Geraniums Hemland: Från Vilket Land Kom Denna Blomma Till Oss? Funktioner Av Växtens Ursprung

Innehållsförteckning:

Video: Geraniums Hemland: Från Vilket Land Kom Denna Blomma Till Oss? Funktioner Av Växtens Ursprung

Video: Geraniums Hemland: Från Vilket Land Kom Denna Blomma Till Oss? Funktioner Av Växtens Ursprung
Video: Overwintering Geraniums: When and How to Pot Up 2024, April
Geraniums Hemland: Från Vilket Land Kom Denna Blomma Till Oss? Funktioner Av Växtens Ursprung
Geraniums Hemland: Från Vilket Land Kom Denna Blomma Till Oss? Funktioner Av Växtens Ursprung
Anonim

Geranium är en fantastiskt vacker växt som ser bra ut i parker och trädgårdar, i naturen kan den växa i soliga gläntor och i en tät skog, många sorter är till och med anpassade för odling hemma. Pelargoner växer över hela världen, det finns cirka 400 sorter av denna växt. Många övertygelser och myter är förknippade med denna växt, så historien om utseendet och distributionen av en ovanlig blomma är av särskilt intresse.

Ursprungshistoria

Vild pelargon togs till våra länder från England i mitten av 1600 -talet, varför alla bestämde att den dimmiga kusten var födelseplatsen för en exotisk blomma - men detta är en missuppfattning. Trots sitt kalla motstånd kommer pelargon faktiskt från de södra regionerna - från Indien och Afrikas kust. Det var därifrån som det fördes till länderna i den gamla världen, där botaniker började utveckla nya intressanta sorter på grundval av dem, inklusive de som nu används i stor utsträckning inom trädgårdsdesign och trädgårdsskötsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

I blommans historiska hemland är väderförhållandena ganska svåra - För det mesta finns det en het, stekande sol som bakar där och torra perioder ersätts av säsonger med duschar, som bokstavligen översvämmar jorden under långa dagar och till och med veckor.

I andra regioner växer inte mer än 15% av pelargonerna, så kulturen kan hittas i Australien och Nya Zeeland, liksom på Madagaskar och Kaliforniens kust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart pelargon fördes till Europa började adelsmännen omedelbart använda det för att dekorera fönster i sina palats, och damerna plockade blomställningar för att dekorera frisyrer, hattar och halsringningar. På grund av dess opretentiöshet och enkelhet i reproduktion migrerade denna vackra växt snart till vanliga människors hem.

Förresten, närmare 1900 -talet kallades pelargoner redan "en ros för de fattiga".

Bild
Bild
Bild
Bild

Men tillbaka till början av historien. Som vi redan har nämnt växte denna kultur ursprungligen i den södra delen av den afrikanska kontinenten. Vid den tiden seglade seglare och resenärer havet och haven och upptäckte nya länder. Ofta var de bara intresserade av kulturen och funktionerna i infrastrukturen i de områden där de seglade. Men många expeditioner syftade till att studera flora och fauna som är karakteristiska för ett visst område - det är därför en sådan exotisk blomma som pelargon helt enkelt inte kunde förbli obemärkt av dem.

Botaniker riktade genast sin uppmärksamhet på blomställningens exceptionella skönhet, och de hade genast en stor önskan att anpassa denna kultur för tillväxt och utveckling under andra väderförhållanden. Så började pelargon sprida sig över hela världen och gradvis anpassa sig till det mest skiftande och ibland svåra klimat som det befann sig i. Idag är det en av de mest kalltåliga blomgrödorna, så många tycker att det är så förvånande att hon föddes i heta länder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman nådde Ryssland först i början av 1700- och 1800 -talen.

Forskare-uppfödare gick inte förbi pelargoner, som började utveckla de mest intressanta dekorativa blommande sorterna av sorten på grundval. Var och en av de erhållna växterna skiljer sig åt i form, färgpalett och storlek, men i alla fall glädjer var och en av dem alltid ögat och dekorerar effektivt varje område var det än visar sig.

Det ska noteras att inte alla typer av pelargoner tämdes av människor, många av dess sorter återstod att växa i naturen som gradvis spred sig genom skogar och ängar, befolkade sumpiga och stäppregioner - de kämpade ihärdigt mot naturliga faktorer som var ogynnsamma för dem, blev starkare och starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Antalet pelargonsorter närmar sig idag 400. Blommor anpassade för livet hemma är opretentiösa och kan glädjas åt sin blomning under hela året.

Bladplattorna är gröna, sammetslen, asymmetriskt dissekerade, i de flesta fall palmat-separata eller palmat-flikiga, sorter med 3-5 pinnate blad är mindre vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna samlas i blomställningar, de består av fem rundade, nästan lika stora korallblad. Färgen kan vara rosa, vit, lila, blå, samt lila och röd.

Frukterna är en låda med bevarade blomblad, som visuellt liknar en krans näbb; den öppnas på ett ovanligt sätt - från botten till toppen.

För många år sedan upptäcktes pelargonets helande egenskaper, dess blad hjälpte till att läka öppna sår och bölder på grund av den starkaste antiinflammatoriska och regenerativa effekten.

I sitt historiska hemland användes blomman ofta för snabb behandling av rinit och migrän, dessutom noterades växtens lugnande effekt.

Vackra exempel

Geranium är en verkligt mystisk växt med många mysterier och myter associerade med den. Förresten, en av dem förklarar varför denna växt populärt kallas "kran". Traditionen säger att när en ung kvinnlig kran dödades av jägare, och hennes älskare inte kunde överleva en sådan förlust. I tre dagar kretsade han över platsen för hennes död, och sedan slog han sig ner på stenarna med all kraft. Några dagar senare dök fantastiskt vackra blommor upp på denna plats - det här var pelargon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargoner krediteras också med magiska egenskaper. Man tror att hon kan fylla hemmet med positiv energi, värme och kärlek.

Det har länge märkts att i husen där hon växer finns det nästan inga allvarliga bråk och konflikter.

Sådana vackra legender motsvarar helt den ovanliga och mycket känsliga utseendet på denna växt. Se bara hur attraktivt det är.

Rekommenderad: