Spathiphyllum Sjukdomar: Hur Man Hanterar Dem Och Hur Man Behandlar En Blomma? Vad Händer Om Bladen Av "kvinnors Lycka" Vissnar?

Innehållsförteckning:

Video: Spathiphyllum Sjukdomar: Hur Man Hanterar Dem Och Hur Man Behandlar En Blomma? Vad Händer Om Bladen Av "kvinnors Lycka" Vissnar?

Video: Spathiphyllum Sjukdomar: Hur Man Hanterar Dem Och Hur Man Behandlar En Blomma? Vad Händer Om Bladen Av
Video: Så hanterar du stressen över betygen - Vardagspuls (TV4) 2024, Maj
Spathiphyllum Sjukdomar: Hur Man Hanterar Dem Och Hur Man Behandlar En Blomma? Vad Händer Om Bladen Av "kvinnors Lycka" Vissnar?
Spathiphyllum Sjukdomar: Hur Man Hanterar Dem Och Hur Man Behandlar En Blomma? Vad Händer Om Bladen Av "kvinnors Lycka" Vissnar?
Anonim

Spathiphyllum, vars andra namn låter som "kvinnlig lycka", är en av de mest populära växterna som används för inredning. Trots det relativt enkla underhållet lider buskar ofta av olika sjukdomar, vilket naturligtvis leder till en förändring av deras utseende. Hur man hanterar detta är viktigt för varje blomsterhandlare att veta.

Symtom

I ett friskt tillstånd har spathiphyllum breda blad täckta med en rik grön blank hud samt graciösa snövitblommor. Därför är det faktum att något är fel med växten ganska enkelt att avgöra med delarnas tillstånd. Till exempel, Farliga symptom inkluderar svärta av bladen i kantzonen, liksom utseendet på mörka eller bruna fläckar på ytan . Gulhet och bleka plattor indikerar också att spathiphyllum är sjuk. Detsamma gäller situationen när bladets spets torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Onormalt är frånvaron av blomning eller ett tillstånd när blomman växer dåligt och praktiskt taget inte utvecklas.

Ofta faller "kvinnors lycka" offer för sjukdomar direkt efter att de kommit från affären. För det första, i butiken lever blommor i ett substrat mättat med användbara ämnen, men vid köpet kan jorden redan bli utarmad. För det andra leder behovet av att anpassa sig till ett nytt mikroklimat till ett tillstånd av stress. Som ett resultat vissnar bladen och krullar eller ändrar färg.

Många sjukdomssymtom är resultatet av felaktig vård, vilket i sin tur leder till utvecklingen av sjukdomen . När luften är för torr blir bladen på spathiphyllum helt enkelt svarta. Detta händer vanligtvis under övergången till värmesäsongen, när luftfuktigheten i rummet sjunker betydligt.

Lyckligtvis elimineras problemet helt enkelt - installera bara ytterligare luftfuktare bredvid krukorna och introducera också regelbunden sprutning av blomman två gånger om dagen.

Bild
Bild

Överdriven vattning leder till stagnation av fukt i jorden. Som ett resultat ruttnar plantans rötter och bladen mörknar också. Om förfall endast orsakas av felaktig bevattning är det tillräckligt att normalisera vårdsystemet och dessutom eliminera de döda delarna av spathiphyllum. Om bladen hänger, antyder detta tvärtom att bevattning inte utförs tillräckligt. Förmodligen, det måste göras mer regelbundet och får bara inte torka ut mer än en tredjedel av behållarens höjd.

Bild
Bild

Om bladen blir torra i kanterna och sedan krullar, är troligen orsaken hypotermi. Växten lider antingen av ett starkt temperaturhopp på natten eller av drag. I detta fall är plattorna täckta med svarta fläckar med en gul kant. Om spathiphyllum vissnade och tappade bladen är problemet otillräcklig vattning.

I detta fall rekommenderar experter att ändra bevattningsmetoden som används för att sänka blomkrukan till en behållare med rumstemperaturvatten.

Om trädgårdsmästaren ser att "kvinnlig lycka" dör på grund av svartning och sedan döende löv, har troligen blomman stått i kylan länge och är betydligt frusen. Återupplivning bör ske stegvis och omfattar flera viktiga områden: från borttagning av svarta delar till viss bevattning och utfodring. Gröna blommor är en symbol för att de vissnar. I det här fallet behöver du inte göra någonting, bara klipp av peduncle tillsammans med blomställningen.

Förresten, om ett vuxet blad blir gult, blir svart och sedan dör, kan detta visa sig vara ett helt naturligt fenomen. "Kvinnors lycka" kastar bort sina redan föråldrade partiklar så att unga och utvecklande bladplattor finns kvar.

Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

När spathiphyllum lider av ruttning från basen visas symtomen på svåråtkomliga platser, så det kan ofta inte upptäckas omedelbart. Men nästa sprider sig sjukdomen uppåt: råta påverkar bladen, som först börjar bli gula och sedan torka ut. Ibland påverkas bara en del av växten, medan den andra förblir grön och frisk. I detta fall det är fortfarande viktigt att bestämma utvecklingen av röta, annars kommer det att flytta till rötterna.

Bild
Bild

Orsakerna till rotröta inkluderar att plantera blomman i jord med låg syra, liksom överdriven bevattning och oförmåga för jorden att torka ut. Det kommer att vara möjligt att bestämma sjukdomen genom lövets tillstånd - först blir de bleka, sedan börjar de bli gula och blekna . Om du undersöker rötterna kommer du att märka att de mjuknar och blir täckta med fjäll.

Sen röda manifesterar sig på samma sätt som ruttning från stammarnas bas. Sjukdomen uppstår på blommans rotkrage och följer sedan helt enkelt uppåt, vilket påverkar alla stora delar av spathiphyllum. En sådan sjukdom uppstår på grund av en svamp som snabbt förökar sig i fuktig jord.

Bild
Bild

Hur skiljer man från skadedjur?

Inte mindre ofta attackeras "kvinnlig lycka" av skadedjur. Om mycket små gula fläckar dyker upp på bladen, som sedan tappar sin färg och börjar torka, då pratar vi inte om sjukdomar, utan om en spindelkvalster. Insekterna själva lever på den nedre ytan av bladen, som kommer från alltför höga temperaturer i rummet. Gula prickar är en signal om att det är dags att behandla spathiphyllum med tvålvatten eller mineralolja.

Om fläckarna redan torkar måste du använda "Akarinna" eller "Fitoverm".

Bild
Bild

Effekten av bladlöss kommer till uttorkning och lockning av bladen, eftersom denna skadedjur livnär sig på plantans saft. Den lever också på den nedre ytan av denna del. Återigen kan du bekämpa bladlöss med tvålbehandlingar eller genom att spraya nikotinsulfat löst i en liter vatten. Det är viktigt att komma ihåg att vid behandling med tvål måste jorden skyddas med polyeten för att förhindra exponering för rotsystemet.

Bild
Bild

Mörka fläckar som visas inte bara på bladen, utan också på stammen, är troligen en följd av angrepp av skalinsekt. Du kan hantera detta skadedjur med en blandning av tobak och tvål utspädd i vatten. Om skadedjur redan har nått den synliga växten måste de först avlägsnas mekaniskt från bladen med en våt bomullspinne.

Det enklaste sättet att ta bort mjölmask är att använda en trasa fuktad i alkohol för att ta bort den själv.

Därefter kan du använda citrusskal tinktur eller behandla växten med insekticider.

Bild
Bild

Hur och med vad ska man behandla en blomma?

Om växten påverkas av ruttning från basen, är det troligtvis inte möjligt att rädda den. Det kommer att vara möjligt att bota spathiphyllum endast om bara några blad påverkades. Ta omedelbart bort de skadade delarna, busken måste karantäneras och behandlas med ett lämpligt medel, till exempel "Fitosporin-M" eller "Alirin-B ".

När det gäller denna sjukdom är det mycket viktigare att genomföra förebyggande åtgärder. Till exempel, välj bara friska växter för plantering, när de förökar sig, behandla alla sår omedelbart och desinficera alla använda verktyg och krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återanimering av "kvinnlig lycka" som har fallit från rotröta är också ofta omöjlig. När det gäller röta är det meningslöst att bekämpa dem när det mesta av växten påverkas. Därför är all behandling i detta fall begränsad till ett antal förebyggande åtgärder. Till exempel, vid transplantation, bör rötterna behandlas med "Glyocladin", välj bara grovkornig jord, och vattning ska vara rikligt, men sällsynt.

Bild
Bild

I princip är det omöjligt att återuppliva en blomma som insjuknat i senblåsa. Dessutom är det viktigt att förstöra den drabbade växten omedelbart och helst bränna den för att stoppa spridningen av svampen som multipliceras med hjälp av sporer. Sedan måste du göra följande: bearbeta alla inomhusväxter som befann sig i samma rum med den sjuka senblåsan.

Köpta läkemedel, till exempel "Alet", är lämpliga för detta ändamål.

Förebyggande

Den främsta förebyggande åtgärden för att förebygga de flesta sjukdomar i spathiphyllum är ordentligt organiserad hemvård. Varje blomstertransplantation måste göras med färsk jordblandning . Om jorden köps behöver du inte göra något dessutom, och om jorden blandas självständigt är det bättre att antända den i ugnen eller frysa den i kylskåpet.

Blomkrukor och en mängd olika verktyg bearbetas också. Allt ovanstående är också typiskt för reproduktionen av "kvinnlig lycka". Om det under transplantationen visade sig att några av rötterna redan är ruttnande eller torra, då de ska skäras av omedelbart och skärpunkterna ska behandlas med kanelpulver.

Bild
Bild

Sprutning görs bäst med en spruta med mycket små hål. Det är viktigt att inte vattendroppar faller ner på bladens yta, nämligen bildas en ansamling av mikrodroppar över hela blomman . Annars finns det risk för aktiv spridning av röta. Då och då är det värt att spraya växten med Fitoverm, som är ett utmärkt profylaktiskt medel.

Bild
Bild

För att hålla luftfuktigheten på rätt nivå är det värt att hålla behållare med vatten bredvid krukan, särskilt på vintern.

Till sist, vi får inte glömma vikten av regelbunden undersökning av spathiphyllum . Eftersom alla sjukdomar åtföljs av synligt märkbara symptom, är deras tidiga upptäckt nyckeln till ett framgångsrikt botemedel.

Rekommenderad: