Typer Av Sansevieria (62 Bilder): Funktioner I Sorterna "Laurenti" Och "Munshine", Typen Av Zeilanik Och Andra, En Beskrivning Av Blomman "svärmors Tunga&q

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Sansevieria (62 Bilder): Funktioner I Sorterna "Laurenti" Och "Munshine", Typen Av Zeilanik Och Andra, En Beskrivning Av Blomman "svärmors Tunga&q

Video: Typer Av Sansevieria (62 Bilder): Funktioner I Sorterna
Video: 75+ Sansevieria Varieties with Names / Snake Plant Varieties / Mother In Laws Tongue varieties 2024, April
Typer Av Sansevieria (62 Bilder): Funktioner I Sorterna "Laurenti" Och "Munshine", Typen Av Zeilanik Och Andra, En Beskrivning Av Blomman "svärmors Tunga&q
Typer Av Sansevieria (62 Bilder): Funktioner I Sorterna "Laurenti" Och "Munshine", Typen Av Zeilanik Och Andra, En Beskrivning Av Blomman "svärmors Tunga&q
Anonim

Sansevieria är en av de mest populära inomhusväxterna. Denna blomma är ganska opretentiös att ta hand om och kan anpassa sig till alla förhållanden. Det finns mer än 60 typer av sansevieria, som skiljer sig åt i färg, form och storlek på blad, varav endast 10 odlas hemma som prydnadsväxt.

Sorter och deras egenskaper

Sansevieria tillhör familjen Asparges. På grund av sin färg har denna art fått flera namn:

  • "Svärmors språk";
  • "Gäddsvans";
  • "Ormskinn";
  • "Vargens svans";
  • "Leopardlilja".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna fleråriga vintergröna växt valdes av blomsterodlare för sin opretentiöshet och lätthet att växa. I naturen växer den i tropiska regioner i Asien och Afrika.

Konventionellt är växten uppdelad i två typer: med långa platta blad och korta stora, som bildar en vacker rosett. Sansevieria är av flera typer:

  • trefilig;
  • cylindrisk;
  • hyacint;
  • stor;
  • graciös.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trefelig eller Trifasciata

Det anses vara det vanligaste, har långa tjocka spetsiga blad med en rik grön färg med avlånga mörka ränder. De samlas i små uttag. Den blommar med små blomställningar samlade i en panicle med en behaglig doft. Denna sort har många sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laurenti

En växt med grågröna blad, kantad med en ljus kant, som når en höjd av mer än en meter. Det är grunden för flera sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nelson

Det är en hybrid av Laurenti -sorten. Bladen är sammetslen, mörkgröna med en liten glans, samlade i täta rosetter. Bladplattorna är inte särskilt långa och växer vertikalt.

Bild
Bild

Kompakt

Också en hybrid "Laurenti", men till skillnad från den har inte så långa blad. De böjer sig också vackert utåt och skapar en voluminös rosett. Den växer långsamt, sortens egenskaper bevaras endast när de förökas av rhizomen. Tål inte överdriven vattning, blad vissnar och torkar ut.

Bild
Bild

Hanni

Denna sort representeras av ett stort antal hybrider som har gemensamma egenskaper:

  • små, underdimensionerade, vasliknande rosetter;
  • låga voluminösa blad med spetsiga spetsar som avviker något utåt;
  • tillhör inte blommande sorter.
Bild
Bild

Ganska många hybrider av denna sort odlas, bland dem finns det både monokromatiska och brokiga. De mest populära sorterna av "Hanni" -sorten är:

  • gyllene - har breda gula ränder längs kanterna;
  • " Silver " - bladen är silverfärgade med otydliga mörka ränder;
  • " Kristata " - med fläckiga bladplattor av grön färg, som tycks vara böjda på mitten på längden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De exotiska hybriderna av Hanni -sorten, som främst finns i privata samlingar av sansevieriaälskare, inkluderar:

" Grädde " - med gröna blad med en silverfärgad glans och en ljus kant;

Bild
Bild

" Marginata " - gröna blad av växter av denna sort har en gul kant runt kanten;

Bild
Bild

" Favorit " - skiljer sig genom att de gulgröna bladplattorna har membran;

Bild
Bild

" Straaker " - mörkgröna ark av liten storlek i mitten är gula och svängs något åt sidorna;

Bild
Bild

" Jade " - har en fast mörkgrön färg.

Bild
Bild

Månsken

Den kännetecknas av attraktiva långa silvergröna och vita löv som når 60 cm.

Bild
Bild

Guldlåga

Den har vackra långsträckta gulgröna blad, vars ovansida är ljusgul (påminner visuellt om lågor), och undersidan är grön med en gyllene kant. Ju yngre växten är, desto mer gul har den.

Bild
Bild

Robusta

Denna sort bildar täta rosetter av små breda gröna blad med mörka ränder. Den har flera sorter:

  • " Svart " - kännetecknas av snabb tillväxt, medan färgen på bladen ändras med åldern - från ljusgrönt till nästan svart med metallisk glans;
  • " Blå " - har täta spjutformade blad som växer horisontellt i nivåer och har en blåaktig nyans med en lätt vaxaktig blomma;
  • " Svart korall " - med silverfärgade mönster på bladens yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Futura

En nyutvecklad sort som kännetecknas av täta rosetter med cirka 10 ljusgröna blad med mörka ränder och gul kant. Denna sort har flera underarter:

  • " Futura Superba " - med breda, täta blad kantade med en gul rand;
  • " Futura Gold "- bladen är något mindre än de tidigare arterna och har en mer gyllene nyans;
  • " Svart guld " - med långa smala löv som avger en blå nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sensation Bentle

Den sticker ut bland andra sorter med vita ränder längs hela bladplattans längd och alternerande med mörka smaragdprickar. Denna färg ger växten ett ovanligt elegant utseende. Bladen är täta, ljusgröna och bildar runda rosetter upp till 60 cm höga. Rengör luften bra, gillar inte starkt solljus.

Bild
Bild

Silver Queen

Denna art fick sitt namn på grund av dess ovanliga färg. Det är en hybridsort med silverfärgade blad täckta med mörkgröna fläckar, kantade med en smaragdrandig rand. När de blir äldre blir bladplattorna mörkare.

För att bevara sortens karakteristiska egenskaper är det värt att föröka denna växt med delar av rhizomen.

Bild
Bild

Twister Syster

En av de nyligen uppfödda sorterna. Uppkallad på grund av sin särart att växa på två skott. Olivblad med mörka små prickar och gul kant samlas i låga rosetter. Plåtarnas spetsar är böjda.

Bild
Bild

Sansevieria cylindrisk

Denna art kännetecknas av ursprungliga vridna löv som visuellt liknar långa cylindrar. Det är mycket populärt bland blomsterhandlare. Bladen är elastiska, lätt sammanflätade och skapar intressanta kompositioner. Ganska många sorter tillhör den:

" Fixare " - med höga mörkgröna böjblad som lämpar sig för vävning;

Bild
Bild

" Mikado " - fortfarande inte utbredd sort med tjocka gröna blad med mörka ränder tvärs över;

Bild
Bild

" Spika " - kännetecknas av tillväxten av spetsiga löv, som växlar från stammens bas;

Bild
Bild

" Patent " - bladen växer fläktformade och parallella med marken, har ränder längs hela sin längd;

Bild
Bild

" Spaghetti " - växer i rosetter, lämnar upp till en halv meter och pekar uppåt;

Bild
Bild

" Velvet Touch " - en ny sort, uppfödd på grundval av den föregående och har en ljus kant på den övre delen av bladen.

Bild
Bild

Bonselensis

Volymetriska plåtar i form av en cylinder bildar en tvåradig rosett. Skiljer sig i ett fläktformat bladarrangemang. När det gäller färg liknar denna sort den "cylindriska sansevieria".

Bild
Bild

Zeylanika

En av de mest populära sorterna bland florister. Den unga växten utmärks av små tunna löv, som, när de mognar, växer och förvärvar silverfärgade fläckar och små vågor. Mönstren fördelas huvudsakligen i mitten av plattan. Med god omsorg kan den nå en höjd av 1,5 meter. Särskilt opretentiös, men älskar solljus.

Bild
Bild

Hackor

Den växer i rosetter av flera bitar, bladen är gröna eller rosa-bruna, täckta med små ljusa prickar. Denna typ inkluderar sorter:

  • " Kirki den vackra " - med bruna blad med en röd nyans;
  • Kirki Friends - kännetecknas av små rosetter av långa smala löv;
  • " Kirk Silver Blue " - en miniatyrsort med täta vågiga blad med en silverblå ton och små fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sansevieria large eller Grandis

Bladen på en vuxen växt är breda och ganska långa (upp till 1,5 m). På grund av sin solida storlek fick den det inofficiella namnet "Elephant ears". De gröna bladen är täckta över med mörka sicksackmönster och längs kanterna med en rödaktig kant. Växten blommar med ljusgröna knoppar som bildar vackra klasar.

Bild
Bild

Liberica

Skiljer sig i ett speciellt arrangemang av löv: de växer nästan horisontellt. Formar rosetter av 5-6 plåtar av ovanlig färg. Bladets bas är mörkgrön, täckt med mycket ljusare ränder eller prickar, och kanterna kantas med en rosa eller terrakottarand. Med god omsorg blommar växten, blomställningarna är ljusa med en stark doft.

Bild
Bild

Sansevieria Craig

Växter av denna sort kännetecknas av långsträckta, toppade bladplattor av ljusgul färg med episodiska ränder av grön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eilenzis

Denna sort har täta, böjda löv i form av en lång cylinder. Färg - ljusblå med repeterande ljusa ränder tvärs över och gröna längs. Unga växter på varje blad har en längsgående fördjupad kanal. När de växer vrids bladplattorna in i kanalen och ändarna bildar ett rör.

Bild
Bild

Graciös

Det skiljer sig genom att plantans löv avviker från en relativt liten rundformad skott. De är ganska köttiga och breda, den spetsiga övre delen rullas upp i ett rör. Färgen är grön med en grå nyans längs hela plattans bredd - tjocka mörkgröna ränder. Från botten av stammen bildas skott, som ger växten ännu mer nåd. När de blommar bildas tråkiga små blommor med en mycket svag lukt.

Bild
Bild

Promenader eller Pinguecula

Bildandet av en stam och placeringen av bladplattor med en speciell form, vilket är ovanligt för de flesta växter av denna art, gav namnet till denna sort. Stora spetsiga blad har en långsträckt form och en smal kant. Rosetter bildas på skott som sträcker sig från huvudstammen. Anläggningen verkar ta steg.

Bild
Bild

Bali

Tillhör också stammtypen, liksom den tidigare sorten. Utåt sett är de väldigt lika, men det finns flera skillnader:

  • skotten är något tjockare (upp till 5 cm);
  • bladplattor är kortare och mer rundade, mörkgröna med ränder av en silvergrön nyans.
Bild
Bild

Francis

En av få stamarter med krypskott. Från det bildas cylindriska löv av en mörkgrön färg med en något grov konsistens. De är ganska långa (kan bli upp till 60 cm), med en spetsig topp. Ser vackert ut i hängande krukor.

Bild
Bild

Ehrenberg

Denna sort skiljer sig inte i höjd, den når en halv meter. Svärdformade bladplattor växer i par, horisontellt mot marken. I naturen kan den växa över en meter. I en hemmiljö ser det mindre imponerande ut, men fortfarande väldigt vackert.

Bild
Bild

Staplar

Beskrivningen liknar "Ehrenberg", men har flera skillnader: de köttiga bladplattorna viks ihop och har en mörkgrön färg med ett marmoröverflöde. Under blomningen bildas gulvita små blommor med en behaglig doft.

Bild
Bild

Populära blommande sorter

I naturen blommar "svärmors tunga" regelbundet. Blomningsperioden är kortlivad och har sina egna nyanser:

  • blommor blommar bara på natten;
  • knopparna har en ljus arom;
  • peduncle bildas i utloppet endast en gång, varefter den dör med tiden.
Bild
Bild

Blommorna hos de flesta arterna är oansenliga, men det finns sorter som blommar ovanligt vackert.

Hyacint

Den har en kraftfull rhizom och små rosetter som består av 2-4 mörkgröna blad. Bladplattan är V-formad med en längd på upp till en halv meter, den expanderar i mitten och smalnar vid basen. Kanten längs kanterna kan ändras från rödorange till mjölkvit. Blomning sker på vintern, en ganska lång peduncle bildas, som kompletteras av en panik av små doftande blomställningar. I utseende och doft är ingen hyacintblomma lik.

Bild
Bild

En av de mest spektakulära hybriderna av denna art kallas Ayo -sorten. Växterna har rundade och långa, växer upp till en halv meter löv med suddiga silverfärgade prickar, och vid kanterna kantade av en orange rand.

Hur väljer man?

Sansevieria är inte bara en vacker och spektakulär växt, den absorberar skadliga ämnen och renar därigenom luften. På grund av sin opretentiösa vård, uthållighet och snabba tillväxt anses den vara mycket populär bland blomsterodlare. När du väljer en växt, var uppmärksam på att rhizomen och bladplattorna är oskadade, inte hängande eller torra.

I en frisk växt är bladen täta, elastiska, med en liten glans. Tja, då är det en smaksak. Vissa människor gillar blommor med ett långt blad, andra gillar snygga squat -rosetter, stamtyper är idealiska för att hänga krukor. Vilket val du än gör kommer du inte behöva ångra det, för sansevieria kommer inte att lämna någon likgiltig.

Bild
Bild

Allmänna regler för hemtjänst

"Gäddsvansen" kräver ingen särskild uppmärksamhet, blomman är ganska anspråkslös och kräver minimalt underhåll. Det är värt att uppmärksamma valet av en blomkruka, den måste vara tjockväggig och hållbar. Annars kan växtens kraftfulla rötter skada den. Sansevieria har inga tydliga krav på ljus; det kan växa både i halvskugga och i solen.

Det enda som är värt att skydda det från direkt solljus på plåtplattorna.

Bild
Bild

En lämplig lufttemperatur för en växt är från 18 till 25 grader, även om det känns ganska bekvämt vid 12 grader på vintern. Kan dö vid lägre temperaturer. "Svärmors tunga" tillhör succulenter, det vill säga att den kan absorbera fukt, därför kräver den inte frekvent vattning. Det räcker att fukta växten en gång i veckan på sommaren och en gång i månaden på vintern. Det är nödvändigt att undvika att få vatten på utloppet och stillastående vatten i pannan, annars kan blomman börja ruttna. Bättre att vattna runt kanterna på grytan . Blad bör torkas med en fuktig svamp, inte sprutas.

För att behålla ett gott skick på sommaren är det värt att mata det med mineralgödsel en gång i månaden.

Rekommenderad: