Bonsai Från Ek (18 Bilder): Hur Man Odlar Bonsai Från En Ekollon? Nybörjarregler

Innehållsförteckning:

Video: Bonsai Från Ek (18 Bilder): Hur Man Odlar Bonsai Från En Ekollon? Nybörjarregler

Video: Bonsai Från Ek (18 Bilder): Hur Man Odlar Bonsai Från En Ekollon? Nybörjarregler
Video: Oak Pre Bonsai work- Bonsai From Scratch 2024, Maj
Bonsai Från Ek (18 Bilder): Hur Man Odlar Bonsai Från En Ekollon? Nybörjarregler
Bonsai Från Ek (18 Bilder): Hur Man Odlar Bonsai Från En Ekollon? Nybörjarregler
Anonim

Översatt betyder ordet "bonsai" att "växa i en bricka". Detta är ett sätt att odla miniatyrkopior av träd inomhus. Ek har använts för detta ändamål under lång tid och ganska effektivt. I naturen har växten en frodig krona och stor tillväxt, vilket orsakar vissa svårigheter vid bildandet av bonsai från ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Det är inte lätt att skapa en bonsai från detta träd: barkens hårda och hårda konsistens, stora blad orsakar svårigheter i processen. Men om du följer reglerna, anstränger dig och har tålamod är det möjligt. För att skapa och ta hand om ekbonsai behöver du:

  • fil;
  • sax;
  • sekatör;
  • böjda trådskärare;
  • kapacitet;
  • plastgrill.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom ytterligare komponenter krävs:

  • mossa för att reglera markfuktigheten;
  • stenar som fungerar som dekoration;
  • koppartråd för att forma stammen och grenarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa färdiga bonsai-kit från trädgårdsbutiker.

Hur planterar man rätt?

Innan du börjar arbeta, bör du bestämma valet av stil för odling, eftersom det finns flera av dem:

  • vertikal - med en jämn stam, förtjockad vid rötterna;
  • lutande - växten växer i en stark sluttning till marken;
  • multi -fat - när flera fler små stammar växer från huvudstammen;
  • kaskad - toppen av växten böjer sig under marknivån.

De tre första alternativen är lämpliga för att skapa ekbonsai. Du måste också veta att ett sådant träd växer över 70 cm i höjd.

Du kan odla en lågväxande ek med dina egna händer:

  • från en ekollon;
  • från en planta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigt på våren, i en park eller skog nära ett moget ek, är det nödvändigt att välja några friska, starka ekollon utan skada, eftersom de flesta av dem kanske inte slår rot. Frukterna ska blötläggas i vatten: de som flyter ska kastas - de är tomma inuti. Torka resten på en välventilerad plats, men inte i solen. Efter torkning bör ekollon stratifieras, det vill säga skapa förutsättningar för dem som liknar de naturliga: ge lämplig fuktighet och temperatur.

Detta kan göras på två sätt . Lägg dem i en plastpåse med mossa, sågspån eller vermikulit inuti, som håller kvar fukt. Lägg sedan påsen på en sval plats: i källaren eller på nedre hyllan i kylskåpet. Det måste öppnas då och då för att frisk luft ska strömma in, och vatten måste tillsättas regelbundet för att bibehålla luftfuktigheten. Det är viktigt att undvika överflödig fukt, annars kommer ekollon att ruttna.

Efter att rötterna dyker upp planteras ekollon i små behållare, alltid med hål för dränering av överflödig fukt. Efter cirka 2-3 veckor visas de första bladen på skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är att plantera ekfrukter omedelbart i små koppar fyllda med torv, och du måste lägga 2-3 saker i ett glas. Sedan måste de placeras under samma förhållanden som i den tidigare metoden. Om två månader kommer rötterna att dyka upp.

Du kan transplantera en växt till en permanent plats med följande indikatorer:

  • väl utvecklad central rot;
  • det finns vita rötter;
  • groddens höjd är mer än 15 cm.

Den mest optimala lösningen är att plantera en färdig liten planta med friska löv och en höjd av cirka 15 cm. Den måste grävas noggrant utan att skada rotsystemet. Därefter ska jorden från rötterna skakas av och sköljas med kallt vatten. Skär av huvudroten snett med en vass kniv och lämna bara 5-7 cm.

Du måste plantera en växt i ditt hemland, så den samlas nära eken, från vilken ekollon eller groddar togs . Substratet tas med fallna löv och kvistar, det är bäst lämpad för bonsai. Tapptanken ska vara rymlig men inte djup. Ett galler placeras i skålen längst ner, dränering hälls, sedan blandas sand med fint grus i ett lager av 1 cm och tillsätts sedan jord. På så sätt planteras både en färdig planta och en ekollon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken läggs i form av en bild så att fukt inte ackumuleras vid rötterna.

Om ungefär en och en halv månad eller två kommer det att märkas om växten har rotat sig. Med ett positivt resultat kan du börja forma ditt utseende. För att ge stammen en graciös krökt form måste du linda tråden runt trädet med en varv och fixa den på skålens utsida. Det dras något för att ge växten en böj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

  • Efter tillväxten av unga skott kan du fortsätta att skapa en krona. Överdrivna grenar avlägsnas med en vass kniv eller beskärare, och de återstående böjs med en tråd, under vilken rester av tyg är underlagda.
  • För att ge stammen en spektakulär knytning skärs barken selektivt av med ett blad. Grenarna skärs också av och lämnar skott som växer horisontellt så att kronan växer i bredd.
  • Systematisk beskärning bromsar ekens tillväxt. För detta ändamål används även tvärsnitt på olika ställen i stammen för att saften ska rinna ut. Alla sektioner måste behandlas med trädgårdslack så att det inte förfaller.
  • Bladen som dyker upp ska skäras på mitten så att det inte uppstår dissonans med ett litet träd. Dessutom hämmar denna åtgärd också ekens tillväxt. Med tiden kommer bladen att bli mindre och så småningom försvinner inkonsekvensen.
  • På hösten förlorar också hämmade växter sitt lövverk, som sina motsvarigheter i den naturliga miljön. Anläggningen kan placeras på balkongen och tråden tas bort. På vintern känns ekbonsai bra på en kall plats, då vattnet stoppas.
  • Under växtsäsongen behöver trädet bra belysning, och fukt utförs när jorden torkar ut. För att undvika uttorkning är ekens rötter täckta med mossa, som behåller fukt.
  • Liksom alla andra växter behöver den gödningsmedel, men till skillnad från resten, inte för tillväxt, utan för att stärka och förtjocka stammen. Därför är det lämpligt att använda ekologisk eller specialmatning.
  • Temperatur och luftfuktighet spelar egentligen ingen roll, men frisk luft är avgörande. I ett rum med dålig ventilation kan ek drabbas av svampsjukdomar.
  • Trädet transplanteras ungefär en gång vartannat år, medan de odlade rötterna skärs av och obetydliga rötter upp till 10-15 cm långa kvar. Denna procedur bromsar växtens tillväxt avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla bonsai från ek är en svår och tidskrävande process. Men resultatet är värt all ansträngning och tid. En sådan växt kommer säkert att bli en dekoration av vilken inredning som helst.

Rekommenderad: