Hur Förökar Man Clematis? Reproduktion Genom Lager På Våren Och Sommaren Hemma. Hur Rotar Man I Vatten Och Planterar?

Innehållsförteckning:

Hur Förökar Man Clematis? Reproduktion Genom Lager På Våren Och Sommaren Hemma. Hur Rotar Man I Vatten Och Planterar?
Hur Förökar Man Clematis? Reproduktion Genom Lager På Våren Och Sommaren Hemma. Hur Rotar Man I Vatten Och Planterar?
Anonim

Den bländande skönheten hos blommande klematis är en av anledningarna som uppmuntrar trädgårdsmästare att odla dessa fantastiska perenner. Trots det faktum att reproduktionen av sådana krävande växter ofta åtföljs av en betydande investering av tid och ansträngning, kan även en nybörjare blomsterhandlare få utmärkta resultat med ett kompetent tillvägagångssätt. På vilka sätt kan klematis förökas, vilka rekommendationer och villkor bör följas? Vi kommer att prata om allt detta i den här artikeln.

Bild
Bild

Grundläggande avelsregler

Reproduktion av dessa blommande vinstockar utförs på flera sätt med:

  • frön;
  • sticklingar;
  • skiktning;
  • delar av moderbusken (delenki).

En annan populär metod är förökning av växter genom ympning . Det används ofta av uppfödare när de odlar sällsynta sortlianor.

Avelsmetod för clematis frön är den minst populära bland florister. Detta beror på det faktum att sortväxter inte överför sina kvaliteter till sina avkommor genom frön, på grund av vilka resultatet av det arbete som blomsterhandlaren utför inte alls uppfyller förväntningarna.

Bild
Bild

Fröförökningsmetoden är endast tillämplig på arter (vilda) växter.

Det enklaste och mest effektiva övervägs vegetativa avelsmetoder för clematis, särskilt sticklingar och rotning av sticklingar . Dessa metoder har den högsta effektiviteten och gör det möjligt att erhålla unga friska växter med alla sortens egenskaper hos moderbusken.

Bild
Bild

Reproduktion av clematis genom att dela moderbusken - en metod som endast används av erfarna odlare . Ett felaktigt utfört förfarande skadar inte bara växten allvarligt, utan leder också ofta till dess död.

När man odlar klematis på ett eller annat sätt du bör ta hänsyn till den aktuella tiden på året och den rekommenderade tidpunkten för proceduren . Så såningen av fröna från dessa blommande växter utförs på våren och hösten, skikten börjar slå rot på sommaren och de börjar dela buskarna antingen på hösten eller tidigt på våren (i mittfältet). Clematis sticklingar skördas vanligtvis på senvåren eller försommaren (den bästa tiden är slutet av maj eller början av juni).

Bild
Bild

Ett annat villkor som måste beaktas när man börjar reproducera clematis är klimatdrag i deras region . Tidpunkten för de planerade förfarandena beror på denna faktor, liksom valet av de mest lämpliga sorterna. Så, termofila och nyckfulla sorter av klematis är bäst att inte plantera eller odla i regioner med ett hårt klimat, till exempel i Ural eller Sibirien. För dessa regioner rekommenderas frostbeständiga zoner som kan slå rot och blomma under ogynnsamma förhållanden ("Gypsy Queen", "Bella"). Plantering och reproduktion av klematis i regioner med hårt klimat börjar vid den tid som rekommenderas för en viss sort.

För att få vegetativt planteringsmaterial (sticklingar, sticklingar) bör starka, välutvecklade, tillräckligt mogna och friska buskar användas . Clematis som är för unga (mindre än 3 år gamla), försvagade, blommande, sjuka eller skadade clematis kan inte användas som moderplantor. Skador som uppstår under skörd av plantmaterial kan dramatiskt försämra hälsan hos dessa blommande vinstockar och till och med orsaka deras död.

Bild
Bild

Hur späds med sticklingar?

Klippning är en av de mest effektiva avelsmetoderna för klematis, som framgångsrikt används av både erfarna och nybörjare. Denna metod involverar uppfödning av växter som använder gröna och lignifierade sticklingar.

Avel med gröna sticklingar

Förökningen av dessa trädgårdsrankor med gröna sticklingar anses vara den mest effektiva metoden, ger nästan 95% överlevnadsgrad av planteringsmaterial … Sticklingar skördas från slutet av maj till början av juni - vid en tidpunkt då växter börjar bilda knoppar aktivt.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man skördar sticklingar på kvällstid, när solaktiviteten minskar.

Det är också tillåtet att skörda plantmaterial i grumligt väder . Efterlevnad av dessa rekommendationer hjälper till att förhindra uttorkning av de klippta sticklingarna.

Innan skörden är det nödvändigt att bestämma den starkaste och mest välutvecklade skotten på moderbusken och klippa av den ovanför det första eller andra bladet (räknat från marken). För skärning av sticklingar bör endast den centrala (mellersta) delen av skottet användas. Skottets topp används inte för att skörda plantmaterial.

Bild
Bild

Snittskottet är uppdelat i flera delar med en vass, ren kniv eller beskärare, med beaktande av följande villkor:

  • på varje del bör det finnas minst en välutvecklad knopp (det bästa alternativet är 2 knoppar och 2 inte särskilt stora blad);
  • det övre snittet (rakt) utförs ovanför njuren på ett avstånd av 2-3 centimeter;
  • det nedre snittet (snett) utförs under njuren på ett avstånd av 3-6 centimeter.
Bild
Bild

Blad bör inte tas bort helt från sticklingar, men överflödigt löv bör klippas av . Det är lämpligt att förkorta mycket stora blad med en sax i hälften. Denna åtgärd kommer att bevara styrkan hos de sticklingar som krävs för att rota och skydda den mot uttorkning.

Beredda sticklingar är rotade i koppar, lådor eller behållare fyllda med andningsbar och lätt jordblandning. En blandning av sand och lövhumus är optimal, tas i förhållandet 1: 2, respektive.

Innan du planterar sticklingar det rekommenderas starkt att blötläggas i en lösning av majsstimulerande medel ("Kornevin") i cirka 10-11 timmar . Du kan kringgå denna procedur genom att helt enkelt doppa botten av skäret i det rotstimulerande pulvret strax före plantering. Sticklingar planteras i en vinkel och begraver dem i marken till den nedre noden.

Ovanför behållaren med de planterade sticklingarna är det nödvändigt att bygga ett improviserat växthus. Den kan utrustas med skurna plastflaskor eller plastfolie fäst på ett ramstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att rota plantmaterialet i vatten. För detta placeras sticklingarna i en transparent behållare med en bred hals. Därefter hälls vatten i behållaren - så att den endast täcker den nedre delen av sticklingarna och inte når knopparna och bladen. Därefter lindas behållaren i papper (lätt trasa) och placeras i ett rum med mjukt och diffust ljus.

Att ta hand om etablerade sticklingar är ganska enkelt. Det består vid daglig sprutning och bibehållande av en stabil rumstemperatur vid 25-26 ° C … Den genomsnittliga tiden för rotbildning är vanligtvis 30-50 dagar.

Häckning med lignifierade sticklingar

Trädgårdsmästare använder denna metod för att odla clematis mindre ofta, eftersom den kännetecknas av låg produktivitet. Erfarna blomsterhandlare hävdar det lignifierat plantmaterial rotar sig sämre, därför används det vanligtvis när det inte är möjligt att förbereda gröna sticklingar.

För skörd av plantmaterial används mogna lignifierade grenar som skärs i bitar. Varje bit (stjälk) ska ha 2 till 4 knop. Det övre snittet ska vara rakt, det nedre snittet snett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare placeras det skördade planteringsmaterialet i en behållare med en lösning av en rotbildningsstimulator i 15-20 timmar. Efter bearbetning planteras sticklingarna i lådor med en lös jordblandning bestående av torv och sand (2: 1). Sticklingarna planteras i en vinkel och fördjupar sin nedre nod i marken med cirka 1 centimeter. Efter avstigning täcks lådorna med ett plastlock eller en skuren plastbehållare.

Liksom i det föregående fallet är engraft-sticklingarna försedda med rätt vård, bibehåller hög luftfuktighet i växthuset och en konstant lufttemperatur vid 25-26 ° C . I detta fall bör växthusen placeras i ett rum med diffust ljus. Rotningstiden i det här fallet kan nå 2 eller fler månader.

Fram till våren ska sticklingarna vara i växthus. För vintern dras de åt med en ogenomskinlig film och avlägsnas till en sval plats. Med ankomsten av varmt vårväder odlas det rotade plantmaterialet först i växthus och sedan på åsar i det öppna fältet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separationsfunktioner

Att dela upp en buske är ett mycket tidskrävande och tekniskt svårt sätt att odla klematis, vilket kräver en viss erfarenhet och färdigheter från trädgårdsmästaren . Det är känt att friska vuxna buskar av dessa vinstockar har ett kraftfullt och starkt rotsystem, vilket är mycket svårt att dela upp ordentligt. Till följd av analfabeter är både moderplantan och själva sticklingarna allvarligt skadade.

Det rekommenderas att dela buskarna på våren eller sensommaren när växten fortfarande är i full styrka och inte förbereder sig för övervintring.

Endast vuxna och starka clematis i åldern 5-6 år är lämpliga för proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den utvalda växten grävs noggrant ur marken, varefter den tvättas och dess rötter torkas något . Med ett skarpt verktyg delas busken sedan upp i flera delar. Du kan dela busken med en vanlig beskärare, en hacksåg, en yxa eller en skarp bajonettspade. Uppdelningen utförs så att varje del av busken har sin egen boll av rötter och flera skott. Efter proceduren undersöks varje sektion, platserna för nedskärningarna på rötterna behandlas med kolpulver.

Förberedda delenki placeras i planteringsgropar och fördjupas dem strax under nivån till vilken moderbusken begravdes. Efter avstigning besprutas jordytan runt sticklingarna med mulch. Vattning utförs när marken runt växterna torkar.

Bild
Bild

Det är viktigt att notera att delenki bör slå rot under förhållanden som är bekväma för dem . Så unga växter bör skyddas på ett tillförlitligt sätt mot direkt solljus, drag och vindbyar. När du planterar delenok bör du använda en lös, väldränerad jordblandning, som ger vatten och luft åtkomst till rötterna.

Hur sås frön korrekt?

Denna metod används ofta av trädgårdsmästare när de odlar vilda former av klematis . I detta fall får unga plantor alla egenskaper som moderplantan har (den från vilken fröna erhölls).

Praktiken visar det små frön av clematis gror snabbast (från 1, 5 till 3 centimeter i storlek) . I detta fall visas plantor inom 3-4 veckor. Medelstora frön (cirka 4-5 centimeter) spirar vanligtvis inom några månader. Mycket stora frön (mer än 6 centimeter) börjar gro bara sex månader senare.

Bild
Bild

Innan sådd måste planteringsmaterialet stratifieras. Denna procedur har en positiv effekt på frögroning . När skiktning utförs hemma blötläggs plantmaterialet i vatten i flera dagar, varefter det blandas med våt sand och skickas till förvaring i kylskåp i 1, 5-3 månader. Plantering av skiktade frön i öppen mark görs runt april.

Planteringsmaterial kan naturligt skiktas … För detta sås klematisfrön i sängarna på vanligt sätt på hösten. Till våren är deras skiktning slutförd, varefter uppvakningsfasen (groning) börjar.

Det är tillåtet att använda fröavelsmetoden för klematis för odling av plantor hemma. I framtiden bör unga växter planteras på det öppna fältet på en permanent plats. Men erfarna florister påminner om det unga klematis tolererar smärtsamt plockning, därför odlas de genom plantor i sällsynta fall.

Det ska noteras att blomning av fröodlade perenner sker vanligtvis under det andra året . Vissa typer av klematis kan blomma mycket senare - under det tredje och till och med fjärde året.

Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att många vilda klematis kan reproducera aktivt genom självsådd. Under gynnsamma förhållanden kan de spridas tillräckligt snabbt över platsen - precis som ogräs.

Beskrivning av rotskikt

Att rota sticklingar är en av de mest populära och minst traumatiska metoderna för uppfödning av trädgårdsrankor. Den rekommenderade tidpunkten för denna procedur är senvåren eller försommaren.

Inom ramen för denna metod rekommenderas att använda vuxna buskar med ett stort antal unga skott för förökning. Du kan rota unga skott på olika sätt, till exempel:

  • fäst skottet till marken vid punkten för den nedre noden, täck sedan denna plats med jord;
  • lägg skottet längs hela längden i en förberedd fåra och täck alla dess noder med jord, lämna bara den övre delen av skottet och löv på ytan;
  • lägg skottet på samma sätt som i föregående fall, men täck inte alla dess noder med jord, utan bara varannan sekund (efter en).
Bild
Bild
Bild
Bild

Platser som är täckta med jord vattnas rikligt. Under hela sommaren, på platser med rotskärningar, fuktas jorden ständigt och hindrar den från att torka ut. Vanligtvis, vid hösten, roterar lagren säkert.

Skottet från moderbusken separeras inte under det första året. På våren nästa år bildas unga dotterbuskar på rotplatserna. De separeras från moderplantan och sitter i förberedda gropar på en permanent plats.

Vaccination av clematis

Denna metod används vanligtvis av erfarna trädgårdsmästare när de odlar sortklematis, vars vegetativa delar är svåra att rota. Rekommenderad tidpunkt för vaccinationer är början eller slutet av sommaren.

För proceduren, använd:

  • bestånd (delar av rötterna hos vilda arter av lianor);
  • scion (gröna sticklingar).
Bild
Bild

Skörd av rötter för ympning utförs i förväg. För att göra detta planteras ett- eller tvååriga vildodlade vinstockar i 3-liters behållare fyllda med lös och väldränerad jordblandning . När plantorna har ett starkt rotsystem tas plantorna försiktigt bort från behållarna. Rötterna rengörs från jord och tvättas i vatten.

Efter att plantorna har torkat något separeras de starkaste och mest utvecklade rötterna med en längd på minst 15 centimeter med en vass kniv. Efter skörd av rötterna planteras varje planta tillbaka i behållaren.

Små gröna sticklingar ca 5 centimeter långa används som scion. De skördas i slutet av våren eller försommaren. Det ska finnas en knut med löv överst i varje skärning. Stora blad skärs på mitten innan ympning.

Vaccination utförs enligt följande:

  • den övre delen av roten och den nedre delen av skärningen skärs längs en sned linje så att båda snitten har ungefär samma diameter;
  • tryck fast snittet på scion till stockens snitt;
  • knyt fast vaccinationsstället.

En annan metod för vaccination anses vara mer arbetskrävande. Med denna metod utförs följande åtgärder:

  • rengör skärets nedre ände med en kniv eller skalpell, vilket ger den en kilform;
  • dela toppen av roten i två;
  • sätt in skärningen med den rengjorda änden i den delade rotspetsen;
  • tätt lindad runt transplantatet med bandmaterial.
Bild
Bild

Erfarna odlare hävdar att dessa uppfödningsmetoder för klematis kan ge utmärkta resultat. Med rätt ympningsteknik kan överlevnadsgraden för sticklingar nå nästan 100 procent.

Fyra utmärkta uppfödningsmetoder för clematis listas nedan.

Rekommenderad: