Doftande Violett (25 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Tsarskaya" Och Konigin Charlotte, "Alba" Och "Little Fairy", "Tsar" Och Viola Odorata

Innehållsförteckning:

Video: Doftande Violett (25 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Tsarskaya" Och Konigin Charlotte, "Alba" Och "Little Fairy", "Tsar" Och Viola Odorata

Video: Doftande Violett (25 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Anna-Karin Palm - Jag skriver över ditt ansikte 2024, April
Doftande Violett (25 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Tsarskaya" Och Konigin Charlotte, "Alba" Och "Little Fairy", "Tsar" Och Viola Odorata
Doftande Violett (25 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Tsarskaya" Och Konigin Charlotte, "Alba" Och "Little Fairy", "Tsar" Och Viola Odorata
Anonim

Ett stort antal olika typer av violer kombinerar en delikat och samtidigt uttrycksfull doft. Varje sort har sin egen - blomställningarna av natt- och dagtidskönheter luktar annorlunda, men vilken arom som helst är utsökt. Det lockar människor och insekter; många fioler är honungsväxter.

Doftande viol är den mest kända växten i familjen Violaceae. Omnämnandet av det finns i gamla myter, krönikor, historiska avhandlingar och botaniker. Skottarna var de första som odlade denna växt på 1500 -talet.

Bild
Bild

Allmän information

Doftande viol är en flerårig ört, blir upp till 15 centimeter hög, har blå-lila blomställningar. Den starka krypande rhizomen producerar många rosetter som slår rot och ger liv åt nya växter. På så sätt täcker det violetta marken med en vacker grön matta strödd med små doftande blommor. Växten lever på norra halvklotet, på breddgrader med ett tempererat klimat.

Violet föredrar skogskanter och röjningar, liksom bergssluttningar igenvuxna med skog. Det odlas lätt i trädgårdar och parker, men om du slutar ta hand om det springer det också lätt. Växten älskar soliga områden eller ljus skugga, bördig och lös jord . Dålig torktolerans. Den blommar aktivt från april till början av maj, blommar igen i slutet av sommaren. Frukten är en kapsel med ett parietalt arrangemang av frön, mognar i juni.

Fenologer noterar violens förmåga att förutsäga regn; det reagerar känsligt på fukt, vilket kan skada känsliga pistiller och ståndare. Genom att gömma dem viker växten kronbladen i blomställningarna och hänger under nederbörd för att sedan återhämta sig ganska snabbt.

Bild
Bild

Visningar

Violer (Viola) är ett stort släkte av familjen Violet (Violaceae). Idag kan trädgårdsmästare inte säga hur många arter det finns i världen. Enligt olika källor, från 500 till 700. På grundval av vilda växter föddes ett stort antal prydnadsväxter.

Doftande viol (Viola Odorata) är en av de äldsta vildväxande arterna som har blivit basen för många inhemska skönheter. Här är beskrivningar av några av de populära plantorna:

Doftande violett "Royal " … En vacker trädgårdsväxt med den mest känsliga aromen, avsedd för rabatter, gränser, bildandet av buketter. Anspråkslös i vården, tolererar fast tjock nyans och hög luftfuktighet, men föredrar halvskuggade rabatter med bördig fuktig jord. Växten når en höjd av 25 centimeter, har blommor 5 centimeter i diameter.

Violett "Tsarskaya", förutom dekorativa ändamål, är lämpligt för industriell odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konigin Charlotte … En liten kompakt buske upp till 15 centimeter hög med frodiga gröna hjärtformade blad. Blommar med stora ljuslila blommor, dekorerar rabatter från slutet av april. Den söta doften av Konigin Charlotte lockar insekter och är en utmärkt honungsväxt. Violetten av denna sort behöver bördig lös jord och bra belysning.

Den planteras i stenhagar, klippträdgårdar och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alba . Växten har en liten buske upp till 15 centimeter i höjd, som innehåller dubbla eller enkla blommor av ljus vit färg med en stark imponerande doft. Sorten trivs med sin blomning från maj till juni och bildar en saftig vitgrön matta. Föredrar att växa i halvskugga på lös jord med måttlig fukt. Violer planteras i rabatter, i behållare, mixborders och kantstenar är gjorda av den.

Alba kombineras med nästan alla vårblommor: iris, veronica, anemone, gravilat, primrose, påskliljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Liten fe ". En buske tvåårig växt upp till femton centimeter i höjd, har lila enkla eller dubbla blommor och en krypande stjälk som den rotar sig med. Den doftande violetta "Little Fairy" är avsedd för utomhusodling, den används för att skapa rabatter och kanter. Blommar i maj i tre till fyra veckor och utstrålar en stark doft.

Bild
Bild

" Tsar ". Flerårig buske upp till 15 centimeter hög med krypande rotstammar. De har lila enkla eller dubbla blommor upp till 3 centimeter i diameter. Har en aktiv doft. Växten används för att dekorera balkonger, steniga kullar, rabatter och gränser. Föredrar väldränerad, näringsrik, fuktig jord i soliga eller halvskuggade rabatter. Blommar i maj i 25 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Du kan odla en dekorativ trädgårdsviolett, men om du tar den från skogen och planterar den i trädgården kommer den omedelbart att börja utveckla nya territorier.

Bild
Bild

Förbereder sig för landning

Förbered jorden för plantering av violer på hösten. En upplyst plats väljs, det är möjligt med en svag skugga. Växten älskar morgonsolen och tål inte brännande värme och torka. Jord med neutral surhet är förberedd för plantering. Platsen bör grävas upp på vintern, samtidigt som humus och superfosfater införs i den.

Innan du planterar på våren måste platsen lossas för att berika den med syre. Den violetta placeras på en solig plats med en diskret nyans, solen ger den riklig blomning . Plantor eller frön planteras i den förberedda jorden. Marken ska ha medelhög luftfuktighet. I skogen väljer denna växt lågland och har en tillräcklig mängd fukt.

Violett används inte bara för rabatter - det är också vackert som en kantväxt. Och det kan också placeras i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Violett förökar sig genom frön och vegetativt. Växter växer från frön som är mer motståndskraftiga och resistenta mot skadedjur. De planteras omedelbart efter uppsamling, och om detta inte görs kommer de att förlora förmågan att gro och stratifiering kommer att krävas. I april börjar plantorna gro, i maj bör de transplanteras till sin permanenta livsmiljö. Unga växter blommar från det andra levnadsåret.

Violetten sår sig bra, plantor dyker upp på ett visst avstånd från moderplantan - det är 2-4 meter.

Violett förökar sig vegetativt vid sidorosetter, du kan gräva upp och plantera dotterprover på 15 centimeters avstånd från varandra. Det är ännu lättare att odla växten genom att dela buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en kant planteras med en violett, bör den periodvis grävas in och trimmas, annars kommer den att förskjuta resten av invånarna i rabatten. Vart tredje år måste gränsen förnyas, annars blir det med skalliga fläckar och fiolerna blir sjuka och svaga. För att göra detta, ta bort gamla växter och plantera unga.

Landning

Frö planteras i öppen mark på väl förberedd, lossad mark. Fukta den något. "Skär" spår var 20-30 cm, så frön och strö över ett tunt lager jord.

Vid svårare klimatförhållanden kan frön gros i glas eller behållare i växthus eller på en veranda. Avstigning sker i början av mars. Detta görs på följande sätt.

  1. Dränering i form av stenar eller småsten läggs ut i behållarens botten, befruktad jord placeras ovanpå. Marken kan vattnas med kaliumpermanganat för förebyggande åtgärder mot sjukdomar och skadedjur. Fröna sänks grundt i marken, fuktas med varmt vatten, täcks med glas eller folie och placeras på en mörk, varm plats för spiring.
  2. För att förhindra att plantmaterialet ruttnar, avlägsnas kondensat regelbundet från filmen.
  3. När skott dyker upp - och detta händer i april - överförs plantorna till en ljus och svalare plats. Om de lämnas under samma förhållanden kommer plantorna att sträcka sig och bli tunna.
  4. Under groningstiden bör vattningen vara måttlig, utan överdriven nit.
  5. Efter ett tag dyker plantorna för att aktivera tillväxt.
  6. För att stärka rotsystemet matas plantor med mineralgödsel.
  7. I maj transplanteras plantorna till öppen mark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Anläggningen reagerar dåligt på värme och torka. Under perioden med stark uttorkning av jorden bör den violetta fuktas. Vattning sker tidigt på morgonen eller sent på kvällen så att solen inte torkar ut och täpper till jorden.

För god blomning bör växten matas regelbundet. Men det måste komma ihåg att alla typer av violer inte tål färskt organiskt material. Som toppdressing blandas torv med gödsel och superfosfater tillsätts.

Marken bör lossas regelbundet så att växten kan andas medan ogräs tas bort.

Om du tar bort de torra delarna av violen kommer den att blomma längre och mer aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om du inte vattnar den doftande violen under den varma torra säsongen kan den drabbas av spindelmider. Växten börjar torka, ljusna och falla av bladen. Spindelmiten är rädd för fukt, så för att bli av med den måste du spraya nedre delarna av bladen varje dag, där parasiten gillar att bosätta sig.

När du bestämmer dig för att plantera en doftande viol, måste du förstå att det kommer att vara extremt svårt att ta bort det senare. Ett kraftfullt rotsystem är svårt att dra ut även från våt mark, eftersom endast groddade rosetter bryts av. Allt detta kompenseras av en vacker färsk matta av blommor i trädgården, som har en otroligt behaglig lukt.

Rekommenderad: