Liljebladen Blir Gula (14 Bilder): Orsaker Och Behandling. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna I Trädgården Och Rumsliljorna Faller Av Och De Nedre Bladen Blir Gula?

Innehållsförteckning:

Video: Liljebladen Blir Gula (14 Bilder): Orsaker Och Behandling. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna I Trädgården Och Rumsliljorna Faller Av Och De Nedre Bladen Blir Gula?

Video: Liljebladen Blir Gula (14 Bilder): Orsaker Och Behandling. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna I Trädgården Och Rumsliljorna Faller Av Och De Nedre Bladen Blir Gula?
Video: MOVEABLE 4SKIN - EMISIL REVIEW 2024, Maj
Liljebladen Blir Gula (14 Bilder): Orsaker Och Behandling. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna I Trädgården Och Rumsliljorna Faller Av Och De Nedre Bladen Blir Gula?
Liljebladen Blir Gula (14 Bilder): Orsaker Och Behandling. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna I Trädgården Och Rumsliljorna Faller Av Och De Nedre Bladen Blir Gula?
Anonim

Liljor är en av de vackraste blommorna. En sofistikerad och mild kultur kan ge sina ägare mycket glädje, men den är ganska nyckfull i sin vård. Och ofta står trädgårdsmästare inför ett sådant problem som gulning av bladen. Varför detta händer och vad man ska göra i den här situationen kommer vi att överväga nedan.

Orsaker till gulning

Om blommorna på en lilja blir gula, detta kan föregås av flera ögonblick samtidigt.

Bild
Bild

Felaktig vård

Som ni vet är liljan en tropisk växt som behöver fuktig luft. Sådana parametrar är inte alltid lätta att tillhandahålla, så både inomhus- och trädgårdsgrödor kan börja bli gula av brist på fukt . I detta fall påverkas både bladen på toppen av stammen och nedanför. Dessutom kan lövverket bli gult och falla av från både otillräcklig och överdriven vattning.

Bild
Bild

Felaktig beräkning av gödningsmedel

Om liljan behöver något element, kommer den att visa den med gulhet och lockning av bladen. Det är mycket viktigt i denna situation att inte gå till ytterligheter och inte ge växten en överdos, eftersom det inte heller kommer att vara till nytta.

  • Järn - en av de viktigaste tillväxtelementen för någon av växterna. Med dess hjälp sker fotosyntesen. Om detta element inte räcker, saktar processen ner och lövverket börjar tappa färg. Gradvis blir bladen gula och sedan kan de börja falla av.
  • Tack vare kväve växten växer snabbare, sträcker sig uppåt. Om detta element inte ges blir kulturen svag, växer inte, lövverket vissnar och börjar torka. Men det är värt att komma ihåg att kväve är ett ganska farligt ämne, och mängden bör kontrolleras strikt. Om liljorna är överfödda blir bladen gula och bruna fläckar visas på lökarna. En sådan växt behöver bara grävas upp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De flesta sjukdomar är resultatet av en trädgårdsmästares misstag. Lily är en blomma som sällan blir sjuk, men hon är inte heller immun mot sjukdomar. Låt oss ta en titt på flera vanliga sjukdomar på grund av vilka gulning av lövverk kan observeras.

  • Sen blödning . På ett annat sätt kallas denna sjukdom för bakterieröta. Oftast uppstår senbrist på grund av att trädgårdsmästaren ständigt översvämmar jorden i ett försök att fullt ut tillgodose växtens fuktbehov. Lökarna börjar ruttna och bruna fläckar sprids snabbt på lövverket och blir gula med tiden.
  • Blå mögel . En annan sjukdom som uppstår som ett resultat av överdriven fukt. Dess symptom liknar mycket senblåsa, bara här spåras även torkning av stjälken.
  • Fusarium . En farlig och lömsk sjukdom som gradvis påverkar glödlampan. Det blir täckt av mörka områden, som så småningom smälter samman till en enda plats, sedan ruttnar och dör. Det är intressant att genom liljekonstens utseende är det omöjligt att märka det, sjukdomen blir synlig först när lövverket börjar bli gult och torrt.
  • Grå röta . Denna svampsjukdom trivs i varma och fuktiga förhållanden. Först visas små vattniga fläckar på bladen, sedan torkar de ut och blir gula.
  • Rost . En mycket vanlig sjukdom inte bara bland liljor, utan också bland alla sommarstugor i allmänhet. Det är mycket lätt att känna igen sjukdomen: du kommer att se gulorange fläckar på lövverket i stora mängder. Detta är resultatet av svampens arbete, vars ljusröda sporer finns här.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare, särskilt nybörjare, behöver veta att orsaken till att en lilja gulnar inte alltid beror på sjukdom eller brist på något . I vissa fall kan skadedjur också vara skyldiga, varav en är en nematod. Denna parasit lever mellan glödlampans vågar och rör sig sedan in i jorden som omger liljan. Tack vare nematoder är växternas löv täckta med bruna områden, sedan börjar de bli gula.

Dessutom skadas gata- och trädgårdsliljor ofta av andra skadedjur: skalbaggarlarver, skalbaggar, olika buggar och fästingar, larver. Det är möjligt att hitta sådana parasiter inte bara på liljor - de reproducerar framgångsrikt på alla närliggande grödor.

Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Så snart orsaken till gulningen har upptäckts måste du omedelbart göra något, annars kan växten dö. Behandlingen för liljor kommer att variera.

Det första du ska göra är att se över reglerna för vård, särskilt vattning . Denna gröda vattnas ofta, men inte mycket, sprinkling är också mycket viktigt, vilket hjälper till att tvätta bort damm och små parasiter från lövverket. När det gäller gödningsmedel appliceras de på ett mycket uppmätt sätt. Till exempel matas växter med kväve uteslutande under perioden med aktiv tillväxt. Innan blomningen stoppas matningen, annars kommer knopparna inte att dyka upp, alla krafter går till en uppsättning grön massa. Efter blomningen kan du mata den med komplexa gödningsmedel för liljor, liksom kalium.

Bild
Bild

När orsaken ligger i sjukdomen är det viktigt att korrekt beräkna sjukdomen . Tyvärr behandlas de flesta sjukdomar inte, och ägarna till sajten rycker helt enkelt upp liljan, tar den utanför trädgården och bränner den. Till exempel är blåmögel en sådan sjukdom. Alla sjuka blommor måste förstöras, annars sprider svampen sig snabbt till andra.

Den enda förebyggande åtgärden är att blötlägga fröna i Fundazol -lösningen.

Bild
Bild

Senblåsa i de inledande stadierna behandlas framgångsrikt med användning av starka fungicider, men om växten blir sjuk under blomningen samlas knopparna och bladen som påverkas av svampen och bränns bort från sängarna. Rost avlägsnas på samma sätt, men istället för fungicider används 1% Bordeaux -vätska här, som sprutas på friska växter.

Bild
Bild

Fusarium botas inte, eftersom det bara finns i det sista, mest avancerade stadiet . Sjuka prover grävs upp, endast blötläggning i Fundazole är förebyggande. När det gäller gråröta behandlas den ganska framgångsrikt med fungicider.

En bra förebyggande åtgärd är behandling av rötter med "Fitosporin". Det görs i början av våren, när liljorna växer snabbt.

Bild
Bild

För att bli av med nematoden rekommenderar experter att klä jorden ibland. Dessutom kommer regelbunden ogräsrensning och mulching att vara en bra hjälp för att lösa problemet. I de allvarligaste fallen hjälper insekticider . De kommer också att vara lösningen på problemet med andra skadedjur. Från folkliga kampmetoder kan du använda klibbiga fällor, tvål- eller vitlökslösning, manuell insamling av insekter.

Förebyggande åtgärder

Så att trädgårdsliljor aldrig lider av gulnande och fallande löv, trädgårdsmästaren måste följa några enkla regler.

  • Välj rätt gödselmedel. Experter rekommenderar inte att man använder organiskt material i det här fallet - till exempel kan färsk kompost bränna rötterna och stammen.
  • Titta på jordens surhet. Den korrekta avläsningen ligger i 4-6 pH-området. Om hastigheten är högre måste kalkning göras.
  • Undvik skorpa och sprickor på marken. Detta förhindrar att tillräckligt med syre tränger in i jorden.
  • Utför förebyggande undersökningar av de nedre och övre bladen. På deras baksida är det ofta möjligt att upptäcka och neutralisera parasiter i tid.
  • Om växterna är svaga måste de hjälpas och matas med immunmodulatorer.
  • Innan man planterar liljor ska fröet dekontamineras, precis som jorden.
  • I händelse av att växten är sjuk med svampsjukdomar och måste förstöras, rekommenderas det att byta matjord, eftersom svampen parasiterar där. För större förtroende rekommenderas inte liljor och andra lövgrödor att plantera i detta område i ytterligare 3 år.
  • Bladen kan bli gula och knopparna faller av från ett enkelt överskott av solen. Om du bor i ett område där solen bakar regelbundet kan lövverk brännas. Detta händer när trädgårdsmästaren vattnar blommorna under dagen, i värmen. En bra lösning skulle vara att plantera blommor i ljus halvskugga eller under ett träd.

Rekommenderad: