Violet LE-Rosemary (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Egenskaper Hos Växande Saintpaulia

Innehållsförteckning:

Video: Violet LE-Rosemary (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Egenskaper Hos Växande Saintpaulia

Video: Violet LE-Rosemary (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Egenskaper Hos Växande Saintpaulia
Video: NEW VARIETIES OF VIOLET PLANTS | 2022 New Trends Saintpaulia African Violets | Violet Exhibitions 2024, Maj
Violet LE-Rosemary (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Egenskaper Hos Växande Saintpaulia
Violet LE-Rosemary (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Egenskaper Hos Växande Saintpaulia
Anonim

Saintpaulia är en av de mest populära växterna för trädgårdsskötsel. "LE-Rosemary" är en av de mest attraktiva av sina sorter, som sticker ut för sina frodiga och färgglada blommor. Det är värt att nämna direkt att bland trädgårdsmästare kallas Saintpaulia ofta Usambar -violen, därför kommer detta namn att hittas senare i texten.

Bild
Bild

Särdrag

Violett "LE-Rosemary" skiljer sig från andra sorter av Saintpaulia i ganska frodiga blommor, vars diameter når 6 centimeter. Som regel bildas 2-3 knoppar med vågiga kronblad på en peduncle. De senare är fasta eller täckta med prickar, ränder eller små fläckar. Den vanligaste färgkombinationen är rosa med ett gult centrum och en snövit kant, men lila blommor är inte mindre vanliga. Sport med blå eller blåvita blommor förekommer ganska sällan.

Sorten beskrivning innehåller information som blomstjälkar växer små, vilket i princip förbättrar plantans utseende . Bladen är mörkgröna och har en vågig kant. Med förbehåll för vårdvillkoren kan Saintpaulia "LE-Rosemary" blomma hela året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Redan innan du organiserar ett system för vård av en violett, måste du välja rätt plats, temperatur, luftfuktighet och belysning, vars indikatorer kan tillfredsställa växten. " LE-Rosemary" älskar ljus, men tål inte direkt exponering för ultraviolett strålning. Det är bäst att välja fönsterbrädor som vetter mot väster eller öster , vilket ger optimal diffus belysning. På vintern kräver Saintpaulia ytterligare belysning, som enkelt skapas med lysrör.

Om du ignorerar denna rekommendation kommer du troligtvis inte att kunna förvänta dig blomning under vintermånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Violett "LE-Rosemary" känns bra vid en temperatur som ligger inom intervallet från 20 till 23 grader Celsius med luftfuktighet som inte överstiger 60% … Låga temperaturer hotar med ruttnande av rotsystemet och en kort blomningstid. Från slutet av hösten är det bättre att ta bort blomman från fönsterbrädorna och överföra den till mitten av rummet, till exempel placera den på hyllor eller stativ.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att Saintpaulia reagerar negativt på plötsliga temperaturförändringar - detta leder igen antingen till att blomningen upphör eller till sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Violett "LE-Rosemary" kräver inte stora krukor. Tvärtom kan ett överskott av ledigt utrymme bromsa blomningsprocessen. Helst bör behållaren som blomman placeras i vara hälften av själva rosettens diameter och ha ett tillräckligt antal dräneringshål i botten. Det mest föredragna materialet är plast . Så snart jorden är nästan helt fylld med rötter är det dags att förvänta sig utseendet på peduncles.

Om en redan blommande violett köps, är det inte nödvändigt att transplantera den omedelbart. Åtminstone bör du vänta tills rötterna börjar sticka ut från hålen i botten . Dessutom är en indikation för rörelse av blommor jordens dåliga skick: den innehåller antingen inte längre näringsämnen, eller så har den genomgått överdriven vattning, vilket har lett till ruttnande av rotsystemet. Detsamma gäller utseendet av vit blomning på marken - det skapas som ett resultat av ett överskott av mineralgödsel.

Slutligen är det värt att flytta Saintpaulia om rotsystemet helt har omslutit jordkulan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Repotting av en violett är tillåten när som helst på året, med undantag för de perioder då knoppar läggs. Det rekommenderas också att fortfarande undvika vintermånaderna, eftersom blomman vid denna tidpunkt är så försvagad som möjligt, och det bör inte skapa ytterligare stress. Färsk jord bör vara både näringsrik och lös . Du kan köpa en färdig blandning i butiken, eller så kan du skapa den själv från en del av flodsand, fem delar lövjord och tre delar torv. Det skulle vara bra att baka jorden i ugnen ett par timmar före användning.

Före början av den direkta transplantationen "LE-Rosemary", i en ny kruka du måste organisera ett dräneringslager av två centimeter bitar av tegel, små stenar och småsten . Jordblandningen placeras ovanpå för att komma till mitten av behållarens höjd. Dessutom kan du berika jorden med en matsked superfosfat och en matsked träaska. Saintpaulia avlägsnas försiktigt ur grytan och placeras i mitten av den nya.

Allt stänkas med jord, och ungefär en centimeter bör vara kvar mellan krukans kant och markens nivå. Den violetta vattnas och omedelbart placeras på ett väl upplyst, uppvärmt ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Huvudkomponenterna i LE-Rosemary Saintpaulia-vården är vattning, utfodring och beskärning. Violett kräver inte gjuten beskärning, men hon behöver fortfarande ta bort redan bleka knoppar, torkade eller skadade löv på något sätt … Om du vill uppdatera utloppet kan du helt klippa av det och lämna bara en stubbe under de nedre bladen. Om du lägger utloppet i vatten, kommer snart nya rötter att växa fram till det violetta.

När man odlar "LE-Rosemary" rekommenderas det då och då att vända det mot solen så att bladen växer jämnt och har samma storlek och färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Bevattning av Saintpaulia utförs 2-3 gånger i veckan . Mängden vatten bör vara måttlig, annars är det lätt att provocera ruttning av rotsystemet och som ett resultat av hela plantans död. Använd vattentemperatur bör hållas inom intervallet från 20 till 22 grader Celsius … Hon måste lösa sig bra och, om möjligt, också filtreras. Användningen av smältvätska anses vara inte mindre framgångsrik.

Själva vattningen kan vara antingen topp eller botten . Vid vattning ovanför, häller vätskan försiktigt ut över grytans kant. Det är mycket viktigt att undvika att få fukt på bladen och stjälkarna, men du måste jämnt mätta jorden i hela behållaren. Bottenvattning innebär att man uteslutande häller vatten i kastrullens kastrull. Således har rötterna möjlighet att konsumera så mycket fukt som behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning sker under hela året. I början av vintern, medan blomningen ännu inte har börjat, rekommenderas det att köpa formuleringar med kväve, till exempel "Master Color". I det ögonblick när violetten börjar bilda knoppar kan du använda kombinationer med kalium och fosfor - de kommer att bidra till en lång och vacker blomning. I detta fall är sådana läkemedel som "Kemira Lux" lämpliga, vars introduktion utförs varannan vecka. Vissa experter anser att komplexa preparat kan appliceras på marken varje vecka, men genom att minska dosen med hälften.

Saintpaulia "LE-Rosemary" reagerar bra på bladmatning genom regelbunden sprutning . Det är sant att i detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till att det inte kan finnas drag och direkt ultraviolett strålning. Dosen för sprutning ska vara två gånger svagare än för rotmatning.

Gödsel appliceras på förtvättade blad, helst en regnig dag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Violett "LE-Rosemary", liksom andra sorter, kan förökas med frön eller sticklingar. Växtblad används som det senare. Frömetoden anses vara mer komplicerad, därför rekommenderar experter att använda lövrotmetoden. Först och främst är ett friskt, starkt blad av en ganska stor storlek, som växer på korta sticklingar, avskuret från moderviolen. En långsträckt stjälk fungerar inte i det här fallet, eftersom det oftast inte ger barn.

Arket skärs i 45 graders vinkel med ett skarpt och förklippt verktyg. Därefter placeras den i ett glas fyllt med dränering och jordblandning. Behållarens diameter ska vara cirka 5-6 centimeter. Det är bättre att ta substratet färdigt och dessutom berika det med en liten mängd superfosfat och träaska. Bladet går djupt ner i jorden till ett djup av 2 till 10 centimeter. Därefter måste jorden sprutas från en sprayflaska och täckas med ett genomskinligt plastlock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha transplanterat en ung planta till en redan permanent kruka är det värt att förbereda sig för några av de vanliga problemen som uppstår med LE-Rosemary. Om den violetta inte blommar beror problemet troligtvis på otillräcklig belysning. Helst är dagsljuset för Saintpaulia 12 timmar. En överdimensionerad kruka är en annan trolig orsak. När bladen mörknar och faller av talar vi om någon effekt av kyla, till exempel kontakt med ett isfönster eller vattning med kallt vatten för att sedan falla på bladen. En annan sådan effekt uppstår när direkt solljus träffar bladen.

Krullade kanter uppstår när violer odlas i för sur jord. Det enda rätta beslutet är hennes omedelbara transplantation . En gul "krus" eller helt gulnade blad signalerar brist på användbara element. För hög temperatur och låg luftfuktighet kommer att leda till att knopparna inte längre öppnas helt utan börjar torka ut snabbt. En liknande effekt manifesteras vid plantering i ett substrat med hög surhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr luft, tillsammans med ett överskott av solen, leder till det faktum att bladen börjar hänga fula från krukan. Om det uppstår hål eller plack på bladen och bladstelen börjar ruttna, är det troligt att violetten är sjuk eller har angripits av skadedjur. Eftersom de flesta sjukdomar orsakas av felaktig vård, måste det korrigeras omedelbart. I allmänhet är det bättre att befria den sjuka växten från skadade partiklar och transplantera den i en ny kruka med färskt substrat. Dessutom behandlas kulturen med en fungicid.

Det kommer att vara möjligt att bara hantera skadedjur genom att använda inköpta insekticider.

Rekommenderad: