Vad Ska Jag Göra Om Yuccabladen Blir Gula? Varför Torkar De Nedre Bladen På Vintern Och Hur Kan Man Rädda Ett Palmträd? Blomvård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Yuccabladen Blir Gula? Varför Torkar De Nedre Bladen På Vintern Och Hur Kan Man Rädda Ett Palmträd? Blomvård Hemma

Video: Vad Ska Jag Göra Om Yuccabladen Blir Gula? Varför Torkar De Nedre Bladen På Vintern Och Hur Kan Man Rädda Ett Palmträd? Blomvård Hemma
Video: Saving my Yucca Cane Plant 2024, Maj
Vad Ska Jag Göra Om Yuccabladen Blir Gula? Varför Torkar De Nedre Bladen På Vintern Och Hur Kan Man Rädda Ett Palmträd? Blomvård Hemma
Vad Ska Jag Göra Om Yuccabladen Blir Gula? Varför Torkar De Nedre Bladen På Vintern Och Hur Kan Man Rädda Ett Palmträd? Blomvård Hemma
Anonim

Om du upptäcker att yuccas löv har blivit gula är troligen saken i de obekväma odlingsförhållandena i kulturen. Men det här konceptet är för allmänt, så varje punkt bör ses separat. Palmen är inte den mest krävande växten, men om belysningen i rummet är otillräcklig, temperaturen är låg och luftfuktigheten är långt ifrån normal, blir palmen sjuk och dör.

Bild
Bild

När bladens gulhet är inom normen

Yucca är fortfarande en inomhusblomma, även om det är vanligt att kalla det en falsk handflata. Om den nedre raden åldras jämnt, blir gul och torkar kan detta tolkas som växtens naturliga livscykel. Dess träiga stam förgrenar sig faktiskt inte, kronan består av spetsiga blad - allt detta gör yuccan exotisk och föreslår att bladen inte ska bli gula. Men även gulning under är normalt.

För att förbättra den falska palmens dekorativa effekt bör de nedre gulaktiga raderna av blad skäras av. Rör inte vid friska och starka gröna.

Detta behövs inte så mycket för att rädda växten (ingenting hotar det), utan för att behålla sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gula i spetsarna

Oftare blir spetsarna gula och torkar ut på grund av bristande ljus på vintern och torr luft. Från oktober till sista vintermånaden är en farlig tid för yucca på grund av de minskade dagsljusstimmarna. Om vädret är grumligt ute kommer plantan inte heller att gilla det. Därför kan yuccas utseende under den kalla årstiden försämras något.

Under denna period tappar inte bara de nedre bladen sin färg - bladen kan töjas och bli gula på de mest framträdande platserna. Torkning av spetsarna noteras också, vilket kan åtföljas av förlust av bladturgor.

Bild
Bild

Behandling för gulning består av användning av phytolapma (eller annan lokal belysning). Om du organiserar ett palmer 10-12 timmar diffust ljus om dagen kommer det att stoppa gulningsprocessen och läka växten.

Om det handlar om torra ändar, är det vettigt att kontrollera om batterierna värms upp för varmt under uppvärmningssäsongen ., och är yuccan för nära dem. Tyngdpunkten bör ligga på luftfuktning. Det finns specialanordningar för detta. Även enkla vattenvaser (för blommor) kan hjälpa i denna situation. Idag till salu kan du hitta dekorativa keramiska vaser-luftfuktare, de fixeras på väggen, vatten samlas regelbundet i dem. För ett litet rum är detta en rätt väg ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela tallriken torkar ut

Yucca har en karakteristisk viloperiod. Så på vintern behöver palmen vila, för på våren börjar den intensivt bygga upp sin vegetativa massa. Om du håller växten i ett för varmt rum, tillåter temperaturhopp, drag och riklig vattning, kommer orsaken till bladplattornas gulning inte att vara en anledning till ett pussel. Alla ovanstående negativa punkter bör förhindras.

Under vintersäsongen innebär hemvård för yucca:

  • stabilt fuktad luft;
  • belysning i ca 10-12 timmar;
  • svalhet (ca 12-15 grader) utan drag;
  • vattna inte mer än en gång var 2-4 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladplattorna är täckta med gula fläckar under sommarsäsongen får ultraviolett ljus skylla. Växten blir gul och torkar på grund av solbränna. Slutsatsen är att palmen ska tas bort på ett ställe med diffust ljus eller dolt i halvskugga.

Bild
Bild

Diagnos av Yucca -sjukdomar

Genom några tecken kan du avgöra varför palmen lider, vad den saknar. Var uppmärksam på hur bladen torkar, om det finns döda partiklar på dem, och så vidare.

Orsak och verkan:

  • unga blad av växten har blivit vitgula - handflatan behöver kvävehaltig matning;
  • det vuxna mittbladet blir helt gult - växten har inte tillräckligt med järn;
  • bladen har ljusnat och mörka ränder har bildats på dem - det saknar järn och magnesium;
  • ändarna på det gamla bladet blev gula - också ett tecken på brist på kväve;
  • den gula plattan är krönt med svarta kanter - fosfatbrist.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta talar om kvaliteten på jorden i blomkrukan. Palmen saknar värdefulla näringsämnen. Därför, efter att ha fastställt orsaken till vissnande, bör man transplantera in i en ny, berikad jord eller spraya den med ett läkemedel enligt instruktionerna.

Till exempel kan du spraya med järnkelat.

Bild
Bild

Vattnar mot gulning

Både trädgård och inomhus yucca tolererar inte mycket sällsynt vattning. Men på samma sätt tål hon inte överflödig fukt. Denna krukväxt anses vara en saftig växt som skapar en vattenreserv i stammen. Detta hjälper palmen att gå igenom den torra perioden utan förlust. Hemma behöver succulenter riklig vattning, men fortfarande sällan.

Om det är fel att vattna yucca:

  • du vattnar sällan - växten vissnar och torkar, bladen blir snabbt gula och dör;
  • vattning överdrivet - plantans rötter sura, eftersom fukt stagnerar i jorden.

Rötterna som skadas av ökad vattning klarar inte sina funktioner, de kan inte ge yucca fukt och värdefulla spårämnen, därför blir skotten gula, bladen vissnar och sträcker sig ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren bör vattning följa efter att matjorden i blomkruken har torkat. På vintern måste jordklumpen helt torka ut mellan vattningarna, eftersom växten är vilande (eller, som blomsterodlare säger, "viloläge"). Ett tecken på överskott av vatten är lövets mörkare spetsar, liksom en trög stam.

Skadedjur och sjukdomar

Skadedjur som har satt sig inom ett palms tillväxt kan orsaka gulnade yuccablad. I grund och botten fångas spindelmider, bladlöss och även en insekt i attackerna. Om insekten suger kommer den att suga ur juicen ur handflatan, varefter växten fäller vridna, livlösa löv. Samma analfabetiska vård kan framkalla en attack av skadedjur: om inomhusblomman har nedsatt immunitet är luften i rummet för torr och det är inte tillräckligt med ljus.

Du måste bekämpa insekter utan dröjsmål så att du kan hinna med att rädda växten . Faran för skadedjur finns också i de infektionssjukdomar som de bär. Påverkade löv måste tas bort. Om insekter tillhör de typer av skadedjur som sätter sig i jorden måste du byta substrat. Skadedjur från bladplattor tvättas av med vanligt tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du överfuktar rotsystemet blir växten mottaglig för svampsjukdomar. Rötning är inte alltid omedelbart detekterbar. Ibland märker blomsterodlare det först i lesionens slutskede.

Om du såg att yuccabladen började krullas utan någon uppenbar anledning, mörknar de och blir gula, det kan vara en svamp. Behandling i denna situation består i att behandla den saftiga med fungicider.

Bild
Bild

Yucca återupplivning

Inte alla fall av växtsjukdomar är hopplösa, ofta kan till och med en till synes vissnande blomma återanimeras.

Hjälper en yucca - hur man räddar henne:

  • försök att fastställa en tydlig orsak till gulningen;
  • organisera ett bekvämt mikroklimat för palmen, anpassat till växtsäsongen;
  • om bladen har tappat på grund av brist på vatten, vattna växten med varmt vatten (utan fanatism) och upprepa vattning efter ett par timmar;
  • om det inte är klart vad som orsakade bladens gulhet måste växten transplanteras till ett nytt substrat;
  • om röta finns i rotsystemet måste de döende rötterna försiktigt avlägsnas (behandling med "Epin" hjälper snabbt till att återställa rötterna);
  • när svampinfektioner upptäcks används fungicider och insekticider kommer att rädda från skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det blir varmare ute, försök att ta växten dit då och då. Det kan vara en gata eller en balkong. Men det är viktigt att skydda det från nederbörd: om det finns ett hot, ta tillbaka blomkrukan in i huset.

Inspektera regelbundet bladplattorna för att fånga växten av skadedjur. På sommaren kan yuccabladen torkas med en mjuk, fuktig trasa. Transplantation, om det inte finns några nödåtgärder, utför en gång om året under vårsäsongen. Du måste mata den falska handflatan en gång i månaden med komplexa formuleringar.

Med sådan högkvalitativ vård, som inte kräver speciella krafter, kan växten glädjas med sin dekorativa effekt året om.

Rekommenderad: