Poplar Pyramidal (40 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Förökning Av Sticklingar, Sjukdomar Och Höjd, Rotsystem Av Arten. Hur Länge Lever Poppel?

Innehållsförteckning:

Video: Poplar Pyramidal (40 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Förökning Av Sticklingar, Sjukdomar Och Höjd, Rotsystem Av Arten. Hur Länge Lever Poppel?

Video: Poplar Pyramidal (40 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Förökning Av Sticklingar, Sjukdomar Och Höjd, Rotsystem Av Arten. Hur Länge Lever Poppel?
Video: Del 1 - Digitaliseringen av arbetslivet – utmaningar och möjligheter, Per Runeson 2024, Mars
Poplar Pyramidal (40 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Förökning Av Sticklingar, Sjukdomar Och Höjd, Rotsystem Av Arten. Hur Länge Lever Poppel?
Poplar Pyramidal (40 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Förökning Av Sticklingar, Sjukdomar Och Höjd, Rotsystem Av Arten. Hur Länge Lever Poppel?
Anonim

Den pyramidala poppen är en av sorterna av den svarta poppen. Detta är ett smalt, högt träd som älskar ljus och värme, därför är det vanligt i de södra delarna av vårt land, i Italien, Himalaya, Centralasien, på Ukrainas territorium. Knopparna och träet på växten anses vara särskilt värdefulla, men dessutom används den i stor utsträckning för att anlägga förortsområden och stadsgator. Idag lär du dig att odla vackra, friska poppel.

Bild
Bild

Beskrivning

Den pyramidala poppeln ser ut som en smal pyramid, den har samma geometriskt korrekta proportioner, ett harmoniskt utseende på grund av den gröna massans balans och en upprätt, jämn stam. Den pelare typen av svart poppel med en smal krona kallas också Lombard eller italiensk.

Bild
Bild

Detta träd har flera intressanta funktioner

  • Poplar lever länge, dess livslängd är cirka 300 år, men detta beror på kompetent periodisk beskärning och hur gynnsamma förutsättningarna för dess tillväxt är.
  • Denna ljusälskande växt växer mycket snabbt, särskilt under de första 10 åren. Om den inte skärs kan höjden nå från 35 till 45 m. Låga popplar är resultatet av mänsklig aktivitet. Varje år skärs toppen av trädet för att föryngra.
  • Beroende på om växten har en kolonnformad eller smal pyramidal krona, varierar dess diameter från 4 till 5 m.
  • Gamla träd kan nå 1 m i omkrets.
  • Denna ras har en vacker, slät, grönaktig bark av grå färg, ofta kan det ses sprickor på den, men det är typiskt för mogna träd.
  • Skott växer upp och något åt sidorna, blad med en rik grön färg i form av rombar utmärks av ojämna kanter och är fästa vid grenarna med korta starka bladblad. I september blir de gula och i mitten av oktober flyger de runt.
  • I april, samtidigt som bladen blommar, blommar kulturen. I detta fall är blommorna anslutna i blomställningar - kattungar. Hanblommor är mörkröda, honblommor är vita. I början av sommaren dyker långsträckta poppelbollar upp, där det finns flera frön täckta med ludd.
  • Poppels rotsystem är kraftfullt, utgör en tredjedel av plantans höjd, går djupt ner i marken, dessutom är det betydande i volym. Vissa skott sticker ut över marken, vilket inte hindrar rötterna från att utföra sina huvudfunktioner.
  • Inte alla vet, men den pyramidala sorten av poppel släpper ut syre i det omgivande rummet dag och natt, eftersom trädets fotosyntes sker dygnet runt.
  • Hartset som samlas in från bin från pyramidala popplar bearbetas till en så användbar substans som propolis - en medicinsk komponent som kan öka immuniteten och har desinfektionsmedel och antibakteriella egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramidala popplar är kalltåliga, men svår frost kan störa deras normala liv . Kvinnliga träd är ganska sällsynta; manliga växter anses vara de mest odlade och utbredda. De används i städer för att skapa skuggiga gränder, blomma, men bildar inte ludd. Samtidigt är den pyramidala poppeln en av de fantastiska växterna med förmågan att byta kön.

På grund av den ogynnsamma ekologin börjar örhängen, karakteristiska för ett kvinnligt träd, plötsligt dyka upp på hanarnas grenar.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Plantering av grödor utförs på en neutral eller lätt sur jord, som bör innehålla torv, sand och torv (trädgårdsjord). I tung lerjord kommer poppel att utvecklas långsamt, och trädet tål inte heller alltför torr jord och överflödig fukt. Höga, soliga områden väljs för kultur, eftersom det är solens överflöd som gör att växten växer snabbt och sträcker sig i höjd.

Poplar är inte rädda för förorenad stadsluft, eftersom den ständigt omvandlar koldioxid till syre, vilket förbättrar den ekologiska situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuduppgiften när man odlar denna ras är att plantera växten korrekt, med tanke på att dess rötter kommer att växa sig djupare och bredare i jorden. Därför bör popplar planteras 45-50 m från bostadshus och byggnader, med ett avstånd från vägarna. Om flera popplar planteras samtidigt placeras plantorna på ett avstånd av 3 meter från varandra, det är bättre att göra detta på våren eller hösten - de kommer att slå rot snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsprocessen rekommenderas enligt följande

  • Kvalitetsplantor köps i en plantskola eller i en specialbutik. För odling väljs i regel manliga poplar som har en ljus barkfärg, flera grenar på vilka det finns levande knoppar.
  • En öppen plats väljs, avlägset från huset, platsen rensas från skräp och ogräs, om nödvändigt utförs kalkning och införandet av bördig humus.
  • En rymlig bred grop bryter ut till 1 m djup.
  • Vid plantering appliceras kvävegödselmedel på jorden - 100 g per 1 m2.
  • Komplex jord kräver ett dräneringsskikt i botten av planteringshålet, vilket underlättar popplens näring och hjälper till att eliminera överflödig fukt.
  • Plantan ligger i hålet exakt i mitten när rotkragen fördjupas högst 2 cm.
  • Den nedre delen av växten är täckt med jord; en del av rotkragen, huvudskottet och de viktigaste skelettgrenarna bör förbli ovanför ytan.
  • Unga växter bör vara försäkrade mot vindens effekter, så det är viktigt att säkra dem med ett stöd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots poppelens speciella kärlek till solens strålar måste unga växter inom ett år efter plantering ge skugga genom att skapa en konstgjord baldakin . Pyramidalträdet kan odlas från frön, men måste användas omedelbart efter skörd. För detta grävs jorden upp, fuktas, trädgårdsjorden introduceras och fröna läggs på jorden och strö lätt. För att förhindra att ljusfrön blåser bort av vinden rekommenderas att täcka dem med en film ett tag tills små skott dyker upp.

Bild
Bild

Regler för trädvård

Poppel är en anspråkslös kultur, men för att växa ett vuxet träd från små sticklingar, särskilt från frön, måste du följa alla krav på vård. Fundera på hur du tar hand om dessa växter.

Bild
Bild

För de unga

De viktigaste typerna av arbete tillhandahålls för odling av plantor

  • Kompostering . Omedelbart efter plantering och vattning placeras mulch i form av sågspån eller torv på cirkeln nära stammen.
  • Periodisk bevattning . Vid torrt väder bör ung poppel vattnas 4 gånger i månaden, med cirka 30 liter vatten för varje träd.
  • Lossning i närstammzonen och avlägsnande av ogräs utförs när det övre lagret av jorden torkar och utseendet på parasitväxter . Dessa aktiviteter gör att poppeln kan utvecklas snabbare och växa bättre.

På hösten och våren genomborras jorden med 20 cm bredvid stammen. Detta är viktigt för att popplens rötter ska andas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vuxna

Dessa träd måste vattnas 3 gånger i månaden. Växter som har fyllt sex år bevattnas en gång var 30: e dag. Vuxna popplar behöver inte lossna - du kan så gräsmatta nära deras bagage. I snabbt växande träd är det nödvändigt att regelbundet trimma toppen, kontrollera deras höjd och kronans jämna utseende . Därför skärs skotten som kommer ut ur det och sticker ut åt sidorna i hälften. Men sanitär beskärning är också viktigt när gamla, sjuka och torra grenar tas bort, vilket kan utgöra ett problem för grödans hälsa. Det utförs före perioden med sapflöde på våren och på hösten före vinterkylan. Vi får inte glömma att smörja snittplatserna; för detta ändamål används en trädgårdshöjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden inte är för näringsrik måste du tillsätta kalium, fosfor och kväve till den, den mest lämpliga versionen av kompositionen är "Nitroammofosk ". Dessutom kommer en sådan komposition att hjälpa unga växter att växa snabbare.

Mineralförband appliceras under hela året, särskilt efter beskärning, för att stödja den pyramidala poppen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Vi har redan nämnt att den manliga arten av den pyramidala poppeln huvudsakligen odlas. Denna trädform ger två huvudtyper av reproduktion. Det är lättare att odla en växt från en gren. För detta används unga ettåriga skott-stora meterlånga plantor växer från dem på ett år . Lämpliga sticklingar för detta är både lignifierade och gröna stamgrenar tagna från tillväxten av det aktuella eller förra året, med eller utan blad. Sticklingar av lignifierade grenar rotar sig snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följ riktlinjerna nedan så får du kvalitetsplanteringsmaterial inom ett år

  • På sommaren tillhandahålls inte sticklingar; det utförs på våren tills bladen har blommat ut på popplarna. Men knoppar bör redan dyka upp på sådana grenar.
  • Skotten är uppdelade i delar, vars längd inte överstiger 20 cm. Men ju kortare sticklingar, desto fler plantor får du. Det är viktigt att varje segment har en storlek på upp till 12 cm och minst 3 knoppar.
  • Det är bättre att plantera de resulterande sticklingarna omedelbart och lämna 50 cm mellanrum och cirka 10 cm mellan raderna.
  • Långa grenar bör ha minst 3 knoppar ovanför markytan och korta - 2.
  • Vid plantering måste planteringsmaterialet begravas - om jorden är tät, gör först små hål i marken.
  • Växtstammen ska inte vara parallell med ytan - bara uppåt.
  • Att vattna sticklingarna ska vara måttligt, och när de växer till en höjd av 13-15 cm kan bevattning endast utföras vid extrem värme och sällsynt nederbörd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera inte skott med löv redan i full blom - de kommer att ta lång tid att rota, och plantorna blir mindre livskraftiga . Poplar kan också förökas med frön. Men denna metod är mer tidskrävande och ger ofta inte önskat resultat. Först och främst måste du hitta kvalitetsmaterial för plantering, sedan börja härda och gro det. Fröna planteras i separata behållare med ett speciellt jordsubstrat, varefter noggrann skötsel av plantorna kommer att krävas.

Hemma har denna metod inte motiverat sig själv, så sticklingar är fortfarande de mest populära.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Precis som andra träd kan den pyramidala poppeln göra ont och attackeras av skadliga insekter. Unga plantor är särskilt mottagliga för sjukdomar, vars rotsystem är otillräckligt utvecklat. Insekternas och svampens utseende påverkas också av stillastående vatten i jorden på grund av dess tunga sammansättning och låga löshet . Vid betydande skador hjälper radikal beskärning och skärning av poppel till hampa, följt av behandling med eldningsolja eller kreosotolja - ett effektivt botemedel mot olika typer av svampar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poppelsjukdomar inkluderar följande

  • Brun fläck, orsakad av svampar av arten Marsonia populi Lib, orsakar bladdöd.
  • Utseendet på mörkare fläckar på bladen provocerar grå fläckar.
  • Torkning, gulning och död av den gröna massan av en växt orsakas av rost. Orsaken till sjukdomen är Melampsora -svampens vitala aktivitet.
  • När du odlar en gröda kan du också stöta på andra problem - skorv och mjöldagg, som också bildas genom svampmikroorganismer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I dessa fall kan trädens död undvikas genom att applicera speciella fungicidkompositioner och genomföra vårbehandling av växter med Bordeaux -vätska, andra medel som innehåller koppar. Poppel är inte immun mot attacker från farliga insektsparasiter.

  • En av de mest obehagliga poppel skadedjur är poppel fusiform gall midge . Medan insekten är i larvstadiet verkar insekticider inte på den. För att förhindra dess utseende är det nödvändigt att spraya tidigt på våren med "Decis 2" eller "Fufanon". Om insekten redan har upptagit trädet är det viktigt att klippa av gallren och behandla de skurna områdena med trädgårdslack med tillsats av HOM (20 g av produkten per förpackning var).
  • Poplarbladbaggen är en farlig skadedjur av detta träd, som livnär sig på dess löv . Dessutom föredrar denna skalbagge unga växter som gnager genom sina blad. Insekten kan gnaga genom poppelgrenar. Det är viktigt att förhindra att trädet skadas av detta skadedjur och att börja bekämpa det från det att plantorna planteras. Sjuka kvistar måste tas bort och brännas; skalbaggar kan skördas för hand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra parasitiska insekter som livnär sig på olika delar av trädet är den lilla aspens pip, hackade vingmot, asiatisk lövmask, sågfluga, skalinsekt, fläckig mal, etc. Insekticider i förhållande till dessa skadedjur väljs individuellt.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

De viktigaste egenskaperna som gör det möjligt att använda pyramidpoppeln för att dekorera förortsområden, torg och parker är dess dekorativa form, frånvaron av spridande grenar (snygg krona), förmågan att skapa kyla och skugga och skydd mot UV -strålning.

Bild
Bild

Designen med användning av italiensk poppel har många alternativ

  • I parkzoner är dessa spektakulära kompositioner baserade på en kombination av trä med vit akacia, lönn och kastanj.
  • Pyramidala träd i olika höjder passar bra med barrträd, inklusive gran, gran, thuja, prydnadsväxter enbär.
  • Gränderna av dessa växter ser mer imponerande ut om territoriet är dekorerat med en kaskad av höga fontäner. Poplar, planterade i rader, är bra för att dekorera geometriskt korrekta horisontella linjer av byggnader, och deras vertikala arkitektur är perfekt utspädd med träd och buskar med frodig spridning, inklusive blommande kronor.
  • I staden används poppel för inramning av monument, torg, anlagda gator, rekreationsparker, museer och teatrar.
  • I din egen sommarstuga är det viktigt att plantera en pyramidal poppel längs staketet för att skapa en trevlig skugga, samtidigt som du gömmer territoriet från nyfikna ögon.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att plantera den pyramidala typen av poppel bara bredvid gråtande träd - det tappar sitt uttrycksfulla utseende och pompa . Att plantera även stora delar och gränder av poppel kräver inte stora utgifter, dessutom är trädet opretentiöst, växer snabbt, rengör luften från skadliga ämnen på grund av utsläpp av syre och fytoncider. Med andra ord, det är en idealisk växt för landskapsarkitektur, utelämnar det faktum att honorna producerar mycket ludd.

Rekommenderad: