Hur Odlar Jag En Ek Från En Ekollon? Hur Man Planterar Och Gror Hemma? Hur Länge Växer En Ek? Rätt Landningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Jag En Ek Från En Ekollon? Hur Man Planterar Och Gror Hemma? Hur Länge Växer En Ek? Rätt Landningsteknik

Video: Hur Odlar Jag En Ek Från En Ekollon? Hur Man Planterar Och Gror Hemma? Hur Länge Växer En Ek? Rätt Landningsteknik
Video: Driv upp träd från ekollon , kastanj , hasselnöt ! Odla ekollon i vas - Odla eget miniatyrträd i vas 2024, Maj
Hur Odlar Jag En Ek Från En Ekollon? Hur Man Planterar Och Gror Hemma? Hur Länge Växer En Ek? Rätt Landningsteknik
Hur Odlar Jag En Ek Från En Ekollon? Hur Man Planterar Och Gror Hemma? Hur Länge Växer En Ek? Rätt Landningsteknik
Anonim

Bara genom att gå genom skogsparker, naturreservat eller historiska platser, stöter du ofta på ett så känt träd från barndomen, som ett ek. Dess storlek (kan nå cirka 30 m i höjd) och livslängd (vissa arter växer i cirka 800 år) är slående. Vissa ekar planterades av människan avsiktligt, medan andra grodde oberoende av en ekollon. Det skulle finnas många fler eklundar om ekornen på alla ekar kunde gro. Dessutom kan vildsvin, som livnär sig på fallna ekollon, också förhindra detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga ekollonsorter

Det är möjligt att odla en ek hemma, men det är inte helt lätt att göra detta: det är nödvändigt att ta hänsyn till vissa särdrag.

Alla trädsorter är inte lämpliga för reproduktion genom ekollon. Frukt för groning bör inte samlas på marken, eftersom de troligtvis är ihåliga där eller skadade av skadedjur . För rotning tas stora ekollon från starka stora grenar, vars skal har en ljusbrun, ibland till och med grönaktig nyans. Du kan välja de frukter som nämns ovan tidigt på hösten, innan alla ekollon har fallit av.

Bild
Bild

Oftast är ekollon på den pedunculära eken, som är utbredd i Ryssland, rotade . Detta är en opretentiös växt, som når en höjd av 50 m, som kan självsådd föröka sig och bilda eklundar. Uppfödare har uppfödt många dekorativa sorter av just denna ek ("Compact", "Variegata" och andra).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du ofta på vårt lands territorium hitta en så opretentiös typ av ek, som sten ek. Det är ett vintergröna träd från Medelhavet från vilket flera dekorativa former också har härletts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på klimatförhållandena i regionen är vissa sorter lämpliga för groning av ekollon.

En nordamerikansk ek som heter vit, vars blad kan ändra färg från ljusröd till ljusgrön . När du planerar plantering av denna sort är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att det inte är en frostbeständig sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk ek anses också utsatt för frost , under gynnsamma förhållanden växer den snabbt och bildar en krona av stora och spetsiga blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan rota ekollon av den frosthärdiga pilen ek, som kännetecknas av lansettformade blad som når 12 cm i längd.

En ekollon av en frostbeständig röd sort, känd för sitt lövverk i olika färger (kan vara röd eller gul), är lätt rotad

Om vi pratar om exklusiva sorter, bör du vara uppmärksam på ekar från sten och kastanj. Det här är sorterna som finns med i den röda boken.

Bild
Bild

Ekornas ekollon i vilda skogar får inte gro vildsvin, som lockas av den imponerande storleken på ekollon (i längd från 1,5 till 2,5 cm). Det är en hög växt som når 30 m i höjd. Den frodiga kronan av denna sort beror på bladens storlek: längden är 8-12 cm och bredden varierar från 3,5 till 7 cm . Med tiden minskar inte rockens skönhet: även efter 5 århundraden kommer den fortfarande att vara frodig.

Kastanjek är listad i Röda boken, eftersom det till viss del är en nyckfull växt som bara gror på fuktig jord. Dess stora blad liknar kastanj, därav namnet.

Bild
Bild

Valet av sort beror till stor del på klimatet där trädet kommer att växa. Så att arbetet inte är förgäves, rekommenderas att närma sig denna nyans medvetet.

Om valet är gjort, är det tillsammans med ekens stora frukter nödvändigt att ta bladen från detta träd och marken.

Fröprov

Så snart materialet väljs korrekt är det också nödvändigt att det klarar det så kallade testet, vilket avgör om en grodd kommer att gro i magen.

För detta du måste samla vatten i en hink och placera de valda ekollon där i tre minuter . Frukter som har dykt upp, enligt experter, kommer inte att kunna gro, de kan kastas säkert. Ekollon i botten är lämpliga för plantering.

Bild
Bild

Det är ingen slump att testet också kallas "vattentestet", så en 10-liters hink fylls helt, vilket skapar det nödvändiga trycket för testning. Det rekommenderas inte att använda en burk, handfat etc. i stället för en hink, liksom en ofullständig hink med vatten, eftersom effekten inte blir densamma.

Efter att planteringsmaterialet klarat testet måste det fortfarande förberedas på ett visst sätt.

Bild
Bild

Träning

Förberedelsestekniken är enkel, proceduren kan utföras enkelt och snabbt hemma. På uppfödares språk kallas det stratifiering. Dess essens är att förbereda ekollon för odling genom att skapa för det villkoren för vinterjord, där själva trädet var beläget.

Korrekt skiktning bör utföras i en viss sekvens:

  • hitta en behållare med lock där det finns hål för luftcirkulation;
  • lägg dit jorden och lövverket som kom från lunden tillsammans med ekollon;
  • vi lägger en ekollon i en behållare med jord;
  • stäng locket ordentligt, lägg behållaren på en sval plats med en konstant temperatur på + 2 … 3 grader Celsius (det kan vara ett kylskåp eller en källare).
Bild
Bild

Innan en ekollon gros bör den vara på en sval plats i cirka 120 dagar (till våren), där ett frö så småningom kommer att dyka upp.

Efter en sådan beredning gror ekollon bättre, och plantan som erhålls därav kommer att växa snabbare . Och dessutom kommer själva trädet ur vårdens synvinkel att bli lättare att växa.

Bild
Bild

Groning

Med vårens början placeras det resulterande fröet för ytterligare groning på en plats där det kommer att finnas konstant fukt (till exempel en bunden påse med våt gasväv placerad i den).

Utseendet på rötter beror på trädets sort och typ . Indikatorn kan variera från 30 eller fler dagar. Unga rötter är ganska känsliga och bör hanteras med största försiktighet.

Beroende på väderförhållandena och trädtypen kan du försöka hitta ekollonfrön direkt under eket med spirade rötter tidigt på våren efter att snön har smält. Eftersom dessa ekollon redan har passerat vinterens "behandling" kan de omedelbart placeras i en fuktig miljö (påse).

Bild
Bild

Markval

För att plantan ska gro måste jorden vara så bördig som möjligt. Det är önskvärt att detta är landet där själva trädet växer. Alternativt kan du använda anslutningen av bladjord med rippare (sphagnum, vermikulit).

Sådan jord fylls med en liten behållare med hål gjorda (plastkoppar), på vilka botten dräneras, till exempel från stenar. Groda frön läggs i marken till ett djup av 3-5 cm.

Den sista handen är att skapa en växthuseffekt. För att göra detta kan du täcka kopparna med matfolie.

Bild
Bild

Transplantera ett träd

Det faktum att plantan är redo för transplantation indikeras av att rötterna aktivt dyker upp från krukan (små hål bör göras i botten). I rotsystemet på en ek finns en huvudrot (den får inte få en krökt form), men det finns också sekundära rötter . Det är inte svårt att känna igen dem, eftersom huvudroten löper i mitten och är tjockare än resten. Det är önskvärt att potten är transparent, så det blir lättare att övervaka rotsystemet. I regel sticker sekundära rötter ut från krukans botten, som måste skäras av tills huvudroten börjar deformeras något. Om detta händer är plantorna redo för ytterligare transplantation . Vissa hantverkare försöker multiplicera antalet plantor med skurna rötter, men det här är inte ett enkelt och tidskrävande jobb som kräver viss kunskap.

Bild
Bild

Fröplans beredskap

Som nämnts ovan manifesteras plantans beredskap främst i ekens rotsystem. Och detta är ingen slump, eftersom trädets tillstånd som helhet och kronans utseende beror på rotens tillstånd.

Dessutom finns det flera fler indikatorer på plantans beredskap för transplantation:

  • ung tillväxt har nått en höjd av 15 cm eller mer;
  • löv börjar dyka upp på plantan.

Bildningen av den centrala roten bevisas av dess färg - rik vit utan några nyanser och fläckar. Förekomsten av fläckar indikerar en växtsjukdom. Oftast är det mjöldagg, som behandlas med kopparsulfat.

Bild
Bild

Val av sittplats

Ek tillhör anspråkslösa träd som kan växa i nästan alla områden. Men en särskilt gynnsam miljö för detta träd är torr jord eller jord med medelhög fuktighet. För snabb bildning av rotsystemet måste jorden vara näringsrik, med minst en genomsnittlig tillförsel av humus (från 3 till 4%) . Tillräckligt ljus är bra för ek, precis som alla andra växter. Villkoren som presenteras ovan gör att även de svagaste plantorna snabbt kan bli starkare och, efter att ha fått styrka, sprida en frodig krona.

Bild
Bild

Efter att ha bestämt mig för att plantera en ekplanta på platsen, förutom ovanstående krav på plantering, är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att det inte borde finnas andra träd i närheten. Detta krav beror på det snabbt utvecklande och kraftfulla rotsystemet av ek, som kräver mycket ledigt utrymme. Faktum är betydande, eftersom kronans utseende beror på rotsystemet.

Planteringsprocess

Våren anses vara den mest gynnsamma tiden att plantera skott, eftersom det tillåter rotsystemet att växa sig starkare när värmen börjar. Om en planta som växer från frön är mer än 2 år gammal, är det nödvändigt att korta roten till 15 cm i mitten av ekollan innan du planterar den i öppen mark. För att förhindra rotskador måste hålet vara dimensionerat så att det matchar rotsystemets bredd.

Innan du planterar en planta i ett hål på marken med överdriven fukt, är det lämpligt att lägga ett dräneringssystem för att förhindra rotröta.

Bild
Bild

Vård

Ek är ett ganska härdig träd, så bara en planta som inte har hunnit bli starkare behöver minimal vård. I det här fallet är det värt att följa några rekommendationer.

  • Regelbunden men sällan vattning för att hålla jorden något fuktig. Ungefär en månad före höstens lövfall bör vattningen stoppas så att rotsystemet kan torka ut innan frosten börjar.
  • Det är nödvändigt att regelbundet ta bort ogräs som visas på hålet eller bredvid det, eftersom de påverkar roten negativt (förhindra aktiv bildning, dra fukt från marken).
  • Minst 1-2 gånger under vår-sommarsäsongen är det nödvändigt att genomföra en omfattande befruktning av jorden. Varje komplex som är lämpligt för en given växt kan användas som gödningsmedel.
  • Närmare vintern är det nödvändigt att lägga mulch på hålet runt eken. För att göra detta kan du använda örtskorpa, sågspån eller fallna löv.
  • Efter 3-4 år kommer vården som nämns ovan inte att krävas. Ogräning kommer bara att vara estetiskt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om skadedjur eller sjukdomar, är trädet sårbart för effekterna av mjöldagg, röta (särskilt i avsaknad av dränering på våta jordar). En vuxen växt genomgår oftast utseende av gallmugg på bladen - små gula bollar, liknande kottar . Anledningen till deras bildning anses vara getinglarver som ligger på ett blad. För att förhindra deras utseende måste du behandla växten med medel (olika spraylösningar) mot getingar.

Rekommenderad: