Carmona Bonsai: Ta Hand Om Din Tea Tree Bonsai Hemma. Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Blommande Carmona Faller? Hur Väljer Man Belysning?

Innehållsförteckning:

Carmona Bonsai: Ta Hand Om Din Tea Tree Bonsai Hemma. Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Blommande Carmona Faller? Hur Väljer Man Belysning?
Carmona Bonsai: Ta Hand Om Din Tea Tree Bonsai Hemma. Vad Ska Jag Göra Om Bladen Av Blommande Carmona Faller? Hur Väljer Man Belysning?
Anonim

Carmona är en mycket vacker prydnadsväxt och är idealisk för odling av bonsai. Trädet är ganska opretentiöst och väl lämpat för människor som inte har erfarenhet av att odla enstaka kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bonsai är en populär japansk teknik som innebär att man gör miniatyrkopior av olika träd med krukväxter. Formade på detta sätt ger de en asiatisk smak till rummet och förvandlar interiören. Dessutom, bonsai skapar ett sinnesfrid för de närvarande och ett speciellt psykologiskt mikroklimat . Närvaron av en sådan växt i rummet främjar avslappning och ger optimala förutsättningar för kontemplation och meditation.

Enligt österländsk filosofi personifierar bonsai livssymbolen och hjälper till att upprätthålla tron på trädens levande väsen och placerar dem som universums grund.

Bild
Bild

Bonsai -tekniken är mycket populär över hela världen och är idealisk för att skapa ett naturligt hörn i urbana lägenheter. Många växtarter används som föremål för kompositionen, men carmona anses vara den lämpligaste av dem. Detta beror främst på växtens morfologiska egenskaper, nämligen: en kraftfull stam och snabbt växande dekorativt lövverk. Förutom trädet får snabbt önskad form och förlåter misstag i vården för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arten

Carmona, eller tea tree, är en vintergrön buske som tillhör familjen borage. Anläggningen fick sitt officiella namn för att hedra den tyska forskaren Georg Eret, som upptäckte och beskrev det. Artens ursprungsland är sydöst om Asien, där trädet i sin naturliga miljö når en höjd av flera meter. Under inomhusförhållanden växer växten knappt upp till 50 cm.

Carmona har en tjock, barkad stam som spricker i mogna växter och får dem att se ut som stora träd. Glansiga blad på små bladblad är ovala i form och når 2 cm i längd. På bladens övre del finns tunna villi, och på grund av sin form och mörkgröna färg, som påminner om buxbom, fick växten ett andra namn - boxwood eretia.

Trädet blommar två gånger om året: i juni och december, men om särskilt gynnsamma förhållanden skapas, kan det fortsätta året runt . Blommande karmona är täckt med små vita blommor som utstrålar en behaglig doft. Frukterna är runda gula eller röda oätliga bär som finns kvar på grenarna länge.

Bild
Bild

Mer än 60 arter av karmon växer i den naturliga miljön, men endast två används för inomhusodling

  • Den första av dem är småbladig karmona (lat. Eretia Buxifolia) skiljer sig i något långsammare tillväxt, för mörka blad och skuggtolerans.
  • Den andra typen är storbladig carmona (lat. Carona Macrophylla) , växer snabbt grön massa och lämpar sig väl för kronbildning. För bonsai -tekniken används båda typerna, men för nybörjare är den andra den mest föredragna. Detta beror på dess accelererade tillväxt, där en person kommer att se resultatet av sitt arbete snabbare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Att ta hand om carmona hemma inkluderar att välja mark, vattna, mata och transplantera växten, samt observera förhållandena för ljus, luftfuktighet och temperatur.

Krav på underlag

När du odlar karmona är det bättre att använda en speciell bonsaijord som inkluderar Japansk lera, organisk kompost, pimpsten och vulkanisk lava . Om du inte kan köpa en sådan blandning kan du använda den hemlagat underlag . Förbered den från brända lerflis, torv eller kompost, grov flodsand och fint grus, tagna i lika delar . Den resulterande blandningen ska vara lös och neutral sur, med ett begränsat organiskt innehåll.

Det rekommenderas inte att plantera en växt i trädgårdsjord på grund av dess för höga densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Carmona tolererar inte plötsliga temperaturförändringar. Den optimala temperaturregimen för anläggningen kommer att vara +20,24 grader Celsius, vilket rekommenderas att bibehållas året runt . På sommaren kan trädet placeras på balkongen, placera det bort från drag och direktstrålar, från vilket det upplever stress och fäller lövverk. Trädet behöver vid daglig bevattning med varmt vatten och konstant rengöring av löv från damm.

Under uppvärmningssäsongen bör en pall med våta stenar eller expanderad lera placeras nära anläggningen. Du kan hänga våta handdukar på värmeradiatorer och regelbundet slå på en luftfuktare nära anläggningen.

Bild
Bild

Belysning

Carmona behöver tillräcklig belysning och från brist på ljus kan börja blekna. Sommartid bör vara minst 12 timmar, så det rekommenderas att använda en lysrör under vintern. På sommaren måste växten tillhandahållas diffus belysning och undviker långvarig exponering för direkt solljus.

Bild
Bild

Vattning

Carmona behöver regelbunden vattning och tål inte långvarig torka . Växten bör fuktas omedelbart efter att det övre centimeterlagret på substratet har torkat. I det här fallet måste du utrusta bra dränering och säkerställa obehindrat utflöde av överflödig vätska . Under sommarmånaderna kan potten sänkas ner i en skål med vatten.

Under sådan vattning bör emellertid åtgärder vidtas för att säkerställa att den övre delen av substratet inte flyter bort. För att göra detta, använd ett fint nät, som lindas runt grytan. Efter 1-2 minuter läggs grytan på en bricka, och efter ytterligare 20 tappas överflödig vätska ur den.

Bild
Bild

Toppdressing

Bonsai från karmona matas med fasta mineralgödselmedel, vilket är förknippat med rötternas höga känslighet. Tilläggen görs från mars till oktober med en frekvens av varannan vecka under växtsäsongen och en gång var sjätte vecka under den icke-växande säsongen . Dessutom, tidigt på våren, ligger tonvikten på fosforinnehållande preparat, och närmare hösten går de över till kaliumgödsel. Användning av komplex som innehåller kväve rekommenderas inte på våren. Ett överskott av kväve leder till en snabb tillväxt av kronan och hindrar dess bildning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Bonsai transplanteras på våren vart 2-3: e år, samtidigt som man inte tar bort mer än 20% av rotprocesserna. Det rekommenderas inte att transplantera oftare på grund av långvarig rotåterställning. Du kan inte befrukta växten i en månad efter händelsen.

Bild
Bild

Kronbildning

Carmona tar lätt önskad form. För att göra detta är det tillräckligt att förkorta den centrala stammen i tid och övervaka avvikelsen hos sidogrenarna. Ju oftare du trimmar, desto tjockare och mer intressant kommer stammen att se ut. För en beskärning tas inte mer än 2-3 löv bort, vilket klämmer tillväxtpunkterna i enlighet med önskade former.

Kronans huvudbildning utförs på våren och sommaren, under den aktiva tillväxten av den gröna massan. Justeringar av fläckformen kan utföras året om: växten faller inte i viloläge och tål vintern och hösten bra beskärning. Det viktigaste är att inte glömma att behandla sektionerna med ett antiseptiskt medel, till exempel hackat kol eller trädgårdsvar, och försök att inte använda tråd som skadar stammen och grenarna.

Bild
Bild

Användbara tips

Nybörjare odlar ofta att bonsai -blad börjar falla av. De främsta orsakerna till denna reaktion är:

  • överdriven fukt eller tvärtom brist på vattning;
  • för torr luft i rummet;
  • förekomst av drag och dagliga temperaturförändringar;
  • angrepp av skadedjur, som ofta är spindelmider och vita flugor.

Om växten upplever ett av dessa problem är det nödvändigt att eliminera bristerna i vården, spraya den med "Epin" och förstöra skadedjur med hjälp av insekticidmedel.

Rekommenderad: