Iris Sjukdomar Och Deras Behandling (23 Bilder): Varför Ruttnar Knopparna Och Bladen Blir Gula? Flyger På Blommor Och Kämpar Med Dem. Vad Ska Jag Göra Om Iris Ruttnar Och Hur Man B

Innehållsförteckning:

Video: Iris Sjukdomar Och Deras Behandling (23 Bilder): Varför Ruttnar Knopparna Och Bladen Blir Gula? Flyger På Blommor Och Kämpar Med Dem. Vad Ska Jag Göra Om Iris Ruttnar Och Hur Man B

Video: Iris Sjukdomar Och Deras Behandling (23 Bilder): Varför Ruttnar Knopparna Och Bladen Blir Gula? Flyger På Blommor Och Kämpar Med Dem. Vad Ska Jag Göra Om Iris Ruttnar Och Hur Man B
Video: Vad är SJÄLSKONTRAKT och hur fungerar dessa? Går det att rensa bort själskontrakt? 2024, April
Iris Sjukdomar Och Deras Behandling (23 Bilder): Varför Ruttnar Knopparna Och Bladen Blir Gula? Flyger På Blommor Och Kämpar Med Dem. Vad Ska Jag Göra Om Iris Ruttnar Och Hur Man B
Iris Sjukdomar Och Deras Behandling (23 Bilder): Varför Ruttnar Knopparna Och Bladen Blir Gula? Flyger På Blommor Och Kämpar Med Dem. Vad Ska Jag Göra Om Iris Ruttnar Och Hur Man B
Anonim

Iris är pittoreska ljusa blommor som kan bli trädgårdens huvuddekoration. Och även om det här är växter som är ganska resistenta mot sjukdomar och skadedjur, men med analfabetisk vård, kringgår detta problem dem inte. Det är viktigt att identifiera sjukdomen i tid för att få tid att rädda blomman och angränsande planteringar. Låt oss titta närmare på vanliga irissjukdomar och kampmetoder.

Bild
Bild

Orsaker och tecken på nederlag

Sjukdomar hos representanter för floran kan manifestera sig på olika sätt. Ibland är orsaken inte en specifik sjukdom, utan fel i vården . Till exempel brist på blomning kan tyda på att blomman planteras för djupt och att rotkragen saknar sol. I det här fallet kommer döden inte att inträffa, men trädgårdsmästaren får inte vänta på riklig blomning. Det kan också vara så att blommor har dykt upp, men inte blommar . Anledningen till detta "beteende" kan vara brist på solljus - detta händer om irisarna planteras i alltför skuggiga områden. Blomningen påverkas också av trädgårdsmästarens självhet. Till exempel, om rötterna skadas av misstag under transplantation, kommer växten inte att absorbera fukt väl, vilket kommer att påverka utvecklingen av nya skott negativt.

Bild
Bild

Om kulturens knoppar ruttnar, lövverket blir gult och torkar, blommorna snabbt vissnar, bildandet av olika fläckar observeras, förmodligen är orsakerna redan riktiga sjukdomar, trädgårdsmästaren måste omedelbart börja lösa problemet för att rädda blomman.

Felaktiga odlingsförhållanden kan återigen vara en faktor . Så, förorenande processer orsakas oftast av vattendragning av jorden och planteringsnoggrannhet. Och även brist på kalcium och fosfor eller överskott av kväve kan leda till sådana sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och sätt att hantera dem

Flera av de vanligaste sjukdomarna i den presenterade kulturen utmärks.

Alternaria Du kan märka denna svamp av det svarta sedimentet på bladen. De torkar gradvis ut och flyger runt. För att undvika att denna sjukdom uppträder rekommenderas det att behandla växterna med en Bordeaux -blandning före och efter blomningen. Om provet redan påverkas av sjukdomen måste det elimineras så att infektionen inte går till angränsande blommor.

Bild
Bild

Ascochitis . En annan svamp som kan särskiljas genom att bruna fläckar dyker upp på bladplattans kanter. Ju mer sjukdomen utvecklas, desto snabbare torkar bladen. Det är möjligt att behandla en kultur för denna typ av sjukdom med medel som innehåller koppar. Tänk också på att svampen kan finnas kvar i jorden också.

Bild
Bild

Heterosporia . Oftast blir växter sjuka under andra halvan av sommaren. Varmt och fuktigt väder leder till sjukdomen. Med en sjukdom observeras vitgrå fläckar med en vattnig kant på det gamla lövverket. Gradvis ökar deras omkrets, bladen dör, varefter infektionen sprids till de inre bladen.

För att bekämpa kan du göra behandlingar med fungicider med koppar och zink, ta bort gamla torkade löv i tid.

Bild
Bild

Mosaik . Denna sjukdom sprids av bladlöss. Du kan bedöma förekomsten av sjukdomen genom linjerna och fläckarna på bladplattan. Det finns inga behandlingsmetoder ännu, men förebyggande bör utföras för att förhindra sjukdomen. Den består av kompetent jordbruksteknik, snabb skadedjursbekämpning, eliminering av drabbade växter.

Bild
Bild

Rost . Om bladen är täckta med bruna och röda pustler och vävnaden runt dem börjar dö av, påverkas blomman av rost. Så småningom vissnar bladen, krullar och dör, deformation av stjälkarna observeras. Under behandlingen förstörs alla drabbade växtfragment och resten av växterna sprutas med en svavellösning tills alla tecken på sjukdomen försvinner. Som en förebyggande åtgärd är det viktigt att observera växtföljd och utföra markdränering av hög kvalitet.

Bild
Bild

Bakterios Denna fördärvade lesion märks på våren. Du känner igen det på de bruna fläckarna på bladen. Med tiden dör skadat löv. Och också ett symptom på bakterios är en obehaglig lukt från stjälkarna. De inre rötterna förvandlas till en vit, fetid substans.

Infekterad vävnad måste skäras av och de skurna områdena måste strös med kaliumpermanganat. Det är viktigt att förstöra skurna fragment.

Bild
Bild

Grå röta . Denna sjukdom orsakas av svampar som utvecklas när fuktigheten är hög. I vissa fall märks det hur bladens och stjälkens spetsar ruttnar och ett grått sediment bildas på ytan. Ibland attackerar sjukdomen rötterna och leder till torr ruttning. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas plantering i väldränerad mark. Vid behandling är det viktigt att ta bort alla drabbade delar i tid och bränna dem.

Bild
Bild

Fusarium . Detta är samma torra röta som nämns ovan. Rotsystemet blir dess offer. Under påverkan av sjukdomen ruttnar rötterna, tillsammans med dem torkar bladen och blommorna vissnar. Prover som förstörts av sjukdomen måste elimineras, och de områden som återstår efter dem måste behandlas med kopparoxiklorid. Friska grannprover måste skyddas mot fungicidinfektion.

Bild
Bild

Vilka typer av parasiter och hur man hanterar dem?

Olika insekter kan inte bara förstöra blommor på egen hand utan också bära på sig allvarliga sjukdomar från andra växter, så det är också viktigt att inte skjuta upp skadedjursbekämpning. Vissa insekter är den vanligaste arten för iris.

Bönbladlöss

Denna individ lever av löv, skott och knoppar. Hon älskar att njuta av saften av blomgrödor, vilket resulterar i att skottens form förändras, bladen krullar, deras färg går förlorad. Insekten i sig ser ut som en brun eller svartgrön skalbagge.

Bild
Bild

På hösten lägger honan ägg på rotdelen, och på våren kläcks larver från dem, som reproducerar de kommande generationerna. Under en växtsäsong är utvecklingen av tio generationer möjlig.

För att förhindra att bladlöss uppträder måste du noggrant lukta blommorna och mata växterna med gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium. Efter att ha lagt märke till enskilda individer kan du ta bort dem mekaniskt. Om blomman attackerades av hela horder av insekter måste du behandla exemplaren med speciella infusioner eller avkok av insekticider. MEN även för kampen mot detta skadedjur är droger "Arrivo", "Karate", "Commander", "Confidor", "Iskra" lämpliga.

Bild
Bild

Lök kvalster

Denna insekt ser ut som en insekt med en brun, nästan rund kropp, dess storlek är högst 1 mm. Han föredrar att mata på lökväxter. Anledningen till att en fästing ser ut kan ligga i felaktig förvaring av plantmaterial. Om skadedjuret vid förvaring träffade lökarna, är det ganska troligt att det också kommer att introduceras i rabatten . Och han älskar också att bosätta sig på prover som andra insekter har valt före honom.

Bild
Bild

För att förhindra att denna varelse uppträder rekommenderas det att blötlägga plantmaterialet i en halvtimme i lösningen mot kvalster. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att du blandar lökarna med krita.

Och även en morot planterad bredvid kommer att hjälpa till att skydda kulturen från dessa skalbaggar - det kommer att skrämma bort fästingen … Det är viktigt att torka ordentligt i en vecka innan de skördade lökarna förvaras. Det kommer att förhindra utseendet av en fästing och bearbetning av förvaringsplatsen för planteringsmaterialet med svavelbomber "Climate" eller FAS inom två dagar.

Bild
Bild

Lök nematod

Löknematoden ser ut som en vit mask upp till 1,5 mm lång. Han föredrar att bosätta sig i frön och lökar, multipliceras under påverkan av hög markfuktighet . Han kan leva i torka i flera år. Dessa larver suger saften ur växten. Så snart blomman dör, begraver provet sig i marken och börjar leta efter ett nytt exemplar.

En nematodinfektion indikeras av växtprov som inte utvecklas väl till tillväxt, har svullna stjälkar och fula blommor.

För att förhindra angrepp av dessa maskar är det viktigt att korrekt observera växtföljden, och inte heller att plantera blommor i samma rabatter på flera år. I kampen mot skadedjuret hjälper grannplantningen av morötter igen . Och det rekommenderas också att behandla lagringen med svavelkontroller innan du planterar iris, torka plantmaterialet väl och värma upp det vid en temperatur på + 34– + 37 grader i sju dagar. Rekommenderad lagringsfuktighet är inte mer än 70%.

Bild
Bild

Iris flyger

En av de främsta fienderna till den presenterade kulturen. Det ser ut som en vanlig gråsvart fluga. Vuxna och larver kryper in i knopparna och festar på sina kronblad . Kemiska preparat som används omedelbart efter peduncles utseende hjälper till att bli av med detta skadedjur. Dessutom kommer odling av marken under växter inte att vara en överflödig åtgärd.

De mest populära kampmedlen är Aktara, Aktellik, Bi-58, Decis. Alla berörda prover måste brännas.

Det finns också folkliga sätt att bli av med en fluga . Till exempel kan du behandla skadade grödor med träaska, tobaksdamm, senap, en lösning av bittra örter, tvålvatten och alkohol innan de blommande pilarna dyker upp.

Bild
Bild

Trips

Dessa små varelser med smala vingar och långa utkant längs kanterna gillar att bosätta sig i bladens axlar. Deras mat är cellsaft. Ju snabbare trips förökar sig, desto tidigare täcks bladen med bruna fläckar och torkar sedan helt ut . Fläckarna bildas också på rötterna. Du kan bekämpa thrips med en 10% karbofosemulsion. 90 g av produkten späds ut i 10 liter vatten och blommorna behandlas en gång i veckan.

Bild
Bild

Skopor

Denna larv tränger igenom stammen och gnager ut dess innehåll. För att undvika invasion av dessa skadedjur är det viktigt att regelbundet lossa jorden och undvika att växa över med ogräs. Bordeaux -vätska hjälper till att bli av med insekten. Det är tillåtet att bearbeta växten med agenten först innan blomningen börjar . Om trädgårdsmästaren missade den angivna tiden kan du ersätta blandningen med Lobels hellebore.

Bild
Bild

Förebyggande

Som redan nämnts är den viktigaste förebyggande åtgärden att följa agronomiska regler. Det är viktigt att förinspektera alla lökar, skadade exemplar måste förstöras, planteringsmaterial måste förvaras på en sval torr plats och vid behov desinficeras före plantering . För att inte starta insekter och attackera sjukdomar måste området där irisarna planteras ha ett dräneringssystem av hög kvalitet och vara väl ventilerat. Marken måste innehålla tillräckliga mängder kalcium och fosfor, samt ha den nödvändiga surhetsgraden.

Det är viktigt att beta rötterna innan du planterar och ta bort skadade områden. All förorenad jord måste dekontamineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare förbjuder införande av färsk gödsel vid matning av grödor . Och även under odling är det nödvändigt att tunna ut täta planteringar och på hösten för att täcka rabatten med ett lager av mulch. För att förhindra uppkomsten av förorenande sjukdomar bör för mycket vattning undvikas och stillastående vatten bör elimineras i tid. Antibiotika kan användas som en effektiv förebyggande åtgärd, men detta är en sista utväg och bör inte missbrukas. Behandling med produkter som innehåller koppar förhindrar effektivt uppkomsten av sjukdomar och insekter. Vid skärning av de drabbade växtdelarna är det dessutom viktigt att desinficera snittplatserna, samt att utföra arbetet med ett väldesinficerat verktyg.

Rekommenderad: