Aloe Vera Sjukdomar: Hur Man Sparar Aloe Om Rötterna är Ruttna? Varför Blir Plantans Löv Gula Och Torra På Vintern? Vad Händer Om Blomman Ruttnar I Krukan Och Dör?

Innehållsförteckning:

Video: Aloe Vera Sjukdomar: Hur Man Sparar Aloe Om Rötterna är Ruttna? Varför Blir Plantans Löv Gula Och Torra På Vintern? Vad Händer Om Blomman Ruttnar I Krukan Och Dör?

Video: Aloe Vera Sjukdomar: Hur Man Sparar Aloe Om Rötterna är Ruttna? Varför Blir Plantans Löv Gula Och Torra På Vintern? Vad Händer Om Blomman Ruttnar I Krukan Och Dör?
Video: Aloe Vera | Hur du tar hand om din Aloe Vera på bästa sätt 2024, April
Aloe Vera Sjukdomar: Hur Man Sparar Aloe Om Rötterna är Ruttna? Varför Blir Plantans Löv Gula Och Torra På Vintern? Vad Händer Om Blomman Ruttnar I Krukan Och Dör?
Aloe Vera Sjukdomar: Hur Man Sparar Aloe Om Rötterna är Ruttna? Varför Blir Plantans Löv Gula Och Torra På Vintern? Vad Händer Om Blomman Ruttnar I Krukan Och Dör?
Anonim

Det har länge varit känt om de mirakulösa egenskaperna hos aloe. Denna växt har antiinflammatoriska, hemostatiska, bakteriedödande egenskaper. Det är inte svårt att odla aloe på fönsterbrädan, det är en ganska kräsen kultur, men fel i innehållet kan leda till obehagliga konsekvenser för växten eller till och med dess död. Sjukdomar eller skadedjur kan vara orsaken.

Symtom

Oftast är försämring associerad med förfall. De flesta sjukdomar påverkar växtens rötter, rotsystemet börjar ruttna, och i ett tidigt skede är processen osynlig.

Om odlaren misstänker bildandet av en förrådnande process är det nödvändigt att ta bort kulturen från potten och undersöka rötterna.

Bild
Bild

Ett symptom på sjukdomsuppkomsten är också att tillväxten upphör eller att den avtar. Gamla löv torkar, stammen torkar också, de nedre bladen smulas. I rotkrageområdet blir växten så tunn att den till och med kan gå sönder.

Ibland händer det att agavens allmänna tillstånd är ganska hälsosamt, men när man tittar noga kan man se att de nedre bladen har blivit mjuka, lösa, de ruttnar och gradvis vissnar. Ofta kan en stark, obehaglig lukt avges från krukan. Alla dessa tecken indikerar att växten påverkas av förorenande processer orsakade av sjukdomar eller skadedjur.

Bild
Bild

Orsaker

Orsakerna till sjukdomar och försämring av blommans tillstånd kan vara fel förvaringsförhållanden. Kulturen tillhör succulenter, det vill säga i naturen utvecklas denna växt i heta klimat i sandiga lätta jordar. Och därför är ett vanligt trädgårdsmästarfel som leder till röta överdriven vattning.

Med riklig vattning sprider sig jorden, och efter torkning stelnar jorden och blir hård . På grund av sin särart andas denna växt inte bara med markdelen, utan också med underjorden, det vill säga koldioxid kommer kontinuerligt in i marken. Alla dessa processer bildar försurning av jord, näringsämnen omvandlas till former som aloe inte kan tillgodogöra sig. Tillsammans leder vattensamling och surhet i jorden till förekomsten av rotsjukdomar.

En annan orsak till förfallsprocesser kan vara en trång behållare där en agave planteras. Ett vuxet exemplar väver sina rötter i en tät ring. Frekvent vattning framkallar fukt inuti jordkoman och syre tillförs inte samtidigt.

Blomsterodlaren, å andra sidan, märker visuellt bara jordens torkade yta och fortsätter att återfukta växten. Denna stress får aloe att ruttna.

Bild
Bild

Situationen blir ännu värre om hypotermi läggs till överflödet . Detta problem uppstår oftast på vintern och hösten. Vid denna tid blåser kall luft genom fönstersprickorna, jorden fryser snabbt. Samma konsekvenser är möjliga på grund av att vattna agaven med kallt vatten.

Sjukdomsframkallande bakterier kan utvecklas på grund av felaktig matning. Till exempel tenderar många odlare att mata ett vissnande prov med gödningsmedel.

En sjuk växt kan inte befruktas; detta förstärker bara utvecklingen av skadliga mikroorganismer. Gödsel och fågelspillning är särskilt negativt för aloe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

De vanligaste sjukdomarna för denna gröda är rot och torrrötning. Överskott av fukt leder till ruttnande i rotkragen, eftersom denna del av växten är ganska ömtålig.

I en agave som påverkas av rotruttna börjar bladen blekna, de blir mjuka , som om den är vattnig, täckt med gulhet, torkar och faller av. I ett tidigt skede av sjukdomen kan aloe återanimeras. För att göra detta måste du få ett sjukt prov från krukan, eliminera ruttna rotprocesser, behandla hela rotsystemet med en fungicid och plantera i ny jord. Den transplanterade växten behöver inte vattnas under de kommande tre veckorna.

När sjukdomen upptäcks i ett sent skede kan blomman inte räddas, den dör.

En annan lömsk sjukdom som ofta påverkar agaven är torrrötning . Denna svamp utvecklas inuti växten, så det är också svårt att identifiera externt. Gradvis börjar kulturen torka ut, vissna, bladen blir tunnare, deras struktur deformeras, spetsarna börjar bli gula, som ett resultat torkar de helt. Sjukdomen kan förebyggas genom profylaktisk fungicidbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Spindelmiten är en av de vanligaste insekterna som föredrar att äta aloejuice. Detta är en liten individ, vars storlek inte är mer än 1 mm, det vill säga skadedjuret är inte synligt synligt. Närvaron av en kval kan dock bedömas utifrån bildandet av en lätt spindelväv och av förändringen i bladens färg. Om du inte märker fästingens spridning i tid, kommer den snart att fylla hela växten, och då kan många individer ses på insidan av bladet. Gradvis dör aloe under påverkan av invasionen av fästingar.

Floristen bör uppmärksammas av tråkigheten i bladens färg, gradvis utvecklas till gulhet och sedan till rodnad . Med tiden kommer bladen att torka ut. Först och främst bör agaven placeras på en annan plats om andra inomhusväxter blommar bredvid den, eftersom spindelmiten snabbt sprider sig till andra grödor. Konventionella medel kan inte avlägsna aloe från fästingen; detta kommer att kräva mer kraftfulla föreningar - akaricider.

För att förhindra att detta skadedjur uppträder rekommenderas det att periodiskt behandla växten med alkohol eller strö över vitlöksinfusion. Speciellt noggrant är det nödvändigt att desinficera de nedre bladen, eftersom det är här som individer föredrar att gömma sig. Dessutom gillar spindelmider att bosätta sig i torra jordförhållanden och försöker därför undvika brist på fukt i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan vanlig skadedjur är skida eller falsk sköld . Dessa är mycket små insekter, men synliga för blotta ögat. De är bruna plack som du kan plocka upp med nageln. Under påverkan av skalinsekten försvinner lövets friska utseende, de börjar torka ut, med tiden visas rödbruna fläckar på dem. Växten förlorar sin förmåga att fotosyntetisera.

Efter att ha bosatt sig på en växt bildar insekten ett vakuum, där den suger in fruktköttet och saften av aloe. Hålet som dyker upp efter närvaron av skalinsekten fylls med gift, vilket blir ett hinder för bildandet av fotosyntes. Det är viktigt att transplantera växten som påverkas av skadedjuret i en ny behållare i tid, och kasta den gamla krukan eller desinficera den mycket noggrant.

På blomsteravdelningarna säljs många droger som räddar dig från skidan . Dessutom kommer folkmedicin att hjälpa till att övervinna skadedjuret. Som i föregående fall kan du behandla växten med vitlökinfusion eller alkoholservetter. Ett annat populärt recept är tillverkat av maskinolja och tvålösning. Dessa två ämnen kombineras i lika stora proportioner, agaven bearbetas och lindas i en film i flera timmar.

Vid behov kan proceduren upprepas efter en vecka.

Bild
Bild

Aloes tredje fiende är mjölkfisken . Du kan bestämma skadan genom en vaxartad blomning, där bladen verkar bleka. Om du inte tar bort masken i tid kan växten gradvis ruttna. Dessutom är det ganska enkelt att slåss med denna insekt. Du kan torka varje löv med en lösning av alkohol eller ättika och lägga potten i ett skuggat område, men inte i mörkret, annars dör agaven på grund av brist på belysning. För att förhindra maskens utseende är det viktigt att hålla jorden och luften torr. Stammar och blad måste behandlas regelbundet med en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Rätt innehåll av aloe hemma är den bästa förebyggande åtgärden mot sjukdomar och skadedjur. Det är viktigt att spraya kulturen regelbundet, förhindra att blomman fryser och observera bra belysning. Marken måste innehålla mineraler. Korrekt vård hjälper till att stärka immunsystemet, vilket gör att växten oberoende kan motstå sjukdomar.

Dessutom är det viktigt att skölja och desinficera behållare noggrant efter andra växter, särskilt efter angripna. Vissa patogener kan leva på krukans väggar i åratal i väntan på ett nytt blommande offer.

Inspektera bladen regelbundet för eventuella misstänkta fläckar. Om du misstänker att röta bildas, var inte för lat för att ta bort blomman och undersöka dess rötter.

Rekommenderad: