Sansevier (49 Foton): Hur Ser Blomman "Svärmors Tunga" Eller "Gäddsvans" Ut? Ta Hand Om Honom Hemma. Förökning Av Krukväxter

Innehållsförteckning:

Video: Sansevier (49 Foton): Hur Ser Blomman "Svärmors Tunga" Eller "Gäddsvans" Ut? Ta Hand Om Honom Hemma. Förökning Av Krukväxter

Video: Sansevier (49 Foton): Hur Ser Blomman
Video: Snake Plant Flower Meaning - Here is What you need to Know. 2024, April
Sansevier (49 Foton): Hur Ser Blomman "Svärmors Tunga" Eller "Gäddsvans" Ut? Ta Hand Om Honom Hemma. Förökning Av Krukväxter
Sansevier (49 Foton): Hur Ser Blomman "Svärmors Tunga" Eller "Gäddsvans" Ut? Ta Hand Om Honom Hemma. Förökning Av Krukväxter
Anonim

Sansevier har ganska många namn, den mest populära typen ser ut som eldstungor, strävar uppåt, bara grön. Växten odlas med lika stor framgång hemma och utomhus, det finns vissa regler för reproduktion, plantering och vård.

Särdrag

Sansevier, mer känd som "Svärmors tunga", kallas också "Gäddsvans"-en populär inomhusblomma. Det kan se olika ut beroende på typ. Designers använder aktivt sitt attraktiva och ovanliga utseende i lägenhetens inre.

Ursprungsland Afrika, Madagaskar och Sydasien. Det är en härdig växt med löv som kan nå en höjd av flera tiotals centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sansevier har blommor, men de är små, så växten är mer älskad för sitt rika gröna blad. Blomställningar samlas i små buketter på långa stjälkar eller racemes, bär visas senare. I deras infödda livsmiljö pollineras blommor av malar.

Odlade inomhus, de producerar inte frön eftersom det inte finns några naturliga pollinatorer.

Sansevier kan odlas från frö, men det förökar sig oftare genom underjordiska rhizomer. Stunted arter producerar inte många skott, medan andra är mycket aggressiva och kan bli invasiva i landskapet om de odlas i ett tropiskt område.

Bild
Bild

Vissa arter kan ha en vit kant eller gulrandiga blad och små ljusgröna doftande blommor. Det är en stamlös flerårig växt. Den kan blomma på sommaren eller hösten, men mycket sällan hemma. Många arter har tufft fibröst lövverk som ibland används för att göra rep och bågsträngar.

Breda löv måste torkas regelbundet så att växten kan "andas " … Det är en av de allra bästa luftrenarna och tar bort toxiner som formaldehyd, xylen och toluen från den.

Denna växt är giftig, därför orsakar den när den kommer in i mag -tarmkanalen sådana obehagliga symptom som kräkningar, diarré och illamående. Detta gäller inte bara människor, utan också djur, som ofta försöker gnaga bladen, därför rekommenderas att hålla blomman borta från golvet, utom räckhåll för barn och husdjur.

Bild
Bild

Vyer

Sansevieria är cirka 70 arter och endast 2 av dem odlas hemma. Bland resten är flera alternativ vanligast.

" Vit " … En sort som valdes ut 1948. Av de särpräglade egenskaperna kan förekomsten av vita längsgående ränder på lövverket, som växlar med mörkgröna, särskiljas. Denna växt växer mycket långsamt, bladen är hårda och raka.

Bild
Bild

" Cylindrisk " … Den växer upp till två meter i höjd. Lövverket är mörkgrönt, det finns ett tätt spår i mitten. En tagg bildas upptill på grund av torkning av bladet.

Bild
Bild

Hanni … Demonstrerar små böjda löv, ser mycket ut som en vas från sidan. Det finns en underart "Golden Hanni", som har gula ränder.

Bild
Bild

Silver Hanni - liknar den tidigare sorten i form, men lövverket är ljust, mycket attraktivt silverfärgat med en mörk kant.

Bild
Bild

Laurenti … Bladen är långa, har tvärgående ljusa ränder och en gul kant. Denna art är ofta grunden för utvecklingen av nya sorter.

Bild
Bild

" Futura " … Den skiljer sig från Laurenti -sorten både i små längder och i breda löv, remsan med en gul nyans i denna växt är tunnare.

Bild
Bild

" Robusta " … Den har inga ränder, men har en intressant form. Underarten har mycket mörka löv, inget mönster.

Bild
Bild

" Månsken " … Nyutvecklad sort med grågröna blad som upprepar formen på "Futura".

Bild
Bild

" Nelson " … Det speciella med denna underart är närvaron av en flätig glans på bladen som är riktade uppåt. Busken växer kort men tät. Det är bättre att föröka med rhizom för att behålla egenskaper.

Bild
Bild

" Silver Queen " … Demonstrerar silver-silverfärgade bladverk med en liten tunn kant i unga växter.

Bild
Bild

" Kompakt " … Ser ut som Laurenti från sidan, men det är en liten krökning vid spetsarna.

Bild
Bild

" Sammet " … Växten har en ovanlig form, eftersom greenerna vrids i små rör. Den övre delen torkar ut med åren.

Bild
Bild

" Bakularis " … Den har cylindriska blad som är mycket täta och seniga. Gillar inte en stor mängd fukt, busken börjar ruttna.

Bild
Bild

" Svart guld " … Den klassiska versionen med mörkt lövverk, helt opretentiös för växtförhållanden. Den har en ljus kant vid kanterna, bladen är raka.

Bild
Bild

" Hyacint " … Busken bildas av 10-15 blad, på vars yta det finns tvärgående ränder av smaragdfärg.

Bild
Bild

" Ayo " … Den blommar på vintern med små blomställningar som har en utsökt doft. Bladen är korta, samlade i rosetter om 5 bitar.

Bild
Bild

" Tre-spår " … Växten har inte en stjälk, alla skott är fästa vid rhizomen. Plattorna kan nå höjder på upp till en meter, även om det också finns dvärgunderarter. Blommorna är mycket oansenliga, men har en stark doft.

Bild
Bild

Landning

Sansevier kan odlas inte bara inomhus, utan också utomhus, eftersom det är mycket resistent mot låga temperaturer. Det viktigaste som krävs av en odlare är bra dränering, eftersom denna art inte gillar en stor mängd fukt.

Om du vattnar en sansevier eller planterar den i en fuktig miljö kommer den snart att ruttna och dö.

Möjligheten att motstå torka väl har gjort växten populär i torra områden som en stor landskapsdekoration.

Bild
Bild

Sansevier föredrar mycket sol, men kommer att trivas i ljus till måttlig skugga .… Vissa arter med färgad färgning kan dock inte visa det om inte tillräckligt med sol ges, det vill säga bladen förblir bara gröna utan guldkant. Dessutom kommer för lite ljus att resultera i dålig tillväxt och små buskar.

Med tiden, om uppfödaren har valt rätt planteringsplats, börjar växten att fylla allt runt honom. I det här fallet finns det tre sätt att hantera problemet:

  • du kan gräva upp skott var 2-3: e år;
  • det är nödvändigt att plantera sansevier i behållare, som sedan placeras i marken, så att de förblir utom synhåll och håller tillväxten;
  • de sätter upp barriärer flera tiotals centimeter i marken, vilket förhindrar rotväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringstid i jorden - tidig vår … Denna blomma har inga speciella krav avseende jordens kvalitet och bördighet, därför kräver den inte mycket uppmärksamhet åt sig själv. En liten fördjupning görs i marken, i vilken en buske placeras, för att täcka rotkragen med jord. Den första vattningen utförs, sedan fuktas jorden runt inte mer än en gång i veckan och något.

Om det kommer nederbörd regelbundet, behöver du inte vattna.

De flesta hobbyister och proffs växer sansevier som en krukväxt. Den anpassar sig perfekt till inomhuslivet. Det är bäst att placera potten på en solig plats ., men även ett rum med lite ljus är lämpligt.

För plantering kan du använda kaktusgjutjord eller lägga grov sand till vanlig sand för att ge den kvalitetsdränering som dessa växter behöver.

Bild
Bild

Marken får torka ut lite mellan vattningarna. Den perfekta sansevierbehållaren är gjord av lera eftersom materialet är poröst, vilket gör att jorden torkar ut snabbare än plast.

Vissa växtarter växer snabbt, så uppdelning kommer att behöva göras årligen. För plantering bör du använda en grund men bred behållare … Buskarna har ett grundt rotsystem, men det växer bra. Jorden i botten av en djupare behållare behåller fukt längre, och det leder till rotröta.

Transplantationen utförs på våren, samtidigt kan du befrukta växten med en balanserad sammansättning (10-10-10 eller 8-8-8). Andra gången utfodring appliceras mot slutet av växtsäsongen, det vill säga i augusti. Växten ska inte befruktas på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Om växten odlas eller transplanteras hemma, är det värt att placera den på en plats där det är måttligt starkt eller diffust ljus så länge som möjligt. Positionen framför det norra fönstret kan anses vara bra .… Även om växten tolererar bristen på ljus väl, hjälper det att avslöja färgen på bladen.

För mycket direkt solljus kan göra att kanterna på bladen blir gula.

Bild
Bild

Var noga med att låta jorden torka helt innan du vattnar .och blöt sedan väl tills vatten rinner genom avloppshålen. Grytan måste rinna av innan den läggs på fatet. Marken bör inte förbli fuktig under lång tid, vattningen reduceras till ett minimum på vintern.

Liksom de flesta saftiga växter lagrar den vatten i sina blad, så sansevier ruttnar snabbt i alltför fuktig jord.

Blomman är uppskattad för sitt intressanta utseende. Även om den vanligaste sorten är känd som svärmors tunga, kan andra lika attraktiva arter hittas på fönster. Andra sorter växer till kompakta rosetter och når en höjd av upp till 10 cm. Även med minimal vård lever och växer denna växt i många år, och ibland verkar det nästan osårbart. Sansevier är lämplig för utomhusplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att transplantera blomman och mata den en gång var tredje vecka under hela sommaren. För mycket gödsel gör att bladen faller av … När växten blommar är det värt att se mer noga efter, vattna i tid och torka av dammet med en mjuk, fuktig trasa. Om några skott är skadade eller förstörda, skärs de av från roten. Att plantera en blomma innebär att agera mycket försiktigt för att inte skada rötterna.

Flera typer av ogräs är också allvarliga skadedjur inom blomsterodling. Löv behöver tillräckligt med ljus, så inga högre växter ska växa runt. Detta gäller även gräs. Forskning har visat att herbicider är ganska effektiva för att bekämpa detta problem, men de kan också skada sansevier.

När det odlas i ett växthus är det nödvändigt att regelbundet rensa territoriet i en rabatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Utseende av skadedjur och sjukdomar är ofta oförutsägbart. Plötsligt slits bladen, utsätts för insektsbett. Utomhus är detta oftast en snigel, som är mycket förtjust i sansevier. Aktiviteten hos denna varelse vaknar på natten, om situationen är sådan, blir växtens skönhet inte längre synlig. De flesta skadedjur är synliga för blotta ögat, andra kan bara ses med ett förstoringsglas.

De viktigaste skadedjur som angriper blomman är mjöl och spindelmider. De livnär sig på växten genom att suga saften från bladen. Detta orsakar i sin tur vissning och eventuell krympning om problemet inte elimineras i tid. De skadar också sansevier, vilket gör den mer mottaglig för sjukdomar och andra skadedjur.

Om du behandlar lövverket med alkohol försvinner kvalsterna. Hög luftfuktighet hjälper också, men denna process måste kontrolleras noggrant, eftersom du kan skada blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lättare att eliminera skadedjur än sjukdomar. Växtförädlare använder flera metoder för att hantera båda. Den första är mekanisk eller manuell, den andra är med användning av kemiska och biologiska skyddsmedel. Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar. Beroende på plantans storlek har de en viss effektivitet.

Sjukdomar som påverkar sansevier är vanligtvis sporadiska, men svåra att övervinna. Skadan sker snabbt och starkt. Patogena organismer är inte bara en svamp, utan också bakterier och virus. Dessa organismer samarbetar vanligtvis med andra som kallas vektorer. För profylax behövs en fungicid eller baktericid innan man planterar frön.

Bild
Bild

Det bästa sättet för växtälskare att undvika skadedjur är att använda lämpligt sterilt planteringsmaterial. Regelbunden sprutning med bekämpningsmedel är mycket effektivt för att utrota skadedjur.

Sansevier påverkas huvudsakligen av svampsjukdomar, som i sin tur uppstår från närvaron av fukt på bladen. Rödbruna punkterade skador visas på bladen. Vita spindelbanor kan vara synliga, som senare blir bruna och stelnar. Odlaren måste vidta förebyggande åtgärder: bladen måste förbli torra, ordentlig vattning, bra dränering.

Bild
Bild

Uppblåsta, illaluktande löv - resultatet av för mycket vattning eller vattentäppning … Överskott av vatten får växtceller att sprängas inuti bladen, vilket orsakar uppblåsthet och lukt. Det är nödvändigt att ta bort de drabbade skotten och normalisera bevattningsplanen.

Bruna blad är ett tecken på att växten tvärtom saknar fukt .… Bruna spetsar kan tyda på inkonsekvent vattning. Ta inte bort dem, eftersom detta leder till ärrbildning av växten. Istället är det bäst att hålla sig till ditt vattningsschema och låta blomman läka av sig själv.

Bild
Bild

Ärrbildning orsakas av för ofta kontakt med lövverk av barn och djur. I det här fallet är ärrbildning oundviklig, dessutom orsakar eventuell grov hantering utseendet på ett ärr.

Ruttna vid basen - brukar dyka upp på vintern från att vattna för ofta … Ingen behandling i det här fallet hjälper, om alla blad har tecken på ruttning, kan växten inte räddas, men du kan försöka klippa av sticklingar och föröka blomman igen.

Röd fläck sprider sig till nya blad av buskar som är i mitten … Infektion dyker upp och sprider sig när det är fuktigt, eftersom detta är den miljö som främjar sporer. Skadorna är ojämna, rödbruna i färg, med gul kant. Vid förhållanden med hög förekomst sprids infektionen mycket snabbt. Om busken behandlas med en fungicid kan tillväxten i mitten återupptas, ofta från flera knoppar.

Bild
Bild

Sjukdomsförebyggande handlar om att hålla lövverket torrt. Om detta inte är möjligt är det värt att använda ett av de tillgängliga fungiciderna för att minska symtomen.

Sydlig senbrist - en patogen som angriper hela växten, utan undantag, men oftast syns på lövverk. Den första symptom liknar nekrotiska lesioner nära marklinjen … Det vita myceliet är tätt, fläktformat och kan ses på marken eller bladen.

Bild
Bild

De drabbade områdena har en rund form och är inledningsvis vita lika stora som ett senapsfrö. Sedan får de en mörkbrun färg och stelnar. Mycel och sclerotia växer samtidigt med röta och vissnande av stammen.

Rotnematod - alltid synlig vid roten … Stunted tillväxt och vissnande av växten följer problemet under utvecklingsfasen av svår angrepp. Som ett förebyggande medel är det värt att använda steril jord.

Bild
Bild

De viktigaste leddjurskadegörarna för denna växtart inkluderar malar (maskar) och thrips.

Caterpillar angrepp är lätt att upptäcka, eftersom maskar och deras avföring vanligtvis är tydligt synliga med blotta ögat. Skadan visas som hål i mitten eller vid kanterna på bladen. Förvirras ofta med snigelskador.

Det enda sättet att avgöra vilket skadedjur det handlar om är att hitta ett prov.

Bild
Bild

Trips är små insekter och kan identifieras i vuxen ålder genom deras långa utkant runt båda paren av vingar. Infekterade löv blir böjda eller förvrängda, med silvergrå linjer eller känsliga områden. Trips kan dessutom överföra ett virus som infekterar prydnadsväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Sansevier är mycket lätt att sprida, 3 metoder används för detta:

  • rotskott;
  • frön;
  • löv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ny blomma bildas från rhizomen, som så småningom sprider sig starkt över närområdet. Och du kan också odla det från frön, om du kan hitta dem, eftersom blommor inte producerar bär hemma, eftersom det inte finns någon pollinator. Trots att denna växt växer i subtropen och tropikerna känns den bra i vårt land.

För plantering behöver du en organisk blandning som jord, en plats med tillräckligt med ljus och tidig vattning.

Reproduktion görs bäst på våren, men sommar och höst är inte dåliga perioder för detta. Även om sansevier producerar frön, förökar det sig oftast i vårt land med roten. För att göra en uppdelning måste du ta bort hela växten från potten . De två delarna är åtskilda från varandra, det är värt att agera mycket försiktigt, eftersom bladen redan kan ha sammanflätats med varandra. Du kan behöva använda en vass kniv eller trädgårdssax för att skära rhizomen.

Bild
Bild

Bladförökning är inte den föredragna metoden, men det är värt att nämna. Odlare gillar det inte eftersom det är ganska komplext, tidskrävande och inte alltid framgångsrikt. Kniven för arbete måste vara ren och vass. När bladet är skuret får det torka i några dagar innan det läggs i en kruka med jord och god dränering av krukvandningen. En sådan skärning tar flera månader att gro, så du bör inte förvänta dig snabba resultat. Denna förökningsmetod används oftare när växten är helt död av röta, när rotsystemet blir oanvändbart.

Nästan ingen i vårt land förökar denna växt med frön, eftersom det är mycket svårt att få dem.

Rekommenderad: