Reproduktion Av Klorofytum: Hur Man Förökar Klorofytum Av Barn Och Uttag Hemma? Hur Sätter Han Honom? Vård Efter Plantor

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Klorofytum: Hur Man Förökar Klorofytum Av Barn Och Uttag Hemma? Hur Sätter Han Honom? Vård Efter Plantor

Video: Reproduktion Av Klorofytum: Hur Man Förökar Klorofytum Av Barn Och Uttag Hemma? Hur Sätter Han Honom? Vård Efter Plantor
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Reproduktion Av Klorofytum: Hur Man Förökar Klorofytum Av Barn Och Uttag Hemma? Hur Sätter Han Honom? Vård Efter Plantor
Reproduktion Av Klorofytum: Hur Man Förökar Klorofytum Av Barn Och Uttag Hemma? Hur Sätter Han Honom? Vård Efter Plantor
Anonim

Många hemmafruar älskar att dekorera sitt hem med ovanliga krukväxter, vilket ger inredningen mer komfort och mysighet. Mängden färger är helt enkelt fantastisk. Klorofytum kräver ingen särskild vård, men det har flera betydande nyanser som är viktiga för dess reproduktion.

Bild
Bild

Avelsregler

Chlorophytum är en örtartad medlem i familjen Asparges. Den tillhör långsiktiga blommor, vars rötter presenteras i form av knölar med små skott, vilket gör det möjligt med rätt tillvägagångssätt hemma att hantera sina plantor. För sitt utseende bland befolkningen kallas klorofytum för en "spindel". Dess ursprung är okänt, men referenser i dokument går tillbaka till 1700 -talet. För närvarande odlas denna växt över hela världen, så det exakta antalet av dess art är okänt (cirka 250).

Chlorophytum växer i form av långa, avlånga löv, vars längd kan nå 50 centimeter, växer direkt från växtens rot . Sättet och tiden för blomningen skiljer sig beroende på sorten på den givna växten. Vissa bildar små blomställningar av en ljus färg, från vilka frukter sedan dyker upp. På andra dyker knoppar upp, från vilka unga blad därefter bildas. För förökning med frön väljs endast torkade lådor med dem.

För reproduktion med hjälp av barn väljs unga starka plantor, eftersom stora inte längre kan slå rot.

Bild
Bild

För dem som vill att klorofytum aktivt ska växa och föda är det nödvändigt att ta väl hand om det . Denna växt är helt krävande att ta hand om, varför den har rotat sig i nästan alla hörn av planeten. Det enda klorofytum behöver är vanlig jordfuktighet. Detta inomhusdjur växer snabbt med rätt vård och med ett aktivt liv börjar det snabbt blomma. Denna blomma är också en naturlig luftrenare.

Innan du börjar reproducera en blomma bör du se till att växten är frisk och stark, eftersom barnen och processerna i det sjuka klorofytum inte kommer att slå rot. För reproduktion behöver du bara välja starka och robusta sticklingar och sålådor. Du måste förbereda i förväg allt du behöver för sittplatser - behållare med färdig jord (sand och gödselmedel) eller en behållare med vatten, trädgårdsredskap, handskar samt en förberedd plats där plantan kommer att vara mest bekväm (med en måttlig fuktighet och temperatur).

Bild
Bild

Sätten

De flesta människor vars hem är dekorerade med denna underbara blomma undrar hur man förökar denna växt hemma. Du bör veta att klorofytum, om nödvändigt, förutom reproduktion, bör transplanteras periodiskt för sin fortsatta normala utveckling och liv . Detta bör göras så snart rotsystemet har vuxit så att det började uppta hela krukans volym. Denna process kommer inte att ta lång tid. För honom är det nödvändigt att köpa en större behållare där hela den transplanterade blomman med allt innehåll placeras. Det räcker bara att fylla de saknade områdena med ny jord.

Det är bäst att göra transplantationen (liksom reproduktion) på hösten. Behållaren ska vara fri för växten och bred, inte djup.

Det är bättre att välja ett material av keramik eller plast, som behåller fukt under den längsta tiden . Det finns flera sätt att reproducera klorofytum, som utförs under den vegetativa perioden av blommans liv. Bland dem reproduktion av barn, sticklingar och frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barn

Klorofytum börjar blomma i en ganska tidig period, redan under det andra levnadsåret. Detta syns på hans barns utseende på mustaschen. För att barnen ska kunna börja växa och utvecklas på egen hand måste de placeras i marken i krukan på en vuxen växt, under inga omständigheter klippa av dem innan de rotar. Ett annat sätt att reproducera klorofytum med hjälp av barn är att placera dem i en behållare med vatten tills rötterna dyker upp. Efter det kan plantan planteras i en separat kruka med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna uppfödningsmetod är den enklaste, trädgårdsmästare väljer den oftast. För att odla nytt klorofytum på detta sätt är det tillräckligt att placera en bra skärning i ett glas vatten. Och så snart skärningen börjar rota bör den planteras på vanligt sätt i en fri behållare med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

För att de planterade fröna av klorofytum ska ge sina resultat bör det göras under höstsäsongen. Torra frölådor samlas upp från växten. De blötläggs i förväg i en dag i vatten eller en utspädd tillväxtregulator. Sedan tampas fröna i en kruka som består av en blandning av sand och gödningsmedel. Ovanifrån är behållaren täckt med ett glaslock, plastpåse eller film. Du måste förvara de planterade fröna på en halvmörk plats. Då och då bör groddarna öppnas för syresättning och sprutning.

De första plantorna dyker upp om 3-5 månader . Efter utseendet måste locket öppnas mycket oftare för att blomman ska börja anpassa sig till yttre förhållanden. Med utseendet på de första små bladen kan klorofytum transplanteras i en kruka för en vuxen växt. Förutom frön kan klorofytum förökas med rosetter. För att göra detta hälls ett hällt uttag i en behållare med jord. I det här fallet anpassar blomman sig snabbt till nya förhållanden och börjar växa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård efter plantor

Efter transplantation kräver inomhusväxter extra vård. Temperaturregimen i rummet ska inte vara för låg (minst 10 grader), men samtidigt inte överstiga 20 grader. Blomman älskar naturligt ljus, så du behöver inte placera växten i mörka hörn av rummet.

När det gäller vattning gillar klorofytum inte fukt för mycket . Vattning bör göras med måtta, med fokus på jordens torrhet. Under sommarsäsongen - ungefär varannan dag, på vintern - baserat på temperaturen och luftfuktigheten i rummet. Förutsatt att temperaturen förblir densamma som på sommaren, exakt densamma. Men om temperaturen har sjunkit reduceras antalet vattningar till 2 per vecka. Dessutom får du inte glömma att övervaka jordens tillstånd.

Bild
Bild

Du behöver inte röra klorofytums löv, eftersom de är ganska känsliga. För att bli av med dammet som samlats på bladen är det tillräckligt att spraya växten minst en gång i månaden. Ofta är det inte heller nödvändigt. Många människor har en fråga om att klippa av morrhåren, som förekommer hos vuxna representanter för klorofytum. Detta bör göras om du vill att blomman ska ha fler löv. I det här fallet kan de trimmas noggrant.

Om du i framtiden vill använda fröna för att plantera klorofytum behöver du inte röra vid dem . Det enda villkoret är att du måste se upp för torra löv, som måste tas bort regelbundet. Befruktning är nödvändig för växten under växtsäsongen (vår-höst). Om du matar blomman en gång i månaden med olika stimulanser och mineraler, kommer du snart att kunna plantera växten på ett av ovanstående sätt.

Bild
Bild

Möjliga problem

På grund av felaktig vård, vissa problem kan uppstå efter transplantationen.

  • Chlorophytum bladspetsar är torra och spröda. Anledningen till detta kan vara brist på vatten eller överskott av solljus samt låg luftfuktighet i rummet.
  • Växtens blad började bli svarta och ruttna. Detta beror på överskott av fukt i jorden, vilket orsakas av frekvent vattning av inomhusväxten.
  • Klorofytumbladen började bli gula. Orsaken var bristen på ljus. Denna växt älskar väl upplysta rum. Med brist på mineraler kan växten också börja vissna. Detta kan hända när blomman är trång i kruka. För att säkerställa detta bör du lyfta bladen och undersöka växtens rotsystem. Det kan vara dags att transplantera klorofytum i en bredare behållare.
  • Klorofytum tillväxthämning. Detta kan orsakas av en gryta med fel storlek, eftersom en stor behållare inte heller är lämplig. Blomman växer inte förrän rötterna fyller hela utrymmet. Tillväxten kan stoppas om jorden för klorofytum är för tung eller otillräckligt mättad med mineraler och gödningsmedel.
  • Om växten inte har barn på länge betyder det att den är trång i denna kruka eller om det inte finns tillräckligt med solljus.
  • Växten låter inte morrhåren som är karakteristiska för den. Detta beror på brist på ljus, liksom befruktning och vattning. Vi måste ompröva vården av honom.
  • Chlorophytum tappade sin tidigare färg, blev mer blek och tråkig. Låg belysning är orsaken. Därför måste växten placeras på en fönsterbräda eller åtminstone till en konstant ljuskälla.
  • Skörden av blommor visas när det saknas belysning eller när det finns ett överskott av gödningsmedel i jorden.
  • Om blomman börjar ruttna beror detta på den olämpliga lufttemperaturen (för låg), vilket orsakar fuktretention i marken.
  • Om bladen på en vuxen blomma börjar krypa, betyder det att den måste matas med gödningsmedel och sedan transplanteras i en friare behållare.
  • Utseendet på fläckar på bladen, liksom rotröta, orsakas av patogena bakterier. Omedelbart måste du köpa ett växtskyddsmedel mot svamp.

Rekommenderad: