Typer Av Monstera (36 Foton): Sorter, Sorter Och Deras Namn. Egenskaper För Monstera Delicosis Och Andra Arter. Funktioner I Mini Monstera

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Monstera (36 Foton): Sorter, Sorter Och Deras Namn. Egenskaper För Monstera Delicosis Och Andra Arter. Funktioner I Mini Monstera

Video: Typer Av Monstera (36 Foton): Sorter, Sorter Och Deras Namn. Egenskaper För Monstera Delicosis Och Andra Arter. Funktioner I Mini Monstera
Video: Monstera Varieties & Names 2024, Maj
Typer Av Monstera (36 Foton): Sorter, Sorter Och Deras Namn. Egenskaper För Monstera Delicosis Och Andra Arter. Funktioner I Mini Monstera
Typer Av Monstera (36 Foton): Sorter, Sorter Och Deras Namn. Egenskaper För Monstera Delicosis Och Andra Arter. Funktioner I Mini Monstera
Anonim

Många legender och myter är associerade med monstret. Vissa associerar det med ett monster och är rädda för att odla det i bostadsrum, och vissa tror att blomman har fått sitt namn från ordet "mirakel". I vilket fall som helst är detta en mycket effektiv prydnadsväxt som harmoniskt passar in i alla interiörer och ger toner av friskhet, lyx och stil.

Bild
Bild

Upptäcktshistoria

Som ni vet upptäckte européerna Amerika i slutet av 1400 -talet, då var det för alla känt som ett mystiskt land med täta oförkomliga vildmarker fulla av hemligheter och mysterier. I många århundraden i den gamla världens länder fanns det legender om fruktansvärda och gigantiska trädmonster som växte i skogarna i Sydamerika. Wanderers sa att efter attacken av sådana monster återstod endast ett skelett från en person, bokstavligen genomborrad av många processer som hängde från den långa stammen av detta träd.

Naturligtvis är detta bara sagor, och färgerna är ganska överdrivna här - men det fanns verkligen skäl för sådana legender. Forskare tror att det i det här fallet handlade om ett vilt monster, och de monströsa tentaklerna är inget annat än dess luftrötter. Hängande kan de mycket väl sprida sig genom skeletten av resenärer som förlorats i den tropiska skogen, och ögonvittnornas rika fantasi har redan målat de mest fruktansvärda bilderna på de olyckliga. Det var dessa myter-legender som blev anledningen till att växten fick sitt namn, för i översättning från det latinska monstret är det ett monster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är dock långt ifrån den enda versionen av ursprunget till blommans namn. Många tenderar att tro att det kommer från monstrosus - fantastiskt, bisarrt. Håller med, den andra versionen är mycket trevligare och optimistisk.

Första gången efter upptäckten tillskrev forskarna monsteret till filodendronerna, men i slutet av 1700 -talet identifierades det som ett separat släkte. Förresten, det var då de första exemplaren avsedda att odlas hemma fördes till London.

Sedan det ögonblicket har monstera blivit mycket populärt som prydnadsväxter inomhus i europeiska länder . Lite senare, på grund av koloniala strävanden, kom det till Östra Indien och därifrån spred det sig till asiatiska länder. Idag är det en av de mest efterfrågade blommorna för dekoration av bostäder och kontorslokaler över hela världen. Släktet med monstera har idag cirka 50 olika växtarter. Låt oss bo mer på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Monstera är en hög tropisk liana, i naturlig livsmiljö växer den upp till 15-20 m, tar tag i stora stenar och trädgrenar med sina rötter från luften. Bladen är asymmetriska, äggrunda, något långsträckta. Plattorna är ganska stora och omprofilerade, de hålls på stammen tack vare de långsträckta sticklingarna. Unga blad är vanligtvis hela, men växer upp till 10-12 cm, de blir perforerade och sedan med åldern och dissekeras.

Blommorna är bisexuella . De har en vit eller blek grädde, men kärnan är gulgrön, blommans form är långsträckt, cylindrisk och produceras i noder. Samtidigt kan det inte sägas att några monster alltid ser snygga och effektiva ut - utseendet beror mycket på sortens egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Tänk på de vanligaste sorterna och typerna av monstera

Bild
Bild

Monstera Adansona

Växten är hög och når 8 meter. Bladen är ganska tunna, genomborrade med flera hål längs hela bladplattans yta. Bladets storlek varierar från 25 till 55 cm, och bredden är vanligtvis 15-30 cm, formen är ovoid.

Under inomhusförhållanden blommar den sällan, medan pedunkelns storlek mycket sällan överstiger 30 cm, och diametern inte är mer än 2 cm. Blomman är vitgul. Anläggningen kommer från Mexiko.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera Borziga

Denna sort föddes i laboratoriet med artificiella medel, därför är det omöjligt att möta den i naturen. Bladen är välformade, medelstora, med flera identiska snitt. Diametern på varje tallrik är cirka 30 cm, de håller alla ganska tätt på tunna stjälkar. Blommar inte.

Tänk på att denna krukväxt är extremt giftig - dess juice innehåller frätande ämnen som orsakar allvarlig hudirritation och slemhinnor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera slog

Som namnet antyder kännetecknas denna sort av läckande löv. Hemlandet är de heta och fuktiga tropikerna på den amerikanska kontinenten. Bladplattornas form är något långsträckt, ovoid, längden på varje kan nå 80 cm och bredden överstiger inte 25-30 cm. Kanten är ojämn, hålen är asymmetriskt placerade, undersidan breddas märkbart.

Blommar hemma är sällsynt, knoppens höjd är 15-20 cm, medan kärnans storlek är cirka 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera utsökt

Denna monstera är bättre känd som "attraktiv", den kommer också från tropiska delar av södra samt Centralamerika. Bladen på denna vinstock är mycket stora, når ofta 55-60 cm i diameter. Unga blad är som regel hjärtformade, kanten är hel.

Den blommar varje år under lämpliga förhållanden . Knoppen är vit, själva örat är ganska högt - cirka 25 cm, medan tjockleken på varje varierar från 10 till 20 cm. Till skillnad från andra sorter av monstera kan denna sort bära frukt. Frukten är ett ätbart mjukt bär med en ganska märklig lukt och smak - de liknar ansjovis. Det tar vanligtvis cirka 10 månader för frukten att mogna helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera snett

Ojämnt, eller som det också kallas snett, kommer monstera från skogarna i Brasilien och Guyana. I den naturliga miljön är det en klättrande liana, därför är bladplattorna fasta, elliptiska, var och en ca 20 cm långa och 6 cm breda. Kanterna är ojämna, hålen i bladplattorna är inte runda, men något långsträckta. Stenbladet är ca 20-25 cm. Visuellt ser bladen lite skrynkliga ut.

Med rätt vård kan den blomma då och då, en ljusfärgad knopp med en höjd av cirka 7-8 cm, en kärna cirka 4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera Karvinsky

I en konstgjord miljö blir denna monstera upp till 3 m lång. Unga blad är vanligtvis hela, men när växten mognar bildas snitt och stora hål. Bladplattans diameter är genomsnittlig - upp till 40 cm.

I sin naturliga livsmiljö finns växten i Mexiko, den används vanligtvis för att dekorera restauranger, liksom hallar för stora företag och biografer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera Friedrichstahl

Hemma är det bara ägare till stora stugor och herrgårdar som kan hålla ett monster som detta. Stadslägenheter är inte lämpliga för sådana gröna husdjur, eftersom denna blomma är ganska hög. Bladen är riktigt stora, minsta diameter är 35-40 cm, den innehåller uttalade snitt.

Växten blommar med stora och vackra vita blommor

Viktigt: när du odlar en sådan mångfald av monstera bör du inte skära av dess rötter, eftersom blomman genom dem får de mineraler som är nödvändiga för full tillväxt och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera pekade

Denna sort har fått sitt namn av en anledning - bladplattan på detta monster har formen av ett långsträckt hjärta, kanterna är ojämna, kammade. Längden på bladet på en vuxen växt når 50 cm och bredden är 20 cm. Bladplattornas färg är rik, grön, de hålls på stjälkarna med hjälp av sticklingar, deras längd är vanligtvis cirka 40 cm.

Hemma når den 3 m, blommar endast under naturliga livsmiljöförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera brokig

Det andra namnet på en sådan monstera är marmor. Dess karakteristiska drag är solida löv med en rik grön färg, täckta med vita eller ljusa beige fläckar. Det är därför anläggningen visuellt liknar marmor. Nya löv är hela, när de utvecklas, blir de stora, med tiden bildas snitt som, när blomman växer, förvandlas till hål.

Bland ägarna till kontorslokaler är sådana sorter som Monstera Deliciosa, Alba, Variegated, Monstera Dubia, Silver Leaf och även en dvärg mini-monstera populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Monstera är en mycket opretentiös krukväxt, men samtidigt, oavsett sorten, finns det vissa finesser i sin odling.

Bild
Bild

Ljus

Det är lämpligt att ha en ung växt i soliga, ljusa rum, alltid skydda den från direkt solljus. I processen blir de lugnare och tål fritt en liten halvskugga, så blomman kan placeras även i baksidan av rummet.

På vintern behöver blomman ytterligare belysning, annars bromsar lövets tillväxt och stammen vrider sig.

Bild
Bild

Temperatur

För en fullständig utveckling av ett rummonstera behövs en temperatur på 18 till 23 grader Celsius, och på vintern, försök att inte låta temperaturen sjunka under +15 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under den varma säsongen behöver monstret ofta och rikligt vattnas, även om fuktstagnation inte bör tillåtas. Under perioden från november till februari minskar vattningen kraftigt. Då och då rekommenderas att ordna en varm dusch för luftrötterna eller placera dem i ett kärl med vatten.

Växten älskar hög luftfuktighet, så dess gröna delar måste sprutas med mjukt vatten 1-2 gånger om dagen och torkas då och då.

Bild
Bild

Transplantation

Ett ungt monster måste planteras i ett nytt land varje vår. Vuxen - kräver jordförnyelse mindre ofta, det räcker med att byta ut substratet en gång vart 3-4 år, även om det är lämpligt att regelbundet förnya jordens översta lager. Luftrötterna förblir oklippta under transplantation.

När du planterar om en vuxen växt bör du välja en ganska rymlig behållare för den . Men för unga är detta oacceptabelt - om monstera är liten kan du helt enkelt förstöra det gröna husdjuret genom att transplantera det i en för stor behållare - jorden blir snabbt vattentät och rotsystemet börjar ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Monstera, oavsett sort, förökar sig genom stam- eller apikala sticklingar, liksom genom luftlager. För vetenskapliga ändamål använder de fröförökning.

Rekommenderad: