Hur Man Planterar Violer? Plantera Inomhusfioler På Veken Steg För Steg, Ta Hand Om Skottet Hemma. Hur Man Planterar En Violett Med En Rot I En Kruka?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Violer? Plantera Inomhusfioler På Veken Steg För Steg, Ta Hand Om Skottet Hemma. Hur Man Planterar En Violett Med En Rot I En Kruka?

Video: Hur Man Planterar Violer? Plantera Inomhusfioler På Veken Steg För Steg, Ta Hand Om Skottet Hemma. Hur Man Planterar En Violett Med En Rot I En Kruka?
Video: Planteringstips för tomater 2024, Maj
Hur Man Planterar Violer? Plantera Inomhusfioler På Veken Steg För Steg, Ta Hand Om Skottet Hemma. Hur Man Planterar En Violett Med En Rot I En Kruka?
Hur Man Planterar Violer? Plantera Inomhusfioler På Veken Steg För Steg, Ta Hand Om Skottet Hemma. Hur Man Planterar En Violett Med En Rot I En Kruka?
Anonim

Violett eller, rättare sagt, Saintpaulia har länge varit populärt inom inomhusodling. Denna vackra blomma är infödd i Östafrika och växer naturligt i bergen i Tanzania och Kenya. Det fick sitt namn från efternamnet på den tyska militären Saint-Paul, som 1892 samlade violetta frön i sitt hemland och skickade dem till Tyskland. Där odlades vackra inomhusväxter av frömaterial och fick namnet "Saintpaulia violet", och bland människorna kallas de ofta helt enkelt fioler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lyckliga dagar

Vår- och sommarmånaderna är mest gynnsamma för plantering av Saintpaulia, då växten kommer att få tillräckligt med ljus och värme i minst 12 timmar om dagen. Vid andra tillfällen, till exempel i november, blir dagsljuset kortare, så chanserna att växa en frisk blomma minskar . Erfarna blomsterodlare har dock specialverktyg och kunskap för plantering och ytterligare vårdvioler även under höst-vinterperioden. I deras arsenal finns värmare och fytolampor som hjälper till att skapa optimala förutsättningar för tillväxt av Saintpaulia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på kruka

Överlevnadshastigheten och utseendet på violer beror på rätt val av planteringsförmåga. Ett av kraven för en kruka för odling av Saintpaulias är en lämplig storlek, närmare bestämt bör det vara halva diametern på bladrosetten, då kommer tillväxten och utvecklingen av växten att ske korrekt. Krukans höjd bör inte heller vara för hög, eftersom rötterna på violetten ligger nära ytan . I framtiden, när den växer, kommer det att bli nödvändigt att transplantera saintpaulia i en större skål.

Om du planerar att plantera violer i olika färger i en kruka, bör behållare med en långsträckt form föredras, men inte särskilt höga och grunda. Blomkrukor finns i en mängd olika material. Lera- eller plastalternativ är mest lämpliga för violer.

Om du har ett val är det bättre att plantera saintpaulia i en lerskål, eftersom lera har förmågan att absorbera överflödig fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man jord?

Violer är mycket känsliga för konsistensen i jorden där de kommer att växa. Jordens sammansättning bör innehålla en viss uppsättning näringsämnen, och ph -nivån bör ha en lätt surhet. Marken ska också vara lös och luftgenomsläpplig.

I sin naturliga miljö växer Saintpaulias i jord bestående av torv, sand, mossa, humus, kol, sönderfallande organiskt material och en liten mängd torvmark. Vi måste försöka förse fiolerna med en jord nära denna komposition.

Det enklaste alternativet är att köpa färdig jord i en specialaffär . Erfarna blomsterodlare säger dock att köpt mark inte alltid uppfyller violernas behov, så det är bäst att förbereda underlaget själv.

Bild
Bild

För beredning av jorden är jord som tas från blandade skogar, under akacia, hassel, lind, al eller tall perfekt som bas. Men eklundar bör undvikas, eftersom tanninerna i sådan jord kommer att hämma växtens absorption av näringsämnen. Ett gammalt bo är också bra.

Jorden som samlas i skogen måste ångas. För att göra detta hälls vatten i en metallpanna, skogsjord hälls ovanpå och värms i brand i cirka 15 minuter, ibland omrörning. Lite vatten krävs, det ska bara fukta underlaget något . Efter att jorden har svalnat kan olika tillsatser läggas till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera huvudkomponenter, vars användning hjälper till att föra substratet närmare den naturliga jorden för violer

Perlit är små vita bollar med en blank yta. Det tillsätts till jordblandningar som en bakteriedödande komponent och ett bakpulver.

Bild
Bild

Vermikulit det införs både i jordblandningar och i marklösa. Det lossnar underlaget väl och behåller fukten väl. Med allt detta förblir vermikulit genomtränglig för luft. Det bidrar också till markens mättnad med de nödvändiga mineralerna, som tack vare ett sådant tillsatsmedel inte tvättas ut. Vermikulit används ofta tillsammans med perlit.

Bild
Bild

Lägg till också vitmossa (mossa), som växer i sumpiga områden, våta skogar och nära vattendrag. I naturen bildas torv därefter av sphagnum. Det håller perfekt fukt och låter luft passera, absorberar överflödiga salter från jorden. Med hjälp av mossa försuras jorden, som inte innehåller jord. Dessutom har denna komponent bakteriedödande egenskaper. Både torr och färsk sphagnum kan läggas till jordblandningen för Saintpaulia, medan den skördas perfekt för framtida bruk och lagras i frysen.

Bild
Bild

Torv - ett bördigt och poröst underlag med ett brett utbud av organiska och mineraliska ämnen. För violer passar lågt liggande, som har låg syra, bäst. Användning av torv som den enda jordkomponenten rekommenderas inte eftersom den torkar mycket snabbt. Därför kombineras den med sand, vermikulit och perlit.

Bild
Bild

Förhållandet mellan komponenterna i jorden kan vara annorlunda och beror på många faktorer, till exempel ursprungsorten för huvudjorden, sammansättningen av vattnet som ska användas för bevattning och några andra. I den genomsnittliga versionen ser jordens sammansättning för violer ut så här:

  • 1 bit skogsmark;
  • 2 delar torv;
  • 1 del av en blandning av perlit och vermikulit;
  • 1 del hackad sphagnum.

Dessutom kan kompositionen innefatta sand, kol och kokosfibrer . Du kan inte hålla dig till ett tydligt förhållande mellan komponenter.

Det viktigaste i jorden för violer är att det måste vara tillräckligt löst och andas, eftersom ett tätt substrat kommer att leda till att rotsystemet och växten som helhet dör.

Bild
Bild

Hur landar jag?

Att plantera Saintpaulia hemma är möjligt på flera sätt.

Ättling

Reproduktion av violer med skott utförs för att maximera bevarandet av sorteregenskaper. Att plantera Saintpaulia steg för steg med denna metod är följande:

  • sidohylsor är separerade från huvudbussningen;
  • därefter läggs stegsönerna i en liten kruka jord;
  • vid behov utförs vattning av den planterade processen;
  • efter buskens tillväxt transplanteras den till en kruka som är mer lämplig i storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

En veke används ofta för jämn och optimal vattning av Saintpaulias. För att landa på detta sätt behöver du en fuktabsorberande turné och en behållare med perforering i botten:

  • veken i grytan dras genom bottenhålet och lämnar cirka 1/3 utanför;
  • en liten mängd jord måste hällas på behållarens botten och en veke måste vikas över den med en ring;
  • den återstående jorden hälls över ringen och växten planteras;
  • i framtiden installeras en kruka med violett i en bricka genom vilken vattning sker.
Bild
Bild

Från arket

Det finns två sätt att odla Saintpaulia från ett blad. I det första fallet är rotsystemet uppbyggt i vatten. Denna procedur består av flera steg.

  1. För plantering i vatten väljs ett friskt blad med en rik grön färg utan olika typer av fläckar och skador. Den nedre raden av blad används inte för förökning, utan är hämtad från den andra eller tredje raden. Arket skärs med en steril kniv.
  2. När bladbladet skärs måste det behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat i flera sekunder för att desinficera snittet.
  3. Därefter placeras skaftet i vatten och fixeras så att bladet inte vidrör vätskan. För att gro spiralbladet på detta sätt rekommenderar experter att använda mörka glasbehållare, till exempel medicinflaskor.
  4. Efter att rötterna växer tillbaka med 1 cm transplanteras bladbladet till en beredd kruka med jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera ett snittblad i jorden gör att du direkt kan bygga upp rotsystemet i marken och anses vara det mest effektiva sättet att odla fioler bland blomsterodlare

  1. Till att börja med skärs en frisk stjälk av Saintpaulia från mittskiktet med ett sterilt blad, tar den åt sidan och gör ett snett snitt.
  2. Därefter doppas stammen i en svag lösning av kaliumpermanganat i några sekunder och får torka eller strö med kolflis.
  3. De sticklingar som är förberedda för plantering måste planteras inte för djupt i ett glas med dränering och ett substrat, som är komprimerat för bladets stabilitet. Om jorden är torr måste den vattnas genom pallen.
  4. Då måste du organisera ett miniväxthus. För att göra detta, placera ett glas med en stjälk i ett större glas och täck med en transparent plastpåse.
  5. Periodiskt måste växthuset ventileras genom att filmen öppnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Violettens rotsystem lämpar sig för delning och med vissa regler kan du använder den här metoden för att sprida din favoritsort:

  • hemma utförs uppdelningen av rötterna med en stark tillväxt av violer;
  • växten ska inte vara gammal;
  • det kommer att vara korrekt att dela rötterna i Saintpaulia först i slutet av blomningen;
  • rotsystemet måste vara helt friskt;
  • stegsöns rudiment bör vara synliga på stammen;
  • roten läggs i marken på vanligt sätt och vattnas efter behov;
  • när stegsönerna växer, separeras de och deponeras i en separat behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver du gödningsmedel?

Huruvida det finns ett behov av gödningsmedel beror på sammansättningen av det använda substratet. Om jorden köps i en butik, är den som regel redan berikad med ett mineralkomplex och ytterligare gödsling kommer att behövas endast 3 månader efter plantering. Annars kan ett överskott av gödningsmedel skada växten.

För den normala utvecklingen av Saintpaulias behövs tre huvudelement: kväve, fosfor och kalium.

Kväve är ansvarigt för växtens gröna massa, accelererar vegetativa processer och deltar i bildandet av klorofyll. Fosfor är involverad i bildandet av rotsystemet och spirande. Kalium är involverat i att förbättra violernas immunitet mot effekterna av skadliga mikroorganismer. Dessutom behöver fioler svavel, magnesium, kalcium, järn, koppar, molybden, zink och bor.

Bild
Bild

Om beredningen av substratet utfördes oberoende, kan du för dess befruktning använda speciella tillsatser som superfosfat, organisk gödning, komplexa mineralgödselmedel. Varje utvecklingsstadium av Saintpaulia kräver införande av olika ämnen . En ung växt behöver kvävegödsling för att bygga upp grön massa. Fosfor och kalium tillsätts i jorden före blomningen.

Violettvård beror också på säsongen. Från vår till höst utfodras varannan vecka, och på vintern reduceras den till en gång i månaden.

Rekommenderad: