Tallfrön (17 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd Från Frön I En Kon Hemma? Hur Man Planterar Frön På Rätt Sätt Och Gror Dem Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Tallfrön (17 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd Från Frön I En Kon Hemma? Hur Man Planterar Frön På Rätt Sätt Och Gror Dem Hemma?

Video: Tallfrön (17 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd Från Frön I En Kon Hemma? Hur Man Planterar Frön På Rätt Sätt Och Gror Dem Hemma?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Tallfrön (17 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd Från Frön I En Kon Hemma? Hur Man Planterar Frön På Rätt Sätt Och Gror Dem Hemma?
Tallfrön (17 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd Från Frön I En Kon Hemma? Hur Man Planterar Frön På Rätt Sätt Och Gror Dem Hemma?
Anonim

Att odla tall från frön är det enklaste sättet att få många plantor. Frömetoden för reproduktion används ofta för att bilda en häck eller utforma ett lokalt område, det vill säga i de fall det är nödvändigt att få ett stort antal plantor av samma höjd och ålder. Denna teknik kräver dock betydande tid och tålamod, och eventuella brott mot reglerna för odling av frön kan leda till att unga växter dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner vid fröberedning

De flesta barrträd, inklusive tall, anses vara ganska opretentiösa arter, men att odla dem från frön slutar inte alltid med framgång. För att groning, transplantation och vidareutveckling av ett ungt träd ska passera utan komplikationer är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt urvalet och beredningen av frön . Man bör komma ihåg att endast de arter som växer i den naturliga miljön i en given klimatzon och inte behöver ytterligare agrotekniska åtgärder bör odlas. Det är nödvändigt att ta hänsyn till måtten på det framtida trädet, i överensstämmelse med områdets yta och layout.

Men när man beslutar om frömetoden för reproduktion måste man komma ihåg att unga växter bara kommer att ärva allmänna artskarakteristika och inte kommer att behålla moderplantans individuella egenskaper.

Bild
Bild

Därför är frömetoden för reproduktion inte lämplig för att återskapa de generiska morfologiska särdragen hos en viss ras. I sådana fall rekommenderas att man tar en planta från plantskolan och odlar ett sorter av det.

När typen av tall har valts kan du börja samla och förbereda frön . Insamling av frömaterial, med hänsyn till mognadstiden, utförs vanligtvis på hösten, innan den första snön dyker upp. För att göra detta, samla 2-åriga oöppnade kottar och överför dem till ett varmt, torrt rum. Om det inte var möjligt att samla kottarna kan du köpa färdiga frön i vilken specialaffär som helst. Efter 2-3 dagar börjar kottarna att spricka långsamt, och efter ett tag börjar korn med vågar som liknar vingar falla ur dem.

Bild
Bild

Om fröna inte rinner ut på länge kan du försöka hjälpa knopparna att öppna så snart som möjligt. För att göra detta kan du öka lufttemperaturen i rummet eller lägga en tjock trasa på värmeradiatorerna och lägga stötar på den. Man bör komma ihåg att temperaturen inte bör vara högre än 45 °, annars torkar fröna ut och blir olämpliga för groning.

Efter att alla kottarnas skal har öppnats skakas fröna försiktigt ut på ett vitt pappersark och hälls i en grund behållare . Sedan hälls de med vatten och de uppkomna proverna samlas upp med en sked: de är inte lämpliga för reproduktion och måste tas bort. Frön som har sjunkit till botten avlägsnas från vattnet, torkas och lagras (eller förbereds för plantering).

Bild
Bild

Den förplanterade beredningen av frön innebär deras härdning: skiktning, som enligt många experter har en positiv effekt på groning. För att göra detta blötläggs fröet i 2-3 dagar i kallt vatten, varefter det avlägsnas, blandas med ren flodsand och lagras hela vintern vid en temperatur av 0 till 5 °.

Vissa trädgårdsmästare anser emellertid stratifieringsförfarandet onödigt och hävdar att det är det bästa alternativet att gro frön strax före plantering.

Bild
Bild

För att göra detta, i början av våren, läggs fröet kort i en svag lösning av kaliumpermanganat eller en tillväxtstimulator. Detta förhindrar utvecklingen av infektionssjukdomar och förbättrar groning. Om det varken finns det ena eller det andra kan du helt enkelt suga fröna i varmt vatten och lämna i 3 dagar . Sedan ska de fördelas jämnt mellan gasvävskikt, fuktas väl och placeras på en varm plats för groning. Det viktigaste i denna fråga är att förhindra att gasvätskan torkar ut och spraya den regelbundet från en sprayflaska. Det är nödvändigt att fortsätta återfukta tills fröna gror, vilket vanligtvis inträffar efter en vecka.

Bild
Bild

Landningsregler

Plantering av tallfrön utförs i en behållare med jord när det gror hemma eller direkt i öppen mark. Valet av planteringsmetod beror på klimatförhållandena och hur snabbt du behöver för att få unga skott. Oavsett vilken såningsmetod som väljs måste ett antal villkor följas strikt för korrekt utsädesväxt. Dessa inkluderar:

  • bibehålla optimal jordfuktighet;
  • dräneringsbildning;
  • en tillräcklig mängd ultraviolett strålning;
  • temperatur från 22 till 40 °;
  • balanserad sammansättning av jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jord för barrträd köps i vilken blomsterbutik som helst eller förbereds självständigt . För att göra detta blandas torv, sand och torv och torra nålar och finhackad tallbark läggs till dem, vilket är nödvändigt för att ge jorden en lös struktur. Expanderad lera eller skiffer i små bitar används som dränering, medan dräneringsskiktets tjocklek bör vara minst 2-3 cm.

Bild
Bild

Öppen mark innan du planterar frön måste också förberedas. För att göra detta görs ett spår 25 cm brett och 30 cm djupt i marken och en tidigare beredd jordblandning hälls där.

Fröna bör sås till 2,5–3 cm djup med ett intervall på 15 cm . Ovanifrån mults eller sprinklas planteringen med ett tunt lager sand och väntar på att plantor uppstår. Under spiring är det nödvändigt att noggrant övervaka jordens fuktinnehåll och förhindra att det torkar ut. För att göra detta fuktas planteringen med en spruta varje dag i 2 veckor och husdjur är inte tillåtna på den. De första skotten visas 15–21 dagar efter sådd.

Bild
Bild

Groddarna som dyker upp är täckta med en genomskinlig film som skyddar växterna från fågelangrepp, och de tas bort först efter att skotten har tappat resterna av fröna. Vid en sådan plantering kan unga tallar bli upp till 3 år gamla, varefter de planteras på ett avstånd av 90-100 cm från varandra. Trädet kan transplanteras till en permanent plats tidigast efter 5 år . Både under den första och andra transplantationen måste barrträd och jord från en tallskog läggas till marken. Ett sådant underlag innehåller mykorrhiza, vilket bidrar till att tallarna överlever bra på en ny plats.

Bild
Bild

För att gro frön i en behållare bör behållare väljas av medelstorlek, minst 15 cm djup, och varje frö behöver sin egen behållare. Detta beror på det svaga rotsystemet av pinjespiror, som skadas allvarligt vid dykning. För att undvika stora förluster under plantering är det bättre att omedelbart förbereda en individuell kruka för varje grodd. Innan sådd desinficeras behållarna nödvändigtvis med en lösning av kaliumpermanganat . Sand med expanderad lera kalcineras i en ugn vid en temperatur av 220 ° i 20 minuter, och den bördiga jorden spills med kokande vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Den bästa tiden att plantera frön är i början av mars. Det är under denna period som frön som har genomgått en 3-månaders skiktning är mest redo att gro.

De första skotten när de gror frön hemma dyker vanligtvis upp på den 25: e dagen, men i vissa sorter måste de vänta upp till 2 månader. Frön som inte har stratifierats och fått gro i våt gasväv avlägsnas försiktigt från vävnaden och begravas något, var försiktig så att den inte skada den bräckliga roten. Därefter fuktas planteringen med en sprayflaska och behållarna placeras på en solig plats.

I framtiden utförs vattning dagligen, vilket förhindrar att substratet torkar ut och använder en spruta eller en kastrull med vatten för detta . Om fröna planterades i för stora behållare, innehållande 500 g jord med en hastighet av 250, görs små hål i behållarnas sidoväggar. De är nödvändiga för att normalisera luftutbyte inuti krukan och förånga överflödig fukt.

Bild
Bild

Groddarna matas fram till mitten av sommaren med hjälp av mineralkompositioner för detta.

Hur och när ska man plantera utomhus?

Unga tallar som odlas hemma i krukor kan transplanteras utomhus vid 2-3 års ålder. Vid den här tiden har växternas rotsystem blivit starkare och tolererar transplantation ganska lugnt, och de når själva en höjd av 25–30 cm, har en förkalkad stam och flera starka grenar.

  • Unga tallar bör planteras på en solig plats skyddad från sidovindar på ett avstånd av 1,5 m från varandra. Om denna regel försummas och träd planteras på ett närmare avstånd, kommer de att skugga varandra. I det här fallet börjar tallarna som växer i mitten av planteringen sträcka sig och förlorar sin fluffighet.
  • Ett dräneringsskikt hälls i de grävda hålen, gödningsmedel appliceras och en näringsrik jordblandning läggs. Transplantationen bör utföras med omlastningsmetoden, utan att rotsystemet utsätts och flyttas till en ny plats tillsammans med jordklumpen. Detta gör att du kan bevara peri-root-mikrofloran som skyddar växten från skadedjur och olika typer av sjukdomar. Gropar måste grävas så djupt att tallens rötter är i ett rakt tillstånd.
  • När du fyller jorden är det nödvändigt att tampa den något, var försiktig så att du inte skadar rotsystemet. Det rekommenderas att binda varje planta till ett stöd som inte tillåter sidvinden att bryta eller böja det unga trädet och låta det bilda en jämn, vacker stam.
  • Det är bättre att välja lugnt och inte för varmt väder för att transplantera tallar i öppen mark och ordna träden så att de är lite skuggade från västsidan.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Unga tallar första gången de behöver vård.

  • De måste periodiskt frigöras från ogräs, vattnas regelbundet och ibland matas.
  • Vattning bör endast utföras om jorden som tas från stammen inte bildar en klump och smulas. Till hösten ökar fukten något, vilket gör att tallarna kan fylla på med tillräcklig mängd fukt för vintern. På vintern utförs bevattning i mycket sällsynta fall: med en långvarig frånvaro av regn eller snö i ett varmt klimat.
  • Som toppdressing rekommenderas att använda organiska komplex varje månad och att introducera en rottillväxtstimulator 2 gånger per år, vilket bidrar till att små sugrötter uppträder.
  • För vintern strös stammarna med träspån och bildar ett lager på minst 2-3 cm. På våren frigörs stammen från sågspån, sätter i sina nålar och skogsmass från en tallskog.
  • För att skydda unga tallar från glupska djur rekommenderas att staketet planteras med en palissad eller nät.

Vård utförs de första 2-3 åren efter att tallar har transplanterats i öppen mark. Under denna tid lyckas trädet växa ett kraftfullt och långt rotsystem och behöver inte längre mänsklig hjälp.

Rekommenderad: