Monstera Sjukdomar: Orsaker Till Större Monstera Sjukdomar. Vad Ska Jag Göra Om Monsterabladen Blir Gula Eller Svarta? Växtvård Och Behandling Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Monstera Sjukdomar: Orsaker Till Större Monstera Sjukdomar. Vad Ska Jag Göra Om Monsterabladen Blir Gula Eller Svarta? Växtvård Och Behandling Hemma

Video: Monstera Sjukdomar: Orsaker Till Större Monstera Sjukdomar. Vad Ska Jag Göra Om Monsterabladen Blir Gula Eller Svarta? Växtvård Och Behandling Hemma
Video: Monstera Deliciosa success and problems | How to fix brown spots on monstera deliciosa 2024, Maj
Monstera Sjukdomar: Orsaker Till Större Monstera Sjukdomar. Vad Ska Jag Göra Om Monsterabladen Blir Gula Eller Svarta? Växtvård Och Behandling Hemma
Monstera Sjukdomar: Orsaker Till Större Monstera Sjukdomar. Vad Ska Jag Göra Om Monsterabladen Blir Gula Eller Svarta? Växtvård Och Behandling Hemma
Anonim

Monstera är en vacker vintergrön vinstock som är infödd i Sydamerika. Hon har mycket intressanta löv, som övergår från solida till snidade med åldern. Monstera växer ganska snabbt , och med rätt vård hemma efter tre år kan den enkelt uppta hälften av rummet i en vanlig höghus . Trots att denna typ av vinstockar är opretentiös i vården, är dess nederlag mot sjukdomar och skadedjur ganska vanligt.

Bild
Bild

Sjukdomssymtom

Det finns flera symptom som kan indikera att ditt husdjur är sjukt. Många av dessa tecken indikerar inte bara sjukdomar, utan också otillräcklig växtvård.

Mörka fläckar

I vissa fall är mörka fläckar på vinstockarnas löv ett bevis på att växten är kall. För att avhjälpa situationen ändras vinstockens placering till en varmare.

Dessutom är bildandet av mörka fläckar på bladen ofta en följd av att växten är för vattentät . I detta fall är det nödvändigt att kontrollera rotsystemet för rotbildning.

Bild
Bild

Om råtta redan har dykt upp, rengörs den försiktigt och de nakna områdena täcks med aktivt kol, torkas och transplanteras i den förnyade jorden.

Monsterablad blir också svarta i tung jord, genom vilken luftpassagen är svår och. Jorden, komprimerad under vattning, berövar vinstockens rotsystem från att kunna andas normalt. Här kommer en effektiv lösning på detta problem att vara ersätta tung jord med en lättare . För att göra detta kan du blanda jorden med köpt jord för inomhusväxter.

Bladen blir gula

Monstera -blad blir gula av flera skäl. På vintern är "husdjuret" särskilt känsligt för stark vattning och brist på tillräckligt solljus. I det här fallet börjar de nedre bladen på vinstocken bli gula först. För läkning av växten är det nödvändigt minska antalet vattningar och installera på den ljusaste platsen eller organisera ytterligare belysning.

Bild
Bild

Vattningsfrekvensen står i direkt proportion till rumstemperaturen. Till exempel, om märket på termometern inte stiger över 16 grader Celsius, bör vattning göras ungefär varannan vecka. Vid vattning måste du använda vatten vid rumstemperatur.

Efter vattning, var uppmärksam på ansamling av vatten i pannan - efter 20 minuter måste överflödigt vatten dräneras. Annars kan konstant kontakt mellan vinstockarnas rötter och vatten få dem att ruttna.

Bild
Bild

Om monsteraens blad får slumpmässigt gulhet, indikerar detta långvarig exponering för ultravioletta strålar. För att rätta till situationen, du behöver bara välja en mer bekväm upplyst plats för växten, men utan direkt exponering för ultraviolett strålning.

Torra kanter

Bladens kanter torkar ut på grund av otillräcklig vattning och torr luft. För att lösa detta problem måste du hälla expanderad lera i en bred pall, fylla den med vatten och placera en kruka på den expanderade leran. Fukt från expanderad lera kommer gradvis att avdunsta och befukta luften. Om det inte är möjligt att använda denna metod kan du använda en luftfuktare eller placera en öppen behållare med vatten nära monstera.

Bild
Bild

bruna fläckar

Bruna fläckar på monstera blad kan vara resultatet av brännskador. I detta fall måste de skadade bladen tas bort och en mer skuggad plats måste hittas för vinstockarna, flyttas bort från fönstret eller gardinerna.

Bild
Bild

Utseendet på bruna fläckar av oregelbunden form med gulhet längs kanterna kan tyda på rotsystemets nederlag genom en svampinfektion på grund av ett helt komplex av ogynnsamma faktorer: vattennät, låg temperatur och otillräcklig belysning.

För att rädda och behandla monstera från svampen transplanteras växten i den förnyade jorden, efter att ha tagit bort de skadade rötterna, och nedskärningarna strös med koldamm. Grytan måste väljas beroende på blommans storlek.

I en för stor kruka finns det en stor sannolikhet för överflöd av växten och avbrott i luftkanalerna till rötterna. Den första vattningen efter transplantationen måste göras efter att det övre lagret på jorden har torkat med 2 cm. det är bättre att använda ett speciellt svampdödande läkemedel "Fitosporin", utspätt i enlighet med instruktionerna på förpackningen.

Bild
Bild

Skadedjur

Förutom sjukdomar som orsakas av svamp och otillräcklig vård kan insekts skadedjur ofta attackera monstret.

Ivy skala

Denna skadedjur sprider sig med hög hastighet på skott, äventyrliga rötter och monsterablad. Mycket ofta gömmer sig skidan på bladets inre yta och ser ut som en brun plack, som är hårt pressad mot bladet.

Bild
Bild

Tecken på skador på växtskölden är: deprimerat utseende, förlust av dekorativa egenskaper, gulhet och förlust av löv . Dessutom kommer upptäckten av en sotig svamp som förekommer på honungsdaggen som bildas av parasiten att berätta om förstörelsen av skalinsekten. För att eliminera det, torka av lakanet med en bomullstuss dränkt i tvålvatten eller en bit mjuk trasa. Som bidragande faktorer kommer att hjälpa hög luftfuktighet samtidigt som temperaturen sjunker.

Med en hög grad av skada är det nästan omöjligt att bekämpa denna parasit. Du kan försöka ta bort de drabbade områdena och behandla växten med en systemisk insekticid.

Spindelkvalster

Denna insekt lever huvudsakligen på undersidan av monsteraens bladplatta. Skadan från det ligger i utseendet på en spindelväv som torkar bladet. Förekomsten av en spindelkvalster kan också indikera ljusgröna prickar på bladen, smälter gradvis samman till en stor fläck . Påverkade löv får en ljusgrön färg och dör sedan av.

Bild
Bild

För att övervinna spindelmiten, Fitoverm används ofta , och för att förhindra dess utseende växten ska sprutas regelbundet med vatten och förvaras i ett rum med fuktig luft.

Växtvårdsspecialisternas åsikter går alltid ut på att det är lättare att genomföra förebyggande åtgärder än att sedan bekämpa parasiter.

Bild
Bild

Som folkmedicin för bekämpning och förebyggande av spindelkvalster används infusioner av lökskal, vitlök, tobaksdamm, tvålösning . Det är tillåtet att insistera och använda alla dessa medel samtidigt. För att skapa en infusion löses en matsked av produkten i en tre liters burk vatten och insisteras i två dagar.

Det är bättre att använda hushålls- eller tjärtvål efter att ha gnidat det på ett grovt rivjärn och mjukat upp det med vatten . Den resulterande infusionen späds 2-3 gånger med vatten, filtreras och sprayas med växten.

Bild
Bild

Vårdtips

En av de viktigaste förutsättningarna för att ta hand om ett monster är skydda den mot drag och mekaniska skador.

  • Temperatur . Den optimala temperaturen för måttlig tillväxt och utveckling av monstera är 16-18 grader Celsius. Man bör komma ihåg att med en temperaturökning kan en växts tillväxttakt öka.
  • Belysning . För monstera är belysning nära tropiska förhållanden att föredra. Det är bättre att välja halvskugga eller diffust ljus, undvika direkt solljus.
  • Luftfuktighet . Växten behöver fuktig inomhusluft. Om detta är ett problem kommer sprutning av bladen med vatten eller regelbundet att torka dem med en fuktig trasa till undsättning.
  • Jorden . Monstera växer bra när den planteras i torv eller trädgårdsjord med sand och humus. Det är också nödvändigt att använda dränering.
  • Toppdressing . Matning av monstera görs genom att applicera gödselmedel en gång i veckan under höst-sommarperioden. För detta används speciella blandningar för inomhusväxter.

Rekommenderad: