, förökar en gammal växt. Frön från en inomhusblomma kommer inte att ha tid att mogna under sommarsäsongen, därför rekommenderas att använda köpt material.

Om målet är att få frön från en befintlig växt, bör du ha tålamod och noggrant ta hand om kataranthus. Om alla villkor är uppfyllda kommer frömognad att ske under vårmånaden.

Bild
Bild

Såning av materialet sker året om. Kulturens blomningstid infaller på den 70: e dagen från frögroning. Därför rekommenderas att så på våren, med början i mars.

Bild
Bild

Fröer bör behandlas med kaliumpermanganat eller Epin och placeras i beredd plantajord på 10 mm djup. Fukta jorden något med varmt vatten och täck behållarna med glas. Strukturen placeras på en varm, mörk plats.

En vecka senare visas de första skotten . Från och med nu placeras behållaren med plantor i ett ljust rum med tillgång till diffust ljus, med en omgivningstemperatur på +24 grader. Hela tiden måste groddarna ventileras och fuktas regelbundet.

Bild
Bild

Efter en månad bildas tre par äkta blad på varje grodd, på det fjärde paret plockas växterna i enskilda behållare. Tillväxten av unga catharanthus är snabb, så stora djupa behållare kan användas. Marken för de unga ska vara torv, gräs och sand. Proportioner 1: 1: 1. Färdig krukväxtblandning är lämplig för blommande växter.

Bild
Bild

Floristtips

Om växten inte kan acklimatisera sig i ett öppet underlag under lång tid, rekommenderas det att transplantera den i en behållare och hålla den hemma. Anledningen till detta beteende kan vara valet av en olämplig sort - inte alla typer av kataranthus slår rot i öppna områden.

Vissa övertygelser är förknippade med namnet på catharanthus:

  • man tror att blommor bevarar ungdomar och skyddar hemmet från onda andar, avsikter;
  • blomma hjälper till att lösa bråk i familjen.
Bild
Bild

Ampelgrödor används som ett blomsterstaket. Växtlådor placeras på toppen av staketet från insidan. Blommans hängande piskor förblir intakta eller fixerade med ett nät, olika hållare i en mängd färgglada mönster.

Det rekommenderas inte att hålla blomman i lägenheter där det finns små barn och djur.

I blomsterarrangemang är det värt att använda en katarant av samma sort, men med en annan färg på kronbladen. Det går bra med balsam, periwinkle. Hur man sår catharanthus och andra vårblommor, se videon nedan.

Rekommenderad: