Violett "Grinya" (18 Bilder): Beskrivning Och Odling Av T. Dadoyans Violetta Sort

Innehållsförteckning:

Video: Violett "Grinya" (18 Bilder): Beskrivning Och Odling Av T. Dadoyans Violetta Sort

Video: Violett
Video: Drift Championship Stage 4 - Grinchuk Vs Sarishvili (1) 2024, Maj
Violett "Grinya" (18 Bilder): Beskrivning Och Odling Av T. Dadoyans Violetta Sort
Violett "Grinya" (18 Bilder): Beskrivning Och Odling Av T. Dadoyans Violetta Sort
Anonim

Violett "grönt" har inte en ljus färg, men det är behagligt med flätiga blommor, mörkt lövverk och riklig blomning. Allt detta kan bara uppnås med rätt vård.

Det bör genast noteras att denna växt inte har något att göra med konventionella violer. Men eftersom detta namn är mer bekant, i artikeln kallas denna blomma så.

Bild
Bild

Beskrivning

Blomman dök upp tack vare uppfödaren T. Dadoyan. Halvdubbla, vita blommor med gröna volanger är inte särskilt stora, men de kan tätt täcka lövverket. Under aktiv blomning verkar de täcka krukan, och luggen längs kanten skapar ett högtidligt utseende. Den gröna gränsen försvinner med tiden.

Blomningsprocessen varar länge, medan de gamla blommorna inte försämras. Den enda nackdelen är att denna sort växer under lång tid, och knopparna blommar inte direkt

Till skillnad från blommor är bladen stora och har en ljusgrön nyans. Liksom knoppar har de en vågig struktur runt kanterna. Rosetten visar sig vara snygg, och bladen ligger platta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betingelser

Usambara fioler älskar starkt, filtrerat solljus från vår till höst. På vintern faller de i vilande tillstånd om de inte förses med konstgjord belysning. Östra eller norra fönstret är perfekt för dessa inomhusblommor.

Naturligt ljus är den viktigaste faktorn för fortsatt blomning . Grytan placeras på en fönsterbräda, där solens spridda strålar faller i tillräckliga mängder. Det östra fönstret är det bästa alternativet eftersom violetten möter morgonsolen där. En tunn gardin kommer att behövas när du placerar växter på södra eller västra sidan. För att busken ska utvecklas symmetriskt är det nödvändigt att rotera den regelbundet varje vecka.

I avsaknad av tillräckligt med naturligt ljus kan växten odlas under lysrör. För detta används växter med ett brett utbud. Lampan ska stå ovanför busken på ett avstånd av 7 cm.

Den totala mängden ljus bör nå maximalt 16 timmar per dag, men inte mindre än 12.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rumstemperaturen bör inte sjunka under 15 grader . Saintpaulias kan hållas vilande under vintern. För att göra detta placeras de i ett rum med en lägre temperatur i flera veckor.

Dessa blommor föredrar hög luftfuktighet, men gillar inte att vatten sprutas på lövverk. Istället är det bäst att placera grytan på ett fat som ska fyllas med småsten och vatten. Detta är ett viktigt krav om busken hålls i fönsterbrädan ovanför batteriet.

Du bör också ta bort vissna peduncles och löv vid basen i tid. Detta är nödvändigt inte bara för ett attraktivt utseende, utan också för att förebygga svampinfektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och utfodring

Det föredragna sättet att vattna violer är att placera dem i ett fat, som ska fyllas med vatten först. Det är bäst att använda mjukt vatten. Du kan också ta regnversionen, stående från kranen, smält snö eller till och med brunnvatten, men det måste vara varmt.

Växten måste få absorbera fukt, men håll inte krukan i vatten hela tiden, eftersom detta kommer att orsaka rotröta och den violetta kommer att dö.

Du kan vattna uppifrån, underifrån, använda veken eller sprinklersystem. Men ungefär en gång i månaden bör jorden fuktas uppifrån för att tvätta bort de ackumulerade salterna efter befruktning - särskilt för lerkrukor.

Om det kommer vatten på bladen, torka av det med en torr pappershandduk för att förhindra fläckar på lövverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vattning görs ovanifrån, kontrollera alltid att fukt inte kommer in i utloppen. Marken måste vara torr innan den vattnas igen. Det största misstaget nybörjare odlar gör är att hålla jorden för våt under lång tid. Grytan måste ha ett bra dräneringssystem.

Det är värt att mata violer varannan vecka med ett svagt flytande gödningsmedel. Om för mycket lövverk visas måste du minska mängden kväve. Varje gång toppdressing appliceras tillsammans med vattning, bör lösningen vara fyra gånger svagare än andelen som anges på förpackningen.

Brist på befruktning är en av anledningarna till att den violetta inte kommer att blomma . Det är bättre att använda formuleringar med låg ureahalt, eftersom rötterna brinner starkt från det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

En av de viktigaste fördelarna med en sådan växt är enkel reproduktion. Det är bäst att använda bladen från den tredje raden i utloppet som planteringsmaterial, eftersom de är de starkaste.

Som näringsmedium tar vissa odlare vatten med tillsats av en liten mängd av en tillväxtaktivator, men detta leder inte alltid till önskat resultat, eftersom rotsystemet är svagt. Det är bättre att ta ren vermikulit för detta ändamål, eftersom det behåller fukt, men inte tillåter rötterna att ruttna.

Vermikulit placeras i en kruka, ett blad med en stjälk sätts in i den, varefter det är nödvändigt att hälla vatten och täcka med folie. Du måste hålla skärningen i solen, men borta från direkta strålar. Temperaturen ska vara runt 20-25 grader.

Efter 4-6 veckor kan man se små löv börja dyka upp från stammens bas. När de har planterats i marken, när växten rotar sig, måste du lägga till lite gödningsmedel. Efter ungefär sex månader kommer växten att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Vid transplantation måste den nya jorden steriliseras. En ny behållare väljs mer med några centimeter i diameter, men den behöver inte tas bredare, eftersom alla ansträngningar kommer att ägnas åt utveckling av rötter, och inte blommor.

Den perfekta planteringsjorden innehåller lika stora mängder sphagnum torv, vermikulit och perlit. Omplottning av en violett är tillåtet vartannat år eller vid en tidpunkt då det verkar som att busken har vuxit ur sin behållare. Den bästa tiden för proceduren är våren.

Det är önskvärt att behållaren är gjord av plast eller lera , men i det andra fallet blir jorden kraftigt saltad och kräver regelbunden bearbetning eller utbyte.

Under transplantationen avlägsnas blomman försiktigt från den gamla komposten och överförs till den nya. Rötterna ska beskäras, behandlas med en lösning av aktivt kol.

Efter plantering komprimeras jorden inte, men det är bättre att omedelbart vattna högkvalitativt och vänta tills överflödig fukt rinner ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Det finns flera vanliga problem med alla växtarter, som kommer att diskuteras nedan

  • Brist på blomning . Det är värt att kontrollera mängden gödsel som appliceras, om det finns tillräckligt med solljus. En för låg temperatur kan också orsaka problem.
  • Utseendet på röta . Det är omöjligt för vatten att komma på bladen och stjälkarna, även inuti utloppen. I detta fall är det nödvändigt att minska mängden fukt och behandla växten med en fungicid. Om det är rotrot, då byts jorden, krukan, de drabbade rötterna tas bort och behandlas sedan med en lösning av aktivt kol.
  • Mjöldagg . Det är absolut nödvändigt att ta bort de sjuka delarna, kontrollera luftcirkulationen och luftfuktigheten.
  • Insekternas utseende . Fukta den med en bomullspinne och torka blomman.
  • Bakteriell kontaminering . Dessa sjukdomar botas inte, växten måste kasseras.

Rekommenderad: