Druvantraknos (18 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Hur Behandlas Bär Och Blad Med Droger? De Bästa Moderna Botemedel Mot Sjukdomen

Innehållsförteckning:

Video: Druvantraknos (18 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Hur Behandlas Bär Och Blad Med Droger? De Bästa Moderna Botemedel Mot Sjukdomen

Video: Druvantraknos (18 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Hur Behandlas Bär Och Blad Med Droger? De Bästa Moderna Botemedel Mot Sjukdomen
Video: Grapevine trunk diseases #2 - How to prevent the infection 2024, April
Druvantraknos (18 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Hur Behandlas Bär Och Blad Med Droger? De Bästa Moderna Botemedel Mot Sjukdomen
Druvantraknos (18 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Hur Behandlas Bär Och Blad Med Droger? De Bästa Moderna Botemedel Mot Sjukdomen
Anonim

En svampsjukdom som antraknos infekterar ofta vingårdar, vilket får kulturen att försämras och själva växten kan dö. Läs nedan om vilka metoder som är lämpliga för att bekämpa denna sjukdom.

Beskrivning av sjukdomen

Druvantraknos är en sjukdom som orsakas av flera typer av svampar. Om du översätter namnet på denna svampplåga från grekiska får du en sådan fras som "kolsjukdom ". Detta namn är ganska logiskt, eftersom de drabbade delarna av druvorna börjar se ut som om de är förkolnade.

Bild
Bild

Denna sjukdom är vanlig på platser med höga temperaturer, och om hög luftfuktighet läggs till de höga temperaturerna, börjar svampen aktivt sprida sig och utvecklas. Följaktligen, de perfekta förhållandena för en sådan svamp är värme i kombination med frekventa regn.

Inkubationstiden för denna svampsjukdom beror enbart på luftmassornas temperatur . Så om det är +12 grader, varar inkubationstiden cirka 12 dagar, vid en temperatur på +25 grader, minskar denna tid till 1 vecka eller mindre.

Endast unga druvor påverkas av svampen . Dessa inkluderar lövverk och bladblad som är cirka 25 dagar gamla, skott som inte hann träna, liksom gröna åsar, blomställningar och frukter. Men när den utvecklas kan sjukdomen också påverka mogna växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på nederlag

Antraknos är tydligt synlig på bär, på klasar och på druvblad. Inledningsvis måste du vara uppmärksam på bladen . Bruna fläckar visas på dem, runt vilka du kan se något som en mörk kant. I sådana områden kommer du med tiden att se ett hål som dyker upp på grund av att växtvävnader dör. När en sjukdom påverkas på plantans borstar kan man märka närvaron av bruna fläckar, som aktivt sprider sig och ökar deras volym, på grund av vilken den levande vävnaden därefter torkar och dör och knopparna börjar falla av.

På plantornas skott hittar man brunaktiga fläckar som har en oval form och ser ut som deprimerade . Ofta på sådana fläckar kan du se mitten, rosa med grå nyanser, som har en mörk kant. Vävnaderna i dessa områden börjar spricka, varför sår uppstår i framtiden och själva skotten börjar bryta och torka. Liknande tecken kan observeras på åsarna eller sticklingar av lövverk. På mogna bär är det också fullt möjligt att se liknande symptom.

Undersök noggrant varje del av växten för att göra en korrekt diagnos och omedelbart börja behandla sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till förekomst

Oftast är huvudorsaken till sjukdomsuppkomsten penetrationen av dess patogen i lövverket eller vävnaden hos en vinstock som skadats av något. Med tiden börjar infektion av friska delar av druvorna . Hur den vidare utvecklingen av händelserna sker beror enbart på väderförhållandena. Torrhet och värme kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av svamp, medan höga temperaturer och ökad fukt, tvärtom, bara kommer att bidra till detta.

En annan vanlig orsak är felaktig vattning . Om du skiljer dig från det och använder för mycket vatten, kommer detta säkert att leda till vattentätning av jorden och ett överskott av fukt i den, vilket bara kommer att stimulera utvecklingen av sjukdomen. Artificiellt sprinkling av druvor, en stor mängd dagg som förekommer på natten på lövverk och skott - allt detta är skäl som också ger gynnsamma förutsättningar för svampens spridning.

Förutom, orsakerna till sjukdomsuppkomsten kan vara otillräcklig markdränering, frekvent regn eller hagel, samt en lång tillväxt av vinstockar i förtjockade planteringar.

Alltför täta planteringar hindrar normal luftcirkulation mellan dem, varför jorden torkar långsamt och idealiska förhållanden skapas för svampinfektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas?

Antraknos kan behandlas på olika sätt.

Kemikalier

I grund och botten använder sommarboende fungicider som kemikalier. Dessa är effektiva läkemedel som kan bekämpa antraknos. De kan användas för att behandla både de växter som har blivit smittade ganska nyligen, och de vars sjukdom redan är i ett avancerat skede. Oftast föredrar moderna sommarinvånare sådana medel som Bordeaux -blandning, Kuproksat, Skor, Fitosporin M, Acrobat C och Dnok . Var och en av dessa produkter kan köpas i specialaffärer.

I de inledande stadierna av utvecklingen av en svampsjukdom kan du använda Bordeaux -blandning med en koncentration på 1%. Om du ska bearbeta växten för första gången, var uppmärksam på att unga skott bör nå en storlek på 10 centimeter. Efter den första behandlingen måste du vänta 2 veckor, varefter du kan spruta plantorna igen och sänka läkemedlets koncentration.

Om sjukdomen började utvecklas sent på hösten, bör kampen mot den skjutas upp till våren. Med sin början måste växterna behandlas med ett starkt läkemedel, till exempel "Fitosporin ". Det är möjligt att spraya vinstocken med agenten först efter skärning, som utfördes vid tidpunkten för upptäckten av sjukdomen - sent på hösten. Detta måste göras innan druvknopparna löses upp.

Det är bäst att bearbeta växten tidigt på morgonen eller på kvällen. Annars kan det bli bränt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Biologiska medel

Detta är ett annat sätt att bekämpa svampinfektioner. Beredningar av detta slag är också mycket effektiva och till skillnad från kemikalier är de helt ofarliga för både människor och själva växten och miljön. Bland biologiska agens är de vanligaste "Mikosan" och "Guapsin ".

Var och en av dessa beredningar har en gynnsam effekt på druvor. Dess smak förblir oförändrad efter applicering, men skotten börjar växa något mer aktivt, vilket gör att planteringarna kan återhämta sig från sjukdomen på kort tid.

Behandling med sådana läkemedel måste göras varannan vecka, och du måste agera strikt enligt instruktionerna . Observera att det är nödvändigt att bearbeta växten för första gången endast när skotten växer minst 5 centimeter eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Efterlevnad av förebyggande åtgärder är det bästa skyddet för din vingård. Förebyggande åtgärder kommer att förhindra uppkomsten av sjukdomen, det kommer också att förhindra att den sprider sig för mycket. Här flera effektiva knep.

  • Ta väl hand om växten. Kontrollera honom regelbundet för sjukdom. Om den hittas måste de drabbade delarna skäras av och brännas för att bli av med svampen helt.
  • Desinficera trädgårdsredskap i speciella lösningar efter behandling av växterna. Detta kommer också att förhindra spridning och förekomst av sjukdomen.
  • När du planterar växter, låt dem inte vara för täta. På grund av detta torkar jorden ut sämre, vilket gör att svampsjukdomar kan utvecklas fritt. Försök dessutom att välja sorter för plantering som är mycket resistenta mot denna typ av sjukdom.
  • Du bör inte tillåta tillväxt av druvor. För att göra detta måste du beskära grenar och skott i tid, liksom nypa plantor.
  • Ge växten näringsämnen med olika gödningsmedel. Detta kommer att stärka din druva och dess immunsystem, vilket kommer att göra växten mer resistent mot olika sjukdomar.
  • Försök att undvika att vattnet tappar jorden. Håll koll på hur mycket vatten du levererar till kulturen.
Bild
Bild

Resistenta sorter

De mest resistenta mot antraknos är sådana druvsorter som Riesling, Saperavi, Codryanka, Yasya och Tangra . Observera att plantering av dessa växtsorter inte kan ge dig 100% garanti för att dina planteringar inte kommer att infekteras med denna svampsjukdom. Men risken att fånga den från dem är fortfarande något mindre än från andra sorter.

Rekommenderad: