Dieffenbachia -förökning: Hur Man Korrekt Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Sprider Sig Spetsen? Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Dieffenbachia -förökning: Hur Man Korrekt Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Sprider Sig Spetsen? Andra Metoder

Video: Dieffenbachia -förökning: Hur Man Korrekt Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Sprider Sig Spetsen? Andra Metoder
Video: How To Propagate A Dumb Cane & Care Tips | Dieffenbachia Houseplant 2024, Maj
Dieffenbachia -förökning: Hur Man Korrekt Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Sprider Sig Spetsen? Andra Metoder
Dieffenbachia -förökning: Hur Man Korrekt Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Sprider Sig Spetsen? Andra Metoder
Anonim

Födelseplatsen för Dieffenbachia är tropikerna. I naturen har reproduktionen av denna växt tränats i århundraden, men det är inte svårt att få avkommor hemma. En ung, stor och snabbt växande buske kan tas bort bokstavligen på en sommar - för detta används vegetativ och fröförökning.

Generella principer

Det är helt enkelt att föröka dieffenbachia, oavsett teknik som används, så även en oerfaren blomsterhandlare klarar denna uppgift, men det är oerhört viktigt att skapa förutsättningar för växten som är optimala för tillväxt och utveckling. Den är känslig för egenskaperna vid vattning, belysning, temperatur och luftfuktighet i rummet. En viktig roll i hastigheten på rotbildning och tillväxt av nya blommor spelas av ett väl utvalt substrat där dieffenbachia kommer att rota och växa.

Den optimala temperaturen för blommans reproduktion är 23-25 grader Celsius ., bör du inte placera en blomkruka nära värmeenheter (radiatorer, radiatorer och eldstäder), men det rekommenderas inte heller att förvara den på en kall fönsterbräda eller på platser där konstanta drag upptäcks. En ung omogen växt kommer helt enkelt att dö under sådana förhållanden. Blomman älskar väl upplysta platser, men det viktigaste är undvik exponering för direkta ultravioletta strålar, ljuset måste nödvändigtvis spridas.

Luften i rummet måste fuktas, annars börjar bladen bli gula och falla - reproduktion i en sådan situation är osannolik att bli framgångsrik. Det är optimalt att slå på en luftfuktare eller åtminstone en rumsfontän i flera timmar om dagen; i avsaknad av sådana enheter kan du lägga en våt handduk på batteriet eller regelbundet spruta området i rummet nära dieffenbachia från en sprayflaska.

För bevattning, använd mjukt vatten vid rumstemperatur, fukta jorden försiktigt, undvik vattendragning . Om det finns för mycket vatten börjar rötterna på den unga plantan att ruttna och växten dör innan den kan växa. Vårmånaderna är lämpliga för förökning av dieffenbachia i hus och lägenheter.

Bild
Bild

Det är bäst att göra detta under andra halvan av mars eller april, det är under denna period som växten kommer ur viloläge och viloläge och börjar växa och utvecklas intensivt.

Reproduktionsmetoder

Fröförökningsmetoden för dieffenbachia används sällan i praktiken. Faktum är att blommorna hos detta gröna husdjur bara visas under förhållanden så nära som möjligt till det naturliga - tropiska, och att skapa ett sådant mikroklimat i ett vardagsrum är ganska problematiskt. I botaniska och vinterträdgårdar samt växthus uppträder ibland blommor, men de kvinnliga och manliga blomställningarna är på olika sidor, därför utförs pollinering manuellt, vilket kännetecknas av en ganska låg effektivitet.

Det är därför denna typ av reproduktion främst används av uppfödare för att utveckla nya sorter, och på en vanlig fönsterbräda förökas växten med vegetativa metoder. Dieffenbachia förökas på flera sätt:

  • sticklingar;
  • rotning av blad;
  • luftskiktning.

Sticklingar

Detta är den enklaste och snabbaste förökningen av dieffenbachia, vilket kan göras även av nybörjare som inte har mycket erfarenhet av att odla exotiska växter. För reproduktion tas apikala och stamsticklingar, men laterala skott används aldrig i praktiken. Faktum är att laterala knoppar väcks extremt sällan under konstgjorda förhållanden, därför växer en fullvärdig växt från en sådan skott i de flesta fall ineffektiv. För förökning kan du ta sticklingar av olika storlekar - även en bit 2-3 cm lång ger bra rötter.

För att arbeta måste du förbereda:

  • en vass kniv eller skalpell;
  • latex handskar;
  • glasbehållare:
  • Metylenblå;
  • Aktivt kol.
Bild
Bild

Till att börja med, klipp av toppen av växten och skär resten av stammen i små bitar upp till rotkragen. Längden på varje kan vara absolut vilken som helst - det beror helt på hur många sticklingar du vill få. De skurna bitarna tvättas under rinnande vatten vid rumstemperatur så att all saft kommer ut och torkas sedan i 3-4 timmar.

Medan sticklingarna torkar är det nödvändigt att förbereda underlaget - för detta tonas kokt eller filtrerat vatten med apotekblått (för att inte förväxla med hushållsblått) och aktiverat eller kol, krossat till pulver, tillsätts i takt 1 tsk per 1 liter vatten. Dessa tillsatser förhindrar vattenloggning och rotrötning.

Beredda sticklingar flyttas till beredt vatten, de kan placeras både upprätt och plant. Tänk på att en ganska stor behållare kommer att behövas för toppen med grenar, annars kan fartyget vända. För att rötterna ska visa sig snabbare rekommenderas att man tillsätter lite rotbildande preparat i vattnet med sticklingar . De mest effektiva är "Kornevin" och "Heteroauxin" - så snart de allra första rötterna dyker upp bör kosttillskott stoppas.

Vissa odlare rekommenderar i detta skede att tillsätta en tablett askorbinsyra med glukos i vattnet. Dessa aktiva komponenter i läkemedlet bidrar till full tillväxt och utveckling av rötter, liksom stimulerar utseendet på laterala skott. Vatten bör förnyas var 3-7 dagar, medan förnyelsefrekvensen direkt beror på antalet sticklingar i ett kärl - ju fler det finns, desto oftare behöver du uppdatera.

Efter utseendet av flera rötter kan du transplantera skärningen i den förberedda jordblandningen. Det är tillåtet att plantera 1-3 skott i en kruka.

Bild
Bild

Vi uppmärksammar det faktum att dieffenbachiajuice är giftig och irriterar slemhinnan, därför bör allt arbete med förplantning av sticklingar utföras med skyddshandskar, och om saften kommer i ögonen bör du skölja dem med mycket rinnande vatten så snart som möjligt.

Ark

Reproduktion av dieffenbachia med en bladmetod ger i regel inte en fullständig garanti för ett 100% resultat, situationer uppstår när unga skott som odlas på detta sätt dör av olika anledningar. Du kan dock försöka. För att göra detta, klipp av ett grönt, friskt och tätt blad, helst det nedre, som ligger så nära rötterna som möjligt. Detta görs med en vass, väl desinficerad kniv, bladplattan skärs i flera lika långa längder och torkas i det fria i flera timmar.

Sådana "ämnen" är rotade antingen i vatten eller direkt i marken. Det är bättre att använda tillväxtstimulerande medel så att rotprocessen går så snabbt som möjligt . Efter transplantation av bladfragment i en lämplig jord måste kärlet täckas med glas eller plastfolie - på så sätt skapas förhållanden som ligger nära växthus. Så snart rötterna dyker upp på planteringsplatsen måste de omedelbart transplanteras in i jordblandningen till en permanent plats.

Bild
Bild

Luftskiktning

Denna teknik för avel av dieffenbachia är inte så enkel som de två som beskrivs ovan, men dess effektivitet är ganska hög. Ett snitt görs på den exponerade delen av skaftet med en mycket vass kniv och sätts sedan in i det lilla stödet - det kan vara en träpinne eller en vanlig tändsticka. Om detta stadium försummas, kommer snittet helt enkelt att växa över. Erfarna odlare tar även bort ett lager bark 1-2 cm brett i en cirkel.

De öppnade områdena behandlas med en rotbildande stimulator, omslagen med våt sphagnum och täckt med polyeten. Då och då måste mossan vattnas, den måste förbli våt. Filmen fixeras med ett rep och lämnas i denna position i 2 månader. Vanligtvis uppträder rötterna vid denna tidpunkt, sedan kan grenen klippas av och transplanteras i den förberedda näringsjorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

När tropiska dieffenbachia häckar kan alla slags problem uppstå. Låt oss bo på de vanligaste.

  • I små sticklingar, blad vissnar och faller . Anledningen här är att bladen tenderar att intensivt avdunsta fukt, och under förhållanden när rotsystemet utvecklas kanske plantan inte har tillräckligt med vatten, det börjar bli av med lövverket. För att förhindra att detta händer, spraya ofta bladen och luften runt dem från en sprayflaska. Du bör dock inte oroa dig - även om alla löv faller av, kommer nya efter att unga rötter kommer att växa fram.
  • Rötter dyker inte upp i vatten för länge … Det betyder att sticklingarna inte slår rot. Detta händer när avel utförs under viloläget - på vintern eller hösten. Eller om skotten tas från den äldsta, nedre delen av stammen. Försök att göra allt avelsarbete på våren och sommaren. Om du bara har vuxna växter till ditt förfogande, skär sedan bitar endast från toppen, och efter skärning, se till att ha dem i ett par timmar i tillväxtstimulerande medel, till exempel i "Heteroauxin". För ett mer effektivt förfarande, täck kärlet med film eller glas för att skapa en växthusmiljö. Det är lämpligt att spraya dieffenbachia var 3-4 dagar med utspädd "Zirkon", detta hjälper till att rota växten snabbare.
  • Sticklingar ruttnar i vatten . Orsakerna i detta fall kan vara vatten av dålig kvalitet eller en infektion som kommer in under skärning. För att undvika sådana obehagliga situationer är det nödvändigt att använda mjukt vatten, var noga med att tillsätta krossat kol och stänga behållarens väggar från direkta ultravioletta strålar. Det är dock alltid möjligt att korrigera situationen - du behöver bara ta bort alla ruttna delar, torka dem och placera dem i en behållare med desinficerat vatten.
  • Sticklingar ruttnar i marken . Orsaken är jordens och luftens alltför höga luftfuktighet, samt felaktigt sammanställd jord. Ofta uppstår ett liknande problem när en bakteriell infektion införs i den avskurna platsen eller om ett kärl med vatten är placerat på en kall plats. Marken där rotningen sker bör vara fuktig, inte fuktig; vattning av jorden är nödvändig först efter att det översta lagret har torkat med 7-10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd endast uppvärmt vatten, var särskilt uppmärksam på placeringen av behållaren med lager - de ska placeras på en varm plats, det är oacceptabelt att stanna i en kall fönsterbräda.

Tips

Det är lämpligt att placera en ung växt från sticklingar, sticklingar eller löv under det första året på fönster i västra eller östra riktningen. Det är önskvärt att bibehålla diffus belysning. Den optimala lufttemperaturen är 20-25 grader, luftfuktigheten måste vara medelhög och vattningen bör utföras efter behov - efter att jordens översta lager är helt torrt.

Tänk på att blomman dras mot ljuset, så orkidén bör periodiskt vändas till solen i olika riktningar - annars kan stammen böja sig, det blir omöjligt att återställa den rakhet . En gång varannan vecka bör toppdressning utföras - det är bättre att använda komplexa preparat som är utvecklade specifikt för dieffenbachia.

Denna växt är mycket förtjust i att spruta - vägra inte det och fukta bladen varje dag, och dessutom, då och då ge det en varm dusch - glöm inte att ditt gröna husdjur är från tropikerna och därför bidrar hög luftfuktighet till sin snabbaste tillväxt och utveckling. Glöm inte att detta är en giftig växt, därför bör den inte placeras i plantskolan, liksom i åtkomstområdet för husdjur, särskilt gnagare.

Rekommenderad: