Sakura Bonsai: Hur Man Odlar Bonsai Från Japanska Sakura Frön Hemma? I Vilken Jord är Det Bättre Att Plantera Ett Träd? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Sakura Bonsai: Hur Man Odlar Bonsai Från Japanska Sakura Frön Hemma? I Vilken Jord är Det Bättre Att Plantera Ett Träd? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?

Video: Sakura Bonsai: Hur Man Odlar Bonsai Från Japanska Sakura Frön Hemma? I Vilken Jord är Det Bättre Att Plantera Ett Träd? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?
Video: Starting Sakura Bonsai from a Bonsai Seed Kit 2024, Maj
Sakura Bonsai: Hur Man Odlar Bonsai Från Japanska Sakura Frön Hemma? I Vilken Jord är Det Bättre Att Plantera Ett Träd? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?
Sakura Bonsai: Hur Man Odlar Bonsai Från Japanska Sakura Frön Hemma? I Vilken Jord är Det Bättre Att Plantera Ett Träd? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?
Anonim

Sakura bonsai -träd är en miniatyrkopia av ett riktigt träd. Relativt sett är detta en krukväxt, som ibland kallas en dvärgväxt. Att odla sakura bonsai kräver tålamod eftersom processen kan ta upp till 7 år Under blomningen kommer dock en snygg dekorativ sakura att fylla huset med friskhet och skönhet, och låta odlaren njuta av resultatet av sitt noggranna arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bonsai -konst dök upp i Kina för över två tusen år sedan. Senare blev bonsai i en förnyad form populär i Japan. Bonsai -konsten är förmågan att odla ett miniatyrträd under inomhusförhållanden. Sakura är en av de mest kända växterna som kan odlas med bonsai -metoden .… Det kommer att ta en odlare mer än ett år att odla ett vackert kompakt träd. Detta är dock en mödosam process all flit kommer att motiveras av utseendet i huset av ett mycket vackert bonsai japansk körsbärsträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miniatyrsakura slår lätt rot i huset, den tål gasföroreningar bra . Ett blommande träd tillfredsställer sin ägare med ljusrosa blommor 1 cm i diameter. En sort med lila, gröna eller röda blommor kan odlas om så önskas. Vem som helst kan spira sakura bonsai från frön.

Det viktigaste i denna verksamhet är att ha tålamod och följa alla regler för plantering och vård av en växt.

Bild
Bild

Landning

Det rekommenderas att plantera frön på våren eller sensommaren. Innan du planterar en blomma är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på förberedelsestadiet. Tänk i förväg i vilken behållare växten kommer att odlas. För plantering behöver du platt lergods upp till 10 cm högt med dräneringshål. En djup kruka fungerar inte, annars växer rotsystemet. I en skål är det tillåtet att plantera flera plantor på ett avstånd av minst 10 cm från varandra; plantering av frön kräver en annan teknik.

Bild
Bild

Förbered först fröna. Planteringsmaterialet måste vara färskt. Ställ fröna i kylen i flera månader, temperaturen bör ställas in på 4-5 grader Celsius. När det är dags att plantera, håll dem i varmt vatten hela dagen, vattentemperaturen är upp till + 35 grader. Du kan tillsätta lite mangan.

Bild
Bild

Kasta gärna ut de flytande kornen, de kommer definitivt inte att gro.

Nästa steg är markberedning. Kombinera humus och sand i proportionerna 2: 1, respektive. Vissa odlare lägger till torv och humus trädgårdsjord till blandningen, mossa kommer också att vara användbart. Håll den färdiga kompositionen över ånga i några minuter, torka och sikta.

Bild
Bild

Följ sedan dessa steg

  1. Fyll den beredda skålen med jordblandningen 3/4 av volymen.
  2. Gör spår. Fördjupa fröna med 0,5-2 cm. Placera stora frön en i taget, på ett avstånd av minst 5-7 cm från varandra, mellanrummet mellan små exemplar bör vara minst 3 cm.
  3. Strö fröna lätt med jord och pressa ihop jorden lite.
  4. Täck behållaren med vitt papper och häll över.
  5. Placera grytan under glas eller cellofanfolie och låt stå på en varm plats vid en temperatur på 20-25 grader Celsius så att direkta ultravioletta strålar inte faller på behållaren.
  6. Så snart de första skotten kläcks kan glaset tas bort.
  7. När groddarna är starka kan de transplanteras.
  8. Den första kronbildningen är möjlig två år efter plantering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Sakura bonsai är en ganska finurlig växt. Till exempel har kulturen mycket allvarliga krav på vattning. Det är särskilt nödvändigt att följa vattningsreglerna när unga skott dyker upp. På sommaren behöver bonsai ett halvt glas vatten varje dag; på vintern räcker det med att fukta jorden när den torkar. God belysning säkerställer hela utvecklingen av körsbärsblommorna. Det är nödvändigt att placera blomkrukan på det mest upplysta området, som är skyddat från drag. Ventilera regelbundet.

Bild
Bild

För att förhindra att trädet växer i höjd förkortas sakura-rötterna vartannat år, varefter växten transplanteras i en ny behållare. För detta rekommenderas att använda speciella bonsai -träd.

Kom ihåg att behålla markens kväve- och kaliumnivåer . Det är nödvändigt att tillsätta dessa ämnen varje månad, på sommaren är det möjligt och oftare. Om plantans ålder har överstigit 12 år är det nödvändigt att mata den varje månad när som helst på året. På våren är blandningar med förhållandet N-P-K 12: 6: 6. Lämpliga. På sommaren rekommenderas att använda nitroammofos (10: 10: 10). Under vintermånaderna bör förhållandet 3: 10: 10. observeras. När perioden med knoppbildning eller blomning börjar är det bättre att befrukta blomman med en komposition med ett högre kaliuminnehåll (6: 6: 12).

Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärda är reglerna för övervintring av en växt. Använd följande tips.

  • Innan frysning, mulch de nedre grenarna och hålet, ta bort behållaren med växten bort från ljuset på en sval plats. Ett garage eller skjul är lämpligt för övervintring. Akta dig för utkast.
  • Överdriv inte med vattning. Fukta jorden när den torkar.
Bild
Bild

Om reglerna för vård av denna känsliga växt hemma inte följs, blir kulturen svag innan attacker av sjukdomar och skadedjur. Den vanligaste sjukdomen för sakura bonsai är mjöldagg, det kan dyka upp om blomman är på en mörk plats under lång tid, såväl som vid vattendämpning i jorden.

Bild
Bild

Dessutom är bladrullning, som orsakas av svampar, vanligt. Svampskador uppstår också vanligtvis om växten översvämmas. Att hantera sjukdomen kommer att tillåta snabba åtgärder för att eliminera de drabbade bladen och spruta med fungicider. Av insekter, larver, trälöss, barkbaggar och bladlöss älskar att äta på dekorativ sakura. Insekticider hjälper till att rädda växten från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbildning

Den viktigaste komponenten i en vacker och snygg sakura bonsai är dess krona. Denna etapp bör närma sig allt ansvar. Redan under de första skottens utseende bör man ta itu med denna fråga, så att trädet i framtiden kommer att tillfredsställa ägaren med ett estetiskt utseende.

Bild
Bild

Stammen kan formas med hjälp av en tråd eller en sträcka. Innan du installerar tråden rekommenderas det att försöka montera den på andra växter, inte lika ömtålig som japansk körsbär - för att anpassa sig. Ta en kopparpläterad aluminiumtråd och säkra stammen från grenarna till toppen.

Det är lättast att komma till grenarna på vintern eller tidig vår, därför är det bättre att börja bilda kronan vid denna tidpunkt . Tre månader efter att tråden har installerats kan den avlägsnas med hjälp av trådskärare. Det är oönskat att ta bort delen, detta kan skada grenarna . Beroende på odlarens önskemål, stammen kan göras rak eller krökt.

Bild
Bild

När trädet har bleknat , skärs på sidan av groddarna . Denna åtgärd är avsedd att förändra skottens tillväxtriktning, samt att begränsa stammens tillväxt. Trädet blir svagt efter horisontella snitt, eftersom det förlorar saft, så dess utveckling bromsar. Glöm inte sanitär beskärning, under vilken torra grenar som tjocknar kronan tas bort . Om det efter beskärning finns fullt avskurna skott, kan de användas för sticklingar. Behandla snittet med trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Rötterna behöver också årlig beskärning.

När en blomsterhandlare engagerar sig i bildandet av en krona är det viktigt att tänka på att varje gren ska formas och anges, annars blir grenarna förvirrade. Så snart provets tillväxt når 30 cm förkortas stammen, vilket säkerställer riklig tillväxt av kronan. Alla trimmanipulationer utförs med sax eller beskärningssax, som verkligen måste steriliseras. Enkel gnidning av instrument med alkohol är tillåten. Ingen beskärning görs under blomningen.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre sätt att sprida en kultur

  • Frön . Denna metod beskrivs tidigare i artikeln.
  • Sticklingar . För detta är unga skott 5-10 cm långa lämpliga. Det är viktigt när man planterar alla sticklingar att placeras vertikalt i jorden.
  • Luftskiktning . Detta kräver ett exemplar med grenar med en maximal diameter på 3 cm. Grenen separeras från stammen med hjälp av en speciell teknik. 2-3 månader före detta gror rötter på det. Detta är den minst vanliga metoden, och endast erfarna florister äger den.

Rekommenderad: