Hur Man Planterar Ficus? Hur Man Planterar En Blomma Utan Rötter I En Kruka Steg För Steg Hemma? Plantera En Grodd

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Ficus? Hur Man Planterar En Blomma Utan Rötter I En Kruka Steg För Steg Hemma? Plantera En Grodd

Video: Hur Man Planterar Ficus? Hur Man Planterar En Blomma Utan Rötter I En Kruka Steg För Steg Hemma? Plantera En Grodd
Video: Planteringstips för tomater 2024, Maj
Hur Man Planterar Ficus? Hur Man Planterar En Blomma Utan Rötter I En Kruka Steg För Steg Hemma? Plantera En Grodd
Hur Man Planterar Ficus? Hur Man Planterar En Blomma Utan Rötter I En Kruka Steg För Steg Hemma? Plantera En Grodd
Anonim

Ficuses är mycket populära bland våra blomsterodlare - de är ganska vackra, samtidigt helt opretentiösa blommor i vården, som även nybörjare klarar av att växa. Att transplantera denna blomma i en kruka medför inga svårigheter, men till en början är det viktigt att avgöra om du kommer att föröka ficus genom lager, sticklingar eller blad.

Allmänna principer för plantering

Det säregna med att plantera ficus i marken beror till stor del på den metod som det är planerat att föröka denna växt.

  • Av skott … I detta fall separeras en grodd med 2-3 blad från moderblomman, den nedre skärs omedelbart av och den övre skärs med cirka 1/3 och torkas med en servett för att ta bort all saft som rinner ut. Därefter läggs pulvret i en behållare med vatten, lite aktivt kol tillsätts för att undvika sönderfall och processen lämnas i detta tillstånd i 30-40 dagar. Vätskan från kärlet avdunstar gradvis, så det måste fyllas på då och då. När de allra första rötterna dyker upp kan du försiktigt transplantera växten i en behållare med jord.
  • Löv … Ficus kan odlas inte bara från en skott utan även från en enda blomma. Samtidigt bör man komma ihåg att om du bara skär av bladen från en vuxen växt, så kan de växa och utvecklas, men det kommer inte att fungera för att odla en riktig fullfjädrad ficus - för detta måste du klipp av bladet tillsammans med ett litet fragment av stammen och snittet måste vara avfasat. Omedelbart efter det är det nödvändigt att skölja det skurna fragmentet under rinnande vatten så att all saft kommer ut och torkar. Bladet viks till ett rör och fixeras med en tråd. Därefter förs en träpinne genom hålen i det vikta arket och fastnar tillsammans med spetsen på stammen i marken - stjälken som bildas på detta sätt rotar sig snabbt och rotar sig.
  • Sticklingar … På våren och under första halvan av sommaren förökas ficus av sticklingar, det är vid denna tidpunkt som växten går in i aktiv tillväxt, så rotbildning sker ganska snabbt. För rotning, ta toppen av skotten 10-15 cm långa. Skär inte av för stora områden med många blad - sådana sticklingar kommer att avdunsta vätska och en planta som ännu inte har bildat sitt eget rotsystem kommer helt enkelt att vissna. Grenen placeras i vatten, och när välutvecklade rötter dyker upp på den transplanteras de i marken.
  • Luftskiktning . Detta är en mycket intressant uppfödningsteknik. Ett snitt görs på ficusstammen med en vass kniv så att dess längd är ungefär 1/3 av stammens storlek. Det är nödvändigt att sätta in en träpinne eller en tändsticka utan svavel i den - annars växer den snabbt, varefter du ska täcka snittet med mossa och linda det med folie. Då och då måste sphagnum fuktas - det ska alltid förbli vått. Efter ungefär en månad kan du se de allra första rötterna - sedan skärs skärningen och transplanteras i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att ficustransplantation också utförs i följande fall, som inte är relaterade till reproduktion:

  • som alla andra krukväxter transplanteras ficus efter köp;
  • när ficus växer kan dess rötter bli trånga, i detta fall krävs en planttransplantation i en ny, mer rymlig kruka;
  • substratet i krukan tenderar att tömmas med tiden, därför transplanteras alla inomhusväxter ungefär vartannat år till en ny, mer bördig och mineralrik jord;
  • i vissa fall krävs transplantation av ficuses efter ett angrepp av skadedjur eller på grund av sjukdom.

Träning

I stadiet för att förbereda ficus för plantering är det mycket viktigt att välja rätt jordblandning och välja den optimala kapaciteten. För att en ung växt ska rota väl och en vuxen rota sig i nya förhållanden så snabbt som möjligt är det nödvändigt att köpa lämplig jord i butiker. Men om du vill kan du förbereda marken själv, för det är det värt att följa följande steg:

  • du måste blanda perlit, liksom vermikulit och torv i lika stora volymer och blanda noggrant:
  • tillsätt ren flodsand i proportion till den resulterande blandningen, som 1: 3;
  • förbereda expanderad lera eller småsten för att ordna dräneringssystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken ska inte vara för fet och tung; ficuses älskar lös jord mättad med kväve.

Om så önskas kan du införa lite superfosfat och eventuellt organiskt gödningsmedel - detta fyller jorden med alla näringsämnen som är nödvändiga för ficus.

Tänk på att rötterna till denna växt utvecklas ganska snabbt och växer i storlek, så när du köper en lämplig behållare bör du göra det styrs av följande regler:

  • behållarens diameter ska vara något större än rotsystemets storlek, med 2-3 cm;
  • när du växer ficus måste du se till att ett litet gap kvarstår mellan rötterna och krukans väggar - cirka 2,5 cm, rötterna ska inte vila mot behållarens väggar;
  • det är lämpligt att välja en keramisk kruka för ficus, luft kommer att tränga in i marken genom sina porer, vilket resulterar i att rötterna blir starkare och starkare;
  • medelstora dräneringshål måste göras i grytan; om de är för smala, börjar vattnet stagnera och träskas, och för stort, tvärtom, får jordkoman att torka ut.
Bild
Bild

Viktig! Ficus, särskilt om den är gummiliknande, växer ganska snabbt i höjd, så behållaren ska vara så tung och så stabil som möjligt, annars utesluts inte risken för att en blomma faller.

Hur man planterar ficus?

Den optimala tiden för att transplantera ficus är våren, i vilket fall, före kallt väder, har växten tid att anpassa sig till det föränderliga mikroklimatet. Under höst-vinterperioden utförs transplantationen endast vid växtsjukdom, liksom i strid med krukans integritet, förekomsten av en obehaglig lukt eller bosättning av marken av grödor. Förfarandet för transplantation steg för steg är följande:

  1. vid transplantation av en ficus till krukans botten är det nödvändigt att hälla ett dränering med en höjd av cirka 2 cm, tillsätt sedan en beredd jordblandning: för en vuxen växt, upp till ungefär hälften av krukans volym, och för en ung spira, behållaren är fylld nästan helt;
  2. därefter bildas en liten fördjupning, ficus placeras försiktigt så att rötterna inte böjer sig och häller ut resten av substratet;
  3. efter plantering vattnas blomman rikligt och efter 15–20 minuter dräneras återstående fukt från pallen.

Mogna växter transplanteras ofta till en ny behållare med hjälp av omlastningsmetoden. För att göra detta vattnas ficus i en gammal kruka lite och sedan knackas väggarna - detta är nödvändigt så att jordklumpen snabbt rör sig bort från behållarens väggar. Sedan vänds blomman upp och ner, fortsätter att knacka på väggarna och botten, och växten tas försiktigt bort. Det uttagna trädet flyttas in i en ny kruka, och de resulterande tomrummen mellan jordklumpen och väggarna i den nya behållaren fylls med jord. Tänk på att rothalsbandet under transporten ska förbli på samma nivå - det behöver inte begravas och täckas med jord, annars börjar ficus ruttna ganska snabbt.

Bild
Bild

Den transplanterade blomman vattnas rikligt och sedan tappas all överflödig vätska ur pannan. Vanligtvis, efter en sådan transplantation, ficus fäller upp till 35-40% av sina blad. Detta bör inte störa dig, eftersom ett sådant fenomen anses acceptabelt när du anpassar dig till dina nya levnadsvillkor. I vissa fall åtföljs omlastningen av en fullständig ersättning av marken - detta görs om trädet är för stort eller skadedjurets utseende, liksom en växtsjukdom, blev orsaken till omplantering.

Enligt reglerna för jordbruksteknik vattnas anläggningen i detta fall mycket rikligt. Medan marken är våt, släpp försiktigt rötterna från vidhäftande jordklumpar, skölj sedan försiktigt i en djup hink med varmt vatten, skär av alla sjuka och sönderfallna delar av rötterna, behandla med en lätt lösning av ett antiseptiskt eller fungicid och transplantera i en ny behållare med en beredd jordblandning. Första gången efter transplantationen anpassar sig ficus till nya levnadsförhållanden, så du måste ge den de mest bekväma förhållandena - frånvaron av direkt ultraviolett ljus, drag, stark vind och temperaturförändringar. För friska vuxna genomförs inte transplantationen - i det här fallet är det tillräckligt att helt enkelt ersätta jordens översta lager med ett nytt näringsämne.

För detta ändamål vattnas blomman med varmt, sedimenterat vatten och ett 5-6 cm lager av gammal jord tas bort, varefter krukan fylls med samma mängd nytt substrat.

Bild
Bild

Många underskattar vikten av att transplantera ficus efter köp - detta är ett ganska vanligt misstag. Faktum är att markblandningar i butik innehåller speciella kemiska tillsatser som används för att bevara plantans attraktiva presentation. De är inte lämpliga för långvarig användning, vilket gör att växten försvagas och dör om jorden inte omedelbart ändras till en mer näringsrik och bördig. Det är därför han, efter att ha köpt en ficus, bör ges flera veckor för att vänja sig vid det nya mikroklimatet och sedan försiktigt transplanteras med en fullständig ersättning av substratet. Endast i detta fall kommer ditt "gröna husdjur" att kunna behålla sin dekorativa effekt och förmågan att aktivt växa och reproducera.

Uppföljningsvård

För att ficus ska slå rot väl och fortsätta att utvecklas aktivt efter transplantation, du bör följa reglerna för att ta hand om honom.

  • Till att börja med är det nödvändigt att säkerställa den optimala bevattningsregimen - blomman måste fuktas regelbundet, cirka 2 gånger i veckan. Kvaliteten på vattnet som används är av grundläggande betydelse - erfarna blomodlare rekommenderar att du använder sedimenterat eller filtrerat vatten, alltid vid rumstemperatur. Kranvatten är ganska hårt, vilket leder till en försämring av substratets kvalitet och följaktligen stör tillförseln av de gröna delarna av växten med de nödvändiga näringsämnena.
  • Ficus föredrar värme. En behaglig rumstemperatur för honom är + 23– + 25 grader under hela året. Tänk på att växten inte tål direkt solljus och reagerar negativt på drag och torr luft.
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas kemisk stimulering av ficus. Växten kräver införande av periodiska förband och mineraliska förband. Under perioden med aktiv utveckling från februari till oktober utförs utfodring varannan vecka, och under viloperioden från november till januari är det begränsat till utfodring en gång var 30-40 dagar. Som gödningsmedel är det bäst att använda färdiga komplexa formuleringar som skapats specifikt för ficuses - du kan hitta dem i alla butiker för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare.
Bild
Bild

Ficuses är ganska opretentiösa blommor som harmoniskt passar in i alla heminredningar. Att ta hand om dem innebär inga problem för en blomsterhandlare, och även en oerfaren ägare kan hantera transplantation. Genom att följa instruktionerna ovan kan du plantera ett ungt ficusträd själv eller förnya jordblandningen av en vuxen blomma så att den kommer att glädja dig med sin ljusa grönska och sitt exotiska utseende under lång tid.

Rekommenderad: