Violett "Amadeus" (26 Bilder): Beskrivning Och Odling Av Sorten Saintpaulia Moreva

Innehållsförteckning:

Video: Violett "Amadeus" (26 Bilder): Beskrivning Och Odling Av Sorten Saintpaulia Moreva

Video: Violett
Video: Schubert - Serenade 2024, Maj
Violett "Amadeus" (26 Bilder): Beskrivning Och Odling Av Sorten Saintpaulia Moreva
Violett "Amadeus" (26 Bilder): Beskrivning Och Odling Av Sorten Saintpaulia Moreva
Anonim

En av de vackraste sorterna av Saintpaulia är "Amadeus", som sticker ut från resten med sin attraktiva ljusa crimsonfärg och snövit kant. Det bör omedelbart vara klart att Saintpaulia inom trädgårdsodling också är känd som Usambara -violen, så detta namn kommer ofta att finnas i följande text.

Bild
Bild

Beskrivning

Violett "Amadeus" är uppfödarens verk, vars namn är Konstantin Morev. Han uppfödde denna sort 2012. Förresten, det korrekta namnet på denna växt ser ut som "CM -Amadeus rosa", där rosa betyder färgen - rosa. Saintpaulia har blad av en rik grön nyans, samlade i en snygg rosett. Om du inte engagerar dig i dess bildning kommer formationens diameter att nå 35 eller 40 centimeter . Violett sticklingar är ganska långa, och själva bladen är något riktade nedåt. Terry kronblad med tydligt markerade kanter är målade i en ljus crimson färg.

Ljusgränsen rör sig från mitten, så inte bara kanterna, utan också den centrala delen har en annan färg. När Amadeus blommar för första gången växer de vågiga kronbladen större än i efterföljande tider, men helt icke-dubbla. I allmänhet ligger storleken på den öppna knoppen i intervallet från 5 till 7 centimeter, men ibland når den 8 centimeter . Färgen kan ändras när temperaturen ändras. Till exempel, i kylan blir kronbladen mörkröda, och vid uppvärmning ersätts de med en blekrosa nyans.

Blomningen av Saintpaulia kan ske året om, men på vintern vilar plantan oftast och blommorna glädjer blomodlare från tidig vår till sen höst. I de södra regionerna kan blomningen förresten fortsätta under den kalla årstiden. Rotsystemet är rotrot med en något grenad huvudrot och ett antal tunna sidorötter. Den grenade stammen når 40 centimeter och är antingen upprätt eller något krypande. Som redan sagt, bladen på vuxna växter visar sig vara mörkgröna med ett enhetligt fluff på den nedre ytan, men hos unga kan de bli ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det är mer bekvämt att plantera en violett i en köpt jordblandning, även om en oberoende sammanställning av substratet kommer att vara en lika framgångsrik lösning. För att göra detta måste du kombinera en del av vermikuliten, en del av torven och 3 delar av jorden från trädgården, varefter det är absolut nödvändigt att värma allt i ugnen i ett par timmar. En annan lösning är en 3 -dagars frysning i kylskåp vid en temperatur av -20 till -25 grader, eller en riklig behandling med en 1% lösning av kaliumpermanganat.

Den idealiska krukan har en diameter på 4 till 5 centimeter

Om behållarens storlek är mycket stor, kommer blomman att ägna all sin styrka åt rotsystemets utveckling för att fylla utrymmet, och inte för direkt blomning. Med den violettas tillväxt måste den säkert transplanteras till en större kruka, men den senare bör fortfarande vara 2/3 mindre än plantans rosett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Amadeus kommer att trivas på fönsterbrädorna i öster eller väster . Eftersom endast diffust ljus är lämpligt för violer, måste blomman placeras på södra fönstret skyddas mot direkt solljus genom att skapa en nyans. I princip är det möjligt att odla Saintpaulia på fönsterbrädan i ett fönster mot norr. Men i det här fallet är det viktigt att övervaka blommans tillstånd - om det börjar töjas betyder det att det saknar belysning. Under den kalla årstiden rekommenderas växten att belysas ytterligare. I alla fall varaktigheten av dagsljus bör vara mellan 10 och 12 timmar.

Amadeus mår bra i rumstemperatur, ligger i intervallet från 22 till 25 grader Celsius . På vintern kommer det att vara möjligt att odla fioler vid 18 grader Celsius, och på sommaren även vid 30 grader Celsius. Utkast påverkar dess tillstånd extremt negativt fram till växtens död, så det är viktigt att undvika dem. Violet reagerar också dåligt på plötsliga temperaturfluktuationer. Optimal luftfuktighet varierar från 50% till 55% . Med en lägre hastighet kommer växten inte att dö, men storleken på blommorna kan minska, och själva bladen börjar luta nedåt. Du kan öka luftfuktigheten både med hjälp av en kommersiellt tillgänglig luftfuktare och genom att placera ett vanligt glas vatten bredvid grytan.

Att spraya Saintpaulia är strängt förbjudet, eftersom det leder till sönderfall av löv och skott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

När Amadeus växer med tiden måste den transplanteras. Vanligtvis uppstår behovet när krukans volym helt enkelt inte räcker till ett utvecklat rotsystem, och detta händer en eller två gånger om året. Det är viktigt att måtten på den nya behållaren var 2/3 av blommans rosett, annars kan den helt enkelt inte blomma . För att inte skada rotsystemet är det värt att plantera om den violetta omlastningsmetod , vilket innebär att växten överförs till en ny kruka tillsammans med en jordklump.

För att påbörja transplantationen måste du förbereda en kruka behandlad med 70 procent alkohol eller 1 procent kaliumpermanganatlösning . Dränering läggs ut i botten och sedan bildas ett jordlager med en tjocklek av 3 till 5 centimeter. Det violetta avlägsnas från krukan, och vid behov tvättas det från det dåliga underlaget i varmt vatten. Gamla och skadade rötter tas bort omedelbart. Om jorden är i ordning ska jorden bara skakas av lite.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Saintpaulia läggs i en ny kruka och alla luckor fylls med färsk jord. Den vattnade blomman avlägsnas på en väl uppvärmd plats med diffust ljus. Beskärningsförfarandet utförs från mars till november . På vintern, medan den violetta är i vila, bör den inte störas. Huvudsakligen borttagna är redan torkade skott och löv, bleka knoppar, liksom de delar som på något sätt förstör blommans dekorativa attraktivitet. Experter rekommenderar i början av växtsäsongen att också eliminera rosettens nedre grenar för att effektivisera ytterligare utveckling.

Befruktning bör vara året runt, förutom under vilande perioden vanligtvis på vintern. Som regel väljs för detta ändamål komplexa formuleringar som innehåller alla nödvändiga mikroelement och makronäringsämnen. De måste tas in en gång varannan vecka eller till och med 10 dagar . Från folkmedicin kan du prova att använda kaffesump, citrusskal eller teblad.

På senhösten och vintern är befruktning inte nödvändig, eftersom blomman är vilande.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren är det bättre att mata Saintpaulia med kvävehaltiga föreningar, som gör att blomman kan återställa grön massa och skapa nya skott. Från och med maj kan du begränsa dig till kaliumfosformedel. Denna kombination kan förlänga blomningen och öka antalet framgångsrikt öppna knoppar. Det är viktigt att nämna det det är bättre att använda mineralblandningar som är speciellt utformade för violer . Om andra mineralkompositioner används, bör deras koncentration minskas med ett par gånger.

Dessutom bör det komma ihåg att du inte bör befrukta blomman på en månad efter transplantationen. Det är också förbjudet att göra ytterligare befruktning om temperaturen i rummet är under 20 grader Celsius eller över 25 grader Celsius . Du bör inte befrukta de växter som är sjuka eller angripna av insekter. Slutligen bör proceduren utföras på morgonen eller på kvällen, det vill säga vid en tidpunkt då det inte finns någon direkt exponering för ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Bevattning bör vara tillräcklig, men inte riklig . Helst bör vatten tillsättas i sumpen när blandningen torkar. Det är viktigt att se till att vätskan inte faller på blomutloppet, annars kan det till och med leda till att växten dör. Vatten bör tas upp och vid rumstemperatur - kallt provocerar sjukdomar. Toppbevattning vid odling av Amadeus används extremt sällan och endast av skickliga specialister. Bottenbevattningsmetoden fungerar också bra.

För att applicera det måste vätskan hällas i behållaren så att violetten faller 2 eller 3 centimeter . Grytan förblir i vatten från en tredjedel av en timme till en halvtimme. Vattning för plantans komfort utförs 1-2 gånger i veckan, beroende på jordens skick. Det är värt att nämna att ungefär en gång varannan månad tvättas de violetta bladen. Det är lättare att göra detta med en sprayflaska - först spraya bladen och torka sedan med en mjuk trasa.

Det är viktigt att eliminera alla droppar för att inte bidra till utvecklingen av förorenande sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det är vanligt att föröka violer med frön och sticklingar, men de flesta trädgårdsmästare föredrar det andra alternativet. För att få en ny Saintpaulia måste du ta ett hälsosamt och starkt blad som ligger på andra eller tredje raden av plantans nedre nivå. På botten av arket görs ett snett snitt i en vinkel på 45 grader med ett fördesinficerat verktyg. Därefter planteras bladet antingen i marken eller i rent vatten vid rumstemperatur. När det gäller vätska kommer de första rötterna att visas om cirka 1, 5-2 månader.

För att påskynda processen kan du lägga till ett par droppar av ett tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ofta är orsaken till sjukdomen "Amadeus" felaktig vård eller till och med plantering i en överdimensionerad kruka. För att lösa problemet är det tillräckligt att antingen transplantera blomman eller ändra vårdsystemet . Violetten lider dock ofta av attacker av spindelmider, mjöldagg eller fusarium. Vid sjukdom utförs omedelbar fungicidbehandling. Till exempel kan mjöldagg botas med Topaz och Fusarium kan botas med Fundazol. Fästingar måste först tas bort mekaniskt och sedan ska den sjuka Saintpaulia behandlas med Fitoverm. Naturligtvis måste de skadade delarna av växterna i alla fall tas bort.

Utseendet på röta är troligtvis en symbol för senblåsa, och det uppstår på grund av vattentätning i luften eller jorden. För att avhjälpa situationen är det nödvändigt att minska bevattning, behandla växten med ett lämpligt medel och dyka ner i en behållare med ren jord. Om bara rötterna ruttnar, är problemet i jordblandningen, fylld med skadliga element som växterna utsöndrar. I det här fallet kommer den violetta att räddas endast genom att transplantera in i en ny kruka. Utseendet på en vit blomma indikerar en sjukdom med mjöldagg, och vridningen av bladen indikerar attacker av spindelmider och bladlöss. Endast användningen av speciella formuleringar hjälper i båda fallen.

Rekommenderad: