Vit Blomning På Violer: Vad Ska Jag Göra Om Violetta Blad är Täckta Med En Vit Blom Som Ser Ut Som Mjöl? Hur Behandlas Sjukdomen?

Innehållsförteckning:

Video: Vit Blomning På Violer: Vad Ska Jag Göra Om Violetta Blad är Täckta Med En Vit Blom Som Ser Ut Som Mjöl? Hur Behandlas Sjukdomen?

Video: Vit Blomning På Violer: Vad Ska Jag Göra Om Violetta Blad är Täckta Med En Vit Blom Som Ser Ut Som Mjöl? Hur Behandlas Sjukdomen?
Video: En Gira | Violetta 2024, Maj
Vit Blomning På Violer: Vad Ska Jag Göra Om Violetta Blad är Täckta Med En Vit Blom Som Ser Ut Som Mjöl? Hur Behandlas Sjukdomen?
Vit Blomning På Violer: Vad Ska Jag Göra Om Violetta Blad är Täckta Med En Vit Blom Som Ser Ut Som Mjöl? Hur Behandlas Sjukdomen?
Anonim

Saintpaulia, eller Usambara violet, är en av de vanligaste inomhusväxterna. Det är värt att notera att detta släkte inte tillhör violer, och namnet fastnade på grund av blommornas yttre likhet. Saintpaulia kan överraska med ett brett utbud av färger, liksom riklig vacker blomning. För att få friska och blommande växter är det dock viktigt med ordentlig vård, som ibland inte följs på grund av ägarens försumlighet. En av konsekvenserna är bildandet av vit blomning på blommor.

Bild
Bild

Orsaker

Orsakerna till bildandet av en vit beläggning kan delas in i två grupper.

  1. Brister i vården av det violetta.
  2. Svamp-, virus- och bakteriesjukdomar. I detta fall kommer en svampsjukdom att övervägas, eftersom den är mest typisk för Saintpaulia.

Det kan finnas flera problem i den dagliga vården.

Bild
Bild

Jord av dålig kvalitet

Om jorden är för tung, passerar den inte och absorberar vätska tillräckligt bra. Det som inte har absorberats avdunstar över tiden från markens yta och lämnar det i det övre saltskiktet. Orsaken till stagnation kan också vara inoperativt dräneringssystem, så överflödigt vatten kan inte komma ut och samlas i pannan.

Lösning: ändra jorden helt, det är bättre att köpa det specifikt för violer i en blomsterbutik.

Små stenar kan placeras i botten av krukan för att förbättra dräneringen, och själva behållaren måste ha hål i botten.

Bild
Bild

Olämpligt vatten

Vanligt kranvatten är rikt på tungmetaller, olika föreningar och salter. Dessa ämnen ackumuleras gradvis på ytan och bildar en vit beläggning.

Lösning: det är bättre att välja filtrerat vatten för bevattning eller låta kranvattnet sedimentera. Om möjligt kan du använda regn eller smältvatten.

Det måste dock värmas till rumstemperatur.

Bild
Bild

Överskott av näringsämnen

Gödselmedel är ett oersättligt medel för ytterligare mättnad av marken med värdefulla mikroelement. Toppdressing är särskilt viktigt under växtens tillväxt och blomning . Men under höst-vinterperioden, när alla vitala processer saktar ner i det violetta, kan vanliga tillsatser orsaka övermättnad av jorden.

Lösning: du behöver bara rengöra det översta lagret av substratet och lägga till ett nytt.

Bild
Bild

Luftfuktighet och lufttemperatur

En för torr miljö leder till snabbare avdunstning av vatten och bildning av avlagringar. Överdriven vattning och vattentätning av luften leder till samma resultat.

Lösning: det är viktigt att justera temperaturen i huset till 21 - 23 grader Celsius och hålla luftfuktigheten på 50%.

Om luften är mycket torr, rekommenderas att du lägger en behållare med vätska bredvid det violetta

Bild
Bild

Svampsjukdom

Om de violetta bladen har blivit som strös med mjöl, är orsaken till den vita blomningen svampsporer av mjöldagg (aska). De kan vara och spridas i rum, i vätskor och överföras genom händer, om de har haft kontakt med en infekterad växt tidigare. Små sår uppträder på bladen av Saintpaulia, en mjölkplack utvecklas, som börjar överföra till angränsande blommor. En infekterad violett tappar sina löv, och passivitet kan leda till att växten dör, eftersom hela rotsystemet i slutändan påverkas.

En sjuk blomma kan identifieras från de första dagarna, när mycelet av mjöldagg börjar växa … Grå bollar bildas på bladen, liknande smuts, de måste tas bort omedelbart för att undvika deformation av plåtarna. När sjukdomen har fått styrka och bladen är täckta med bruna fläckar blir deformationen oåterkallelig, baksidan är också täckt med en grå film. Fotosyntesprocessen störs och bladen dör, blomningen och tillväxten av unga skott stannar.

Det är precis så som äkta mjöldagg beter sig, men det finns också en falsk sådan som går annorlunda. I stället för en film visas fläckar med en rödbrun och ljusgrön nyans på den violetta.

Bild
Bild

Hur behandlas?

Om alla naturliga faktorer är i ordning (ljus, substrat, fuktighet, temperatur) och det finns tecken på sjukdomen är det viktigt att börja bekämpa svampen så snart som möjligt. En sjuk violett måste isoleras från friska växter.

Det finns folkrecept för bearbetning av fioler

  1. Vanligt jod, som alltid finns i hemmedicinskåpet, hjälper. Vi förbereder en lösning, vi tar 3 milliliter jod per liter vatten. Spraya växten med den resulterande medicinen.
  2. För att ta bort mjöldagg från bladen måste du göra ytterligare bearbetning. För en liter vatten måste du ta 1 milliliter flytande tvål och en platt tesked bakpulver. Behandla ytan på de drabbade bladen med detta verktyg.
  3. En lösning av mjölkvassle i förhållandet 1 till 10 har visat sig positivt.

Det är nödvändigt att spraya sjuka blommor tre gånger om dagen var tredje dag.

Bild
Bild

Du kan använda preparat från fungicidgruppen:

  • Bayleton;
  • "Topaz", som, till skillnad från alla ämnen som presenteras, är säker för människors och husdjurs hälsa;
  • Fundazol.

Giftiga ämnen används strikt efter instruktionerna och alltid beakta personliga säkerhetsåtgärder (handskar, andningsskydd, glasögon).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du bearbetar blommorna måste du förbereda:

  • ta bort alla drabbade löv, blommor;
  • låt underlaget torka ut, minska vattningen tillfälligt;
  • lägg en kruka med en violett på en mer upplyst plats;
  • justera temperaturregimen (lufttemperaturen är inte lägre än 18 grader);
  • ta bort det övre lagret av substratet och ersätt det med ett nytt.

Men bättre helt transplantera växten eftersom den gamla jorden kan innehålla sporer.

Efter återhämtningen måste du hålla den violetta i karantän i ett par veckor och först sedan återföra den till sin plats.

Bild
Bild

Förebyggande

Sjukdomen är alltid lättare att förebygga, så när man växer saintpaulia några rekommendationer bör beaktas:

  • observera alla villkor för normal utveckling och tillväxt av blomman;
  • se till att vattnet inte stagnerar efter vattning;
  • då och då att bearbeta krukor med blommor och platser där de står med "Topaz";
  • mätta jorden med fosfor och kalium;
  • håll nya blommor åtskilda från andra växter först för att se till att de inte är förorenade.
Bild
Bild

Du kan läsa om problem med violer och hur du kan bli av med dem nedan.

Rekommenderad: