Vanlig Aska (30 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Löv Och Frukt. Höjd Och Rotsystem, Pendula, Summit Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Vanlig Aska (30 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Löv Och Frukt. Höjd Och Rotsystem, Pendula, Summit Och Andra Sorter

Video: Vanlig Aska (30 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Löv Och Frukt. Höjd Och Rotsystem, Pendula, Summit Och Andra Sorter
Video: Mekanisk klämventil, fördelar och arbetssätt 2024, April
Vanlig Aska (30 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Löv Och Frukt. Höjd Och Rotsystem, Pendula, Summit Och Andra Sorter
Vanlig Aska (30 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Löv Och Frukt. Höjd Och Rotsystem, Pendula, Summit Och Andra Sorter
Anonim

Det mesta av Rysslands territorium är täckt av skogar och planteringar. Det finns en mängd olika trädslag i landet. En av de mest kända och utbredda är aska. Detta träd används aktivt i landskapsdesign på grund av sitt charmiga utseende och motståndskraft mot låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vanlig aska (det latinska namnet Fraxinus excelsior används också) tillhör olivfamiljen, klassen är tvåbladig.

Detta är en representant för floran som är mycket förtjust i ljus och har en smal och långsträckt stam. Den genomsnittliga trädhöjden är 20 till 30 meter (med ett maxvärde på 40 meter).

Diametern är cirka en meter. Den symmetriska och öppnade kronan sträcker sig uppåt.

Rotsystemets struktur beror på marken där trädet växer . I torra områden blir det en stav. Vid utveckling i fuktig jord har systemet inte en dominerande rot. Rötterna är i alla fall starka och grenade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga livslängden är cirka 150 år, men i vissa fall kan maxåldern nå 350. Den maximala krondiametern når 25 meter.

Unga träd kan kännetecknas av sin släta grågröna bark . När den växer upp blir den täckt med sprickor och den gröna nyansen försvinner helt. Med vårens ankomst är grenarna täckta med fluffiga knoppar. Lanceolate blad med tandade kanter kommer ut från dem.

På framsidan är de målade i en rik grön färg. Inifrån och ut är färgen mer känslig och ljus. På en gren upp till 40 centimeter lång växer cirka 7 till 15 löv, längden på var och en av dem är från 4 till 9 centimeter. Med höstens ankomst ändrar lövverket färg till rikt gult . Bladarrangemanget är motsatt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett högt och smalt askträd tolererar perfekt frost. Under blomningen är trädet täckt med små bisexuella blommor. De är på den tills bladen dyker upp. På centrala Rysslands territorium börjar blomningen i april och varar till slutet av våren.

Trädets frukter är smala pumphjul, färgade gröna och samlas i grupper. De har en långsträckt form. Maxlängden når 5 centimeter. När den mognar ändras den gröna färgen till brun.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Pendula

Botaniska referenser använder också namnet "Pendula" och Fraxinus excelsior Pendula. Denna sort skiljer sig från resten med sin charmiga gråtkrona. Den växer snabbt och är inte rädd för låga temperaturer. Trädet anpassar sig också snabbt till stadens förhållanden, vilket visar utmärkt hållbarhet.

Ask växer anmärkningsvärt i fuktig och bördig jord. Tål dåligt komprimerad, torr och salt salt. Denna art älskar ljus. Trädet tolererar lätt mörkning utan problem bara i ung ålder.

Bild
Bild

Topp

Det fullständiga namnet är Fraxinus pennsylvanica Summit. Denna typ används aktivt för att anlägga huvudstaden och andra stora städer. Detta är ett smalt askträd som älskar ljus och är anpassat till de hårda ryska frostarna . Det tolererar perfekt förhållandena i megastäder.

Bild
Bild

Nana

Fraxinus excelsior Nana-aska kan identifieras med sin kompakta storlek och bollformade krona. Den växer bara i bördig jord och mycket långsamt. Tål inte ökad fukt i jorden, liksom packning och torka.

Känns bra både i solen och i skuggan. För en fullvärdig växt måste du ordna regelbunden vattning . Sorten har funnits sin användning i grändplantor, för att anlägga små trädgårdar, lekplatser och andra platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crispa

Denna art är krävande för jorden, men behöver regelbunden och optimal fukt. Ash Crispa älskar solljus och tål kortvariga översvämningar bra. Kronan har en vanlig oval form. Färgen på skotten är brunbrun. På grund av sitt snygga utseende används trädet ofta för landskapsarkitektur och parker.

Bladens struktur är matt. Färgen är djupgrön. På baksidan är lövverket målat grågrönt.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Inställningen till ljus är ljusälskande. För plantor måste du välja ett område som är noggrant upplyst av solens strålar. Endast under sådana förhållanden kommer trädet att utvecklas fullt ut och bilda en stark immunitet.

I jord med lågt humusinnehåll, liksom med en stor mängd salt, växer trädet dåligt. Trots att vanlig aska är kräsen för fukt, rekommenderar experter att plantera den på en kulle och i ett område med djupt grundvatten.

Kraftig luftföroreningar skadar inte trädet. Det maximala frostmotståndet når 40 grader Celsius under noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga träd bör planteras vertikalt. Särskilda stöd kan användas. Annars kan till och med en liten feljustering orsaka askans död. Avståndet mellan växterna bör vara minst 5 meter.

För att träden ska kunna njuta av skönhet från år till år måste de noggrant undersökas för förekomst av sjukdomar och angrepp från skadedjur.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Genom plantor

Detta alternativ är enklare och snabbare än frö. Det första steget är att förbereda hålet . Dess storlek bör vara 1/3 större än den jordiga bollen runt rotsystemet. Ett dräneringsskikt bildas i botten. För detta används småsten, expanderad lera eller krossad sten. Den resulterande kompositionen fylls i gropen med 25%.

Så snart förberedelsen av hålet tar slut måste det fyllas med näringsrik jord . Du kan förbereda jordblandningen själv genom att blanda flodsand, humus och lövmark i förhållandet 1: 2: 1.

För att förhindra att plantans rotkrage sjunker för djupt ner i marken, bör rhizomen vara 10-15 centimeter över marken under plantering.

En ung växt måste återfuktas rikligt. Stöd är också installerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det efter plantering finns tomma utrymmen, täcks de med den återstående jordblandningen och komprimeras. Det rekommenderas att täcka marken runt plantan med mulch . Torv eller sågspån är jättebra. De hjälper till att bibehålla optimala fuktnivåer och skyddar rötterna från frysning.

Håll ett säkert avstånd vid avstigning . För dvärgväxter varierar den från 3 till 3,5 meter. För vuxna och höga sorter - minst 5 meter.

Bild
Bild

Växer från frön

För att gro ett träd från frön väljs förra årets frukter. I vissa klimat är färska frön också bra. I det andra fallet bör plantering utföras i slutet av sommaren. Varje frö planteras i en separat fåra och fördjupas i marken med 3-5 centimeter.

Cirka 8 gram material används per meter fure. När du utför stora arbeten behöver du cirka 240 kilo frön per hektar. De första skotten kommer att synas under vårens sista månad.

Unga plantor behöver noggrann vård. Det är nödvändigt att regelbundet vattna området, lossa det och ta bort ogräs . Med vinterns ankomst täcks territoriet med en tät film. Du kan också skydda fröna mot frost med mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vanlig aska är mottaglig för olika infektioner och sjukdomar

  • Bark och savved attackeras ofta av cytofomcancer . Detta är en allvarlig sjukdom, men den är bara farlig för träd över 10 år. De slutar reglera sin egen temperatur och dör. Det är omöjligt att bota cancer, de drabbade askarna huggs av.
  • Den andra vanliga infektionen är nekros . Detta är en typ av svamp som lever på kambium eller i barken. För att skydda växten från sjukdom utförs sprutning med järnsulfat på våren. Med ankomsten av sommaren används en lösning av Bordeaux -vätska. Det rekommenderas att ta bort infekterade skott.
  • Kärnan i bordet och rotsystemet påverkas av vit fint sprickad rumpa . Denna infektion kommer in genom skadade områden i cortex. Det är oerhört svårt att diagnostisera detta. Rötning indikeras ofta med torkad bark. I de flesta fall skärs de infekterade plantorna ner direkt. Som en förebyggande åtgärd bör skadad bark behandlas med trädgårdslack.
Bild
Bild

Vissa typer av insekter är också farliga

  • Askträdet angriper regelbundet den brokiga askbarkbaggen . Utåt ser det ut som en majbagge. Brun färg. Längd - upp till 3 millimeter. Honorna lägger larver i trädet, som kan döda ett träd på bara en sommar. Grannväxter kan också påverkas. Förebyggande behandling utförs från februari till mars. De använder insekticider som Karate Zeon 050 och Ampligo 150. Fåglar är underbara kampbaggar.
  • Det andra skadedjuret är smalfärgad ask-smaragdguldbagge . Denna insekt lever praktiskt taget inte på Rysslands territorium. Oftast finns det i asiatiska länder. Larverna i denna skalbagge förstör lövverk. Som en förebyggande åtgärd kan du behandla trädet med klorofos.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

På grund av sitt charmiga utseende används många sorter av aska aktivt i landskapsdesign. De har funnit aktiv användning vid grönare städer och olika bosättningar. De spelar också en viktig roll vid förbättring av skogsplantering.

Arter som lätt tolererar förorenad stadsluft pryder parker, torg och gator i megalopoliser. Resten av sorterna är bra för landsbygden. Små träd planteras ofta i grupper på bekvämt avstånd. Höga sorter ser bra ut längs vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandade askplanteringar finns i skogar. De är den så kallade foderbasen för däggdjur (nötkreatur, får, getter, rådjur och andra representanter för faunan).

Med början av blomperioden börjar träd locka pollinerande insekter. Trots att det inte kommer att vara möjligt att samla mycket nektar från aska, är pollen från denna växt mycket värdefull. Med sin hjälp producerar bin binbröd, vilket är en värdefull biodlingsprodukt.

På grund av den snabbare tillväxten av plantor används aska för att snabbt dekorera marken. Den genombrutna kronan ser inte bara charmig ut, utan ger också en ljus nyans.

Med tanke på deras höga frostbeständighet är sorterna lämpliga för anläggningsparker i de norra regionerna.

Vanlig aska existerar perfekt med andra träd som poppel, al, ek och lind. Detta gör att landskapsdesigners kan skapa fantastiska levande kompositioner.

Rekommenderad: