Växande Ageratum (28 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön? Odla Inomhusblommor Hemma. Kan Jag Så Innan Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Ageratum (28 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön? Odla Inomhusblommor Hemma. Kan Jag Så Innan Vintern?

Video: Växande Ageratum (28 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön? Odla Inomhusblommor Hemma. Kan Jag Så Innan Vintern?
Video: Palettblad 7 knep för att få mängder av plantor såtips sticklingar vackra blad 2024, April
Växande Ageratum (28 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön? Odla Inomhusblommor Hemma. Kan Jag Så Innan Vintern?
Växande Ageratum (28 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön? Odla Inomhusblommor Hemma. Kan Jag Så Innan Vintern?
Anonim

Prydnadsväxten ageratum kan dekorera alla trädgårdar eller till och med hemutrymmen. Trots sin låga höjd ser denna gröda väldigt vacker ut när den blommar. För att få maximal nytta måste du studera denna växt från alla håll. Låt oss förstå alla krångligheter med växande ageratum.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Till att börja med bör det sägas att ageratum tillhör familjen Astrov och är täckt med attraktiva fluffiga blommor. Blomställningarna är ganska täta och liknar pomponger. Ageratum behåller sin fräschör mycket länge efter skärning . Denna egenskap, tillsammans med en lång blomningstid, gav upphov till plantans namn ("evigt ung" på latin). Buskarna av denna art är relativt små. Det finns dvärg bland dem, men även relativt stora exemplar stiger till högst 0,6 m.

Ageratum blommor är övervägande blå eller lila i färgen. Men andra alternativ är också möjliga: vit, rosa och många andra toner. Blomställningarna klassificeras som korgar. Storleken på dessa blomställningar är relativt liten (högst 0,05 m i diameter). Blomställningarnas form kan vara mycket olika, vilket ger ageratum ett oförutsägbart utseende. Bladen på denna växt är djupgröna. De kan ha:

  • oval;
  • triangulär;
  • diamantform med ojämna kanter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Wild ageratum lever i östra Indien, den centralamerikanska regionen och Latinamerika. Denna växt kommer inte att kunna överleva ens en mycket mild vinter. Därför kommer det i vårt land i det öppna fältet att vara möjligt att späda ut det bara i ett års format. Ageratum ser attraktivt ut på alla rabatter och blommar i upp till 5 månader i rad under gynnsamma förhållanden. Blomsterodlare uppskattar kultur inte bara på grund av dess skönhet, utan också på grund av dess jämförande opretentiöshet.

Kanske, det är en av de minst nyckfulla tropiska växter som används i vårt land … Det används aktivt för att bilda mattkompositioner i ett enda format eller tillsammans med andra kulturer. Ageratum passar bra mellan fleråriga planteringar. Professionella blomsterhandlare och landskapsdesigners har uppmärksammat det länge. Blomman intar dock en lika viktig plats hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man en blomma hemma?

Det är lämpligt att växa hemma (på en balkong eller loggia) för underdimensionerade ageratum -sorter. De kommer bara att stiga 0,3-0,4 m. De sfäriska buskar som bildas av dessa växter kan tappas ur sikte i en frodig rabatt eller i en kantkomposition. Men krukor på balkonger eller terrasser (verandor) är idealiska för denna inomhusväxt. I de allra flesta fall odlas ageratum hemma från frön.

Plantor bildas initialt. Då måste hon dyka ner i krukorna. När växterna utvecklas i dem är de redo att plantera i marken eller i en vas. Det rekommenderas att odla plantor i södra eller sydöstra fönstret. Den optimala såtiden är mitten av mars.

Vid milt väder är det möjligt att plantera ageratum i det öppna landet eller placera det på en uteservering redan under de första tio dagarna i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta kommer att kräva sådd av frön för uppfödning av plantor under det första decenniet i februari. Detta kan endast göras på platser med ett varmt klimat. Redan i Rysslands mittzon skulle det vara klokare att följa senare datum. Jordens kvalitet spelar en särskild roll . Den minsta avvikelsen från den optimala sammansättningen eller infektionen med en infektion avbryter trädgårdsmästarnas plan.

Det bästa alternativet för både frön och utvecklade plantor av ageratum är en homogen blandning av sand, torv och humus. Det är lättare att plantera mycket små frön genom att blanda dem med torr sand. Då blir fördelningen till sängarna snabb och enkel. Efter att ha lagt ut fröna i marken hälls det rikligt med varmt vatten från en sprayflaska . Men den vanliga metoden för vattning kommer helt enkelt att tvätta det mesta av plantmaterialet ur jorden.

Eller så kommer fröna att koncentreras i en del av behållaren, och plantorna blir ojämna. Omedelbart efter sådd placeras behållaren på en varm plats med intensivt solljus. För att skapa en växthuseffekt används glas eller polyeten. Så snart de första skotten dyker upp, tas skyddet bort och själva behållaren placeras på en upplyst fönsterbräda.

För att ageratum ska utvecklas normalt måste lufttemperaturen vara minst 18 grader.

Bild
Bild

Hög luftfuktighet krävs också. Du måste se till att plantorna inte sträcker sig och inte avviker åt ena hållet . Förebyggande är mycket enkelt: en låda eller annan behållare med plantor veckas ständigt ut. Då kommer solens strålar att falla från olika håll i mer eller mindre lika hög grad. När det andra paret av blad visas, planteras ageratum i torvkrukor (helst) eller i medelstora plastkoppar.

Under det sista decenniet i maj eller de första dagarna i juni transplanteras de utvecklade plantorna till blomkrukor eller krukor . Denna behållare är idealisk för ytterligare tillväxt. För hemmabruk odlas plantor också från sticklingar. De skärs på våren med hjälp av en moderväxt som har förvarats i ett växthus eller växthus hela vintern. Prover som har övervintrat i marken är inte lämpliga för ympning - det är värt det att frysa, och de dör snabbt.

Korrekt skördade sticklingar måste odlas i separata behållare som fylls med en homogen blandning av jord och sand. Unga ageratum erhållna på detta sätt bör systematiskt vattnas och sprutas. Röta sker snabbt nog, eftersom äventyrliga rötter bildas utan några komplikationer . Sticklingar används främst av uppfödare.

Problemet är att du inte kommer att kunna klippa många sticklingar från en buske i alla fall, och att använda frön är definitivt bättre för massodling.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Det rekommenderas att plantera ageratumfrön för plantor under de sista dagarna av mars. Marken är lämplig som har en lös, luftig struktur. Planteringsdjupet överstiger inte 1,5 cm. Det är inte nödvändigt att vattna jorden, det är begränsat till att spruta det från en sprayflaska. Skottplockning sker på 20-21 dagar.

Plantor hålls på torra, varma platser. Landning i öppen mark utförs först efter slutet av vårfrost. Du kan förbereda transplantationen av ageratum genom att ta ut det i luften i flera dagar för anpassning. Avståndet mellan plantorna bör vara minst 0,15 m. Blomning kan förväntas cirka 2 månader efter plantering.

Frön i öppen mark kan sås före vintern . Ibland hinner de inte stiga upp före kallt väder. Men då kan du förvänta dig att plantor växer fram nästa säsong. Situationen är annorlunda med spridningen av denna kultur genom sticklingar.

Hon kommer inte att kunna tillbringa vintern där temperaturen sjunker under + 20 grader.

Bild
Bild

När det är möjligt att skapa en växthusmiljö är det lämpligt att gräva sticklingar före tidig frost. De starkaste exemplaren bör föredras. Plantering i stora krukor hjälper till att undvika överbeläggning. De måste omplaceras omedelbart till en varm plats.

Under de sista dagarna i mars planteras planteringsmaterial i hotbeds eller växthus . Efter groning kan den redan flyttas till fri mark. Innan detta grävs jorden upp ordentligt och lossas ordentligt. Det är bättre att använda områden med en lätt sur eller neutral reaktion. När surheten är för hög läggs kalk- eller dolomitmjöl i jorden. Den optimala tiden för sådana manipulationer är höst. Oftast planteras ageratum i maj. De styrs av tiden när frosten slutar, och jorden värms redan lite. Förfarandet är följande:

  • mättnad av jorden med syre (ytterligare lossning);
  • förberedelse av hål med ett djup av 0, 015-0, 02 m med intervall om 0, 15-0, 2 m;
  • vattningshål med vatten;
  • efter torkning - placering av plantor;
  • återfyllning av dessa plantor med jord.
Bild
Bild

Rätt vård

Vattning

Korrekt odling av ageratum kräver riklig vattning. All jord runt blomman ska vara lika fuktig. I det här fallet är utseende av pölar helt oacceptabelt. Ageratum är inte mottagligt för de skadliga effekterna av torka, det kan säkert odlas även på torra platser.

Men om det är lite nederbörd måste bristen på vatten fyllas på manuellt.

Bild
Bild

Lossar och ogräs

Med tanke på den höga syrebehovet hos denna växt är det absolut nödvändigt att lossa jorden. Eventuellt ogräs elimineras samtidigt. Detta möjliggör snabbast möjliga tillväxt. Det är lämpligt att täcka ageratum för att behålla maximal fuktighet.

Dessutom hjälper systematisk lossning till att förhindra rotröta.

Bild
Bild

Toppdressing

Ageratum fylls på med organiska och mineraliska blandningar. Du kan använda dem i kombination. Men användning av gödsel är kategoriskt oacceptabelt. Gödsel appliceras högst 1 gång på 20 dagar . De börjar med minimala doser, för annars, i stället för att aktivera blomningen, kommer det att sakta ner och öka utvecklingen av löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Ageratum har praktiskt taget inga problem med en frisyr. Den växer tillbaka ganska snart och kommer återigen att glädja blomodlare med frodiga blommor. Det är absolut nödvändigt att ta bort alla torra, avbrutna eller bara försvagade skott. Manipulationerna är enkla, samtidigt som blomningstiden avsevärt ökar och gör att du kan få fler blomställningar . Nypning är mycket viktigt, normalt klämmer man på toppen och lämnar bara 3 eller 4 internoder för att uppnå kulturens estetiska attraktion och förbättra blomningen.

Ageratum, som är ganska förutsägbart, tål inte kylan bra. Så snart den tidiga frosten kommer kommer han att dö. Klippning hjälper till att förlänga blommans livslängd lite, varefter den förvaras i ett varmt rum. Om möjligt bör du undvika toppdressing med torv och humus.

Beskärning mot åldrande görs varje månad.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ageratum -problem uppstår oftast med felaktig jordbruksteknik. Då kan växterna infekteras:

  • gurka mosaikvirus;
  • rotröta;
  • bakteriell vissning.

En särskild fara är gråröta, som provoceras av de mikroskopiska svamparna Botrit. Sporer sprids genom vinden, direktkontakt med odlarens händer eller verktyg, insekter och vattendroppar. Risken för infektion med gråmögel är särskilt stor vid vått väder. Denna sjukdom manifesteras av utseendet på mörka fläckar, som gradvis ger vika för en grå blomning. Så snart de första tecknen på skador hittas måste fungicider användas omedelbart, och om det misslyckas måste problemplantorna rensas ut och brännas.

Bild
Bild

Det finns inget sätt att hantera rotrot. Växter som är infekterade med det förstörs i alla fall. Ageratum lider ofta av gurka -mosaikskador. Spridningen av dess virus sker när sugande skadedjur attackerar. Sjukdomen manifesteras av utseendet på gula eller vita fläckar. För att undvika det måste du:

  • rensa marken systematiskt;
  • välj noggrant frön för sådd, bedöm deras hälsa;
  • undertrycka omedelbart alla attacker av skadliga insekter.
Bild
Bild

Bakteriell vissning sker ofta i varma, fuktiga miljöer. Tygerna kommer att spricka och fukt avdunstar aktivt från sprickorna. Samtidigt är lövverket täckt med gula fläckar med en brun kant. Genom att dela det drabbade bladet i två delar kan du genast upptäcka mörknade kärl. De är igensatta och läcker inte mycket juice.

Det är möjligt att bota försummad bakteriell vissning bara i de tidiga stadierna. I kampen mot det hjälper botemedlet "Coronet". Infektion kan förhindras genom att använda friska frön och sticklingar. Det är lämpligt att välja de sorter som är mest resistenta mot vissnande. Bland skadliga insekter representeras risken för ageratum av:

  • nematod;
  • vitfluga;
  • spindelkvalster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vita flugan är lätt synlig. Man behöver bara röra vid busken, eftersom flockar av vita insekter börjar sprida sig från den. Vitflugan livnär sig på växts cellulära juicer. Som ett resultat vissnar de, börjar växa långsammare, och om tiden går förlorad kan de till och med dö. Du kan bekämpa whitefly med:

  • Biotlin;
  • Actellik;
  • "Aktaru";
  • "Amiral".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelmiten känns igen av sina karakteristiska ljusgula prickar på lövverket. Om skadan är mycket allvarlig visas en omfattande tät väv. Fästingar anpassas snabbt till olika bekämpningsmedel. Därför är det nödvändigt att inte bara använda effektiva läkemedel, utan också att ändra dem regelbundet under kampens gång. Gallnematoder attackerar de underjordiska delarna av ageratum . Du kan eliminera skadedjuret med "Bi-58", "Tiazoom", "Rogor" (i strikt överensstämmelse med instruktionerna).

Om ageratum påverkas av någon form av ruttning efter avlägsnande av sjuka växter måste andra planteringar desinficeras med fungicider . För att förhindra skador av bakteriella medel bör långblommiga växter behandlas med biologiska produkter medan de fortfarande är i plantningsfasen. Oftast använder de "Baktofit" eller "Fitosporin". Mosaikvirusundertryckning kommer att säkerställas genom behandling med Karbofos.

Men aktualitetens aktualitet är av avgörande betydelse i kampen mot skadedjur och sjukdomar.

Rekommenderad: