Reproduktion Av Yucca Hemma: Hur Man Förökar Det Med Frön Och Sticklingar Steg För Steg? Hur Man Planterar Ett Rum "palm"?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Yucca Hemma: Hur Man Förökar Det Med Frön Och Sticklingar Steg För Steg? Hur Man Planterar Ett Rum "palm"?

Video: Reproduktion Av Yucca Hemma: Hur Man Förökar Det Med Frön Och Sticklingar Steg För Steg? Hur Man Planterar Ett Rum
Video: Lär dig odla: Föröka tomater med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Yucca Hemma: Hur Man Förökar Det Med Frön Och Sticklingar Steg För Steg? Hur Man Planterar Ett Rum "palm"?
Reproduktion Av Yucca Hemma: Hur Man Förökar Det Med Frön Och Sticklingar Steg För Steg? Hur Man Planterar Ett Rum "palm"?
Anonim

Yucca anses vara favoriten hos många blomsterodlare. Och inte förgäves, för detta vintergröna träd kräver inte mycket uppmärksamhet. Ganska ofta finns denna växt i olika offentliga institutioner, men du kan också odla den hemma. Samtidigt är det viktigt att känna till funktionerna i inte bara vård, utan också reproduktion.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Mycket ofta kallas denna blomma för en falsk palm, men yuccan har ingenting att göra med denna växt. Den tillhör familjen sparris. I naturen finns det oftare i form av en buske, men det kan också se ut som ett träd. Mexiko anses vara yuccas hemland, många av dess typer är vanliga i södra USA och Centralamerika.

Denna växt älskar värme och därför kommer det inte att växa i det öppna fältet i de regioner där temperaturen sjunker till minus tio grader.

Och i länderna i Sydeuropa eller Amerika blommar yucca till och med, den är dekorerad med söta klockknoppar. Men när den odlas hemma uppnås blomning sällan. Om det blommar åtminstone en gång i tiden är det redan stor tur.

Bild
Bild

Med tanke på ursprunget från södra länder är det viktigt att skapa lämpliga förhållanden för växten. Eftersom yucca älskar ett varmt klimat och ett ljust utrymme, som tar in det i huset, måste du genast hitta den mest upplysta platsen, annars blir den blek och sträcker sig. Det är bäst att placera den falska handflatan på fönster som vetter mot söder eller öster. Det är lämpligt att temperaturen på rummet där den ligger inte faller under 26 ° C när som helst på året.

Vid transplantation kan jorden för växten köpas i trädgårdsbutiker eller göras själv. För att göra detta behöver du bara blanda torv och lövmark med eventuell humus, liksom torv.

Med ankomsten av sommaren kan blomman tas ut antingen till balkongen eller till verandan. Men samtidigt måste du vara säker på att temperaturen på natten inte sjunker under sex grader. På vintern måste växten naturligtvis återföras till ett varmt rum. Eftersom nätterna under denna period är korta är det också nödvändigt att ytterligare förlänga dagsljuset för det med hjälp av konstgjord belysning.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Många trädgårdsmästare försöker föröka yucca för att få så många kopior av växten som möjligt. Det dekorerar ju inte bara huset, utan passar också som en originalgåva. Trädet odlas med olika metoder: sticklingar, frön, avkommor, topp . Det är värt att överväga några av metoderna steg för steg.

Med hjälp av avkommor

Nästan hela sommaren kan du se att yuccan är täckt med ett stort antal rötter, från vilka många nybörjare trädgårdsmästare försöker bli av. Skynda dig dock inte att ta bort dem också; med hjälp av sådana avkommor kan du sprida växten. För att göra detta måste du göra följande:

  • skär av de största processerna med en vass kniv;
  • lägg dem i lätt fuktad sand;
  • uppifrån måste du täcka med en glasbehållare;
  • efter ungefär två månader ska groddar dyka upp som kan transplanteras i beredda krukor.

Det är bäst att utföra denna procedur under hösten.

Bild
Bild

Sticklingar

Detta är en av de enklaste och mest praktiska yucca -uppfödningsmetoderna. Om den falska handflatan är något långsträckt måste den skäras mycket noggrant till önskad höjd. Följ sedan de enkla rekommendationerna.

  • Stammen måste delas upp i flera delar samtidigt. Den övre delen av snittet måste smörjas med trädgårdslack, och den nedre delen måste torkas i flera timmar.
  • Sedan måste sticklingarna sänkas ned i jorden som förberetts i förväg, vilket bör innehålla följande komponenter: sand, jord och expanderad lera. Underlaget måste fuktas något och täckas med glas eller en tjock film, varefter behållaren måste placeras på en varmare plats.
  • Glöm inte att ventilera "växthuset". Detta bör göras varje dag.
  • Om det behövs kan du hälla med rent vatten vid rumstemperatur.
  • När de första bladen dyker upp tas glaset bort. Därefter transplanteras framtida växter till en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Yucca blommar nästan aldrig hemma, så fröerna kommer att vara mycket svåra att få. Men om du ändå lyckas med detta kan du försöka odla ett nytt träd på detta sätt. Naturligtvis är denna process ganska lång och mödosam.

  • Innan plantering måste frön vara häll varmt vatten i 24 timmar .
  • Efter det behöver de sprids ut på ytan av fuktad jord utan att sjunka för djupt. Förresten måste han också väljas korrekt. Det bästa substratalternativet är en blandning av träig jord och sand.
  • Så att groddarna dyker upp så snabbt som möjligt, det är nödvändigt att skapa en växthuseffekt … För att göra detta, täck behållaren med glas och lägg den på en tillräckligt varm plats.
  • Efter en viss tid, när de första skotten kläcks, små yuccas planteras i separata krukor .
Bild
Bild

Topp

Om anläggningen sträcker sig och sidoprocesserna inte visas är det värt att klippa av toppen. Som ett resultat kan du få en annan yucca och de efterlängtade skotten vid huvudstammen kan äntligen dyka upp.

För att toppen ska slå rot är det bäst att försiktigt sänka ner den i renat vatten och lägga till en tablett aktivt kol eller plantera den avskurna delen av trädet direkt i marken.

I det första fallet, när unga rötter dyker upp, måste växten omedelbart transplanteras i en separat behållare. Om bladen börjar ruttna måste de skadade områdena tas bort.

Bild
Bild

Fat sektioner

Yucca kännetecknas av att den har många "vilande" knoppar. De är jämnt fördelade över hela växtstammen. En enda njure kan spira stjälkar om vissa förutsättningar skapas för detta. Vanligtvis spenderar yucca alla näringsämnen för att skapa löv. Därför kommer knopparna att utvecklas mer aktivt om du skär av toppen

Efter det är det nödvändigt att separera flera delar av bagageutrymmet, vars längd bör vara upp till 18 centimeter . De bör planteras i en tidigare beredd jord, sedan täckt med glas eller folie, skapa ett "växthus" och vänta på uppkomsten av groddar. Detta bör göras under våren. Efter att de första bladen dyker upp kan segmenten placeras i små behållare.

Bild
Bild

Ytterligare vård

När små växter transplanteras till sitt "permanenta boende" behöver de ordentlig vård. Precis som vuxna yuccas behöver de värme och ordentlig belysning. De idealiska förutsättningarna som skapas gör att du kan växa ett starkt grönt träd.

Glöm inte att vattna unga växter. Mängden vatten för detta beror främst på säsongen. Till exempel, på varma sommardagar kräver yucca mer frekvent vattning, men på vintern reduceras dess behov avsevärt.

Det är nödvändigt att vattna växten endast när jorden torkar med minst 5 centimeter. Annars kan rötterna ruttna och trädet dö.

Bild
Bild

Om vi pratar om att transplantera en växt, görs detta extremt sällan, eftersom yuccarötter växer mycket långsamt. Detta görs bäst när en annan stam visas. Då måste du ta ut växten ur behållaren innan du vattnar den väl. Sedan måste rötterna rengöras lätt från marken och skäras av en tredjedel av kronan. Rotsystemet är uppdelat i två delar så att varje tand har bra rötter.

Platser som skadades av misstag måste behandlas med ett desinfektionsmedel. Då måste träden planteras i separata krukor. De ska inte vara särskilt breda, eftersom växten omedelbart kommer att sakta ner sin tillväxt. Våren anses vara den bästa tiden för transplantation. Under denna säsong slår växten snabbt rot och blir praktiskt taget inte sjuk, men på hösten kan den tvärtom påverkas av en svamp.

Bild
Bild

Beskärning

Denna process är också mycket viktig för yucca, eftersom den låter dig bilda en vacker lyxig krona. Trimning kan dock endast göras när bagageutrymmet är minst åtta centimeter i volym. Dessutom måste man komma ihåg att den återstående delen praktiskt taget inte kommer att växa längre, vilket innebär att det är nödvändigt att klippa av det när växten når önskad höjd.

Skärningen måste göras så att så mycket av skaftdelen återstår som möjligt. Skärplatsen måste behandlas med en trädgårdslack som förberetts i förväg eller något desinfektionsmedel. Därefter bör vattning göras en gång var tredje dag. Efter ett tag kommer sidoprocesser att visas på bagageutrymmet.

För att sammanfatta kan vi säga att yucca är en exotisk och mycket prydnadsväxt.

Bild
Bild

Vintergröna träd kan försköna alla hem och institutioner, om de får nödvändiga förutsättningar, vård och regelbunden vattning.

Rekommenderad: