Ficusblad Faller (26 Bilder): Av Vilka Skäl Fäller Ficus Bladen? Vad Händer Om De Blir Gula? Varför Föll Bladen På Vintern? Hembehandling Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Ficusblad Faller (26 Bilder): Av Vilka Skäl Fäller Ficus Bladen? Vad Händer Om De Blir Gula? Varför Föll Bladen På Vintern? Hembehandling Och Vård

Video: Ficusblad Faller (26 Bilder): Av Vilka Skäl Fäller Ficus Bladen? Vad Händer Om De Blir Gula? Varför Föll Bladen På Vintern? Hembehandling Och Vård
Video: 7 reasons for YELLOWING LEAVES in houseplants | @My Wasteless Life 2024, Maj
Ficusblad Faller (26 Bilder): Av Vilka Skäl Fäller Ficus Bladen? Vad Händer Om De Blir Gula? Varför Föll Bladen På Vintern? Hembehandling Och Vård
Ficusblad Faller (26 Bilder): Av Vilka Skäl Fäller Ficus Bladen? Vad Händer Om De Blir Gula? Varför Föll Bladen På Vintern? Hembehandling Och Vård
Anonim

Förekomsten av inomhusväxter i rummet har en extremt positiv effekt, men för att gröna ytor ska trivas med god tillväxt och utveckling är det viktigt att kunna ta hand om dem ordentligt. Florister som odlar ficus kan möta problemet med lövfall, vilket är svårt att lösa utan särskild kunskap inom detta område. Att bestämma orsakerna, liksom de enda rätta besluten i varje specifik situation, kommer att hjälpa växten att inte bara återhämta sig helt utan också växa med större styrka.

Bild
Bild

Orsaker

Om en köpt eller donerad ficus plötsligt slutar att glädja ögat, bladen blir gula och flyger runt på den, bör du omedelbart slå larm och ta reda på vad som är orsaken till en sådan förändring. Det kan finnas en hel del faktorer för detta, så det är så viktigt att avgöra exakt vad som hände med ficus och hjälpa det om det behövs.

Tänk på de främsta orsakerna till att löv av en ficus kan falla av.

Bild
Bild

Naturlig

Växten i sig kastar gammalt lövverk, som förbrukar för många näringsämnen, och efter fotosyntes frigörs praktiskt taget ingenting. En sådan process är inte ett problem, eftersom busken helt enkelt föryngrar sig, gör det möjligt för unga blad att dyka upp, vilket kommer att vara mer fördelaktigt för ficus och miljön.

Dessa metamorfoser kan observeras på hösten, vanligtvis i slutet av oktober . Varaktigheten av bytet av bladomslaget är från en till två månader. Under denna period är det värt att minimera vården av ficus genom att minska vattning och gödsling så att de gamla bladen faller snabbare och busken kan ersätta det gamla lövverket med ett nytt.

Bild
Bild

Låga temperaturer

Olämpliga förvaringsförhållanden i form av kyla och luftfuktighet - på vintern kan tätare tömning av ark noteras i de regioner där omgivningstemperaturen varierar avsevärt från varm till kall. Tröskeltemperaturen vid vilken lövverk smulas i ficus är +14 grader. Detta är nödvändigt för busken för att bevara vitaliteten innan värmen börjar.

För att förhindra att ficus fryser behöver den inte lämnas för vintern i ett ouppvärmt rum, och en kraftig minskning av temperaturindikatorerna för miljön bör också undvikas.

När det gäller fukt kommer låga fuktnivåer också att hjälpa till att fälla lövverk. Med ogynnsamma fuktindikatorer blir kronan gul och torkar om den inte får tillräckligt med fukt från jorden.

Under sådana extrema förhållanden kommer en brist på näringsämnen att börja, och ficus kommer att förbli utan löv.

Bild
Bild

Höga temperaturer

Varma förhållanden och för varm luft för växten är lika farliga som kalla. Blad faller av på sommaren om temperaturen överstiger +26 grader. Växten torkar snabbt nog, även om den har bra vattning och luftfuktigheten ligger inom normala gränser.

En funktion hos ficus är belysningsläget, det gillar inte direkt solljus, men samtidigt kan det inte existera normalt utan ljus.

Endast rätt plats för grytan, optimal temperatur och luftfuktighet, kan förhindra processen när busken kastar av lövverket.

Bild
Bild

Brist på näringsämnen

Om växtförhållandena är korrekta, men de gröna bladen börjar torka och blir gula, är problemet brist på gödselmedel. För att rädda busken och förhindra att löv faller av måste du lägga till mer näringsämnen i jorden och utföra sådana aktiviteter regelbundet.

Men i det här fallet är det viktigt att vara försiktig så att du inte överdriver med mängden gödselmedel, eftersom en överdriven portion näringsämnen kommer att leda till överväxt av busken, vilket kommer att orsaka negativa konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vattning

Ficus är en svår växt att ta hand om på grund av svårigheten att vattna. Det är viktigt att ge den så mycket fukt som behövs, med hänsyn till temperaturen och luftfuktigheten, eftersom brist på eller överskott av det kommer att ha skadliga konsekvenser.

I fuktig mark börjar skadliga mikroorganismer och bakterier aktivt utvecklas, och rottningsprocessen aktiveras . Rotproblem överförs mycket snabbt till hela växten, vilket leder till dess fullständiga nederlag. Om ficus tappade bladen kraftigt kan problemet vara just vid vattning, så det är värt att bedöma jordens skick, oavsett om det är för torrt eller omvänt träskigt.

Om problemet är löst omedelbart efter upptäckten fortsätter ficusåterställningsprocessen utan allvarliga komplikationer. Men om ögonblicket fördröjs i tid, kommer grenarna också att börja dö av och busken kan förlora sin attraktivitet.

Torr jord orsakar också problem med grönskan på växten, eftersom processen med syrehungar kommer att starta, varifrån de nedre bladen, och bakom resten, blir gula, krullar och faller av.

Det är viktigt att snabbt förstå alla förändringar som sker med ficus, för att inte förlora växten alls.

Bild
Bild

Olämplig surhet i jorden

Ficus tillhör de grödor som är mycket krävande för surheten i jorden där de växer. För optimal tillväxt och utveckling är endast mark med låg surhet lämplig. Om surhetsgraden ökar, blir lösningen på problemet en fullständig ersättning av jorden.

Först efter transplantationen kommer det att vara möjligt att märka positiva förändringar när det gäller lövverkstillväxt på busken . Gödselmedel hjälper till att klara den låga surhetsgraden, som kommer att mätta jorden med allt som behövs, och den småbladiga busken kommer igen att börja växa för fullt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med felaktig vård av växten börjar problemen inte bara med dess tillväxt och utveckling, utan också skapas en gynnsam miljö för utveckling av skadliga mikroorganismer och sjukdomar.

De vanligaste är:

  • rotröta;
  • gulning och missfärgning av lövverk;
  • bladfläck;
  • förekomsten av mörkbruna fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur är mycket farligare:

  • spindelkvalster;
  • skydda;
  • mjölk.

Endast genom att noggrant undersöka växterna kan du märka förändringar av ett eller annat slag på dem och omedelbart börja slåss med dem. Lämplig sprutning hjälper till med sjukdomar, och insektsmedel måste användas för skadedjur.

Det finns många anledningar till att ficusbladen faller, men först efter att ha behandlat allt i detalj kan du välja det bästa vårdalternativet, vilket minimerar möjligheten att de flesta ser ut. Tidigt uppmärksammade problem gör det möjligt att rädda busken utan att skada den.

Eventuella förseningar kan leda till storskaligt fall av lövverk, torkning av grenar, allvarliga skador på busken.

Bild
Bild

Vad ska man göra?

Eftersom ficus är en ganska krävande växt, leder alla förändringar som är obehagliga för den i form av en förändring på platsen för tillväxt, transplantation, temperaturförändringar och skötselfel till att växten tappar sitt blad. I det här fallet kan du rädda honom, det viktigaste är att starta behandlingen i tid och korrekt bestämma essensen av problemet.

När man ser de första tecknen på negativa förändringar är det värt att utvärdera krukans korrekta läge och ta hand om växten.

Bild
Bild

Närvaron av korrekt belysning utan närvaro av en ljus sol, snabb och måttlig vattning, som ändras beroende på säsong, och införandet av användbara tillsatser som bidrar till buskens fulla utveckling är alla nödvändiga förhållanden, utan vilka ficus kommer inte kunna behålla sitt normala utseende under en lång tid. Om något av villkoren bryts bör du omedelbart åtgärda det:

  • så snart busken har kastat av sig fler löv än vanligt är det värt att spruta stammen och kronan med Epin;
  • med torr jord är det absolut nödvändigt att vattna den, och vid behov också mata växten;
  • om jorden är vattentät är det värt att kontrollera rotsystemets integritet, som gradvis kan börja ruttna, men denna process kan inte tillåtas;
  • om busken är sjuk är det viktigt att bestämma exakt vad exakt och spraya den med lämplig lösning.

Du kan lösa alla problem om du inte dröjer med detta och på rätt sätt bestämmer rotorsaken till lövfall, annars finns det risk för globala problem med ficus fram till dess fullständiga torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För att ficusen ska växa korrekt och njuta av sina gröna blad i många år är det viktigt att skapa optimala förutsättningar för den.

Bild
Bild

Rätt och tillräcklig belysning

På grund av plantans tropiska ursprung är den viktigaste faktorn för det närvaron av en stor mängd ljus. Eftersom det finns en viss artdiversitet kan villkoren för deras underhåll variera något.

De varianter med mörkare lövverk kan stanna längre i skuggningsförhållanden; för växter med ljust lövverk är ljus det viktigaste villkoret för tillväxt.

Arter med brokiga blad kan till och med tolerera direkt solljus, medan andra alternativ bör döljas i halvskugga . På vintern, när det inte finns tillräckligt med dagsljus, är det viktigt för ficus att organisera ytterligare belysning. Detta kan göras med en speciell lampa, som gör det möjligt att belysa busken i minst 12 timmar om dagen.

För att göra kronan enhetlig och vacker är det värt att vända grytan åt olika håll och utsätta grönskan för ljuskällan.

Bild
Bild

Lämplig luftfuktighet

Hög luftfuktighet är vanligt för ficus, men dess intervall bör också hållas inom vissa gränser. För en god tillväxt av busken är det värt att spruta den eller placera den under duschen. De sorter som har stora löv måste torkas av med en fuktig trasa, eftersom det samlas damm på bladplattans yta, vilket hindrar växten från att fungera normalt.

Bild
Bild

Optimal lufttemperatur

Tropiska förhållanden är de mest bekväma för ficus, så att hålla det på sommaren vid en temperatur på 20-25 grader, och på vintern 15-20 grader, kommer att vara det mest optimala. Minsta indikatorer är 10-15 grader, vid vilka det är värt att ta bort växten i ett varmare rum.

Det är mycket viktigt att skydda ficus från drag och nedkylning av jorden, vilket i hög grad påverkar plantans allmänna tillstånd.

Det är värt att välja en välisolerad fönsterbräda, vars fönster stängs.

Bild
Bild

Vattningsförhållanden

För olika årstider kommer mängden fukt som appliceras på jorden att skilja sig åt. Mer vatten behövs på sommaren, mindre på vintern. Nästa vattning bör endast göras när jorden är torr, men inte helt torr. Med en kall snap minskar vattningen, eftersom vattendämpning i jorden leder till rotröta och utveckling av sjukdomar.

Ampel -sorter av ficus behöver mer vattning än vanliga.

Bild
Bild

Växtbefruktning

Det är nödvändigt att applicera gödningsmedel på potten med ficus när växten är i aktiv tillväxt. De mest lämpliga tidsramarna för detta börjar i mars och slutar i september. Näringsämnen tillsätts varannan vecka.

Den rätta sammansättningen bör innehålla en stor mängd kväve, vilket gör det möjligt att stimulera tillväxten av den gröna delen av busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Tillväxten av ficuses är ganska snabb, för varje år måste de transplanteras, ändra jorden och, om det behövs, krukan eller plantera växten. Den optimala månaden för denna procedur är mars. Krukan ska inte tas särskilt stor, eftersom på grund av den stora mängden jord blir tillväxten långsammare. Ett dräneringsskikt läggs nödvändigtvis ut på botten.

Ficuses är inte särskilt mottagliga för sjukdomar, men ibland kan spindelmider, skalinsekter eller spets ses på dem, för vilka det är lämpligt att använda insekticider.

Om ficus växer på ett ställe och förutsättningarna är helt lämpliga för det, är det inte värt att ändra någonting, åtgärder bör vidtas endast om några problem uppstår.

Bild
Bild

Tips

Vid plötslig avverkning av lövverket på ett ficusträd, när orsakerna inte är naturliga, är det nödvändigt att kontrollera alla möjliga alternativ och markera det som sannolikt kommer att orsaka skador på växten.

Bild
Bild

Det finns några tips för att förhindra att lövverk faller

  • Det är värt att uppmärksamma jorden, hur mycket den vattnas och om den är övertorkad. Vid vattendragning av jorden bör vattningen helt stoppas i två veckor för att torka jorden och rötterna helt. Om denna åtgärd inte leder till återställandet av växthälsan, bör du försöka transplantera den i ny jord och vattna den lite.
  • En av orsakerna till kronans förlust kan vara brist på näringsämnen, och i så fall behöver du bara lägga till en lösning som innehåller fosfor, kväve, kalium. Du kan använda organiskt material i form av kycklinggödsel, mullein och humus, och från improviserade medel kan det hjälpa: kaffesump, socker, avfall från frukt och grönsaker, jäst, nässelinfusion, aska och teblad. Bland de mest populära drogerna är "Rainbow", "Agricola" och "Pocon".
  • Undersök busken för skadedjur. Det är viktigt att vara uppmärksam på jorden där ficus växer, kontrollera om det finns några skadliga mikroorganismer i den och också undersöka grenar och krona. Om insekter hittas måste de hanteras omedelbart med hjälp av insekticider. Skalet måste bekämpas med tvålvatten, som används för att torka av alla blad. Om detta inte hjälper kan du använda läkemedlet "Actellik". Det är bättre att stänga av de drabbade områdena som inte gick att spara. Spindelmider kan bekämpas genom att tvätta med vanligt varmt vatten och öka luftfuktigheten i rummet. I ett allvarligt skede kommer Actellik att hjälpa till.
  • Orsaken till de fallande bladen kan vara dold i rotsystemet, så det måste undersökas noggrant. Ficus avlägsnas från krukan, all jord tas bort och rötterna undersöks noggrant för röta. Om skadade områden hittas, avlägsnas de, och det skurna stället smörjs med krossat kol, följt av transplantation i en ny kruka.
Bild
Bild

Orsakerna till lövfall kan vara av en annan art, men deras snabba identifiering gör det möjligt att rädda växten innan några allvarliga förändringar börjar.

Rekommenderad: