Plantera Och Ta Hand Om En Värd På Det öppna Fältet I Ural: När är Det Bättre Att Plantera? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om En Värd På Det öppna Fältet I Ural: När är Det Bättre Att Plantera? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?

Video: Plantera Och Ta Hand Om En Värd På Det öppna Fältet I Ural: När är Det Bättre Att Plantera? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?
Video: PLANTERA TRÄD - tips och råd 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om En Värd På Det öppna Fältet I Ural: När är Det Bättre Att Plantera? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?
Plantera Och Ta Hand Om En Värd På Det öppna Fältet I Ural: När är Det Bättre Att Plantera? Hur Ska Man Ta Hand Om Det Ordentligt?
Anonim

För plantering i Ural är värdar lämpliga som har den högsta graden av frostbeständighet, som inte är rädda för svåra vintrar med låga temperaturer. Men om du väljer de mest lämpliga sorterna bör du studera invecklingarna med att plantera och odla en prydnadsväxt i klimatförhållandena i denna region.

Hitta platsen

Valet av en plats för plantering av buskar i Ural är förknippad med egenskaperna hos varje art. För denna klimatzon är frostbeständiga sorter som American Halo, Canadian Blue, Guacamole, Gold Standard mest lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa hosta -arter kräver ett överflöd av ljus, medan andra föredrar skugga. Därför bör du följa följande regler för varje grupp av växter ..

  • Tunnbladiga värdar gillar inte överflödig belysning, och det är bättre att plantera dem i halvskugga.
  • Grödor med täta och hårda löv, vars yta liknar hud, kräver en begränsad mängd ultraviolett strålning per dag. Därför är en plats lämplig för dem, som inte är upplyst länge av solens strålar.
  • På trädgårdens norra sida planteras skuggälskande sorter. Ytterligare skuggning med andra täta och höga buskar och träd kommer inte att skada. Dessa är främst sorter med grönt och blåvitt bladverk.
  • Variegated värdar behöver solljus i en uppmätt mängd, det är lämpligt att plantera dem på platser upplysta av dagsljus på morgonen och kvällen, det vill säga den säkraste tiden för en växt.

Således kan du uppnå en hög grad av dekorativitet genom att placera värden korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av jord för värdar

En viktig parameter för att odla en trädgårdsodling är markens sammansättning. Man bör komma ihåg att växten älskar:

  • lösa och dränerade jordar - helst är detta en lerig jord rik på humus och organiskt material;
  • fuktig jord med en rik, användbar mikroflora;
  • med en surhetsgrad i intervallet 6-7, 5 pH.

Sumpig mark anses vara en ogynnsam miljö för värdar, därför är plantering i lågland oönskad. Jord med en övervägande mängd sand eller tunga lerjordar som är dåligt genomträngliga för luft och fukt är inte lämpliga för kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du veta om planteringsmaterial?

En fullvärdig prydnadsväxt kan bara växa från en frisk och högkvalitativ planta. Det kan köpas från pålitliga tillverkare på specialiserade trädgårdsorganisationer. När du köper material för plantering måste du noggrant undersöka växten.

Experter rekommenderar att man köper plantor utan blad, med en vilande bladknopp, eftersom en sådan växt kommer att slå rot tidigare. Naturligtvis ser plantor i krukor med vackra löv mer attraktiva ut, men sådana buskar kan anpassa sig till nya förhållanden under lång tid. Hostas rotsystem måste vara rent - inga skador, ruttna eller torra delar.

Buskstockar av hög kvalitet kan förvaras i ett svalt, mörkt rum ., och till och med i snön, om du placerar plantan på jorden och noggrant klädde den med sågspån, torv eller flodsand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsdatum

Urals klimat är tempererat kontinentalt med en övergång till kontinental, därför kännetecknas regionen av ojämn nederbörd, svala somrar, högt snötäcke, särskilt i bergsområden. Under sådana förhållanden rekommenderas trädgårdsmästare att plantera på våren, men med redan uppvärmd jord, när frosten har gått. Specifika datum beror bara på vårens särart.

Det tar cirka 30 dagar för en kultur att slå rot, och under denna tid är det viktigt att hålla jorden fuktig . Det är klart att om temperaturen sjunker till minusvärden på natten är det för tidigt att plantera växten.

Om vädret är varmt i slutet av sommaren är det tillåtet att plantera en buske på hösten, men senast i september, annars hinner plantan inte att bilda ett rotsystem före det kalla vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du planterar växter med ett öppet rotsystem bör de inspekteras. Platser där röta hittas rengörs och behandlas med lysande gröna. Torra skott placeras i varmt, sedimenterat vatten i 2 timmar.

Planteringsprocessen består av följande steg

  • Hålet förbereds i förväg. Med tanke på att hosta -rhizomen växer i ytskiktet bör gropen vara tillräckligt rymlig.
  • Den grävda jorden blandas med kompost, humus, torv och lövmark, och lite sand läggs till den för att göra den lös. Med en stark surhet i kompositionen kan jorden spädas med släckt kalk. Det viktigaste är att inte överdriva det, eftersom hosta växer bra med låg surhet.
  • Vid landning i tung jord placeras dränering i form av små stenar och sand längst ner i hålet.
  • Därefter fylls gropen 2/3 med det förberedda substratet och vattnas generöst.
  • Efter att ha plantat plantan i mitten bör dess rötter vara jämnt spridda, inte fördjupa busken djupt och alla hålrum runt den ska fyllas upp.
  • Efter att ha komprimerat jorden vattnas närstammszonen, och senare, när jorden sjunker, hälls mer jord så att ytan är jämn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching i slutet av plantering är nödvändigt för att behålla fukt i marken, men bark, torv och ruttna spån kommer också att skydda grödan från skadedjur och ge näring åt sina rötter.

Faktum är att plantering av värdar på det öppna fältet i Ural inte skiljer sig mycket från detta förfarande på andra områden, men det måste utföras exakt enligt instruktionerna och under gynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Rätt vård

Vård av en växt består av ett antal agrotekniska procedurer som är bekanta för varje trädgårdsmästare

  • Att vattna växten efter plantering beror på jordens sammansättning. Detta gäller även vuxna buskar. En medelstor buske tar minst 10 liter vatten. Bevattning utförs så snart jordens översta lager torkar. Endast rötterna vattnas och undviker stänk på värdens antenndel.
  • Periodisk lossning krävs för att luft ska nå rötterna. Proceduren utförs noggrant och försöker att inte vidröra närliggande rotprocesser. Många trädgårdsmästare föredrar mulching, vilket eliminerar behovet av konstant lossning. För detta används krossat trä, torvblandning, barrträd, lagt under busken med ett lager av 2 cm.
  • Regelbunden ogräs förebygger växtsjukdomar och insektsangrepp. Tillsammans med detta, i slutet av blomningen, är det viktigt att ta bort torkade stjälkar och vissna blommor.
  • Utfodring utförs tre gånger per säsong - under knopparnas svullnad, knoppbildning och i slutet av blomningen. För detta används både organiskt material och mineralgödselmedel, såsom ammoniumnitrat, kaliumsulfat och "Superfosfat". Mineraltillsatser tillsätts i jorden efter nederbörd eller bevattning. Sista gången hostan befruktas är i augusti, och på hösten hälls endast organisk mulch under busken.
  • Sanitär beskärning, som består av att klippa av stammar och skadade grenar, utförs under hösten. Hosta lämnar för vintern. Även om man tror att det är nödvändigt att täcka växten med fallna löv, är det känt att i det senare kan reproduktion av patogener inträffa, vilket i framtiden kommer att orsaka en sjukdom i kulturen.
  • Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att täcka buskarna med barrgranar, och med vårens början för att genomföra förebyggande behandling av jorden från skadedjur och svampar med insekticider och fungicider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan prydnadsbuske, som hosta, rotar sig väl i alla regioner, och när du känner till reglerna för att ta hand om den kan du odla denna underbara växt i kalla klimat.

Rekommenderad: