Grantyper (96 Foton): Europeiska, Koreanska, Sitka Och Andra Sorter, åt "Tompa", "Froburg", "Kupressiana" Och Andra Sorter Med Namn

Innehållsförteckning:

Video: Grantyper (96 Foton): Europeiska, Koreanska, Sitka Och Andra Sorter, åt "Tompa", "Froburg", "Kupressiana" Och Andra Sorter Med Namn

Video: Grantyper (96 Foton): Europeiska, Koreanska, Sitka Och Andra Sorter, åt
Video: Крэйзи (2005) Havoc 2024, Maj
Grantyper (96 Foton): Europeiska, Koreanska, Sitka Och Andra Sorter, åt "Tompa", "Froburg", "Kupressiana" Och Andra Sorter Med Namn
Grantyper (96 Foton): Europeiska, Koreanska, Sitka Och Andra Sorter, åt "Tompa", "Froburg", "Kupressiana" Och Andra Sorter Med Namn
Anonim

Mångfalden av arter och sorter av granar kan vara en stor överraskning för de trädgårdsmästare som vill dekorera landskapet på sin plats med dessa vintergröna barrträd. Europeiska, koreanska, sitka och andra trädslag kan variera dramatiskt i tillväxt och utseende. Det finns gråtande och upprättade underarter, sfäriska och koniska varianter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland dessa barrträd finns riktiga jättar och dvärgar som inte växer mer än 1-2 m.

Det är intressant att i detalj studera granen "Tompa", "Froburg", "Kupressiana" och andra sorter med namn både endast för utbildningsändamål och för en bättre förståelse av skillnaden mellan växter. Valet av plats för deras tillväxt och villkoren för urval har också en enorm inverkan på trädens utseende. En utsökt dekorativ gran kan bli en riktig dekoration av en orientalisk trädgård. Den blåa kommer att adla det centralryska landskapet, och det rundade kommer lätt att förvandlas till ett designmästerverk i bonsai -stil. Du behöver bara ta en ny titt på möjligheterna att använda det välkända trädet för alla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Botanisk beskrivning av gran (Picea på latin) indikerar att denna växt tillhör barrträdet i Pine -familjen. Den växer i Kinas berg och de nordliga staterna i USA, i Ryssland är den representerad nästan överallt - från Kaukasus till Fjärran Östern, den kan hittas i Finland och Sverige, liksom i andra länder i världen med ganska uttalade säsongsmässiga klimatförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Totalt finns det cirka 40 olika arter, inte räknat med hybrider . Gran kännetecknas av en förändring i rotsystemet när den växer. Under de första 15 åren av ett träds liv har det en avgörande karaktär, sedan ändras det till en ytlig. Detta gör att granen kan använda rotskott som kloner även efter stammens död - sådana processer kan pågå i tusentals år.

Bild
Bild

Till exempel är det äldsta officiellt registrerade Picea abies -trädet i Sverige 9 550 år gammalt, med tanke på åldern på alla dess grenar och skott.

Gran kännetecknas av en pyramidformad eller konliknande kronform . Förgreningstyp - snurrade, skott kan gråta (hängande) eller sträcka sig i ett horisontellt plan. Laterala processer börjar dyka upp från det fjärde året av trädets liv. Gran kännetecknas av närvaron av en tunn lamellbark, dess färg varierar från rödbrun till grå. Med åldern tjocknar den, blir grövre, uttalade fåror visas på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som andra träd i tallfamiljen har gran akikulära gröna nålar på grenarna istället för löv, som har en platt eller tetrahedral struktur. De ligger på grenar i en spiral, förnyelse sker vart sjätte år, under året faller upp till 15% av det totala omslaget. Frukt av granar med bildning av kottar sker under 10-60 år av trädets liv, beroende på tillgängligheten av gynnsamma förhållanden för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga livslängden för ett träd är 250-600 år, exklusive klonskott.

Olika arter

Utbudet av granarter är så stort att det kan förvåna en person som är långt ifrån botanik. Totalt finns det 4 hybridundertyper och 37 ursprungliga, naturliga ursprung. Det finns ett berg och en stäppform av trädet, det finns tvåfärgade och vita varianter . De mest populära och kända är mer värda att överväga.

Europeiskt eller vanligt

Den mest kända och utbredda granen med ett omfattande odlingsområde. Det är Picea abies som anses vara inhemskt för de centralryska territorierna och är bäst lämpad för lokala klimatförhållanden . I europeiska länder bildar vanlig gran stora skogsområden, främst i nordöstra delen av kontinenten.

Bild
Bild

I Ryssland kan den hittas både i norr och i Black Earth -regionen, på mellersta Volga.

Europeisk gran är ljuskrävande och kan växa i blandade och kontinuerliga skogar , inte rädd för torka, men känslig för vårfrost. Träd når sällan en ålder av över 120-300 år, det kan beräknas med antalet parallella nivåer av grenar-3-4 år läggs till deras antal, där plantan bildar de första skotten.

Bild
Bild

Picea abies är en vintergrön art som kan nå 30-50 m i höjd . Kronan är konisk eller gråtande, med hängande skott. Dessa granar kännetecknas av en grå färg på barken, nålarna är 1–2,5 cm långa, kottarna är spetsiga, avlånga och bruna.

Bild
Bild

Bland de populära dekorativa formerna av europeisk gran kan man skilja betyg "Tompa " är ett långsamt växande dvärgträd, övervinner en vuxen växt sällan 1 m i höjd. Krypande former är också efterfrågade, med "gråtande" skott - " Inversion", "Virgata " … De flesta av dessa arter finns endast representerade i plantskolor och trädgårdar hos uppfödare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste tillämpningen av vanlig gran är landskapsarkitektur av landskap i städer och bosättningar, skapandet av en snöskyddande vägkant i regioner med kallt klimat och kraftig nederbörd.

Koreanska

En art som är typisk för regionerna i Fjärran Östern, inklusive Nordkorea och bergiga Kina. Utåt visar det en betydande likhet med sibirisk gran. I Amur -regionen bildar dessa barrträd hela skogar, i Kina och Korea finns de främst i floddalar och på bergssluttningar på upp till 1800 meters höjd . Trädet växer i ett milt, fuktigt klimat, skuggbeständigt. Picea koreianesis Nakai pekades ut som en separat art 1919, tack vare insatser från en japansk botanikerforskare vid namn Nakai.

Bild
Bild

Koreansk gran har en grå eller gråbrun färg på stammen, unga skott är rödgula med en ockert nyans, gradvis mörkare, inte täckta med nålar. Nålarnas färg är övervägande grön, med en blåaktig nyans . Denna form kännetecknas av en hängande krontyp, grenarna sänks och ligger inte parallellt med varandra. Den maximala stamhöjden är, enligt olika källor, 30-40 m.

Bild
Bild

Sitkhinskaya

Denna typ av gran har varit känd sedan mitten av 1800 -talet, dess huvudsakliga livsmiljö är kustzonen i västra Nordamerika från Kalifornien till Alaska, den kan hittas på en höjd av upp till 1000 m över havet. Växten finns på bergssluttningar, inramar flodområden och anses allmänt vara mycket fuktälskande, tål periodiska rotflöden.

Bild
Bild

Som en del av massiven kan den växa tillsammans med sequoia, al och storbladad lönn, liksom barrträd karakteristiska för den nordamerikanska kontinenten.

Pisea sitchensis är ett högt träd som kan nå 45-96 m i höjd , stammdiameter varierar i intervallet 120-480 cm. Unga skott är glubbliga, ljusbruna i färgen, barken har en karakteristisk ytsprickning, uttalad fjällande, grå, brunbruna fläckar är tillåtna. Trädets nålar är tunna, platta, med spetsiga ändar, gröna vid basen och silverfärgade vid spetsarna.

Bild
Bild

Sitkagranen kännetecknas av en bred pyramidformad krona, tack vare vilken den får en speciell dekorativ effekt. Vid plantering i landskapsdesign används den som bandmask eller i grupper med låg densitet.

Bild
Bild

Östra

Växer i norra Turkiet och i Kaukasusbergen, Picea orientalis skyddas som en hotad art, och idag finns den främst på reservaternas territorium. Naturliga livsmiljöer ligger på en höjd av 1345-2130 m över havet . Arten har odlats sedan 1837. Under förhållandena i det nordvästra klimatet i Ryssland visar trädet en extremt låg tillväxttakt - cirka 1 m på 20 år, tolererar inte frost bra, men kan användas som en dekorativ trädgårdsdekoration.

Bild
Bild

I naturen växer orientalisk gran upp till 32-55 m, bildar en konisk krona med snurrade grenar . Barken med en fjällig struktur, brun i unga växter, får en mörkgrå nyans hos vuxna. Skotten är initialt rödaktiga eller gulgrå till färgen, senare blir de gråa. Nålarna är korta, högst 10 mm långa.

Bild
Bild

Taggig

Namnet "taggig gran" döljer trädet Picea pungens med dekorativa blå nålar. I naturen ligger tillväxtområdet i västra USA . Gran finns i delstaterna Utah och Idaho, i Colorado och New Mexico, i bergsområden, på en höjd av upp till 3000 m över havet. Växten är hygrofil, föredrar att växa på floder och bäckar, vilket ger tillräcklig fuktmättnad av rötterna.

Bild
Bild

Arten har fått en bevarandestatus, men med låga indikatorer på hotet om utrotning.

Under förhållandena i centrala Ryssland, blå eller taggig, når gran sällan betydande storlekar och används oftast som en del av dekorativa planteringar. I USA växer den upp till 25-45 m med en stamdiameter på upp till 150 cm. Unga träd har en krona i form av en smal kon; med tiden blir den cylindrisk. Nålarna är diamantformade, ganska långa-från 1,5 till 3 cm, nålarna är målade i nyanser av grågrönt och blått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glauka eller vit

Picea glauca är en typ av nordamerikansk gran med en ovanlig blåaktig nyans. De odlas främst som en dekorativ dekoration av landskapet, de når en medelhöjd på 15-20 m, men under gynnsamma förhållanden kan de visa sig dubbelt så höga. Kronan ändras med åldern - från en smal kon till en cylinder överstiger stammens diameter inte 1 m . Nålarna har ett diamantformat tvärsnitt, ganska långa-upp till 2 cm, målade i blågrön färg vid basen, till spetsen får de en vitblå nyans.

Bild
Bild

Vit gran finns i klimatzonerna i Alaska och på ön Newfoundland, i skog-tundrazonen i de nordliga delstaterna i USA, i de kanadensiska provinserna . Glauca är populärt inom landskapsdesign på grund av sitt dekorativa utseende och goda anpassningsförmåga. Ett träd i dvärgform kan tjäna som grund för sten och stenhagar.

Bild
Bild

Glauca gran tolererar torka, vindar bra och är anpassad för att växa på näringsfattig lera och stenig jord.

Svart

Picea mariana, eller Pisea nigra, är en typ av gran som är typisk för Nordamerika, men vanligt i norra Europa såväl som i Ryssland. Trädet har en dvärgform och växer till en höjd av högst 50 cm . Vuxna växter av svart gran når 7-15 m, stammens tjocklek når 50 cm. De kännetecknas av en mörk, gråbrun färg på barken, en liten nållängd-från 6 till 15 mm, dess nyans är grön eller blå grön. Knopparna kan variera i ton från lila till okerröd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Picea nigras förmåga att bilda hybrider med andra nordamerikanska arter är intressant - med Picea glauca, Picea rubens . Svart gran är en av de vanligaste arterna i USA. Det finns i höglandet i New York State, Appalachian Mountains, Michigan och Minnesota. Den kan bilda sammanhängande granskogar, utgör delar av blandade taiga- och skog-tundra-skogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träd av denna art är inte känsliga för jordtypen - de är anpassade till förhållandena i våtmarker, permafrost, lågland med hög luftfuktighet.

Serbiska

En populär odlad art av gran, som i naturen har en hotad status. Picea omorika har varit känd sedan 1875, det fick sitt namn i Serbien, där det växer, det bevarades också på latin. I naturen finns trädet i östra Bosnien och Hercegovina, i en floddal, på en höjd av 800-1600 m . Den totala ytan av matrisen är 60 hektar, den representeras inte någon annanstans.

Bild
Bild

Serbisk gran är ett vintergrönt träd med en stamhöjd på 20-40 m och en diameter på upp till 1 m. Kronan liknar en kolumn i form, i unga växter är den närmare en smal pyramid . Grenarna är tillräckligt korta, långt ifrån varandra, riktade något uppåt. Skotten är väl pubescenta, nålarna är upp till 20 mm långa med en färgövergång från blågrön vid basen till en vitblå nyans vid spetsarna (enligt andra källor har nålarna en grön nyans).

Bild
Bild

Som en landskapsdekorationsanläggning är serbisk gran mycket populär i USA och Europa . Det uppskattas för sin attraktiva, dekorativa krona, höga anpassningsförmåga och allmänna anspråkslöshet.

Bild
Bild

Trädet har en ganska hög vinterhårdhet, det kan växa under förhållanden med hög gasförorening av miljön.

Schrenck

Shrenka gran är en art som finns i de bergiga regionerna i Centralasien. Det är typiskt för Kirgizistan, Kina, Kazakstan och norra regioner i Tadzjikistan. En utbredd underart - Tien Shan -granen, finns bara i bergen Tien Shan och Alatau . Den kan hittas på en höjd av upp till 3600 m över havet. I landskapsarkitektur används dessa träd för att skapa parker - utanför den naturliga miljön har de en lägre höjd.

Bild
Bild

Picea schrenkiana har en krona i form av en smal pyramid eller en långsträckt cylinder . Stammens höjd kan nå 60 m, i diameter kan den växa upp till 200 cm. Trädets bark har en fläckig struktur, rik brun färg, diamantformade nålar, skott är väl pubescenta.

Bild
Bild

Övrig

Andra populära arter inkluderar Wilson -granen, som exklusivt finns i Kina. Växten tillhör alpin, den finns på 1400 till 3000 höjd över havet. Den behöver ett milt kontinentalt klimat och bildar samhällen med Pisea asperata, Picea meyeri.

Bild
Bild

Populär i landskapsdesign och en annan växt som är endemisk för Kina - den lilla granen. Det används ofta i blandade planteringar. Ett annat asiatiskt träd är också intressant - Picea polita, som växer uteslutande i Japan, på vulkaniska jordar och bergssluttningar . Det föredrar ett fuktigt klimat och har ganska taggiga nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alcocca gran, även kallad bicolor, är också av stort intresse . Det finns i Japan, på höglandet, kännetecknas av spridning av grenar och känslighet för valet av klimatzon för odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brevera -granen är ett vackert träd med gråtskott . Stammen når vanligtvis 10-15 m, mindre ofta 20 m i höjd, den kännetecknas av en långsam tillväxt, inte mer än 10 cm per år. Utsikten är väl lämpad för landskapsdesign, mycket dekorativ på grund av de långa nålarna och hängande grenar.

Bild
Bild

Den planteras i öppna områden med tillräckligt med sol.

Granhybrider

Träd av olika arter kan bilda hybridformer med andra växter. Som en del av avelsarbetet kan du få mer stabila varianter eller betona dekorativa egenskaper. En av de mest populära granhybriderna heter Picea mariorika . Den erhölls som ett resultat av att korsa en svart och serbisk art, har en intressant, vidstrålande krona, blågröna kortnålar. Det finns en dekorativ dvärgform Picea x mariorika Compacta, som växer högst 50 cm i höjd och upp till 1 m i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan populär hybridart kallas "finsk gran ". Den härstammar från naturlig korsning av Picea abies och Picea obovata, europeiska och sibiriska sorter. Till utseendet är trädet närmast den form som växer i Sibirien.

Bild
Bild

Arten är också vanlig i Ryssland.

Varianter av sorter med beskrivning

Mångfalden av granar ger också mycket utrymme för att välja prydnadsväxter som kan dekorera vilken trädgård som helst. Det finns vackra former med röda kottar, blå, silvervarianter med ovanlig färg på nålar . Oftast är de indelade efter höjd eller kronform. Bland de mest intressanta och uttrycksfulla alternativen är följande.

Kupressina

En mängd vanlig gran som växer upp till 12 m i höjd. Trädet har en tät konisk krona, korta nålar. Kottar ändrar färg från rosa till rödbrunt, vilket ger växten attraktivitet. Sorten är optimal för plantering i massiv, tål betydande vind- eller snölast, men är känslig för gasföroreningar.

Bild
Bild

Gran "Kupressina" är väl lämpad för ensam plantering, kan användas som en del av en avskärmningsbarriär vid gränsen till platsen.

Oldenburg

En mängd blå granar med en speciell dekorativ effekt. Trädet med en tät konisk krona når 15 m i höjd, kännetecknas av höga tillväxthastigheter. Långa, ovanligt färgade nålar av en silvergrå nyans kommer att komma till honom särskilt attraktiv. Sorten är lämplig för övervintring i förhållandena i den centralryska klimatzonen, ser bra ut i stora trädgårdar eller som en del av stadslandskapet.

Bild
Bild

Kruenta

En mycket sällsynt sort av vanlig gran, som växer upp till 3 m i höjd. Växten har gröna nålar med en rödaktig nyans och en bred pyramidal krona. Det ser ovanligt ut tack vare grenarna med röda kottar, som ger en speciell dekorativ effekt till granar av vilken höjd som helst.

Bild
Bild

Unga vårtillväxter har också en ljus crimson färg.

Wills Zwerg

Populär sort Picea har en karakteristisk kolonnformad krona. Avser dvärgarter, kräver inte komplex vård. Vuxna växter tål övervintring bra . Vid 10 års ålder växer granen bara upp till 1 m, maxhöjden är cirka 2 m, den uppnås vid 30 års ålder. På våren ser trädet särskilt dekorativt ut på grund av de unga ljusgröna skotten.

Bild
Bild

Fastigiata

En underart av taggig gran, karakteristisk för USA. Isel Fastigiata-sorten har långa silverblå nålar; unga träd har en obalans mellan kronans bredd och längd. Den genomsnittliga storleken på ett träd är cirka 3-4 m, i naturen växer det upp till 12 m.

Bild
Bild

Tack vare sina kompakta täta grenar bryts sorten inte under snövikten.

Dvärg

En kompakt dvärgsort av gran med en krona upp till 2-3 m bred och högst 1 m hög. Den konformade kronan är ganska tät, grenarna riktas uppåt, nålarna är korta ."Pygmy" har en hög dekorativ effekt, den är placerad i klippträdgårdar och stenarter, som en del av samlingsbara trädgårdar. Sorten kännetecknas av hög frostbeständighet.

Bild
Bild

Barry

En mängd vanlig gran, som tillhör de långsamt växande dvärgformerna. Vid 30 års ålder når den maximala höjden 2 m, grenarna riktas uppåt, ganska starka och starka . Nålarna har en ljusgrön färg, trädet är lämpligt för enskilda och gruppplanteringar, kronan kan formas i form av en kon, spiral, boll.

Bild
Bild

Aureospicata

Orientalisk gransort, uppfödd av uppfödare från Tyskland. Trädet, även i vuxen ålder, överstiger inte 10-15 m, har en lös, inte för tät krona i form av en pyramid . De laterala grenarna har en något hängande form, en speciell dekorativ effekt av granen ges av tillväxten av skott av en saftig ljusgrön nyans, som sticker ut mot bakgrunden av mörka nålar och konens hallonskugga.

Bild
Bild

Akrokrona

En vanlig gransort uppfödd i Finland. Den kännetecknas av en ljusgrön nålfärg med unga skott av en örtaktig nyans, mot vilken crimson-rosa kottar sticker ut, som förekommer rikligt på grenarna. Sorten är låg, upp till 4 meter hög, med en frodig bred pyramidkrona - den når 3 m i diameter vid den lägsta punkten.

Bild
Bild

Ett mycket dekorativt alternativ, lämpligt för kompakta trädgårdar eller singlar.

Olendorfi

En dvärgvariant av arten Picea abies har sitt ursprung i Tyskland. Vid 10 års ålder växer trädet upp till 1-2 m, det kännetecknas av långsam utveckling med tillägg av högst 6 cm i höjd per år. Kronan av betydande bredd, rundad i ett ungt träd, när den växer, får en pyramidform med flera toppar. Nålarna är tunna, ljusgröna, med en gyllene nyans, Olendorfi -granen är väl lämpad för dekoration av stenarter, blandad plantering.

Bild
Bild

Froburg

En intressant gråtsort av vanlig gran, har en konisk form, en rak stam. Den föddes i Schweiz, tillhör de medelstora formerna och når en höjd av 4 m med 10 år. Lutande skott bildar gradvis en krona med ett ovanligt tåg, krypande längs marken och hallongröna kottar.

Bild
Bild

Alberta Globe

Dvärgvariant av kanadensisk gran, med en intressant sfärisk kronform. Vid 10 års ålder når växten 30 cm i diameter och höjd, maximal storlek är 0,7-1 m. Nålarna är graciösa, grenarna är tätt arrangerade, sidoskotten är väl utvecklade. Sorten är lämplig för gruppplanteringar, stendekorationer.

Bild
Bild

Konika

En annan underart av kanadensisk eller grå gran är en av de mest populära sorterna inom landskapsdesign. Trädet växer långsamt, når 2 m i höjd, kronan är tät, i form av en vanlig kon. Ett särdrag hos sorten är frånvaron av behovet av dekorativ beskärning . - växten behåller redan sin form perfekt.

Bild
Bild

Behöver skydd mot direkt solljus för att förhindra att tallnålar brinner ut.

Kompakt

En dvärgsort av europeisk gran har en kompakt storlek och en snygg konisk krona. I genomsnitt växer den upp till 2-3 m, har kompakta skott, gröna nålar med en uttalad glans. Sorten har en långsam utveckling, lämplig för små områden.

Bild
Bild

Efter höjd

När man delar sorter av gran i grupper används vanligtvis klassificering efter höjd. Följande grupper utmärks.

Förkrympt . De är dvärg, med en kompakt, oftast sfärisk spridande krona. Dessa inkluderar den kuddeformade Blue Pearl, den kompakta koniska Lucky Strike, den vidsträckta Goblin och dess relaterade Nidiformis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstor . De kännetecknas av en höjd på upp till 3 m eller något högre. Den genomsnittliga årliga tillväxten når sällan mer än 10 cm. Dessa inkluderar den redan nämnda "Kruenta", spridande Pendula Bruns, "Christmas Blue" med den ursprungliga blåvita färgen på nålarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lång . De växer upp till 10 m eller mer, skiljer sig åt i en konisk eller cylindrisk kronform. Bland de mest framstående representanterna av denna typ finns sorterna Iseli Fastigiata, Columnaris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Om vi överväger uppdelningen av sorter av gran enligt kronans form, kan följande alternativ noteras.

Klotformig . Den liknar den rätta sfären, som oftast finns i unga träd och förändras med åldern. Den sfäriska kronan är populär i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paraply . Träd med en sfärisk krona växer in i den. I detta fall förblir kronan kupad upptill och bred vid basen.

Bild
Bild

Kuddeformad . En spridningsversion av kronan, där förhållandet mellan bredd och längd är 3: 2. Ett av de mest effektiva formalternativen, lätt att trimma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kuddkronan finns hos vuxna dvärggranar.

Krypande . Den finns i underdimensionerade sorter av gråtgranar. Sidoskott är långa och ligger på marken.

Bild
Bild

Gråtande . Med grenar som pekar nedåt. Kan kombineras med en smal pyramidform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramidalt . Kan ha en skarp eller trubbig spets. Det finns smalpyramidala och bredpyramidala arter, där basdiametern är lika med spetsens höjd.

Bild
Bild

Pelar . Finns i dekorativa sorter av gran. Grenarna är nästan lika långa längs hela stammens höjd.

Bild
Bild

Serpentin . Typiskt för sorter med en deformerad krona. Del av den ursprungliga filialgruppen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer typer och sorter av gran för landskapsdesign är det viktigt att ta hänsyn till funktionerna i territoriets arrangemang, platsens område, växtens klimatiska överensstämmelse med odlingsförhållandena. Så på ett område på mer än 12 hektar är det opraktiskt att plantera dvärgväxtsorter. I en stor herrgård kan du dekorera med sådan gran bara uppfartarna till huset eller gräsmattan som ramar in fasaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärgsorter är väl lämpade för en liten sommarstuga eller personlig tomt, harmoniskt kombinerad med blommande grödor.

Sorter upp till 3-4 m i höjd är perfekta för att bilda en häck vid gränsen till platsen . De växer bra, ger skydd mot vind och skugga för växter som behöver det. Gränderna med blå granar och enstaka planteringar av sådana träd ser också intressanta ut. Stora, höga träd med en pyramidal krona ser bra ut på en rymlig tomt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Växande gran på platsen kräver att vissa regler följs.

  1. Noggrann tidpunkt för ombordstigning . För blå sorter är detta bara vårperioden, resten kan planteras från april till juni och från september till november.
  2. Urval av plantor . Det bästa alternativet anses vara växter från 0,7 till 2 m i höjd (förutom dvärgvarianter), med ett slutet rotsystem. På hösten planteras stora växter med en höjd av 3 m.
  3. Att välja en landningsplats . Alla barrträd är solälskande och behöver mycket ljus. Men vissa dekorativa sorter med för känsliga nålar måste skuggas så att de inte bränns. När det planteras i stark skugga kommer trädet att bära stammen, nålarna blir mindre ljusa.
  4. Beredning av jordblandning . För gran anses en komposition baserad på 20% sand och humus, 30% torv och gräs vara idealisk. Blandningen är smaksatt med nitroammofos i mängden 0,15 kg. Om det finns en sådan komposition i planteringsgropen kommer ytterligare rotning av trädet inte att orsaka problem.
  5. Regelbunden vattning . Blå arter behöver det mindre än andra, de är torktoleranta. Sprinkling 3-4 gånger i veckan visas för unga växter i värmen. Vattning sker som vanligt en gång var 14: e dag, 10 liter vatten vid roten. I värmen utförs det varje vecka.
  6. Kronbildning . Beskärning utförs årligen: sanitär beskärning utförs i april, med utseende av unga skott, och formning rekommenderas i slutet av växtsäsongen, under andra halvan av sommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter dessa rekommendationer kan du uppnå god överlevnadsgrad av gran på platsen. Vackra och starka barrträd kommer att vara ett harmoniskt tillskott till landskapet på en rymlig egendom eller sommarstuga.

Rekommenderad: