Violett "hertiginna" (20 Bilder): Beskrivning Av Saintpaulia-sorten, Skillnaden Mellan Sorterna "Duchess Lux" Och RS-Duchess

Innehållsförteckning:

Video: Violett "hertiginna" (20 Bilder): Beskrivning Av Saintpaulia-sorten, Skillnaden Mellan Sorterna "Duchess Lux" Och RS-Duchess

Video: Violett
Video: Прохождение Violett | Виолетта (1-5) Сказочный мир 2024, Maj
Violett "hertiginna" (20 Bilder): Beskrivning Av Saintpaulia-sorten, Skillnaden Mellan Sorterna "Duchess Lux" Och RS-Duchess
Violett "hertiginna" (20 Bilder): Beskrivning Av Saintpaulia-sorten, Skillnaden Mellan Sorterna "Duchess Lux" Och RS-Duchess
Anonim

Vissa typer av växter, som är valda för att dekorera bostäder och offentliga utrymmen, överraskar med ljusstyrka och skönhet. Violetten "hertiginnan" har utmärkta estetiska egenskaper.

Denna blomma kan återuppliva alla interiörer och tillför skönhet och elegans.

Bild
Bild

Särdrag

Blomman lockar uppmärksamhet med sina fantastiska former och uttrycksfulla färg, som inte kan ignoreras. Ur botanikens synvinkel är denna representant för floran Saintpaulia. Det har ingenting att göra med familjen av violetta blommor, förutom det allmänt accepterade namnet, som används aktivt av både specialister och amatörer inom blomsterodling.

I naturen finns saintpaulias i bergiga områden i Östafrika. Hertiginnan har två sorter.

  • " RS hertiginna "- föddes av ansträngningar från den berömda uppfödaren Svetlana Repkina 2011.
  • " Getzoginya Lux " - ett slags violett sort "RS Duchessa", erhållet genom urval baserat på moderplantan.

"Hertiginna" är en krånglig, men otroligt vacker växt, som ofta används för att dekorera inte bara hem, utan också kontor, butiker och andra institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Det första de uppmärksammar är kronblad med en unik färg. De samlas i frodiga knoppar och kombinerar lila nyanser med snövit färg. Under blomningen är växten nästan helt täckt med knoppar. Deras maximala storlek når 8 centimeter i diameter. Varje kronblad är tätt täckt med små villi, vilket ger en frottéyta. Kärnan i blommorna är gul. Det kontrasterar markant med lila, som är huvudfärgen, och vit kant.

Täta hjärtformade blad har en rundad form. Liksom andra representanter för Saintpaulia är de täckta med små villi. Färgen är rikgrön. Bladens kanter är quiltade. När blomman utvecklas sjunker lövverket gradvis ner och fortsätter sedan att växa parallellt med behållarens väggar. Violettens skönhet avslöjas fullt ut i den tredje blomningen. De två första blommorna är inte särskilt ljusa och täta. Under denna period kan knoppar visas i små antal och små i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader mellan sorter

Många nybörjare odlar förvirra sorten "RS-Duchess" med sorten "Duchess Lux". Detta beror på likheten i namn och utseende. Det andra alternativet anses vara en typ av MS -anläggning. Blomman erhölls som ett resultat av professionella uppfödares arbete.

Det främsta kännetecknet för "Duchess Lux" från ovanstående version är kronbladens ljusgröna ram. Dessutom är bladen också olika. De är vågiga och ljusare jämfört med bladen på moderplantan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler för odling

En av de viktigaste indikatorerna på vilken växtens hälsa och skönhet är beroende av dess plats. Och även rätt vattning (både dess volym och metod för utförande) och belysningen i rummet är viktigt.

Hur väljer man rätt ställe?

Det är bäst att placera den violetta i fönsterbrädan. Således får hon den nödvändiga mängden naturligt ljus. Se till att växten inte står i direkt solljus. Det är viktigt att skydda "hertiginnan" från både överhettning (särskilt under den varma årstiden) och hypotermi.

Med en signifikant ökning av lufttemperaturen bör blomman ordnas om på en mörk plats. För att växten ska vara bekväm är det nödvändigt att hålla en hög luftfuktighet i rummet. I detta fall kommer fukt inte att lämna bladen och blommorna.

Bild
Bild

Vård under värme och kyla

Övervaka jordens skick. Vid varmt och torrt väder torkar det mycket hårdare än vanligt. För att minska temperaturen runt växterna använder vissa odlare ventilatorer vid plantorna. De ska vara på ett optimalt avstånd så att blomman inte drabbas av drag. Denna metod hjälper inte bara att skydda mot överhettning, utan förhindrar också utvecklingen av svampsjukdomar, eftersom hög luftfuktighet och temperatur är idealiska förutsättningar för utveckling av farliga bakterier. En extrem åtgärd är att knopparna bryts. I det här fallet kommer den violetta att sluta spendera mycket energi på blomning och kommer att kunna överleva värmen.

För att blomman inte ska drabbas av vintern, rekommenderar experter följande skyddsmetoder

  • Behållaren med växten placeras i en större kruka. Resultatet är en termoseffekt som hjälper till att behålla värmen i jorden och förhindrar att kall luft når rötterna.
  • För att isolera blomkrukan underifrån kan du lägga ett lager skum under den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Väljer en behållare

När du väljer en blomkruka för violer finns det följande regel - dess diameter ska vara 3 gånger mindre än denna indikator på rosett av löv. Vanligtvis används en behållare för att odla en vuxen växt, vars diameter varierar från 7 till 9 centimeter. Men denna metod används inte för "hertiginnan". Om krukan inte är tillräckligt stor börjar växten att vissna och bli gul.

En alltför stor kruka är också kontraindicerad, annars kommer den violetta att lägga all sin styrka i utvecklingen av den gröna massan och sluta blomma. Det bästa alternativet är en behållare med 9-13 centimeter i diameter.

Bild
Bild

Lämplig jord

Jorden som tas från barrskogen är perfekt för att odla "hertiginnan". Sådan jord innehåller spårämnen som har en positiv effekt på växtens utveckling. Kassera tanken på att använda jord från en trädgård eller grönsaks trädgård, eftersom det kan vara rikt på skadedjur.

Innan du använder jorden är det lämpligt att värma den, till exempel hålla den i en ugn . Om det inte är möjligt att hitta en jord som är lämplig i sammansättning kan du köpa en färdig komposition i en blomsterbutik. Jordblandningar som är befruktade med kalium och fosfor är lämpliga. Glöm inte heller dränering . Den läggs ut på krukans botten innan jorden fylls och växten planteras om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur vattnar man?

Att vattna "hertiginnan" på vanligt sätt - att hälla vatten ovanpå bladen - är inte tillåtet. Det är tillåtet att använda pallbevattningstekniken. För att göra detta sänks blomkrukan i en behållare med vatten i högst 15 minuter. Denna tid är tillräckligt för att fukta jorden.

Kom ihåg att växten har en förtjockad rosett och bladen är täckta med mycket villi. Stagnation av överskott av fukt kommer att leda till bildandet av svamp och andra sjukdomar.

Bild
Bild

Temperaturregim

Violettens tillstånd är starkt beroende av lufttemperaturen i rummet. Rummet bör inte ha frekventa och plötsliga förändringar, annars kommer anläggningen att förlora sina estetiska egenskaper.

Enligt professionella blomsterhandlare, den idealiska temperaturen anses vara 20 grader, förutsatt att blomman växer på fönsterbrädan på norra sidan . Ett stort temperaturfall kommer att resultera i ingen blomning. Att öka det för mycket kommer att göra knopparna och bladen tröga.

Bild
Bild

Sjukdomar

Växten kan lätt smittas av andra växter som växer i närheten. Om du märker tecken på sjukdom på angränsande växter, överför dem omedelbart till en annan plats. Det har märkts att violer ofta blir sjuka i hus där husdjur bor. Rör inte växten med smutsiga händer. Som regel faller sjukdomar i september och maj.

Det farligaste skadedjuret för en blomma är en fästing. Den största faran är att den inte kan ses med blotta ögat . Det kommer inte att vara möjligt att bli av med denna sjukdom snabbt. Det är nödvändigt att behandla växten under lång tid med speciella preparat. Under sjukdomsperioden får blomman ett hängande utseende. Ljus färg och prakt försvinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Gödsel införs under spirande perioden. Växten behöver extra näring för ljus blomning. Toppdressing ska tillsättas omedelbart efter vattningsproceduren, annars finns det risk för skador på det känsliga rotsystemet. Det rekommenderas att använda färdiga och balanserade gödningsmedel som säljs i specialaffärer. De åtföljs av detaljerade bruksanvisningar.

Rekommenderad: