Dieffenbachia (64 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Växtens Hemland. Varför är Det Farligt? Funktioner Av Blomning. Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Dieffenbachia (64 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Växtens Hemland. Varför är Det Farligt? Funktioner Av Blomning. Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Dieffenbachia (64 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Växtens Hemland. Varför är Det Farligt? Funktioner Av Blomning. Sjukdomar Och Skadedjur
Video: Skadedjur inomhus - Hemmaodlat 2024, Maj
Dieffenbachia (64 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Växtens Hemland. Varför är Det Farligt? Funktioner Av Blomning. Sjukdomar Och Skadedjur
Dieffenbachia (64 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Växtens Hemland. Varför är Det Farligt? Funktioner Av Blomning. Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Dieffenbachia är en av de vackraste växterna på vår planet. Sedan en tid tillbaka har hon blivit en favorit bland blomsterodlare. Oavsett om det är skadligt eller användbart, dess typer, funktioner för odling och vård, sjukdomar och bekämpning av skadedjur, läs den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dieffenbachia är en blomma som inte är likgiltig för dem som vill skapa ett riktigt hörn av vilda djur i en lägenhet eller på jobbet. Överflödande ljus grönska pryder rummet mycket, vilket gör att det ser ut som en vintergrön regnskog, sval och fuktig. Inte konstigt. Växtens hemland är länderna i Nord- och Sydamerika, där mer än 30 arter av denna blomma växer i naturen. Tillväxtländerna i Dieffenbachia kännetecknas av subequatorialt, ekvatoriellt och tropiskt klimat. Detta förklarar kärleken till denna kultur för fukt och diffust solljus.

Europeiska expeditioner som strömmade in efter upptäckten av Sydamerika här för lätt byte, spred växten i länderna i den gamla världen, där forskare har uppfödt helt nya sorter med ännu vackrare och ljusare färger. Den första lyckades skapa en helt ny brokig sort för att dekorera växthuset för den österrikiska kejserliga domstolen, Joseph Dieffenbach, hovträdgårdsmästaren . För att hedra honom fick den utländska skönheten namnet.

Bild
Bild

Den som vill odla en vacker och hälsosam växt behöver veta följande

  • Dieffenbachia växer snabbt, under goda förhållanden kan den kasta ut ett nytt blad varje vecka. I 5 år kan längden på en inomhusblomma vara mer än 2 m.
  • Ljusa blad med en brokig marmorfärg indikerar att växten älskar ljus mycket, det måste hållas nära fönstret.
  • En blomma med mörkt lövverk föredrar nyans, den kan placeras på baksidan av rummet, där den kommer att växa vackert.
  • Dieffenbachia, eller snarare dess juice, är giftig, men om säkerhetsåtgärder följs kan växten inte skada hälsan.
  • Växten rengör luften i rummet perfekt, frigör syre och berikar luften med fytoncider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är det farligt?

Mer än 150 år har gått sedan Dieffenbachia erövrade människor med sin prakt och brokiga löv. Det faktum att växten är fylld av fara för människors hälsa fastställdes först under XX -talet. Forskare har studerat växter från den torra familjen och har fastställt att de flesta medlemmar i denna grupp innehåller en kemikalie i saft av stjälkar och blad - kalciumoxalat.

Om det kommer på slemhinnorna i ögonen, näsan, munnen, mag -tarmkanalen, orsakar saften extremt obehagliga reaktioner:

  • en känsla av smärta och sveda i ögonen;
  • brännande smärta och svullnad i slemhinnan när den kommer in i näsan och munnen;
  • illamående, akuta och smärtsamma spasmer när ämnet kommer in i mag -tarmkanalen;
  • irritation, klåda på huden orsakas av plantans saft hos vuxna och barn med allergier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkan av gifter på kroppen sker med blixtens hastighet. Ge första hjälpen till offret och det är nödvändigt att söka kvalificerad hjälp från specialister vid de första tecknen på försämring av hälsan:

  • yrsel och huvudvärk;
  • utseendet av svaghet, svettning
  • kramper i buken;
  • ont i halsen, andfåddhet.

Viktig! Offret ska dricka så mycket vätska som möjligt innan läkaren kommer. Preparat - sorbenter: aktivt kol, "Polyphepan", "Smecta", hjälper till att förbättra patientens tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Personer med allergier, bronkial astma måste skyndsamt ta en antihistamin. Djur och små barn kan hamna i en sådan obehaglig situation, så det är bättre att hålla växten på platser som är otillgängliga för dem. De som bryr sig om en blomma, för att inte skada sin hälsa, bör följa enkla regler:

  • rör inte de trasiga kvistarna och stjälkarna på växten med dina bara händer;
  • var noga med att tvätta händerna efter kontakt med blomman;
  • bearbeta plantans löv, tvätta dem endast med gummihandskar.

Om du är vaksam och uppmärksam på blomman kan den inte påverka människors hälsa negativt. Kom ihåg att dieffenbachia bara är farlig om du rör vid den medan du utsöndrar saften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns mer än 35 typer av inomhus dieffenbachia, bland vilka du kan hitta den som kommer att dekorera ditt hem.

" Målad" eller "Motley ". Det är en trädsort. I höjd kan den nå mer än 2 m, så ett rum med högt i tak är lämpligt för det. Stora eleganta ovala blad mer än 40 cm långa har en ljusgrön färg, på vilken ett invecklat brokigt mönster av ljusgula ränder sticker ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Målad", hon är "Spotted ". Denna skönhet från avlägsna länder gömde sig i den andra delen av täta tropiska skogar, därför är målad dieffenbachia en buskig växt, dess höjd är liten, cirka 1 meter. Busken ser voluminös, frodig ut och pryder mycket utrymme, vare sig det är en officiell institution eller en vanlig stadslägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman fick sitt namn från bladen. Stora, cirka 50 cm långa, med skarpa spetsar, de har en härlig färg. Det verkar som att naturen själv har använt dem som en konstnärlig palett. På en mörk bakgrund av en bladplatta placeras stänk, ränder, streck, vita, gula, ljusgröna prickar i en konstnärlig störning, vilket skapar en otroligt vacker bild.

Dieffenbachia -blad är så färgglada att det är svårt att beskriva dem exakt.

Om växten har mörka färger kan blomman placeras säkert från fönstret

" Trevlig ". Odlare älskar Dieffenbachia "trevlig" för den fogliga "karaktären". Hon är inte nyfiken på att tända, hon tål långvarig torka, till skillnad från sina andra bröder. Växthöjd - ca 1,5 m, bladplattor är mycket breda - upp till 60 cm. Mörka blad har utsmyckade tunna vita ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Magnifik ". Denna sort av Dieffenbachia kallas också "Royal". Utåt motsvarar växten namnet. Färgen på bladen liknar en kunglig dräkt: mörkgröna fläckar sprids ibland på en ljus bakgrund. Längs den gröna stammen finns en utsökt vit fläck. Blomman växer utmärkt, perfekt för att anlägga stora ytor i institutionerna, kaféerna, vinterträdgårdarna. Skugga tål bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bauze ". Till skillnad från andra har denna brokiga Dieffenbachia miniatyrblad som mäter 40 cm, även om trädet är mer än 1 meter högt. Växtstammen är kraftfull, skotten är starkt buskiga. Mitten av bladen är ljusfärgade. Blomman älskar väl upplysta platser, i mörka rum vissnar den och dör snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bauman ". Denna blomma är ägare till de största bladen av alla Dieffenbachia: från 70 till 80 cm i längd. Växtens höjd är mer än 1,5 m. Ägare av rymliga lägenheter med högt i tak älskar det. Liksom många brokiga Dieffenbachia har detta exemplar bisarra ljusa fläckar på mörka blad. Växten älskar ljus och tål inte drag alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Leopold . Denna blomma kan med rätta betraktas som exotisk i vårt land. Bland älskare av inomhusblommor är det sällsynt. Växtens blad har en ovanlig elliptisk form. Mitt på det gröna bladet sticker en klar och jämn vit linje ut starkt, som om den drogs längs en linjal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen har en fantastisk skönhet: en ovanlig kontrasterande övergång från mörkgrön till ljus mjölkaktig färg.

Växtstammen är kort, högst 5 cm hög, sticklingarna är små, tätt pressade mot den tjocka stammen

" Vit låga ". Denna nya Dieffenbachia -stam är utsökt. Växtens löv är blanka och spänstiga; i sin färg liknar de tungorna i en flammande eld. Blomman är låg: från 60 till 70 cm i höjd. Liksom alla Dieffenbachia älskar växten ljus och värme, men överlever inte i drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Söt ". Denna dieffenbachia skiljer sig från sina släktingar i den mycket långsträckta formen på bladen, vars yta är blank och tät. Färgningen av det gröna i "bedårande" är mycket original. På en mörkgrön bakgrund, på båda sidor av den centrala venen, finns täta sneda ljusa raka linjer. På avstånd liknar ett enkelt mönster ett fiskbens. Ibland finns det ett överflöd av små vita prickar på bilden, det verkar som att växten är täckt med en lätt snöboll. För detta fick Dieffenbachia sitt andra romantiska namn - "Tropical Snow".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

En gäst från Amerika är inte så kräsen med sina levnadsvillkor som det verkar vid första anblicken. Med rätt vård kommer ett grönt husdjur att leva och glädja dig med sin skönhet i mer än 10 år.

Bild
Bild

Belysning

Blomman behöver tillräckligt med ljus, annars kommer den snabbt att vissna och dö. Växter med ljusa blad bör förvaras i väl upplysta rum. Dieffenbachias med mörka gröna finns i skuggade områden, bort från fönster. Mjukt spritt ljus är bra för alla sorter.

Viktig! Trots sitt exotiska ursprung gillar denna blomma inte den ljusa stekande solen. Direkt solljus är skadligt för dieffenbachia.

Lägg inte växten på de södra fönstren, ta inte ut den på terrasser och balkonger i den svällande sommarvärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Dieffenbachia älskar riklig vattning. Marken ska vara fuktig, men inte våt, skramma som en flytande gröt. Det räcker att vattna växten en gång i veckan. Du kan använda ett träspett för att avgöra hur våt jordklumpen är. Försiktigt, från kanten av krukan, för att inte skada växten, placera den i marken 2-3 cm. Om jorden på en pinne är torr är det dags att vattna dieffenbachia. Det är bättre att använda regelbunden kranvatten, som har förvarats i ett dygn. Om vatten samlas i kastrullens kastrull under vattningen måste det hällas ut. Växten gillar inte att vara i vatten. För att undvika sådana situationer, placera flera plastflasklock under pallens botten.

Detta kommer att rädda växten från vattendragning.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern börjar en vilande period för Dieffenbachia . Vattning bör inte vara frekvent, bara om det behövs, beroende på rumstemperaturen, som inte bör överstiga 18 grader Celsius. Att gödsla blommor vid den här tiden på året är inte värt det. På sommaren och våren, under vattning, läggs speciellt kvävehaltigt gödningsmedel för dekorativa lövväxter till vattnet. Växter matas en gång i veckan. Den mängd förband som rekommenderas enligt instruktionerna rekommenderas av erfarna blomsterodlare att halveras.

Fuktighet

Luften i rummet där dieffenbachia bor ska inte vara torr. Det är absolut nödvändigt att upprätthålla ett fuktigt mikroklimat för växtens välbefinnande, särskilt på vintern, när uppvärmningsanordningar gör det torrt och hårt.

Anläggningen måste sprutas, hållas borta från batterier . Lägg en pall med små fuktiga stenar eller skalsten bredvid grytan. Du kan använda speciella enheter för att befukta luften i rummet. Det är fördelaktigt inte bara för växthälsan, utan också för människor.

På sommaren kommer växten att tacka tacksamt för en varm dusch. Under vattenprocedurer, se till att täcka jorden i krukan med en film så att överflödigt vatten inte kommer dit. Det är bra att torka av dieffenbachia -lövverket med en fuktig trasa då det blir dammigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Dieffenbachia är en kultur som inte är krävande för jorden. Det är bara viktigt att jorden inte är för sur. För plantering kan du använda vilken färdig jordblandning som helst för dekorativa gröna växter, till exempel för ficuses eller dracaena. Florister rekommenderar att du lägger kokos torv till den färdiga jorden från butiken. Det gör jorden lösare och mer andningsbar, så att rötterna kan andas fritt.

Blandningen görs i proportionen:

  • kokos torv - 1/4;
  • färdig jord - 3/4.

Du kan göra jorden själv från följande komponenter:

  • torv - 2/10;
  • sphagnum mossa - 2/10;
  • flodsand - 1/10;
  • bladmark - 4/10;
  • kol - 1/10.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Dieffenbachia blommor är mycket blygsamma. Utåt liknar de de välkända callaliljorna. Från bladaxlarna kastar blomman ut ett öra insvept i ett grönt eller ljusrosa kronblad. Blomningen fortsätter i flera dagar, varefter den blommande blomman dör, men faller inte av, som det händer i andra växter.

Den livlösa blomställningen måste tas bort, annars kommer dieffenbachia, som har lagt ner mycket energi på blomning, att försvagas och kan dö . För att återställa vital energi måste växten matas med gödningsmedel. Många odlare tycker synd om sin dieffenbachia, låt dem inte blomma och ta bort knopparna i förväg. Men om det finns en önskan att beundra detta sällsynta fenomen, glöm inte att tillsätta kaliumfosforgödsel till vattnet för bevattning under hela blomperioden. Detta hjälper din växt att överleva blomningstiden och inte försvagas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Regelbunden beskärning av dieffenbachia i rummet är ett måste. Blomman växer mycket snabbt, sträcker upp sin frodiga krona och lämnar stammen bar, med sällsynta ensamma blad nedanför. För att busken ska bli en dekoration av ditt hem igen måste du göra det korrekt beskärning.

Det är nödvändigt att förnya trädgården somffenbachia med en lång stam och spridande buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra det rätt, följ råd från erfarna dieffenbachy -älskare:

  • vattna inte växten i 5 dagar före beskärning, detta kommer att minska produktionen av frätande saft;
  • före proceduren, behandla knivbladet med alkohol;
  • klippa ett träd dieffenbachia så lågt som möjligt så att det inte finns nakna fläckar;
  • strö det skurna området på busken med krossat aktivt kol för att undvika infektioner;
  • vi uppdaterar sidoskotten vid buskarna;
  • när du tar bort grenar och stammar, var noga med att lämna knopparna under avskärningen, liknande ringar - efter ett tag kommer de att vakna och den unga tillväxten kommer att växa till tillväxt;
  • lämna de borttagna skotten i luften i cirka 15 minuter, så att den klippta platsen täcks med en tunn film, varefter växten kan rotas i vatten eller jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Dieffenbachia transplanteras en gång om året, från början av mars till sen vår. Om växten ser bra ut behöver du inte störa den. Men om de nedre bladen vissnar, blir gula och faller av och jorden torkar snabbt efter vattning är det dags att plantera växten i en rymligare kruka. Steg-för-steg-rekommendationer om hur man planterar en blomma hjälper dig att undvika misstag.

Detta kommer att kräva:

  • en stabil blomkruka 2-3 cm större än den föregående;
  • dränering för anläggningen: expanderad lera, vanligt skum, trasiga keramiska fat;
  • sedimenterat vatten;
  • handskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg 1

  • Förbered dieffenbachia för plantering. För att hålla växten fri från den gamla krukan, vattna inte busken i 4 dagar.
  • Sterilisera blomsterjorden i förväg på något bekvämt sätt för att döda skadliga bakterier och larver. Värm marken i ugnen, mikrovågsugnen eller häll den väl med kokande vatten och lufttorka.
  • Marken kan vara torr, men inte våt.

Steg 2

  • Använd skyddshandskar.
  • Häll den förberedda dräneringen i en ny kastrull. Om behållaren är mycket större än den föregående, hjälper ett stort dräneringsskikt att göra den mindre i volym.
  • Det rekommenderas att dräneringen tar upp minst 1/3 av krukans volym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg 3

  • Ta bort dieffenbachia från den gamla behållaren tillsammans med jordklumpen. Undersök det noggrant.
  • Om det finns tecken på sjukdom eller ruttnande av rotsystemet, ta försiktigt bort jorden, var försiktig så att du inte skadar rötterna.
  • Skär av sjuka och ruttna rötter, strö nedskärningarna med aktivt kol.

Steg 4

  • plantera blomman i en kruka så att stammen hålls rak;
  • täck växten med jord, vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

De vanligaste avelsmetoderna för dieffenbachia är sticklingar eller dela busken. Skärning är en metod som passar alla typer av dessa växter. Buskens uppdelning används för förökning av lågväxande busksorter.

Stammen och sidoskotten används för ympning. Detta gör det möjligt att föröka och föryngra blomman: när du skär av kronan ger dieffenbachia nya frodiga skott. Om den skurna stammen med kronan är tillräckligt lång är den uppdelad i flera delar och var och en är rotad i vatten eller steriliserad jord.

Sticklingar slår mycket väl i kokos torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

När dieffenbachia rotar i vatten, använd vanligt vatten med tillsats av aktivt kol - 5 tabletter per ½ liter vatten. Kol kan ersättas med några droppar Fitosporin. Fartyget i vilket anläggningen står ska inte vara transparent. Om det är en glasburk, svep in den i mörkt papper. Vattnet måste bytas var 4-5: e dag.

För sticklingar rotade i marken är det bättre att skapa ett mini -växthus: täck groddarna ovanpå med en påse eller burk. Det är viktigt att inte glömma att lufta och spraya plantan lätt varje dag. Det är lätt att föröka en dieffenbachia -buske under transplantation. För detta är en vuxen växt noggrant uppdelad i två delar. Var och en av dem bör ha en komplett frisk rot. Halvorna planteras i separata krukor som fristående växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dieffenbachia blir sällan sjuk, men om problem uppstår för att rädda den gröna skönheten är det viktigt att veta vilka faror som kan hota henne

Fusarium . Sjukdomens huvudsymptom är att plantans löv vissnar framför våra ögon, täckta med bruna längsgående fläckar. Orsaken är förekomsten av patogener i jorden.

Bild
Bild

För behandling är det nödvändigt att behandla växten enligt instruktionerna med fungiciden "Fundazol", transplantera den i en annan kruka med förbehandlad jord. Det är bättre att skära av de sjuka delarna av växten.

Antraknos . Vid denna sjukdom torkar bladens spetsar, bruna fläckar dyker upp i kanterna och sprids över hela växten. Orsaken till sjukdomen är en kränkning av temperaturen och vattningsregimen. Kanske är luften i rummet för torr, växten vattnas sällan. Vattentätning av jorden och drag i rummet kan också leda till denna sjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling-behandling av den drabbade växten med "Vitaros" eller "Fundazol", efterlevnad av alla nödvändiga vårdregler: inga drag, fuktning av luften, riklig vattning högst 1 gång i veckan

  • Bladfläck - utseendet på bladplattorna av bruna fläckar med en orange kant. Ett överflöd av fukt vid en temperatur som är för hög för en blomma leder till sjukdomen. För behandling måste du skapa bekväma förhållanden, behandla växten med en fungicid.
  • Rotröta - ett tecken på att växten är översvämmad. Det är nödvändigt att ta bort det från potten, ta bort de ruttna rötterna. Snittplatser och eventuella sår ska behandlas med aktivt kol eller trichopolumpulver. Om rötterna är helt i ett bedrövligt tillstånd är det bättre att klippa av den överlevande luftdelen av växten och rota den igen.
  • Virussjukdom - brons, kännetecknat av utseendet på bladen av ett mönster i form av cirklar och bågformade ränder med en ton av brons.
  • Viral mosaik ser ut som kaotiskt spridda djärva fläckar med vita prickar i mitten.

Viktig! För att undvika kontaminering av andra växter, vid de första tecknen på dessa sjukdomar, måste alla sjuka plantor behandlas med insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sjuk växt måste tyvärr förstöras. Det är dömt att gå under och kan infektera alla dina blommor.

Skadedjur orsakar stor skada på växten

  • Mealybug - en insekt som påverkar alla växtdelar: stjälkar, stjälk, löv. Ett karakteristiskt drag hos skadedjuret är utseendet på deformation av bladen, deras snabba vissning och närvaron av vita ränder, som om de strös med mjöl.
  • Spindelkvalster förstör blomman medan den omsluter stammar, löv, unga skott med spindelnät. Trädet börjar vissna och fälla sitt blad.
  • Trips attackera växten, förstöra den, suga ur saften, vilket är säkert för dem. Blommans blad krullar och torkar, växten fryser i tillväxt och dör.
  • Sköldar livnär sig på växternas intercellulära vätska och lämnar efter sig små bruna skorper som är svåra att ta bort från plantans yta. Liksom thrips är skalinsekter bärare av farliga virussjukdomar, vars resultat är det gröna husdjurets död.
Bild
Bild

För att bli av med insekter måste du göra flera procedurer

  • Utför mekanisk bearbetning av anläggningen. Ta försiktigt bort skadedjur med dina händer med en tvättlapp eller bomullspinne från varje blad, skjuta, stam. Grön specialtvål hjälper till att klara denna uppgift väl.
  • Efter att ha tagit bort insekter, behandla dieffenbachia med Actellik eller Karbofos enligt instruktionerna.
Bild
Bild

Om växten befinner sig i fel förhållanden ser den också sjuk ut

  • Med brist på ljus sträcker plantans stam kraftigt och deformeras ibland på jakt efter solljus. Bladen tappar sin ljusa färg, mörknar, blir mindre. För att växten inte ska drabbas måste du ordna om den på en ljusare plats eller sänka temperaturen i rummet, minska vattning och matning, så att blomman tillfälligt slutar växa. Speciella fytolampor kan användas för att hjälpa växten.
  • Under påverkan av starkt solljus kan lövverk täckas med grå fläckar - brännskador, blir torra och faller av, som det händer på hösten. För att undvika detta problem är det nödvändigt att justera vattningen och utföra regelbunden sprutning av växten.
  • Om växtstammen blir mjuk, är bladen vattniga, med en svart blomma, detta indikerar att växten är översvämmad med vatten. Dieffenbachia måste avlägsnas noggrant från krukan, rötterna måste behandlas med ett fungicid och transplanteras i jorden från högmyrtorv och fin sand. Vattningen bör tillfälligt minskas och anläggningen flyttas till ett väl upplyst område. Så det kommer snabbt att återhämta sig och återigen glädja dig med sin skönhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utan inomhusväxter skulle vårt liv vara grått och obekvämt. Dieffenbachia med sin festliga grönska glädjer alltid sina ägare. Ta hand om denna underbara växt med kärlek, så kommer den att återge dig.

Rekommenderad: