Cordilina (31 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Med Frutikosnamn Och Apikal "Kiwi", Rak Och Sydlig, Reproduktion Av En Krukväxt

Innehållsförteckning:

Video: Cordilina (31 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Med Frutikosnamn Och Apikal "Kiwi", Rak Och Sydlig, Reproduktion Av En Krukväxt

Video: Cordilina (31 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Med Frutikosnamn Och Apikal
Video: Några odlade växter 2024, Maj
Cordilina (31 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Med Frutikosnamn Och Apikal "Kiwi", Rak Och Sydlig, Reproduktion Av En Krukväxt
Cordilina (31 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Med Frutikosnamn Och Apikal "Kiwi", Rak Och Sydlig, Reproduktion Av En Krukväxt
Anonim

Cordilina är en prydnadsväxt som liknar ett palmer i utseende. En sådan blomma dekorerar inte bara lägenheter och privata hus, utan också kontor och andra offentliga utrymmen. På grund av sitt frodiga lövverk lockar cordilina uppmärksamhet hos många blomsterodlare, både proffs och amatörer. Vilka egenskaper har denna växt? Under vilka förhållanden ska den förvaras och hur man sköter den på rätt sätt? Vilka typer av cordilina finns det? Hur transplanteras och förökas en blomma korrekt? Hur hanteras sjukdomar och skadedjur? Leta efter svar på dessa och några andra frågor i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Innan du köper en växt och börjar odla den hemma, bör du noggrant bekanta dig med dess biologiska egenskaper - på detta sätt kommer du att varnas för alla möjliga funktioner i ett palms tillväxt och utveckling. Växtens namn kommer från det grekiska ordet, som översatt till ryska betyder "bump" eller "knut" (i samband med rotsystemets form). Cordilina är en blomma som fördes till vårt land från Australien . Växtens livsmiljö är också Afrika, Amerika, Asien och andra territorier med ett tropiskt klimat.

Mogen och mogen, cordilina ser ut som en grön palm - denna effekt uppnås tack vare de breda och uttrycksfulla bladen på denna krukväxt. Cordilina blev populär bland professionella blomsterodlare, liksom hemmafruar som regelbundet odlar blommor på grund av dess positiva egenskaper, i synnerhet kräsen vård, uthållighet och hög motståndskraft mot negativa förhållanden och angrepp av insekts skadedjur, liksom en ganska lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forskare tillskriver handflatan till familjen Agave . Om vi pratar om plantans botaniska egenskaper är det viktigt att notera rotsystemets speciella struktur. Så, ett palms rötter är köttiga i struktur, kryper i typ och har en snövit färg. Cordilina kan växa i form av ett träd eller i form av en buske. På ett eller annat sätt, hemma når växten 2 meter i höjd. Det är också viktigt att tänka på att cordilina är en flerårig växt, dessutom är den vintergrön. I vardagen kallas cordilina ofta för en falsk handflata.

Olika sorter

Cordilina är ett växtsläkt som innehåller en mängd olika arter och sorter (totalt botaniker skiljer cirka 20). Trots att alla växter tillhör samma släkt har varje specifik art speciella egenskaper. Tänk på de mest populära sorterna av cordilina, bekanta dig med deras funktioner och namn.

" Straight" (komprimerad) . Det är en sådan cordilina som oftast kan ses bland våra landsmän som en krukväxt. Detta är ett ganska klassiskt exempel på en falsk palm. Ett särdrag hos växten är dess breda och matta blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kiwi ". Denna sort kan kännas igen av sitt utseende. Så, bladen på "Kiwi" har en ganska uttrycksfull färg - de är gröna i sig, de innehåller ränder av ljusgrönt, och bladets kant är vinröd. Således är Kiwi -palmen faktiskt tricolor.

Bild
Bild

" Fruicose ". Det är en typ av falsk palm som växer ganska långsamt. Det är ganska svårt att se grönt i växtens färg - det finns bara som en nyans, och det huvudsakliga är röd -vinrött eller lila.

Bild
Bild

" Söder ". Detta australiska palmträd växer inte som en buske, utan som ett träd, vars bas är en ganska tjock stam. Bladen, som är ganska hårda i struktur och smala i form, ligger högst upp på växten, och huvuddelen av pelaren är bar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Apikalt ". Den ursprungliga egenskapen för den falska handflatan av denna sort är dess ganska långa blad (upp till 0,8 meter i längd). Huvudtonen där bladen är målade är grön. Dessutom finns röda och rosa färger på ytan. Dessutom blommar växten och producerar blommor i vita och rosa nyanser. I processen att odla ett palmer är det viktigt att ta hänsyn till att det är en ganska ljusälskande växt, så du bör inte placera den på de norra fönsterbrädorna.

Bild
Bild

" Odelad ". Denna sort är en av de ljusaste och mest känsliga, eftersom palmens blad är målade i en blekrosa nyans och har också ränder av olika gröna nyanser på ytan. Dessutom kan orange ränder ofta hittas. Bladen själva är smala och långa (upp till 100 centimeter).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mambo ". Hemorten för denna art är Sydostasien. I processen med att lämna är det viktigt att inte glömma att ofta spraya palmen, eftersom den är van vid tropiska klimatförhållanden.

Bild
Bild

Conga . Detta är en av de mest populära typerna för hemodling. Bladen är ovala och spetsiga mot slutet. Färgen på handflatan är mörkgrön.

Bild
Bild

" Kompakt ". Denna blomma är ganska bekväm för att odla hemma. Den maximala plantlängden är 90 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se finns det ett stort utbud av sorter och typer av cordilina, inklusive "Mix" (arter och sorter samlade på en pall). Därför kommer varje odlare att kunna välja en växt enligt hans smak och personliga preferenser.

Villkor för frihetsberövande

Trots att cordilina i sig är en opretentiös växt, behöver den för sin normala utveckling vissa villkor för kvarhållande. Till exempel är den falska handflatan en ljusälskande växt (detta gäller särskilt för sorter vars blad är målade i ljusgrönt). När det gäller exemplar som har en varierad färg är det bättre att hålla dem i halvskugga. Å andra sidan behöver inte cordilines med mörkgröna blad mycket ljus. Alltså, ju mörkare bladen på en palm är, desto mindre ljus behöver den.

Trots ovanstående är det viktigt att skydda blomman från direkt solljus . - sådan aggressiv belysning kan orsaka brännskador, sjukdomar och därefter hela växtens död. Dessutom är det viktigt att skydda cordilina mot drag och vind. Du kan inte heller sätta en kruka med en växt nära radiatorer, eldstäder och andra uppvärmningsanordningar.

Bild
Bild

När det gäller temperaturregimen är termometerns optimala indikatorer 15-26 grader Celsius . När det gäller den kalla årstiden bör lufttemperaturen i rummet där palmen förvaras inte sjunka under 8 grader Celsius. På grund av att växten är infödd till tropikerna föredrar den fuktig atmosfärisk luft. För att upprätthålla de nödvändiga indikatorerna rekommenderar erfarna blomsterhandlare att regelbundet spraya palmen, samt ordna den så kallade "varma duschen" för blomman.

Viktig! Vid vattning och sprutning av växten är det viktigt att göra så att vatten inte samlas i bladens trattar.

Hur man bryr sig?

För att utföra korrekt och effektiv vård av växten hemma bör du följa några enkla rekommendationer från experter. Den nyinköpta cordilina behöver särskild uppmärksamhet. En sådan växt kräver inte bara ytterligare vård, utan också karantän (den optimala varaktigheten är 14 dagar) . Så när du tog in en palm i huset måste du inspektera den för eventuella sjukdomar eller skadedjur på ytan och i jorden.

Om du, när du undersöker en blomma, upptäcker närvaron av skadedjur på dess yta eller i jorden, är en brådskande växttransplantation nödvändig.

Bild
Bild

För förebyggande ändamål är det också lämpligt att utföra behandling med kemikalier som kommer att förstöra alla skadliga mikroorganismer. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att blomman först inte kan förvaras i ett växthus eller i närheten med andra inomhusväxter, den måste sättas separat. Var noga med att vattna växten också ordentligt.

När blomman har passerat karantän kan den placeras bredvid andra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under vårdprocessen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vattningsprocessen . Fuktgivande proceduren varierar beroende på säsong. Så under den varma årstiden måste blomman vattnas flera gånger i veckan (varannan dag), och på vintern räcker det med 1 vattning var sjunde dag. Se till att jorden inte är för våt, men också att den inte är permanent torr. Både den ena och den andra situationen kommer att påverka palmträdets livskraft negativt. Bland annat behöver cordilina befruktning. Utfodringsförfarandet rekommenderas dock endast att utföras under den varma årstiden.

Överföra

Som nämnts ovan är det nödvändigt att omedelbart utföra transplantationsproceduren om skadliga insekter finns i jorden. Detta behövs dock inte bara av en infekterad växt, utan också av en frisk växt. Man tror att unga cordiliner bör transplanteras en gång om året. I det ögonblick när palmen når en äldre ålder och blir mogen (3-5 år) måste du transplantera växten 1 gång på flera år. Dessutom rekommenderas att byta matjorden en gång vartannat år.

För att transplantera en växt är det absolut nödvändigt att välja en rymlig och mest lämplig kruka i storlek (du måste fokusera på själva palmens dimensioner).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att välja den jordkomposition som är idealisk för en viss blommasort . Jordkompositionen anses vara optimal, inklusive torv och lövmark samt grov sand och ruttnad gödsel. De erforderliga proportionerna är 1: 1: 1: 1. Det är också viktigt att komma ihåg att innan du lägger jorden och själva växten i en ny kruka är det viktigt att lägga ett nytt dräneringsskikt längst ner i behållaren (för för detta ändamål kan du till exempel använda expanderad lera).

Fortplantning

Föröka cordilina på flera sätt:

  • rotsugare;
  • sticklingar;
  • växer från frön;
  • luftskiktning.

Så, en mogen växt, som hålls under rätt förhållanden och är försedd med alla nödvändiga vårdåtgärder, släpper ut rotsugare i tillväxtprocessen, som ganska lätt kan separeras för transplantation. Om du bestämmer dig för att föröka ett palmer med sticklingar, måste de separeras från toppen eller stammen. Minsta skärlängd är 5 centimeter. Skärningen ska omedelbart rotas i jord eller vatten. För sådd av frön är det bäst att välja perioden från januari till maj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ibland kan cordilina påverkas negativt av sjukdomar och skadedjur. Om en liknande situation uppstår är det nödvändigt att ta hänsyn till råd från forskare, botaniker och blomsterhandlare:

  • om du har noterat det faktum att plantans löv börjar torka, är det viktigt att omedelbart hantera naturlig luftfuktning;
  • om bladen börjar vissna och torka eller krulla, är det viktigt att uppmärksamma iakttagandet av temperaturregimen i rummet;
  • fläckar på bladens yta kan tyda på otillräcklig mängd vatten i jorden och oregelbunden vattning, samt exponering för direkt solljus;
  • om förfallsprocesser har börjat, bör växten transplanteras och särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vattning i processen för att ta hand om en ny skott (överdriv inte det);
  • svartning av växten indikerar effekten av starka drag på blomman;
  • om skadedjur förekommer måste du tvätta arken med vatten och tvål och behandla dem med speciella lösningar;
  • för att bli av med thrips måste du applicera ett insekticid;
  • Bladlöss kan endast motverkas av specialiserade insektsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kunde vi se till att cordilina och alla dess sorter är växter som inte behöver komplexa vårdåtgärder, så underhållet av anläggningen kommer att ligga inom kraften för inte bara erfarna trädgårdsmästare utan även nybörjare. Å andra sidan, enligt dess yttre egenskaper, är palmen ganska spektakulär och gör intryck på alla runt omkring. Efter att ha fyllt på ditt växthus med en sådan växt kommer du inte bara att ångra dig, tvärtom kommer du att uppleva många positiva känslor, behaga ditt hushåll och dina gäster.

Rekommenderad: