Violett "Don Juan" (25 Bilder): Beskrivning Av Sorten "PC-Don Juan" Och Odling

Innehållsförteckning:

Video: Violett "Don Juan" (25 Bilder): Beskrivning Av Sorten "PC-Don Juan" Och Odling

Video: Violett
Video: A usurpadora capitulo 25 parte 1/2 2024, Maj
Violett "Don Juan" (25 Bilder): Beskrivning Av Sorten "PC-Don Juan" Och Odling
Violett "Don Juan" (25 Bilder): Beskrivning Av Sorten "PC-Don Juan" Och Odling
Anonim

Violer är fantastiska, sofistikerade och vackra blommor som någon hemmafru kommer att bli glad att se i sitt hem. Blomman har sina egna unika yttre och botaniska egenskaper, tack vare vilka den inte kan förväxlas med någonting. Det finns många sorter av violer (cirka 9 tusen registrerade arter runt om i världen), och Don Juan sticker ut från dem.

Bild
Bild

Beskrivning av sorten

I själva verket har denna blomma ingenting att göra med violer, men den är rankad bland deras sorter för sitt extremt lika utseende och botaniska egenskaper. Själva växten heter Saintpaulia, den tillhör familjen Gesnerian, men folket kallar den Uzambara -violen. I framtiden, i denna artikel, används ordet "violett" också, eftersom det är mer bekant.

"PC-Don Juan" har oftast lila blommor (även om de kan variera i nyanser), och själva sorten föddes först 2013 och fick detta namn för sitt attraktiva utseende. Don Juan är en variation, men den kan producera sport . Sport är härledda växter från en sort, de liknar "föräldern", men har också ett antal egenskaper som skiljer sig från den.

Sport uppträder av olika anledningar, men det viktigaste är klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna violett har en ganska stor rosett, som kan bli upp till 40 cm i diameter. Bladen är mörkgröna och har en blekrosa kant. Varje blad är sammetslen och något vågigt vid beröring. Terryblommor är som regel ljuslila eller till och med lila-svarta, med en grön kant (gul är mindre vanlig). Blommorna är formade som en stjärna, cirka 6 cm i diameter. Å andra sidan är blommans kronblad ljusa.

Om bladen är mycket vågiga, blir blommans kant tjockare. Hemma kommer en sådan violett, med rätt vård, att blomma nästan året runt. Vanligtvis är denna tid från mitten av mars till december, cirka 3 månader för växten går till vila.

Men om vård utförs med vederbörlig uppmärksamhet kan vissa Saintpaulias blomma utan avbrott, och sticklingarna slår alltid bra när de planteras separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Att ta hand om "Don Juan" hemma anses vara av genomsnittlig komplexitet, men det har sina egna egenskaper. Om du erkänner vårdslöshet eller glömmer bort blomman ett tag, kommer detta att leda till vissnande, som inte längre kan stoppas. För oerfarna amatörer är upphörande eller fullständig frånvaro av blomning ganska vanligt. Sådana problem indikerar att villkoren för att hålla blomman kränks (medan de i olika sorter nästan inte skiljer sig från varandra). Huvudpunkterna är vattning, temperaturregim, ljus. Det är värt att bekanta dig med alla dessa förhållanden mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats och belysning

Don Juan är en extremt ljuskänslig växt. Den behöver ständigt belysning, men direkt solljus kan ha en skadlig effekt. Den bästa platsen för en blomkruka är ett rum på husets södra sida, där ljuset sprids och inte skadar det violetta. Det är viktigt här att se till att det finns en viss mörkning vid gränsen för saintpaulias tillväxt . Detta gör ljuset mjukare och ofarligare.

Som en blackout kan du använda enkla gardiner (eller persienner) och en separat tygbit täckt bredvid växten. Folie är också bra. Det är mycket bra om blomman placeras i köket, eftersom varm luft är riklig där. På vintern är det viktigt att se till att bladen inte kommer i kontakt med fönsterrutorna.

Eftersom denna växt är mycket ljuskrävande bör den stå på en upplyst plats i 13 timmar om dagen

När det är möjligt att ge Saintpaulia måttligt artificiellt ljus på natten har detta en positiv effekt på blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Den bästa temperaturen under dagen anses vara från +20 till +25 grader när som helst på året . Därför, i varmt väder, ska violetten flyttas till ett svalare rum eller lufttemperaturen bör kontrolleras med en luftkonditionering eller fläkt. Växtens rötter är mycket känsliga för temperaturförändringar som kan förstöra dem, därför tas potten med växten vid uppluftning av rummet, särskilt i kallt väder, till varma rum. På natten ändras temperaturregimen med 2-3 grader . Utkast och plötsliga vindkast bör inte tillåtas, eftersom saintpaulia kommer att vissna.

Luftfuktighet spelar en lika viktig roll i en violett liv . Det kan hållas på rätt nivå genom att installera olika öppna behållare med vatten i närheten. Dessutom rekommenderas att Don Juan förvaras i en speciell bricka fylld med vätska. Som ett extra alternativ kan du använda konventionella luftfuktare.

Luftfuktigheten bör ligga i intervallet 60-70%, en högre hotar blommorna med bildandet av röta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Även om alla villkor som beskrivs ovan är uppfyllda kanske de inte räcker för att den violetta ska växa friska och blomma. Vi behöver rätt vård, som inkluderar vattning, utfodring, införande av vitaminer i jorden, beskärning och plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsläge och teknik

"Don Juan", liksom många andra typer av violer, är mycket rädd för att få vätska på bladen eller blommorna, eftersom detta ofta orsakar ruttnande eller hypotermi. Vissa hemmafruar vattnar behändigt växten direkt i krukan (till exempel kan du använda en vattenkanna), men det vore bättre att sänka blomman i en bricka fylld med vatten infunderad i tjugo minuter i tjugo minuter.

Vattentemperaturen för bevattning bör inte vara lägre än rumstemperatur med mer än 1-2 grader . Det är nödvändigt att se till att de övre jordlagren alltid är något fuktiga, eftersom deras uttorkning kan bli destruktiv.

Det är viktigt att komma ihåg att under vintern, när värmesystemet fungerar, måste du regelbundet befukta luften runt blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Violer behöver gödselmedel inte mindre än andra husväxter. Du kan försöka klara dig utan matning, men Saintpaulia kommer att tömma jorden i krukan om några månader. Det är därför det är lättare att använda gödningsmedel än att plantera om växten om och om igen. De bästa näringsämnena är kväve, kalcium, fosfor, men när du använder dem är det viktigt att observera rätt dosering, därför måste anvisningarna på gödselförpackningarna följas noggrant.

Toppdressing kan göras på tre sätt:

  • lägg till jorden - gödningsmedlet späds ut i varmt vatten och jorden vattnas, vilket undviker kontakt med bladen;
  • ge näring åt rötterna - som vid vattning placeras växten i en behållare, men inte med vanligt vatten, men med gödningsmedel utspädd i den;
  • introducera genom bladen - en metod som endast används av erfarna trädgårdsmästare, den ger näring åt växten snabbare, men kräver noggrannhet.

Gödsel införs varannan vecka i en strikt uppmätt mängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Don Juan har ingenting att göra med utbredda växter. Denna sort har en kompakt rosett som inte släpper ut extra blad, men växten behöver också periodisk beskärning för att bilda en vacker buske. Man tror att Saintpaulia inte bör ha mer än tre rader med löv, eftersom de helt enkelt inte behövs. Därför tas de bort.

Du kan försiktigt plocka ut onödiga löv, men det är bättre att använda ett skarpt verktyg för att klippa bort torkade, vissna löv och exemplar från de nedre raderna.

Det är viktigt att komma ihåg att alla nedskärningar efter proceduren behandlas med kol för att undvika infektion i blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Transplanterande växter av denna art bör vara obligatoriska. Det hålls minst en gång om året. Detta är nödvändigt eftersom skadliga salter ackumuleras i jorden, surheten stiger och det finns nästan inga mikronäringsämnen kvar, vilket leder till att den violetta blomman upphör.

För Saintpaulia är dessutom förmågan att tillföra syre extremt viktig, vilket utmärkt tillhandahålls av en jordförändring.

Bild
Bild

För optimal anpassning är det bäst att transplantera Don Giovanni på våren. Detta görs på följande sätt.

  1. Först förbereds en kruka till vilken blomman kommer att transplanteras. Den ska vara en storlek större än den gamla och ha fukthål. Plast fungerar bra, eftersom lera och keramik absorberar fukt för snabbt. Expanderad lera eller trasiga tegelstenar läggs på krukans botten och täcks sedan med jord till mitten (jorden är nödvändigtvis av måttlig surhet).
  2. Det violetta avlägsnas försiktigt från den gamla behållaren: krukan vänds, skakas lätt och blomman tas ut.
  3. Rötterna rengörs noggrant från marken, du måste också ta bort alla vissna och bara extra löv från Saintpaulia.
  4. "Don Juan" planteras i en ny kruka, varefter jorden hälls i den och tampas ner.
  5. Den transplanterade blomman vattnas först dagen efter proceduren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Denna typ av blommor är mycket känslig, och i avsaknad av uppmärksamhet kan den inte bara sluta blomma, utan till och med dö helt och hållet. Ofta vattnas växten felaktigt, eftersom gränsen mellan en överdosering av vatten och dess brist är mycket tunn. Om växtens blad plötsligt började bli gula eller krulla, betyder det att vattning och luftfuktighet måste ökas, men om blommorna och bladen vissnar, börjar rötterna troligen ruttna, och du måste transplantera blomman omedelbart och sluta vattna tills växten är helt återställd. Glöm inte behandlingen mot parasiter och infektioner med hjälp av olika fungicider.

Kränkning av ljusets överflöd kan också förstöra blomman. Om bleka fläckar visas på bladen betyder det att de fått en brännskada, och du måste flytta den violetta, inte glömma att klippa av de skadade bladen.

En växts hälsa beror helt och hållet på odlarens uppmärksamhet och kärlek. Ömtåliga fioler har väckt människors kärlek i många år och har inte ens slutat med deras svårigheter att lämna. Utan tvekan är det värt att ha minst en sådan blomma hemma, och med omsorg kommer den att glädja både värdar och gäster med sin skönhet och nåd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur man odlar en violett från ett blad nedan.

Rekommenderad: