Växande Fioler Från Frön: Har Rum Saintpaulia Frukt Och Hur Ser De Ut? Hur Kan Du Växa En Violett? Reproduktion Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Växande Fioler Från Frön: Har Rum Saintpaulia Frukt Och Hur Ser De Ut? Hur Kan Du Växa En Violett? Reproduktion Hemma

Video: Växande Fioler Från Frön: Har Rum Saintpaulia Frukt Och Hur Ser De Ut? Hur Kan Du Växa En Violett? Reproduktion Hemma
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Växande Fioler Från Frön: Har Rum Saintpaulia Frukt Och Hur Ser De Ut? Hur Kan Du Växa En Violett? Reproduktion Hemma
Växande Fioler Från Frön: Har Rum Saintpaulia Frukt Och Hur Ser De Ut? Hur Kan Du Växa En Violett? Reproduktion Hemma
Anonim

I stadsmiljö söker många att inreda en lägenhet med grönska och blommor, som ger skönhet till huset, som är en del av naturen. Saintpaulia har varit en av de mest populära typerna av inhemska växter i flera decennier. Detta är samma blomma som populärt kallas violett. Florister odlar framgångsrikt Saintpaulias, förökar dem och ser till att plantorna ständigt blommar och glädjer ögat året om. Låt oss ta reda på hur man odlar en violett från frön hemma.

Bild
Bild

Har violen frukt?

Det finns ett stort urval av Saintpaulia -sorter, men de mest populära sorterna är lila, blå och rosa. Efter pollinering bildar de vackra blommorna en frukt - en frölåda, där frön mognar, som namnet antyder.

Frömognad är en lång process . Om frukten sätts på våren (framgångsrik pollinering har skett) kommer den att mogna i cirka 5-6 månader. Om pollinering ägde rum på hösten, kommer lådan att mogna i 7-9 månader. Fruktens form kan vara antingen äggformig eller fusiform eller subulat. Podbladen förstörs av fukt och spricker också när de är mogna, så att fröna kan falla ner i jorden.

Bild
Bild

När och hur skördas fröna?

För att använda fröna för ytterligare förökning av violer måste de skördas ordentligt. Det är svårt att spåra ögonblicket för fullmognad, så hemma är det bättre att ta bort lådan från peduncle i förväg så att fröna inte faller i samma kruka när luckorna öppnar sig. Detta bör göras när peduncle torkar och frukten blir brun.

Det viktigaste är att fröna är livskraftiga . Detta kanske inte är fallet om du tar bort lådan för tidigt. Om du samlar frukterna 3-4 veckor innan fruktens naturliga öppning, kommer spiring av frön att vara så mycket som 80%.

Efter att fruktkapseln har separerats från det violetta måste det torkas helt i ett varmt rum. Detta kommer att ta 1-3 veckor. Du kan öppna en torkad låda med spetsen på en vanlig nål. Fröna är gömda inuti kapseln.

De måste hällas på ett vitt pappersark - så att fröna syns bättre.

Bild
Bild

Vilka sorter kan du odla?

Många sorter av inomhus uzambara violer kan odlas från husets frön. Viola trädgårdssorter odlas också lätt. Typerna av denna växt kan kännetecknas av de viktigaste yttre egenskaperna.

  • utloppsdiameter: mikro, mini, standard, stor;
  • blomställning form: klassisk, stjärnformad, klockformad, arachnid, getingformad;
  • kronblad: dubbel, halvdubbel, enkel;
  • blommans färg: enfärgad, tvåfärgad, flerfärgad;
  • bladform: rund, oval, spetsig, långsträckt, hjärtformad;
  • bladens färg: monokromatisk, varvat;
  • bladkanter: våg, tandad, jämn.

Följande sorter odlas vanligtvis hemma:

  • " Nyck": blomställningarna är vita, frotté med utkant av en ljusgrön nyans, vågiga blad, brokiga;
  • " Macho ": blomställningarna är lila, dubbla, bladen är enkla, gröna;
  • " Ers Majestät ": rosa blomställningar, frotté med vågiga kanter, ljusgröna blad;
  • " Havsvarg": blomställningarna är blåa, med ett maskmönster, stora, mörkgröna blad;
  • " Frill ": blomställningar av en mörkblå nyans med en grön vågig kant, vågiga blad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

För att plantera Saintpaulia-frön kan du använda färdig jord. Du kan också göra din egen blommanäringsblandning. Den färdiga versionen kan köpas i alla butiker som specialiserat sig på inomhusväxter.

Och här finns flera alternativ för kompositioner som en blomsterhandlare kan göra själv

  1. Du bör blanda löv, torv, gräs och barrkomponenter i ett förhållande av 3: 2: 1: 1. Sedan måste du lägga till krossad sphagnum, vermikulit eller till exempel perlit för att lossa. Det är också lämpligt att använda kol.
  2. Det är nödvändigt att blanda barr- och torvdelarna i ett förhållande 1: 1. Lägg sedan till torv och krossad sphagnum i samma mängder. Du bör också lägga till en dubbel dos av bladkomponenten och hälften av sanden (1: 1: 1: 1: 2: 0, 5) där. Det är användbart att tillsätta kol som ett sorbent, gödningsmedel (K, Ca, F), liksom en antibakteriell komposition.
  3. Det är nödvändigt att ta trädgårdsmarken från trädgården där baljväxterna odlades. Maskhålsmark är också lämplig (den är den mest granulära). För 4 delar av landet måste du ta 1 del sand och 1 del svart högmyrtorv.

Varje ingrediens bör siktas och rengöras från växtskräp så att ruttning inte stör den friska tillväxten och utvecklingen av plantor.

Bild
Bild

Det finns många recept på jord för violer, men ingen är den enda korrekta . Allt beror på ingrediensernas kvalitet. Det är viktigt att jorden inte är särskilt fet, lös, absorberar fukt väl, men samtidigt låter luft passera genom så att rötterna inte ruttnar. Du kan använda olika förhållanden för att få din blandning empiriskt.

Innan du planterar växter i jorden måste du desinficera den med värme eller kyla (ångande eller frysning) . Du kan också använda en grundlösning eller ett annat läkemedel. För att skydda växterna från infektion med eventuella sjukdomar kan du strö fröna med fungicidpulver. Detta är särskilt nödvändigt när du använder komponenter som erhållits oberoende utanför staden.

Till exempel har användningen av sphagnum i jordkompositionen en kraftfull antiseptisk effekt.

Bild
Bild

Sådd

Saintpaulia frön är mycket små i storlek. Innan sådd är det värt att pelletera dem. Förfarandet hjälper till att ekonomiskt använda frömaterial och plantera framtida växter jämnt.

Pelletsbeläggning utförs på följande sätt:

  • frön sprutas med vatten och blandas med krossat kol;
  • blandningen skakas i en sluten burk så att kolet desinficerar fröna och täcker dem med ett skyddande lager;
  • tillsätt sand i samma mängd som kol, skaka igen.

Efter beredning placeras fröna i förfuktad jord. Behållaren stängs med ett lock och placeras på en varm plats, men så att solens direkta strålar inte faller på fröna. Det är nödvändigt att hålla en stabil temperatur och markfuktighet tills groddar dyker upp. Temperaturen bör vara + 20C, sedan kommer plantorna att dyka upp om 20 dagar.

Om temperaturen hålls vid + 25C kommer fröna att spira tidigare (redan två veckor efter plantering).

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

Efter uppkomsten av groddar på 0,5 cm och de första bladen är det nödvändigt att välja. Plantor bör grävas noggrant (till exempel med en tandpetare) och planteras på ett avstånd av 1, 5-2 centimeter från varandra ner i marken med tillsats av toppdressing och kol . När plantorna börjar störa varandra utförs planteringen igen i små engångskoppar. Flera bitar kan tappas i en behållare. Den ungefärliga storleken på varje behållare är 100 ml.

Du kan välja en gång, och när tre löv dyker upp, plantera omedelbart plantorna på ett avstånd av 7 cm från varandra . Om fröna planteras på sensommaren - tidig höst, odlas kulturen fram till augusti -september. När växterna växer sig starkare och större sitter de i separata små krukor. Hela perioden är ungefär ett år. Fioler odlade av frön blommar under det andra året.

Bild
Bild

Vård

För att få vackra och friska Saintpaulias måste du ta hand om dem. Belysning, temperatur, blommans placering och lämplig vård är viktigt. Tänk på de grundläggande reglerna för odling av violer, vars efterlevnad gör att du kan uppnå önskat resultat.

  1. Violer behöver ljus, men trots detta är det bättre att isolera dem från direkt solljus.
  2. Det är dåligt för en blomma när bladen kommer i kontakt med glaset.
  3. Fioler älskar fukt, men du kan inte vattna dem med kallt vatten och faller också på bladen när du vattnar. Du måste vattna den regelbundet, eftersom jorden torkar, men du kan inte hälla den violetta.
  4. Det är nödvändigt att omedelbart ta bort torkade blommor och skadade löv.
  5. Violer är rädda för förändringar i temperatur och kyla.
  6. Topdressing utförs varannan vecka med mineralgödsel (10 g per 3 liter vatten). Växter älskar särskilt kväve. En brist kan leda till dålig tillväxt och brist på blommor.
  7. Vid transplantation av en växt är det nödvändigt att dränera från perlit, mossor, expanderade lerkulor.
  8. De nedre bladen bör lämnas något ovanför jorden. Ett uttag placeras på marknivå. Fel val av djup leder till dålig blomväxt.

En djupt planterad viol kan ruttna och inte växa, och en som växer för högt kommer inte att blomma och se bra ut.

Bild
Bild

Vissa odlare förökar fioler med löv. För att göra detta måste du ta några blad från en vuxen violett och lägga dem i en behållare med vatten. Välj små burkar av mörkt glas så att ljuset inte träffar snittet direkt, men behållaren är transparent. Stjälken ska vara lång. Snittet vid handtaget görs diagonalt. Byt vatten regelbundet.

Om ungefär en månad kommer rötterna att dyka upp. Efter deras utseende, plantera skärningen i marken. En ny rosett av löv bildas. Om du planterar flera skott i en behållare, missa inte ögonblicket att plocka. Det är viktigt att växten växer sig stark. Denna metod är snabbare än avel från frö, men växten kan vara svagare och vildare.

Reproduktion av violer är en stor hobby . Hitta en av de många sorterna som du gillar och få en riktig blomsträdgård som kommer att glädja dig varje dag. Trots vissa finesser i vården är den violetta inte en särskilt nyckfull växt, därför Även en nybörjare har en chans att framgångsrikt odla dessa blommor.

Rekommenderad: