Hur Man Vattnar En Orkidé På Vintern? Hur Ofta Ska Du Vattna Under Blomningen? Hur Många Gånger Ska Orkidébarn Vattnas Hemma På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar En Orkidé På Vintern? Hur Ofta Ska Du Vattna Under Blomningen? Hur Många Gånger Ska Orkidébarn Vattnas Hemma På Vintern?

Video: Hur Man Vattnar En Orkidé På Vintern? Hur Ofta Ska Du Vattna Under Blomningen? Hur Många Gånger Ska Orkidébarn Vattnas Hemma På Vintern?
Video: Vattning och näring av orkidéer 2024, April
Hur Man Vattnar En Orkidé På Vintern? Hur Ofta Ska Du Vattna Under Blomningen? Hur Många Gånger Ska Orkidébarn Vattnas Hemma På Vintern?
Hur Man Vattnar En Orkidé På Vintern? Hur Ofta Ska Du Vattna Under Blomningen? Hur Många Gånger Ska Orkidébarn Vattnas Hemma På Vintern?
Anonim

Orkidéer är mycket vackra men nyckfulla växter som måste vårdas, särskilt på hösten och vintern. Det är viktigt att vattna blomman korrekt, för att fukta jorden väl. Om du inte följer vattningsreglerna kan du förstöra orkidén. Det är värt att överväga några rekommendationer som hjälper odlare att behålla hälsan hos sina favoriter.

Särdrag

Dessa blommor är termofila. På vintern behöver de särskild vård, vilket skiljer sig något från att ta hand om en växt på sommaren och våren. Inomhusblommor har sina egna egenskaper, så innan du köper dem bör du bekanta dig med hur du underhåller dem på rätt sätt. Annars kan orkidéer sluta blomma och ibland till och med dö.

Växter som växer i naturen anpassar sig till klimatförhållanden och klarar extrema temperaturer. De växer och utvecklas bra, även om temperaturen sjunker eller stiger kraftigt. Inhemska växter kan inte behålla sin hälsa i kylan, de är inte anpassade för det. Det är därför som särskilda förutsättningar bör skapas på vintern.

Det är viktigt att se till att rummet har en hög temperatur och acceptabel luftfuktighet.

Bild
Bild

Det ska man komma ihåg du kan inte placera växten på fönsterbrädan efter vattning … Det är också viktigt att övervaka markförhållanden och fuktnivåer. Överflödig vätska rinner ut i brickorna under kastrullen. Som ett resultat kommer vatten att samlas där.

Oftast på vintern är fönsterbrädan kall, vilket innebär att vätskans temperatur kommer att minska. Om blomman absorberar kallt vatten fryser dess rötter, vilket kan leda till en mängd olika sjukdomar och bakterier. För att bli av med detta problem bör du installera orkidékrukor på skumplast - det svalnar inte och vattnet förblir vid rumstemperatur.

Du kan placera krukan i en planteringsplatta av trä, metall, keramik eller plast. Detta kommer att skydda plantans rotsystem från hypotermi.

Bild
Bild

Hur ofta behövs det?

På sommaren och våren är det nödvändigt att vattna orkidén oftare än på vintern. Om dagen är varm kan odlaren vattna blomman flera gånger i veckan. På vintern bör den vattnas en gång var 10-14 dagar .… Mestadels under den kalla årstiden är orkidéer vilande. Blomman är passiv, det finns ingen blomning, det finns inga nya bladplattor, en liten mängd energi går till spillo. I detta avseende äter orkidén mindre ofta än under aktiva perioder.

Vissa arter och sorter har inte en uttalad vilande period. De kan växa, bilda nya bladplattor och blomma på vintern. Även sådana växter bör inte vattnas för ofta.

Om blomman blommar på vintern måste du vattna den var sjunde dag.

Hur vattnar man ordentligt?

Vintervattning hemma bör göras med en viss mängd vatten. Bäst lämpad för regn eller smältning … Om en sådan vätska inte är tillgänglig, du kan använda kokt vatten , som stod ett tag. Det är viktigt att det finns mycket syre i det. Detta bör särskilt övervakas om du vill vattna en blommande orkidé. För att vattnet ska ha en stor mängd syre är det nödvändigt att hälla det från en behållare till en annan 2-3 gånger.

Under blomningen bör växten vattnas mycket noggrant för att inte krossa blommorna. För detta används vattenburkar. Vätsketrycket ska inte vara för starkt, flöda upp i jorden. Det är omöjligt att röra bladplattornas bihålor och blommans tillväxtpunkter … Du måste sluta vattna när vatten börjar rinna från botten av potten, där det finns speciella hål. Efter 2-3 minuter måste du fortsätta vattningen. Det läckta vattnet ska inte användas en andra gång; det ska kasseras.

Bild
Bild

På vintern kommer luftfuktigheten i rummen inte att vara mer än 35%. Detta är värmarnas fel, vilket gör att luften torkar. Som ett resultat dyker olika parasiter upp och förökar sig, till exempel spindelmider.

För att hålla blomman säker måste du se till att luftfuktigheten är normal.

Du måste köpa en speciell luftfuktare , vilket hjälper till att upprätthålla en optimal luftfuktighet och kommer att vara användbar inte bara för växter utan också för människor som bor i huset.

Det finns flera andra sätt att vattna en växt

  • Nedsänkning . Krukan som innehåller blomman ska läggas i en skål med ren vätska. Sedan måste du vänta tills jorden är mättad med den, varefter potten försiktigt dras ut. Blomsterodlaren måste hålla den i vikt så att överflödigt vatten kan rinna av. Denna metod är optimal för växter som placeras i dekorativa korgar.
  • Badning … Denna metod är också ganska enkel och effektiv. Det utförs flera gånger i månaden. Du bör förbereda rent och varmt vatten, vars temperatur kommer att vara 20 grader. Krukan som växten ligger i är inlindad i en vanlig polyetenpåse och planteringsjorden vattnas med vätska från en kran. Därefter torkas orkidén och påsen tas bort. Denna metod bekämpar effektivt uppkomsten av patogena mikroorganismer, med ackumulering av smuts, damm och svampsporer.
Bild
Bild

Post-transplantation vård

Transplantation är påfrestande för orkidéer, så du bör lämna blomman ensam i några dagar, du bör inte vattna den omedelbart. Men om jorden är torr måste du fluffa upp den lite och spraya den med en sprayflaska. Efter att växten har fallit i en annan behållare fuktas substratet. Detta gör att du kan ge fukt till rotsystemet. Grytan läggs i en skål med varm vätska i en halvtimme.

Det blir bättre om blomsterhandlaren kombinerar att vattna växten med sitt gödselmedel .… Så orkidén kommer att slå rot snabbare. Därefter torkas blomman och placeras på en fönsterbräda (på ett stativ). Vissa människor tror att det är nödvändigt att mätta substratet med en inte för stark lösning av kaliumpermanganat. Detta hjälper till att desinficera jorden och bli av med en mängd olika parasiter. Det bör bearbetas genom nedsänkning.

Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Överskott av fukt är det vanligaste problemet. Orkidéer gillar inte kyla, och vätskan i potten kan orsaka hypotermi i rotsystemet. Ytterligare förfall kommer att inträffa och olika sjukdomar orsakade av svampar kommer att dyka upp. För att förhindra att detta händer måste du se till att vattnet kan rinna ut efter vattning och omedelbart ta bort det från pannan eller fatet.

Det är också värt att ta hand om anläggningens värmeisolering. Den ska vara placerad på en varm plats och inte på en fönsterbräda.

Bra belysning är också viktigt. Om det inte finns någonstans att lägga blomman är det värt att blockera den från utkastet.

Vissa människor tror att odling av en sådan växt är ett mycket svårt jobb som inte alla kan hantera. Men för att blomman ska vara frisk och stark behöver du bara styras av inte alltför svåra, men viktiga regler. Det viktigaste är att behandla orkidén noggrant och övervaka dess behov. Om du gör allt rätt kommer blomman säkert att glädja sin ägare med frodiga och vackra blommor, liksom ett stort antal barn.

Rekommenderad: