Aichrizon (47 Foton): Vård Av Ett Blomma "kärlekens Och Lycka" Trädet Hemma, Reproduktion Av En Krukväxt Med Hjärtformade Blad

Innehållsförteckning:

Video: Aichrizon (47 Foton): Vård Av Ett Blomma "kärlekens Och Lycka" Trädet Hemma, Reproduktion Av En Krukväxt Med Hjärtformade Blad

Video: Aichrizon (47 Foton): Vård Av Ett Blomma
Video: ALOCASIA MICHOLIZIANA MÄTER MED TUMSTOCK NYTT BLAD 2024, Maj
Aichrizon (47 Foton): Vård Av Ett Blomma "kärlekens Och Lycka" Trädet Hemma, Reproduktion Av En Krukväxt Med Hjärtformade Blad
Aichrizon (47 Foton): Vård Av Ett Blomma "kärlekens Och Lycka" Trädet Hemma, Reproduktion Av En Krukväxt Med Hjärtformade Blad
Anonim

Aichrizon kallas "kärlekens träd". Trots all romantik i det andra namnet betyder översatt från grekiska aichrizon "evigt gyllene". Alla känner till "pengaträdet", och "kärlekens träd" som presenteras här är dess närmaste släkting. Båda kulturerna tillhör familjen Tolstyanka, men skiljer sig åt i vissa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För närvarande är det möjligt att odla cirka 15 arter av aichrizone, men inomhusförhållanden är det möjligt att bara hålla aichrizone hemma. Enligt dess yttre beskrivning ser det ut som en fet kvinna, bättre känd som ett "pengaträd": den har samma spridande grenar, en tjock stjälk, täta köttiga löv, men trädtypen i denna växt är inte lika uttalad som i "pengar" släkting. Dess blad är inte ens strukturerade, men fleecy, som sammet; deras form är i själva verket hjärtformad, för denna form av blad fick kulturen status som ett kärleksträd.

En egenskap hos den presenterade sorten är vanlig blomning . I utseende verkar blommorna miniatyr, bleka, tråkiga, men i mitten av april blommar växten rikligt och rikt, spridande paniklar ger många ljusa guldgula blommor i form av stjärnor. Folk säger att ju ljusare aichrizon blommar och ju fler blad det ger, desto mer kärlek och lycka finns det i familjen. Därför är det en av blomsterodlarnas favoritväxter.

Dessutom är det inte alls svårt att odla en fullfjädrad lyxig växt under inomhusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

De mest kända arterna är följande.

Sprid ut . Det kallas också laxum eller lös. Den har formen av en kub, växer upp till 40 cm. Bladen är diamantformade, har en pubescent yta, har en kompakt storlek - upp till 3 cm. Blomningen sker tidigt på våren, varar cirka fem månader. Blommorna är gula.

Bild
Bild

Punkt . Stor saftig. Höjden kan nå 45 cm. Stjälkarna är grönbruna i färgen, toppen är lätt fleecig. Blad i form av rhombuses, samlade i bladrosetter.

Bild
Bild

Slingrande . En kompakt växt som når en höjd av 25 cm. Bladbladet är ljusgrönt, täckt med hårstrån. Bladen växer i grupper, hålls i stammen med bladblad. En egenskap hos sorten är korta skott. Blomningen börjar på våren, slutar i september.

Bild
Bild

Klarbladig . Miniatyrbuske med raka krongrenar och breda blad upp till 15 mm långa. Det är vanligtvis en grön växt, men vissa exemplar kan ha en gulgrön färg. Några av bladen har skarlet ränder, från vilka en speciell klibbig beläggning sticker ut.

Bild
Bild

Hem . Den når en höjd av 30 cm. Den har en vacker frodig krona. En hybrid är resultatet av en blandning av slingrande och prickade arter. Har hjärtformade blad i miniatyr. Det mest lämpliga alternativet för plantering inomhus. Det handlar om honom som kommer att diskuteras.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Belysning

Växten är mycket förtjust i solens ljus, så den måste odlas på en väl upplyst fönsterbräda. Direkt ultravioletta strålar måste dock befaras, eftersom kulturens blad är köttiga, mättade med fukt, och detta hotar att orsaka brännskador. Ljus behövs diffust. Detta kan uppnås genom att använda tyll- eller gasvävgardiner. Den optimala platsen för blomman är öster eller väster. Om växten är placerad i den södra delen, för att skydda den från farliga strålar, kan du flytta den till ett närliggande bord eller byrå.

De optimala dagsljusstimmarna är upp till 14 timmar. För att kronan ska utvecklas jämnt, vänd plantan med jämna mellanrum mot solen i olika riktningar.

Om du lämnar denna ömtåliga blomma i en position, kan den till och med falla på grund av en förskjutning i tyngdpunkten.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

På sommaren är den vanliga rumstemperaturen i intervallet + 20-25 grader lämplig för växten. Det är svårare att hålla rätt temperatur under vintermånaderna. För att uppnå en frodig och lång blomning rekommenderas att lämna blomman vid en temperatur på + 9-10 grader under den kalla årstiden. Om "kärlekens träd" odlas på en fönsterbräda, hålls denna temperatur vanligtvis här på vintern . Om det finns ett batteri under fönsterbrädan och ytan värms upp, är det bättre att ordna om det saftiga till ett svalare ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kulturen lämnas vid normal rumstemperatur på vintern, kommer den inte att kunna tillfredsställa odlaren med frodig blomning, och dessutom kommer den att förlora sitt vackra utseende, kasta bladen, sträcka ut sig och se trist och livlös ut. Om temperaturen sjunker under 8 grader kan kulturen frysa. Och om den stiger till 30, kommer växten att stagnera - den så kallade sommarvilan.

Trädet föredrar att växa i torr luft . Det behöver inte sprayas och återfuktas, speciellt eftersom bladens feta struktur kan ackumulera fukt efter sprutning, vilket kommer att provocera ruttning. Systematiska duschprocedurer är dock inte överflödiga. Under sådana procedurer tvättas växten under duschen, vilket har en positiv effekt på dess allmänna tillstånd och utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Toppdressing

Den mest lämpliga jorden för saftiga består av torv- och torvjord, grov sand och medelgrus, alla komponenter kombineras i lika stora proportioner. Björkol kan vara ett bra tillskott. Men för att busken ska bildas väl utvecklas växten fullt ut och blomningen är riklig, du kan inte klara dig utan komplexa gödningsmedel.

Under en varm period räcker det med två förband per månad, vid denna tidpunkt är det viktigt att använda så lite kvävehaltiga blandningar som möjligt . På vintern, under resten av växten, behöver du inte befrukta den, låt blomman vila.

Topdressningen återupptas med vårens början och stoppas i början av hösten. För ytterligare näring rekommenderas att du köper blandningar som är speciellt framställda för succulenter, där kvävehalten är minimal.

Vid övermatning med kväve är det möjligt att bilda förruttnande processer i zonen av stjälkar och blad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Kanske är vattning det mest ansvarsfulla förfarandet som faller på odlarens axlar. Som du vet kan succulenter ackumulera fukt i sig själva, och därför behöver de inte ofta vattnas. Vissa amatörer försöker emellertid förse blomman med maximalt med fukt, vilket påverkar plantans hälsa negativt.

Frekvensen av vattning beror på villkoren för kvarhållande . Detta bestäms av lufttemperaturen, plantans ålder, behållarens volym och andra kriterier. Så snart "kärlekens träd" har dykt upp i huset måste det vattnas i mycket små portioner och bara om markens yta torkar. För att kontrollera om det finns tillräckligt med fukt för provet rekommenderas det att pressa kronan lite med handen. Om du känner elasticitet, fjädrighet, är detta ett tecken på optimalt fuktinnehåll. Om kronan verkar stunted måste växten tillsätta vatten.

Det är också möjligt att förstå att "kärlekens träd" behöver hydrering genom lövets tillstånd. Släckta, skrynkliga löv indikerar att jorden är torr. När vintern börjar bör blomman vattnas så lite som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det finns inget behov av frekventa transplantationer. Vanligtvis utförs proceduren på våren före blomningen. När du planterar om, ge lerkrukor företräde: luft passerar bra genom porerna och överskott av fukt tas bort. Således kan rotsystemet andas med lätthet, vilket har en bra effekt på blommans allmänna tillstånd. En saftig växt behöver en transplantation i följande fall.

  • Inköp . Växten, som togs från affären, måste transplanteras för att säkerställa odling i färsk mark, för att inspektera rötternas skick, för att förhindra ruttning, för att öka behållarens volym.
  • Överväxt av rotsystemet . När rötterna är sammanflätade så mycket att jorden inte längre är synlig måste kulturen transplanteras till en ny behållare. För denna sort är det att föredra att välja en plan planter med låga sidor.
  • Byte av en rymlig kruka . Om behållaren som kulturen innehåller är för stor, måste blomningen vänta mycket länge. De första blommorna kan ses först efter att rötterna har tagit upp hela volymen. Därför, i avsaknad av blomning, kan du försöka transplantera växten till en behållare som är mindre i volym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva transplantationsproceduren är ganska enkel . Dränering läggs ut på botten av den valda grytan. Det kan expanderas lera, småsten, tegelflis. Vidare placeras en jordklump med överföringsmetoden, det återstående utrymmet fylls med jord. Tänk på att den transplanterade växten endast ska vattnas dagarna 5-9 - låt växten vänja sig vid de nya förhållandena under den första veckan.

Dessutom bör vattning göras i små portioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Den inhemska sorten kan odlas i form av en stam (stammen helt fri från löv) eller i form av en klassisk buske. Det kommer att ta mycket tid och ansträngning att skapa en estetisk, snygg krona. Toppen bör försiktigt klämmas från de framväxande groddarna och bräckliga livlösa processer bör elimineras.

Beskärning är inte tillåten på vintern under resten av växten . Det är vid denna tid som kulturen kan sträcka sig och ändra form efter den varma säsongen. Beskärning utförs uteslutande under den aktiva växtsäsongen. Kompetent snabb beskärning bidrar till plantans förnyade tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Bli ägare till nya exemplar kan göras på två sätt:

  • så frön;
  • genom sticklingar.

Om du har valt en fröodlingsmetod, följ instruktionerna nedan:

  • förbered en lerbehållare med låga sidor för en framtida kopia;
  • blanda lövjord och ren sand i förhållandet 2: 1;
  • plantera fröna till ett djup av cirka 0,5 cm;
  • täck krukan med glas eller genomskinlig film ovanpå, skapa växthusförhållanden;
  • placera behållaren på en varm plats där temperaturen är +20 grader;
  • spraya jorden dagligen och ventilera krukan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De första skotten kläcks om cirka två veckor. Så snart skotten har 3-4 löv kan de transplanteras i en ny behållare. Resten av sanden och torvmarken blandas i jorden. Plantorna planteras noggrant i marken, gapet mellan dem är minst 5 cm. I detta skede behöver du inte täcka krukan med någonting, du behöver bara lägga den på en upplyst plats, men inte under direkt ultraviolett strålar.

Så snart plantorna blir starkare kan de planteras i enskilda behållare . Var och en kommer att kräva en kruka med en maximal diameter på 70 mm. Botten fylls med en dräneringsblandning, toppen fylls med jord enligt ovanstående recept eller köpt jord för succulenter. Temperaturen kan nu sänkas med ett par grader, och vattning kan utföras dagligen, men som alltid i minimala portioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning med sticklingar är ett enklare och snabbare sätt att få en ny växt.

Sticklingar görs i början av vårsäsongen. Just vid denna tidpunkt är beskärningsförfarandet över, och du kan försöka plantera en ny växt från de skurna skotten. Följ dessa steg när du förökar en blomma med sticklingar.

  • Förbered en stjälk ca 9 cm lång och torka den i ett skuggigt område i 2-12 timmar.
  • För rooting föreslås att man använder en av två metoder. Du kan förbereda kokt vatten, lösa upp aktivt kol i det och lägga groddarna där tills de första rötterna bildas. Det andra alternativet: plantera plantmaterialet direkt i den förberedda jorden.
  • Så snart plantorna blir starkare kan de transplanteras i personliga behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att om de förökas av sticklingar kommer unga prover att börja växa mycket snabbare än groddar som odlas från frö. Om det inte var möjligt att hitta en lämplig skärning efter beskärning kan du klippa av ett friskt blad från växten och fördjupa det i fuktig jord. Efter en tid kommer denna planta att ge rötter och ett nytt prov börjar utvecklas.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En saftig växt i sig kan motstå sjukdomar och skadedjur, men detta är endast möjligt under goda förhållanden. Om vissa villkor för vård inte följs, försvagas växtens immunitet, det blir en god bit för spridning av röta och insekter.

En av de vanligaste sjukdomarna anses vara ett lövfällande tillstånd . I själva verket är detta inte ens en sjukdom, utan ett naturligt skede i en växt. Efter blomningen tappar grödan alla löv. Detta förklaras ofta av det faktum att växten lägger all sin energi på bildandet av blommor, och bladen lämnas obevakade, försvagas utan extra näring och faller av. Vanligtvis är detta en naturlig process som inte hotar blommans hälsa, och ingenting behöver göras för att rätta till situationen.

Om bladfall observeras under hösten eller vinterperioden, är troligen orsakerna till detta fel i innehållet. Detta kan till exempel vara påverkan av direkt solljus, övertorkad mark eller överflöde. Rynkade och slöa löv indikerar brist på fukt i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotförfall eller markförfall är ett vanligt problem för bastardarter. När processen redan har utvecklats kan ingenting göras för att rädda kulturen, det återstår bara att skära av friska områden och plantera dem. Jorden måste avlägsnas, och krukan måste sköljas noggrant och steriliseras väl.

Faran med denna sjukdom ligger också i det faktum att svampen kan leva i flera år på behållarens väggar i väntan på att en ny blomma sätter sig, därför måste krukan desinficeras efter den sjuka växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan sjukdom som ofta drabbar succulenter kallas vitt ödem. Det känns igen av de vita blåsorna som bildas på bladen. Fenomenet härrör från växthuseffekten som odlaren skapar. Kulturen absorberar aktivt fukt, men på grund av växthuset har vattnet inte tid att avdunsta genom bladen. Den ackumulerade fukten spricker väggcellerna. Om bladet pressas lite, hörs en karakteristisk crunch - detta är ett tecken på vitt ödem. För att förhindra uppkomsten av sjukdomen rekommenderas att följa följande regler:

  • minska överbeläggning av kopior;
  • undvik frekvent befruktning vid långsam tillväxt;
  • uteslut vattning i grumligt eller kallt väder;
  • organisera full dränering;
  • föredra förband med kalciumhalt;
  • vägra använda pallar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skabb och spindelkvalster älskar att festa på den tjocka kvinnan . Skalet ser ut som en brun plack och kan enkelt tas upp med en nagel. Kampen mot detta skadedjur kompliceras av det faktum att individen kan skydda sig mot kemisk behandling med sin sköld.

Spindelmiten är en liten individ som inte är mer än 1 mm stor, och det är omöjligt att märka det i en enda kopia. En lätt spindelväv indikerar förekomsten av en växtskada av en fästing. Insekter blir märkbara när det finns många av dem. Konventionella preparat hjälper ofta inte i kampen mot dessa skadedjur; det rekommenderas att använda mer kraftfulla akaricider, till exempel Actellik, Karbofos, Aktara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om växten attackeras av insekter, först och främst, flytta den till en ny plats bort från "grannarna", eftersom båda skadedjur snart kommer att flytta till andra inomhusblommor. För att undvika att dessa oönskade gäster dyker upp, undvik höga temperaturer i rummet, plantera och föröka växter endast i noggrant desinficerade behållare.

Rekommenderad: