Cedras Sjukdomar Och Skadedjur (13 Bilder): Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Behandlas Cederträ Från Hermes, Larver Och Bladlöss?

Innehållsförteckning:

Video: Cedras Sjukdomar Och Skadedjur (13 Bilder): Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Behandlas Cederträ Från Hermes, Larver Och Bladlöss?

Video: Cedras Sjukdomar Och Skadedjur (13 Bilder): Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Behandlas Cederträ Från Hermes, Larver Och Bladlöss?
Video: Bladlöss -bladlusmedel - undvik bladlöss genom att samodla med den här växten 2024, April
Cedras Sjukdomar Och Skadedjur (13 Bilder): Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Behandlas Cederträ Från Hermes, Larver Och Bladlöss?
Cedras Sjukdomar Och Skadedjur (13 Bilder): Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Behandlas Cederträ Från Hermes, Larver Och Bladlöss?
Anonim

Många ägare av privata hus med ett stort närområde dekorerar det med barrträd, inklusive cederträ. Men det här trädet, precis som alla andra, är mottagligt för olika sjukdomar och attacker av skadedjur. För att rädda den gröna stiliga mannen måste du kunna märka de första tecknen på sjukdomar i tid och hantera dem korrekt.

Orsaker till sjukdomar

Flerårig ceder är ett träd med en majestätisk krona, ett utvecklat rotsystem och en stark stam . Den har god immunitet, därför är den mycket resistent mot olika typer av sjukdomar. Under olika perioder av tillväxt och utveckling kan den dock fortfarande övervinnas av vissa problem. Så en årig planta som köpts i en plantskola och transplanterats till en ny plats på din webbplats kommer att uppleva otrolig stress först, på grund av vilken dess skyddande funktioner kommer att försvagas avsevärt, och detta kan leda till aktiva attacker av trädparasiter.

Dessutom kan ett ungt träd börja avge en doft som är speciell för det på våren. Denna individuella lukt kommer att medföra ökat intresse från olika insekter och skalbaggar.

Med åldern kan cederträdet också förlora uthållighet, så det kan påverkas av olika sjukdomar. Detta beror främst på brott mot reglerna för underhåll och vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Farligt för cederträden är sjukdomar som rost och seryanka, som också kallas”hartskreft”. Den första typen av sjukdom är en svampsjukdom, som kännetecknas av utseendet av en vit blomma på cedern … Först och främst påverkas njurarna, sedan, om terapeutiska åtgärder inte vidtagits i tid, börjar sporerna snabbt flytta till unga skott och grenar, och efter en kort tid kan sjukdomen ersättas på stammen. Som ett resultat av detta börjar trädet som nyligen blev förtjust i grönska torka ut, tappar sin vitalitet och nålarna faller av.

Rost visuellt är det gula bubblor som gradvis förvandlas till ett vitt pulver. Sjukdomen sprider sig mest aktivt i varmt och fuktigt väder, och de viktigaste bärarna är ogräs som växer i närheten, vilket måste avyttras i tid. Tjärcancer är den farligaste sjukdomen för cederträ . Denna sjukdom provoceras av rostsvamparna Peridermium pini och Cronartium flaccidum, som påverkar inte bara nålar och bark, utan även kambium och bast. En sådan sjukdom försvagar trädets immunitet avsevärt, vilket leder till att den inte längre kan hantera skadedjur och sjukdomar på egen hand och snart dör.

Du kan ta reda på att cedern är sjuk av okarakteristiska formationer som börjar dyka upp på grenarna och stammen . De kallas "ecidia"-skålformade fördjupningar som fylls med en orange eller gulgrå massa sporer (ecidiosporer). Det kommer därför inte att vara möjligt att bota denna sjukdom även med välkända svampdödande medel det drabbade trädet måste klippas ner och brännas.

Därför är det viktigt att hantera behandlingen omedelbart när de första tecknen uppträder. De namngivna rostsvamparna, förutom barrträd, kan infektera vinbärs- och krusbärsbuskar, så det rekommenderas inte att plantera dessa florarepresentanter bredvid dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över skadedjur

Alla typer av ved skadedjur, som också måste hanteras i tid, har också en negativ inverkan på cederns hälsa

  • Granmidd … Om det dyker upp börjar nålarna liksom bleka, skrynklas och torkar sedan ut helt och hållet. Detta beror på det faktum att miniatyrparasiter matar på saften från unga nålar.
  • Spindelkvalster … Av namnet att döma kan man förstå att ett karakteristiskt tecken på nederlag är utseendet på en tunn bana på nålarna. Nålarna blir också gula och torkar ut.
  • Talllöss . Det är en liten (upp till 5 mm) insekt som livnär sig på saften på unga nålar. Sådana parasiter angriper grenar och nålar inte ensamma, utan i grupper, vilket resulterar i att trädet snabbt tappar sin vitalitet.
  • Liten gran falsk sköld . Denna obehagliga insekt är också liten i storlek och lägger sig vanligtvis vid basen av unga skott, vilket orsakar ett intensivt fall av nålarna. Nybörjare sommarboende och trädgårdsmästare kanske inte ens märker detta skadedjur först, eftersom det i utseende liknar en vanlig (något svullen) njure. Förutom den aktiva sugningen av juice beror de ödesdigra konsekvenserna på att insektsfrisättning av honungsdagg blir en attraktiv grogrund för sotiga svampar. De förstör i sin tur plantans utseende (trädet blir fult, som om det är rökigt) och stör den normala fotosyntesprocessen.
  • Herme med. Det är en hemvingad insekt med en kroppslängd på bara 2-3 mm, som är täckt med vita mjuka hårstrån. Kolonier av dessa skadedjur kan kännas igen av utseendet på smutsiga vita fluffiga klumpar på nålarna. Syftet med deras uppgörelse är att konsumera saften från cedernålar. Endast unga plantor påverkas - ett flerårigt träd motstår bestämt Hermes inflytande.
  • Skopa . Denna fjäril är skadlig eftersom den äter cedernålar och suger ut njurarnas innehåll. En insekt angriper träd när värmen börjar, det vill säga på våren inträffar den mest aktiva perioden i maj.
  • Fjäril . Denna art av fjärilar utgör som sådan ingen fara för cedern, vilket inte kan sägas om dess larver. Det blir mer aktivt under de sista dagarna i maj, när det lägger sina ägg. Larver dyker upp i mitten av augusti och förstör alla nålar och knoppar helt.
  • Skjutmask silkesmask … Detta är en fjäril, vars larver också har en negativ effekt på cederns vitala aktivitet. De tränger in i knopparna och unga skott på trädet och suger helt ut innehållet. Som ett resultat deformeras grenarnas spetsar, vilket leder till stammarnas krökning, deras flertopp, och detta förstör trädets dekorativa utseende starkt.
  • Barkbagge … Denna skadedjur, namnet att döma, påverkar cederträet. Det tränger djupt och gör hål där det lägger ägg.

Det är omöjligt att märka larverna vid extern undersökning, men förekomsten av en insekt kan bestämmas av de karakteristiska hålen och svullen bark, delvis hartsartade avlagringar och en ljusbrun pulverformig beläggning runt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

För att bekämpa skadedjur och sjukdomar i trä används olika medel: både bevisat inköpt och folkligt. Utan dem kanske trädet inte överlever attacken och dör.

  • Rostsjukdomar … För behandling av sjukdomar av denna typ används fungicida preparat. Staminjektioner kan också vara till hjälp.
  • Seryanka (hartscancer) . Tyvärr finns det inga läkemedel mot denna sjukdom, eller rättare sagt, ingen av de tillgängliga kan hantera det. Därför behöver det infekterade trädet bara grävas upp och brännas. Detta måste göras för att skydda andra gröna representanter för trädgården från olyckan.
  • Granmidd . Regelbundna behandlingar med Fitoverm hjälper till att hantera denna parasit. Det är ingen idé att behandla folkmedicin, eftersom fästingen är mycket resistent mot dem.
  • Spindelkvalster … "Fufanon" kommer att kunna döda detta skadedjur, som bör odlas strikt enligt instruktionerna.
  • Bladlus . Du kan bli av med denna oväntade gäst med hjälp av "Karbofos", vars lösning måste bevattnas flera gånger med ett intervall på 10 dagar.
  • Liten gran falsk sköld … Insekticidläkemedel är det som hjälper till att utrota dessa parasiter, men bara om deras kolonier är obetydliga. När hela cedern är skadad utförs behandlingar med starkare medel, till exempel "Lepidocide".
  • Hermes . I detta fall kommer "Iskra" (innebär per nålbehandling), "Fufanon" och "Aktara" att vara effektiva.
  • Skopa . Larverna i denna fjäril hjälper till att förstöra den trefaldiga behandlingen med "Lepidocide".
  • Fjäril . Det är här insektsdödande preparat spelar in igen. Bevattning med dessa medel måste utföras minst 3-4 gånger.
  • Skjutmask silkesmask . Tyvärr är det inte möjligt att rädda de drabbade delarna av trädet - de måste tas bort helt och brännas, och de återstående platserna bör behandlas med Fastak.
  • Barkbagge … Kampen mot detta skadedjur innebär årlig behandling med särskilda medel: "Confidor", "Clipper", "Antizhuk", "Wood doctor" och andra.

Om du inte klarar dig själv, rekommenderas att du kontaktar specialiserade tjänster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande är det som hjälper till att bibehålla hälsan och utseendet på cederträ. Den består i korrekt vård och regelbundna behandlingar.

  • Bevattning med insekticidpreparat bör utföras minst 3 gånger per säsong, medan den första proceduren utförs tidigt på våren, innan alla skadedjur aktiveras.
  • Cederträ är mycket känsligt för hög luftfuktighet, så överfuktning av jorden i området bör undvikas.
  • Växter, blommor, träd och örter som planteras i närheten hjälper till att skrämma bort skadliga parasiter från barrträdet: lavendel, salvia, mynta, ringblommor, ricinolja, rue, valnötter.

Rekommenderad: