Bearbetning Av Krusbär På Våren: Hur Man Behandlar Dem Mot Sjukdomar Tidigt På Våren? Hur Sprutas Med Kokande Vatten Och Kopparsulfat? Hur Behandlas Mjöldagg Och Skadedjur?

Innehållsförteckning:

Video: Bearbetning Av Krusbär På Våren: Hur Man Behandlar Dem Mot Sjukdomar Tidigt På Våren? Hur Sprutas Med Kokande Vatten Och Kopparsulfat? Hur Behandlas Mjöldagg Och Skadedjur?

Video: Bearbetning Av Krusbär På Våren: Hur Man Behandlar Dem Mot Sjukdomar Tidigt På Våren? Hur Sprutas Med Kokande Vatten Och Kopparsulfat? Hur Behandlas Mjöldagg Och Skadedjur?
Video: Prevent & Treat Powdery Mildew and 4 Home Remedies that Work!! 2024, April
Bearbetning Av Krusbär På Våren: Hur Man Behandlar Dem Mot Sjukdomar Tidigt På Våren? Hur Sprutas Med Kokande Vatten Och Kopparsulfat? Hur Behandlas Mjöldagg Och Skadedjur?
Bearbetning Av Krusbär På Våren: Hur Man Behandlar Dem Mot Sjukdomar Tidigt På Våren? Hur Sprutas Med Kokande Vatten Och Kopparsulfat? Hur Behandlas Mjöldagg Och Skadedjur?
Anonim

Krusbär är en av de tidigaste sommarstugorna. Hon kommer till liv först, vilket innebär att skadedjur och sjukdomar uppmärksammas på henne. För att förhindra obehagliga situationer är det nödvändigt att genomföra vårpreventiva behandlingar.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Vårbearbetning är mycket viktigt för krusbär . Det låter dig förhindra uppkomsten av sjukdomar som spheroteca, vit fläck, antraknos, rost.

Det hjälper också mot fästingar, bladrullar, bladlöss, kopparhuvuden och andra parasiter.

Bild
Bild

Men för att behandlingen ska bli effektiv är det nödvändigt att komma ihåg ett antal regler för dess genomförande

  • Om en kemikalie används måste du ta hand om din egen säkerhet. Låt inte lösningarna komma på huden eller i andningsorganen.
  • Sprutning utförs på dagar då det inte blåser. Det ska inte heller finnas någon sol, annars torkar lösningen ut för snabbt. Molnigt väder är optimalt, men inte före eller efter regn. Förfarandet rekommenderas att utföras tidigt på morgonen eller kvällen.
  • Varje sprutning utförs först efter sanitär beskärning av busken. Så de kommer också att hjälpa till att läka såren.
  • Kemibehandlingar kan inte utföras under kulturens blomningstid och fruktbildning på den.
  • Försök att alternera lösningar, eftersom patogener snabbt anpassar sig till en sak.
  • Lösningar måste filtreras noggrant före användning. Dessutom, för avel, bör du ta vatten vid rumstemperatur och sätta sig.
  • Genom proceduren är det nödvändigt att applicera produkten inte bara på stjälkarna och bladen, utan också på krusbärsträdcirkeln. Om det börjar regna omedelbart efter behandlingen, nästa dag måste du upprepa allt (detta gäller inte systemiska läkemedel).
Bild
Bild

Tidpunkt

Vårbearbetning av krusbär kan ha olika datum, eftersom kulturen växer i mycket olika klimat. Det är nödvändigt att fokusera på förhållandena i regionen, liksom på växtsäsongen för själva kulturen.

  1. Den allra första behandlingen utförs direkt efter vintern, så snart snön har smält. Det första steget är att inspektera växten, ta bort deformerade knoppar. Därefter utför de sanitär beskärning och täcker stamcirkeln. Därefter behandlas jorden och krusbären med fungicider.
  2. Nästa behandling utförs när knopparna började svälla, innan de blommar. Detta är ungefär i mitten eller slutet av mars, men beror på regionen. Svampdödande medel och akaricider används.
  3. Den tredje profylaktiska behandlingen utförs i det ögonblick som knopparna öppnas, men innan de blir till knoppar. Applicera anti-fästingsmedel igen. Du kommer också att behöva spraya med insekticider mot larver och fjärilar. En ytterligare åtgärd är fungicider, som skyddar mot mjöldagg.
  4. Den fjärde gången behandlas i början av bildandet av äggstockar. Syftet med proceduren är att förhindra uppkomsten av bladlöss och mjöldagg.
  5. Alla efterföljande behandlingar utförs utan användning av kemikalier. Biologiska är ett extremt fall, men de är också oönskade. Intervallet mellan behandlingarna är cirka 10-14 dagar.
Bild
Bild

Spraya med kokande vatten

Tidigt på våren kan du skålla växter med tonhöjd. Detta är ett bra sätt att bli av med sjukdomsbärande skadedjur . I de flesta fall pratar vi om fästingar. Dessutom väcker dousing mot många sjukdomar, väcker växten.

Du kan vattna krusbär i slutet av februari, början av mars, slutet av mars . Det är svårt att säga, du måste ta hänsyn till regionen. Det är bra om det är snö ute. Växten ska inte visa tecken på liv, annars kommer proceduren att vara traumatisk för det. Busken bör vattnas efter den första sanitära beskärningen och borttagning av ovanliga knoppar.

Kvistarna är bundna - på detta sätt blir proceduren mer effektiv.

Bild
Bild

Därefter kokas vattnet och kyls till en temperatur på 70–80 grader . Samla upp i en vattenkanna och börja vattna växten. Det är viktigt att försöka få varmvatten på varje gren. I det här fallet kan du inte agera på samma i mer än 5 sekunder. Om vattning utförs på detta sätt är 10 liter tillräckligt för flera buskar.

Bild
Bild

Användning av kemikalier

Du kan också behandla buskar från sjukdomar med hjälp av kemikalier. De är effektiva och effektiva och används ofta av trädgårdsmästare . Här är de tre mest populära botemedlen.

Bild
Bild

Vitriol

Växter kan sprutas med både koppar och järnsulfat. Båda typerna hjälper bra mot lavar, skorv, antraknos, vit blomning som bildas med mjöldagg. Om du tar kopparsulfat måste du observera en koncentration på 1% (detta är 100 gram av produkten för 10 liter vatten), och om det är järn, då 3% (300 gram) . Det är nödvändigt att förbereda lösningar korrekt.

Använd inte metallredskap, eftersom de reagerar med medlet.

Fungiciden löses i varmt vatten och används sedan omedelbart . Denna åtgärd kommer inte att stå på länge. Det rekommenderas att spraya tidigt på våren, under spirande och efter blomning. Det är viktigt att temperaturen ute inte överstiger 30 grader Celsius. Annars väntar du inte på resultatet från proceduren.

Bild
Bild

Bordeaux vätska

Det är en annan populär fungicid som har använts av trädgårdsmästare i över ett sekel. Skyddar mot fläckar, mjöldagg, rost . Förhindrar uppkomsten av sårskorpor. Du måste bearbeta krusbär med det tre gånger på våren. Du kan förbereda lösningen hemma.

För att göra detta måste du ta två behållare med 5 liter och ett glas varmt vatten. 100 gram vitriol blandas i ett glas och hälls sedan i den första behållaren, som fylls med vatten som kokas i förväg . I den andra behållaren kombineras 150 gram släckt kalk med kallt vatten. Därefter hälls vätskan med vitriol långsamt i vatten med kalk. Således bör du få 10 liter av blandningen. Högst två liter lösning spenderas på varje buske.

Bild
Bild

Urea

Ett annat namn för detta läkemedel är urea. Detta är både en fungicid- och kvävegödsling, vilket gör att växter kan växa snabbt.

Om urea används som fungicid blir koncentrationen ganska hög . Använd minst 500 gram av produkten i 10 liter. Det kan omedelbart bränna bladen, men det är ofarligt för grenarna. Behandlingar utförs tills njurarna löses upp. För att förfarandet ska ge ännu större resultat kan du lägga till cirka 100 gram kopparsulfat.

Bild
Bild

200 gram flytande tvål förbättrar också lösningens kvalitet. Detta hjälper blandningen att sätta sig bättre på grödan.

Förutom dessa medel kan andra fungicider användas. Det viktigaste är att inte överskrida deras dos, för att inte bränna växterna.

  • " Topas ". Hjälper mot mjöldagg, rost, antraknos. Sprutas på våren när som helst.
  • Fundazol . Ett bra botemedel mot senbrist, rost, mosaik. Applicera en gång under våren.
  • " Oxyhom ". Denna fungicid skyddar mot senblåsa och fläckar. Den används i mitten av mars, och sedan 2 gånger till. Intervallet mellan de två senaste förfarandena är 14 dagar.
  • Fitosporin . Ett populärt läkemedel som kan rädda från senblåsa, fläckar, rost, mjöldagg. Du kan använda den när som helst.
  • Topsin-M . Skyddar mot mjöldagg, antraknos, rost. Applicera vid de första tecknen på sjukdom när som helst under våren.
Bild
Bild

Dessutom måste du ta hand om behandlingen mot skadedjur. Här är några bra lösningar.

  • " Profylaktin ". Förhindrar uppkomsten av fästingar, bladrullar, bladlöss, dödar parasiter som går i viloläge i marken och på löv. Bearbetningen utförs i mars, innan sapflödet startar.
  • Aktara . Förstör bladlöss, applicerad före buskens blomning.
  • " Gnista ". Dödar bladlöss, bladrullar och andra liknande parasiter. Appliceras bäst före blomning.
  • Fitoverm . Verktyget kommer att förstöra alla skadedjur. Applicera omedelbart efter utseende, upprepa 2 gånger med intervaller på en vecka.
  • " Decis Profi ". Gör att du kan bli av med bladlöss och glas. 1 vårbehandling räcker när som helst.
Bild
Bild

Folkmedicin

Trädgårdsmästare som inte litar på kemikalier kan använda några av de traditionella metoderna. De är inte lika effektiva, men skadan från dem är mycket mindre.

Soda -lösning . Vatten med läsk kommer att vara ett utmärkt förebyggande av mjöldagg. Lös upp 50 gram av produkten i en hink med vatten (det är bättre att lösa det i ett glas varmt vatten i förväg) och blanda med en liten mängd riven eller flytande tvål.

Bild
Bild

Ask- och tvålösning . Detta är också ett bra botemedel mot förebyggande och behandling av mjöldagg. 2 kg aska hälls i en behållare med en volym på 15 liter och 100 gram tvål tillsätts där. Efter en dag kan komplexet användas.

Bild
Bild

Kefir . Ett bra sätt att förebygga svampsjukdomar. För att göra en lösning måste du ta kefir (1 del) och varmt vatten (8 delar). Det ska användas omedelbart och behandlingen upprepas varannan vecka.

Bild
Bild

Infusion av vitlök . Den skarpa lukten kommer att hålla bladlöss och andra insekter borta. Ta färsk grön vitlök, eventuella delar och slipa sedan till en välling. Häll sedan en hink med uppvärmt vatten, låt stå i en dag. Före användning, komplettera med 10 gram jod.

Bild
Bild

Fotogen . Om skalinsekten ofta parasiterar växter, kan du bli av med den med fotogen. En liter vatten värms upp något, 70-80 gram riven tvål hälls i den och sedan hälls en halv tesked fotogen. Det måste appliceras omedelbart.

Bild
Bild

Förutom de som beskrivs är följande verktyg också populära:

  • tobak infusion;
  • infusion av celandine;
  • ett avkok av tomater eller garvsyra.

Rekommenderad: